На над 400 хил. ученици до 7 клас ще бъдат осигурени безплатни учебници

На над 400 хил. ученици до 7 клас ще бъдат осигурени безплатни учебници

© Надежда Чипева, КапиталНа над 400 хил. ученици от 1 до 7 клас ще бъдат осигурени безплатни учебници. Това е една от мерките, заложени в плана за действие за 2019 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 - 2020 г., съобщава, съобщава "Нова телевизия". Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е внесъл за разглеждане в Министерския съвет проект на решение на МС за приемане на плана.


Проектът на Плана за действие за 2019 г. е публикуван за обществено обсъждане и в него са включени дейности и задачи, насочени към всички области на образованието, обучението и ученето, и обхващат различни етапи от развитието на личността: предучилищното образование, общото училищно образование, професионалното образование и обучението, висшето образование и ученето на възрастни.


Модернизиране и изграждане на нови детски градини


В областта на предучилищното образование действията ще бъдат насочени към модернизиране и изграждане на материалната база на съществуващи детски градини или нови такива, както и към подобряване на достъпа до качествени предучилищни образователни дейности за децата в неравностойно положение. За целта са осигурени 11. 7 млн. лв. от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и още 1.7 млн. лв. по националното съфинансиране.


Подпомагане на ученици в риск от отпадане
В училищното образование ще продължава да се прилага комплексен подход за повишаване на образователните постижения и за намаляване дела на преждевременно напусналите училище. Над 120 хил. ученици, които са в риск от отпадане от образователната система, ще бъдат включени в редица дейности, насочени към преодоляване на затрудненията в обучението и с пропуски при усвояването на учебното съдържание. За целта ще бъдат обучени 5 хил. педагогически специалисти. Документът предвижда за 7 хил. ученици от началния и прогимназиалния етап на основното образование ще бъдат осигурени възможности за използване на музеите като образователна среда.
На 445 502 ученици от първи до седми клас ще бъдат предоставени учебници/учебни комплекти за безвъзмездно ползване, за което държавата е осигурила средства в размер на 20.1 млн. лв. През 2019 г. ще бъде оказана пълна подкрепа за участие на учениците в национални и международни конкурси и изяви.


Продължава професионалното обучение в работна среда


Основният фокус през 2019 г. в областта на професионалното образование и обучение ще продължава да бъде професионалното обучение в работна среда, включително чрез организирането на стажове в предприятия по време и след завършване на обучението. Предвижда се 890 безработни лица, предимно младежи, да бъдат включени в стажуване или чиракуване. Очаква се до края на 2020 г. 18 655 безработни младежи до 29-годишна възраст със завършено средно или висше образование да преминат през стажове за 6 месеца. В обучение за придобиване на ключови компетентности ще бъдат включени над 7.9 хил. безработни, а в различни обучения, включително за придобиване професионална квалификация до 2020 г., ще бъдат включени 39.5 хил. икономически неактивни и безработни младежи.


Стимули във висшето образование


През 2019 г. финансирането на достъпа до висше образование ще бъде гарантирано с осигуряването на 2000 нови кредита по Закона за кредитиране на студентите и докторантите в общ размер до 135 млн. лв. Стимулирането на обучението във висшето образование чрез предоставяне на допълнителни стипендии се очаква да обхване 1. 5 хил. студенти, докторанти и специализанти от държавните висши училища и научните организации. Развитието на възможностите за неформално и самостоятелно учене ще бъде насърчавано чрез участие на повече от 200 младежи в дейности за развитие на доброволчеството.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Модернизиране и изграждане на нови детски градини... За целта са осигурени 11. 7 млн. лв. от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и още 1.7 млн. лв. по националното съфинансиране."

  Тоест, държавата е заделила някакви си мижави 1.7 млн (колкото струва строежа на ЕДНА детска градина), и то за ЦЯЛАТА СТРАНА, и това ни го изкарват като постижение?? А междувременно за дупката във Варна - 43млн. За ТЕЦ Варна нищоправене (студен резерв - 30 млн.). АЕЦ Белене, пАтокът на Путин - милиарди.

  #ОСТАВКА #НЕНУЖНИСТЕ #ПРЕДАТЕЛИ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK