Среден 3.31 получи държавата за грижата си към децата

Среден 3.31 получи държавата за грижата си към децата

© Национална мрежа за децатаСредният успех на държавата в грижата за децата е 3.31 според доклада "Бележник 2019: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", изготвен от Националната мрежа за децата.


Оценката отбелязва лек напредък в грижите за децата, който се отразява и в по-високата обща оценка на държавата. Тази година тя получава най-високата оценка до момента през осемте години, в които се изработва докладът. Миналата година държавата получи най-ниската оценка от момента на изготвяне на доклада – среден 2.88.


Докладът беше представен едновременно в 8 града София и в още седем града – Варна, Шумен, Враца, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Сливен с участието на организации, част от Мрежа за децата и представители на институциите, местната власт, родителски групи и медиите. В работата по проекта са взели участие 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. За трета поредна година докладът включва и мнението на над 460 деца, млади хора, родители и професионалисти.

"Бележник" извършва мониторинг на поетите ангажименти от страна на институциите, касаещи правата на децата. Той се разработва от експерти в съответните области, които използват факти и данни, предоставени от самите институции по реда на Закона за достъп до обществена информация. Докладът включва и препоръки, които биха подобрили съществуващите политики и практики.
Той разглежда поети от държавата ангажимента в 8 области: "Благосъстояние на децата", "Закрила от всички форми на насилие", "Ранно детско развитие", "Детско здраве", "Образование", "Правосъдие за деца", "Семейна среда и алтернативни грижи", "Детско участие".


При първия критерий "Благосъстояние на децата" оценката е среден 3.00. Според доклада високите равнища на бедност и неравенство продължават да са сериозно предизвикателство, като особено обезпокоително продължава да бъде влиянието върху децата. Отбелязва се, че с разработените през 2018 г. Закон за социални услуги и Националната стратегия за детето 2019-2030 г. се дава заявка в тази посока, но все още не е известно как ще се развият в бъдеще.


Оценката за "Закрила от всички форми на насилие" също е 3.00. Въпреки развитията в сферата на закрилата на детето от всички форми на насилие през 2018 г., защото "продължава да липсва единна, мултидисциплинарна и координирана политика за борба с насилието над деца, както и единна статистика, която да информира политиките и мерките, които следва да се предприемат". Отбелязва се тревожната тенденция, че има увеличение на случаите на пострадали от престъпления деца и случаите на агресия в училищата.


"Ранно детско развитие" е с добър 3.50. Тя е най-високата от последните две издания на "Бележник" насам, предвид разпознатата важност и извеждането на преден план, като приоритет от българските държавни институции. Въпреки намеренията и усилията обаче, все още в страната ни предоставянето на универсални и интегрирани услуги за ранно детско развитие, е недостатъчно, пише в доклада. Идентична е оценката и в категория "Детско здраве". Тя се дължи основно на постигнати резултати в намаляването на нивата на детска смъртност и достигането на заложените цели. Акцентира се върху тревожния факт, че има области в страната, в които коефициентът на детска смъртност е много висок, без да се забелязват конкретно насочени мерки за подобряване на ситуацията.


Мерките в сферата "Образование" са оценени с добър 4.00. Отбелязва се, че той се дължи на "категоричното поставяне на образованието като приоритет на правителството" през последните години и широкото публично говорене по темата. Макар и добрите практики, и новите възможности за привличане на млади учители и преквалификацията на специалисти да се увеличават, предстои да се анализира устойчивостта на тези инициативи, отбелязват авторите на доклада.


"Семейна среда и алтернативна грижа" е оценена с добър 3.50. Изводът е, че броят на децата, които живеят разделени от родните си семейства, остава относително постоянен през годините, но конкретни действия за справяне с проблема все още липсват. "Не се наблюдават развития в приемната грижа, осиновяването, както и в закрилата и интеграцията на децата бежанци", гласи изследването.


Най-ниската оценка е за категория "Правосъдие за деца" - среден 2.50. Изводът е, че през годината е липсвал напредък за осъществяване на реформата в системата за детско правосъдие, въпреки множеството декларации за наличие на политическа воля от страна на Министерството на правосъдието. Според доклада липсва "каквото и да е разбиране относно нуждата правните процедури да бъдат адаптирани към децата, които участват в тях, така че да бъдат гарантирани техните права".


"Бележник" оценява "Детско участие" с добър 3. 50. За поредна година се отчита, че участието на децата буксува и стои на нивото на колективния и по-скоро "институционализиран" подход. Огромна пречка продължава да бъде и това, че отсъства достъпна за децата информация по отношение на решенията, които се взимат или ще се взимат за тях на национално, както и на регионално и общинско ниво. Според авторите на доклада е необходимо въвеждане на механизми и процедури за отчитане мнението на децата в различните сектори, при досега на децата с институции и професионалисти в ежедневието им.


"Въпреки възходящия резултат общата оценка е все пак среден и напредъкът е незадоволителен, което в много голяма степен се дължи на некоординираните усилия на институциите и работата на парче що се касае до политиките за децата и семействата", е оценката на Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, цитиран от пресцентърът на организацията. Тази година водеща тема ще е гарантирането на
правата на децата с увреждания
.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Кой пише оценките?
  Национална мрежа за децата, в която членува и фондация... Джендър алтернативи.
  Опази боже.

 2. 2 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много висока оценка!

  Marinov
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Гледайте си работата с вашите стратегии за децата. Грижата за децата е грижа на родителите. Държавата да осигурява детски градини и училища и ДА НЕ СЕ БУТА КЪДЕТО НЕ Ѝ Е РАБОТА!

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Грижата за децата винаги е била грижа на родителите. Кат' гледам "държавата" как се грижи за другите си задължения (здравеопазване, правоохраняване, правораздаване, инфраструктура, защита на територията/армия, осигуряване и т.н.), то пази Боже от мечешките и услуги...

 5. 5 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Да, и сега на основата на тия "оценки" ще приемат "стратегията за децата", ще създадат още държавни хранилки за разни администрации, които ха си протестирал за нещо и хоп вземат ти децта, защото не им осигуряващ "подходяща" среда за развитие. И ще ги дадат на двойка гейове "приемно семейство" да ги гледат. Ей, тука имам едни приятели, дай да ги уредиме да вземат едни 800 лева на месец. А те какво ще правят с това дете - не ни интересува.

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Разстроено

  За малко две на релси да са им писали.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  А аз па през цялото време си мислех, че грижата за децата е на родителите. :)

  Да оставиш грижата за децата си на държавата е все едно да чакаш министерството на транспорта да ти смени спуканата гума. :)

 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какво е това нещо "Националната мрежа за децата"?!? поредното помпозно наименовано НПО?!? От къф зор ни информирате какво са имътили грантовите им мозъци?!? риторичен въпрос....

 9. 9 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Проблемът с насилието в училище се решава много лесно. Гледайте „Ченге в детската градина„ с Арнолд Шварценегер и се поучете. По един такъв батко във всяко училище и проблемът е решен. Няма нужда от лелки психоложки.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  И тройка не заслужават.

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Заслужена оценка за такива държава и поданици на които им се привиждат джендъри зад всеки ъгъл.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  #КОЙ е собственик на фирмата "Национална мрежа задецата"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK