Как се празнуват рождените дни на децата в Германия

Как се празнуват рождените дни на децата в Германия

© Asscociated PressГерманецът е практичен човек. Такъв е и по отношение на детските рождени дни. Те често се провеждат в гората, на спортното игрище или в музея, а тортата почти винаги е домашна. Няколко полезни идеи от Германия дава Марина Борисова в "Дойче веле":


Детските рождени дни са празник за децата и стрес за родителите - така мислят родители по цял свят, въпреки че във всяка страна детските празници протичат по различен начин. В това отношение човек може да научи полезни неща от германците. Германската журналистка Бабара Шнибел има три деца. Тя има собствен блог, посветен на организирането на детски рождени дни. Шнибел смята, че най-важното в детския рожден ден е общуването със и между децата. Да отбележиш рождения ден на детето си с любими приятели, да играеш с децата край реката, да скриете съкровище в гората - това е много по-важно от триетажната торта, стотиците балони или клоуна, дошъл срещу заплащане. Удоволствието, което можете да получите заедно, е нещото, което остава в съзнанието на деца и възрастни, казва Барбара Шнибел.


Колко гости? Със или без родители?


Повечето експерти препоръчват да се канят не повече от 15 души. Това е броят на гостите, при който родителите могат да контролират ситуацията. Германските родители обаче имат още едно много по-простичко правило. Те канят толкова гости, на колкото години става детето им. Родителите, които се придържат към това правило, вярват, че така детето им от най-ранна възраст се научава само да взема решения при зададени критерии. Важно е малчуганът сам да избира кого да покани на рождения си ден и да отделя внимание на своите гости.
А възрастните? Това също е важен аспект, на който трябва да се обърне внимание. Мнозина в Германия канят само деца. Хората в Германия не обичат да устройват отделен празник за възрастни с пищна трапеза. Родителите водят и прибират децата си от рождения ден. Понякога им се предлага кафе и много рядко шампанско в чест на рожденика. Но по правило всичко се ограничава до поздравления на входната врата. В това отношение германците са много последователни. Празникът е детски и затова не черпят и не развличат родителите на поканените деца.


Как и къде се празнува?


Родителите на децата, родени през лятото, почти винаги използват възможността да отпразнуват рождения ден сред природата. И в това отношение човек може да завиди на изобретателността на германците. Едно от любимите занимания е играта "търсене на съкровища". За тази цел дори семействата със собствена градина излизат извън нейната територия. Съкровището може да бъде скрито в съседния парк, в гората или на детската площадка. Саморъчно изработени карти с въпроси помагат на децата в търсенето на съкровищата. Най-важното е предварително да бъде изработен сценарий и съкровищата да бъдат скрити на надеждно място. Още в поканата има и молба за осигуряване на подходящо облекло и обувки.


На много от рождените дни, празнувани сред природата, се организира и печене на т.нар. Stockbrot - хляб на пръчка. За тази цел се пали огън, а децата сядат около него, навиват тесто в края на дълга пръчка и го държат няколко минути над пламъците - докато хлебчето им се опече, разбира се, под надзора на възрастните.


При децата, които са родени през зимата, родителите нерядко предлагат на гостите сами да изпекат курабийки, да нарисуват някоя картина или да измайсторят нещо със собствените си ръце - от различни материали.


Подаръците се отварят в присъствието на всички гости. "Децата сядат в кръг и всяко дете държи своя подарък в ръка. В средата се поставя празна бутилка. Рожденикът я завърта и отваря подаръка на това дете, срещу което е спряло гърлото на бутилката. След възторжените възгласи и благодарности бутилката се завърта отново. По този начин се отделя внимание на всеки гост и на всеки подарък", казва Барбара Шнибел.


Ако децата са по-големи, германците често празнуват рождените им дни извън дома. В музеи, занаятчийски работилници, на футболното игрище, в басейн, в зала за катерене или пък на ледената пързалка. Организацията на такъв празник струва между 120 и 300 евро. Три часа в музей с програма струва средно 120 евро при максимален брой от 12 поканени гости. В тази сума не влизат напитките и тортата.


Както всички знаем, германецът е практичен човек. Също и по отношение на празнуването на рождените дни на детето си. Затова приготвя много неща сам. От украсата та чак до тортата. Поръчаната в сладкарница торта струва най-малко 100 евро. Затова германската майка приготвя тортата сама.


В големите градове има, разбира се, специализирани фирми, които се занимават с организацията на детски рождени дни. Но такава програма, продължаваща около 2,5 часа, с украсено помещение, един аниматор, шестима поканени и подаръци за гостите струва около 600 евро. Всъщност това съвсем не е широко разпространено явление в Германия. Повечето германски родители предпочитат да организират празника на детето си сами.


В края на рождения ден е прието на всеки гост да бъде даден малък подарък за спомен - бонбони, малки играчки, малки книжки.


Как изглежда поканата?


В поканата се посочват адресът и точното времетраене на рождения ден - например от 15 до 18 часа. Германците отделят средно по три часа за празнуването на рождените дни на децата в предучилищна възраст. Поканите се разпращат предварително по пощата или се предават лично на гостите. Някои използват готови картички, но най-често родителите изработват заедно с децата си оригинални покани с най-различни мотиви за празника. Поканата съдържа и телефон за контакти с родителите на рожденика, на който е желателно да се съобщи дали поканеното дете ще дойде.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1076 Весело

  Е как как ? - По шериата 😀 !

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Любопитно

  Друго си е , да хвърлиш пет стотака в някоя пицария за тесто, бланширани картофи и сладка кока-кола...:)

  [email protected]
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Циции нещастни. Сакън да не се охарчат малко.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Не само в Германия се празнува така. На мене ми харесва този стил и се придържаме към него.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 745 Любопитно

  Ама как така празнуват без "Ръгъдъ-ръгъдъ-рак" на Илиян, без Слави Трифонов, без съседите да извикат полиция към 23:30, без фойерверки, счупени чаши и хвърлени салфетки?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тук се празнува доста по-различно - в детския клуб с джънк фууд за 2 часа. Но преди три седмици заведох дъщеря ми на рожден ден в Борисовата градина. Таткото на рожденичката се беше постарал да организира за децата състезание по ориентиране. Бяха много доволни, а и падна голямо тичане. След това имаше игри на футбол, народна топка, дартс.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Родителите да не забравят, че това е рождения ден на децата, не техния.

 8. 8 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Колко са глупави германците, няма ли някой нашенец да ги светне, че не е си ли оставил хиляда лева в детско клубче с анимация, професионален фотограф, торта за поне 80-90 лв и други подобни глупости няма да те окачествят като престижен родител.

 9. 9 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Както искат да си ги празнуват - живеем в свободен съюз (все още).

  Или може би искате да създадете организация, която да регулира празнуването на детските рожденни дни?

  После може да си издействате публично финансиране и топли местенца - на държавна хранилка :).

  НАМЕРЕТЕ СИ ИСТИНСКА РАБОТА, ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРЧЕТА ПСЕВДОЛИБЕРАЛНИ !!!

  Или хващайте мотиката, или хващайте гората !!!

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  До коментар [#9] от "Емил Емил":

  Пиеш ли Кока Кола?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  брао на германците, но НЕ вярвам нито на дума написана или изречена от дойче зеле. :-)

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Весело

  Хубаво описание :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1112 Весело

  Ще ги питаме, когато името Мохамед стане най- често даваното на новородените, като в Лондон хе хе

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  До коментар [#13] от "venci4":

  И какво ще ги питаш?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Ако искам, пия, ако не искам, не пия.
  Що ?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 16. 16 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Харесва ми тази концепция.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  До коментар [#15] от "Емил Емил":

  А мешаш ли я с нещо?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Скоро да си потвърждавал, че приемаш новите регулации по ГДПР ? ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 19. 19 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Друго си е , да хвърлиш пет стотака в някоя пицария за тесто, бланширани картофи и сладка кока-кола...:)
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  И това не е всичко - кани се певица, от жанр, който е ясен, нали ?

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално
 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 847 Неутрално

  По германски преди всичко "effizient". Не са много по празнествата, по - са по работата. Интересни са и рождените дни на по - възрастните. Там по - скоро идва ред на джънк фуд, без подаръци а вечерята я плащат приятелите. Най - късно до 10, че на сутрита се бачка.

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1681 Весело

  Всичко това е поради факта, че швабите си бият г..за да не с...ре - не понеже са много изобретателни и пичове...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ashiata Shiemash":

  Точно с детско парти в Германия няма как да покажеш престиж, каквото и да е партито.
  Хората гледат къде и какво бачкаш, в какво жилище и в какъв квартал живееш, каква кола караш, какъв часовник имаш...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  До коментар [#17] от "DDR":Скоро да си потвърждавал, че приемаш новите регулации по ГДПР ? ;)
  —цитат от коментар 18 на Емил Емил


  Да, къде е проблема?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Точно, къде живееш:
  - дали живееш в предградие с хубави еднофамилни къщи, където НЯМА МАНГАЛИ
  - живееш в смесен квартал, в 5 етажно блокче (въпреки че са по-качествено строителство от нашите, поне новите)

  Колата... те и мангалите налитат на скъпи коли.
  Но все пак, ако изскочиш с порш или ягуар класика, в добро състояние...

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 26. 26 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "Емил Емил":

  Хубавите еднофамилни къщи (не от селски тип, макар и западен), си личат ;).
  Също и кварталите с такива.
  И там обикновенно са 95% БЕЛИ, БОГАТИ.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 27. 27 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "Емил Емил":

  Ако не и 100% БЕЛИ, БОГАТИ ;).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 28. 28 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Рожден ден в клуб е между 10 и 20 евро на дете в зависимост от пакета. Какви са тези 600 евро, цитирани е статията? Клубове има в големите градове и са често в преустроени халета с много атракции. Иначе немците са големи скръндзи и са готови да похарчат повече за кучето или за колата отколкото за детето. Затова и партитата са в гората, в гаража или вкъщи. На партито често гостите не получават и нищо за ядене, само тортата и сокчета, мама-германка не може да готви за 10 деца. А тортата е домашна, защото поръчкова е 50-80 Евро. Та така за ефициентните немци.

 29. 29 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  По германски преди всичко "effizient". Не са много по празнествата, по - са по работата. Интересни са и рождените дни на по - възрастните. Там по - скоро идва ред на джънк фуд, без подаръци а вечерята я плащат приятелите. Най - късно до 10, че на сутрита се бачка.
  —цитат от коментар 21 на zxp53317185


  В Германия е най-важно да не излизаш от нормата и порядките, обособили се през времето по ред причини, които всички следват като стадо. Също така те държат да покажат и назидателно да обучат всеки, който по една или друга причина не се вмества в нормите, как да прави нещата "правилно". Мен моите немски колеги се опитваха да ме убедят да ям сандвич за обяд, защото било правилно топла храна да се яде на вечеря, освен това един сандвич струва 4 евро, пък една порция топла манджа 8 и изобщо къде ще му излезе края ако така се разпищолвам всеки ден да харча за обяд. Аз им обяснявах, че изобщо не вечерям по принцип, те съответно ми изнесоха лекция как до три месеца ще умра ако не вечерям (и не си проветрявам офиса, което също отказвах, при наличието на климатична инсталация) и изобщо продължаваха да ме гледат с подозрение.
  Интересно е обаче, колко генерално се променя поведението на народите, идващи от държави с много строго определени и силно присъстващи социални норми - германци, британци, донякъде скандинавци - когато излязат от собствената си държава. Когато са там са високоморални, честни, справедливи. Обаче вземат ли лятото самолета за Тайланд или Слънчака и глей кво става.


  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 30. 30 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1535 Весело

  По германски преди всичко "effizient". Не са много по празнествата, по - са по работата. Интересни са и рождените дни на по - възрастните. Там по - скоро идва ред на джънк фуд, без подаръци а вечерята я плащат приятелите. Най - късно до 10, че на сутрита се бачка.
  —цитат от коментар 21 на zxp53317185


  Иначе най-безумните напивания и веселби през живота си съм ги прекарал именно в компанията на германци, докато бях студент. Нищо ефициент нямаше тогава, най-нормални студенти-калпазани, каквито са навсякъде по света.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 31. 31 Профил на votefraudisreal
  votefraudisreal
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  От личен опит зная много примери за рождени дни точно в Германия... та си мисля, че ще бъде по добре на колегите, които в момента там живеят да споделят техния опит.
  Моите преживявания са разни, но винаги много странни, защото цивилизационният код, в който съм расла и цивилизационния код на Германия са 2 вселени.
  В С-Бана бях свидетелка на разговор между 2 момиченца, явно от един и същи клас и не по-големи от 10 години: "Ти поканена ли си на рождения ден на Габриелле?"-попита едно момиченце. Отговорът: "Не, не съм поканена. Ти си единствената гостенка на Габриелле. Никой друг не е канила". При което първото момиченц започна да се смее високо и да ръкопляска с ръце, като поясни: "Значи аз ще имам голямо парче торта, ако съм единствената гостенка."

  Следващият случай, научният ми ръководител с титла професор. Предварително нямаше как да знаем, че има рожден ден, но по време на семинара се изправи и каза, че можем да го гратулираме с негова годишнина и да му дадем пари, за подарък... Всички бяхме в шок и всеки извади колкото имаше, а той безцеремно си ги прибра.

  Но съм била и на много приятни празненства по случай рожден ден. Друг мой преподавател от Граубюнден, Швайцария, покани няколко от нас на негов празник в неговия дом. Празненството беше организирано от неговата съпруга, която беше се постарала с богата маса, като се почне от кюрбисзуппе и се мине през пържолки и всякакви видове нашумели салати от моркови и краставици, червено цвекло и сметанов коктейл със скариди, най-вкусното домашно тирамису, което съм яла (приготвено в индустриални количèства, защото бяхме около 15 души) и се стигне до невероятен брой напитки и вина, които бяха короната на този явно доста радушен празник за домакините. Масата беше огромна и през цялото време се шегувахме на всякакви теми. Този рожден ден е затова толкова особен, защото немско говорящи бяха изхарчили доста пари за храна, добра храна, и бяха поканили доста хора, включително и мен от Изт Европа, за да си изкарат празника весело. Това в Германия е абслютна рядкост.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 32. 32 Профил на votefraudisreal
  votefraudisreal
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#30] от "FourOhFive":

  Възможно е да си се надпивал с немци, но това се е случвало или в твоята квартира или на неутрално място, като кнайпе. Те у тях няма да те поканят, пък и пиене да ти предложат. Обичат да ходят на гости, но не и да канят удома си.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 33. 33 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#30] от "FourOhFive":

  Ами не знам в каква компания си попаднал, от моя опит в Бавария купоните се ограничаваха до пиене на бира и говорене с часове за изпити и щудентенджобс, на силно приглушена музика. Факт е че петък и събота вечер една част от немците ( предимно вече работещите) си ги пазят за освинване до откат, но не и през делничните дни.

 34. 34 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1535 Весело

  До коментар [#30] от "FourOhFive":Възможно е да си се надпивал с немци, но това се е случвало или в твоята квартира или на неутрално място, като кнайпе. Те у тях няма да те поканят, пък и пиене да ти предложат. Обичат да ходят на гости, но не и да канят удома си.
  —цитат от коментар 32 на grosso modo


  Кнайпе, кнайпе. Всички тогава бяхме безпарични, живеехме из някакви Ве-Гета, където ако пръднеш по силно през нощта, на следващия ден има общо събрание на квартала за борба с шума, какво остава за купони.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 35. 35 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1535 Весело

  До коментар [#30] от "FourOhFive":Ами не знам в каква компания си попаднал, от моя опит в Бавария купоните се ограничаваха до пиене на бира и говорене с часове за изпити и щудентенджобс, на силно приглушена музика. Факт е че петък и събота вечер една част от немците ( предимно вече работещите) си ги пазят за освинване до откат, но не и през делничните дни.
  —цитат от коментар 33 на zxp53317185


  Аз учих в Хамбург. Там хората са по-locker. В Мюнхен само те гледат с какви обувки си хахаха.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  Немците хуни са много......много стиснат народ !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По германски преди всичко "effizient". Не са много по празнествата, по - са по работата. Интересни са и рождените дни на по - възрастните. Там по - скоро идва ред на джънк фуд, без подаръци а вечерята я плащат приятелите. Най - късно до 10, че на сутрита се бачка.
  —цитат от коментар 21 на zxp53317185

  И в Португалия е така за вечерята. Всеки си плаща сам накрая, а подаръци може и да има, но обикновено почти не се носят. Освен нещо съвсем символично, за спомен.

  шуменско пиво
 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  Музей, зала за катерене, футболно игрище??? Нали трябва да е веселба?
  В София има толкова много забавления, че не можем да минем през всичките. Проблема на някои места е храната, а тортата навсякъде.
  А немците и домашни торти даже правят!
  Интересно защо БАБХ забранява това в България?
  Едно парче със сметана и шоколад, стана 5 лв..

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  Броят на гостите също е много странен. Моето наблюдение е, че по-скоро е обратно. Като малки РД са с повече деца. И доста по-скъпи впрочем.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Неща съвети от слабохарактерни мекошави студени и безчуствени геьове и лизбийки.

 41. 41 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Не знам как е по шериата, но във Фейсбук е пълно с текстове в стил "лична драма", как ще ти настанят детето в приемно семейство ако не му осигуриш нужния комфорт, за шамар да не говорим ! Открито се твърди , че по шведски модел децата се отнемат и в приемните семейства им внушавали, че са "джендъри"! Така щяло да стане и в България! 🥴

  agent
 42. 42 Профил на Virginia
  Virginia
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Айде, нови форми и кретенизми, как да НЕ направим празник на децта.

 43. 43 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Неутрално

  На кой му пука как празнуват, става въпрос за съвсем различна култура и традиции. Да си празнуват както искат.

 44. 44 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1535 Весело

  [quote#37:"шуменско пиво"][/quote]

  По принцип навсякъде в нормалния свят всеки си плаща, което е правилно. При германците обаче е екстремно, където по дифолт в ресторанта на всеки се прави отделна сметка, освен ако не кажеш изрично, че ще плащате заедно. В Америка е прието сметката да се раздели по равно на хората на масата, ако искаш отделна сметка (например трябва да си тръгнеш по-рано от компанията или нещо такова) трябва да предупредиш в началото на вечерята. И по принцип хората са коректни и не се изхвърлят да поръчват най-скъпите неща в менюто, за да си разделят след това цената с останалите.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 45. 45 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1535 Весело

  На кой му пука как празнуват, става въпрос за съвсем различна култура и традиции. Да си празнуват както искат.
  —цитат от коментар 43 на izt21595181


  Изобщо не е чак толкова различна културата.

  И българите и германците са европейци. И българите и германците са еснафи. И българите и германците гледат да минат тънко. Само в празненствата германците обикновено не са толкова шумни колкото българите.

  Аз мисля, че българите са много по-близки като народ то германците, отколкото до народа, който населява днес т.нар. 'русия'

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 46. 46 Профил на meruduja
  meruduja
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Да пази Господ!
  От германци акъл за празнуване не вземам.

 47. 47 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#45] от "FourOhFive":

  Едва ли има значение мнението на поредния обсебен от Русия форумен маниак. По манталитет българите са далеко и от немци, и от руснаци. Повече се доближават до Южна Европа и Близкия Изток, както и всички останали балкански народи.

 48. 48 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 538 Неутрално

  какъв е смисълът от такива статии? всички деца ли трябва да празнуват по един и същи начин?

  Със сигурност, не мога да си представя родителите на моето дете да му пишат покани за гостите на рождения ден в предучилищна възраст... не познавам човек с толкова много свободно време. А без родители ще празнува на 18.

 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2064 Весело

  Празнуване? В Германия? Не бях чувал....И звучи като немски виц, знаеш че е смешен, но не се смееш...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  В момента Германия е доста шарено общество. Има хора всякакви вкл. с германски паспорти и гражданство от поколения, но с различни семейни ценности и практики на празнуване.
  "Германецът е практичен човек" и "Как се празнуват рождените дни на децата в Германия" като изявления/твърдения на мен ми звучат расистки.
  Очевидно авторката има предвид сравнително "чистите" арийски с бюргерски корени семейства със съответната семейна култура на празнуване.
  Не очаквах подобен материал в тази медия.

 51. 51 Профил на T
  T
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#50] от "k_":

  принципно в тази "медия" умират т.нар. журналисти да се направят на модерни, еко, интелектуално извисени, и оттам чувството за превъзходство, нравоучение, което постоянно натрапват!
  С две думи обаче- не я разбират нито глобализацията, нито пък местните нрави на българина!
  И се получава един фарс, един памфлет на журналистическа немощ!

 52. 52 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Напълно подкрепям този начин на празнуване.

  За мен е необяснимо как у нас, в страната с два пъти по-нисък от средния за Европа стандарт, всеки детски рожден се превръща в малка сватба и трябва да похарчиш 500-600 лв. в най-добрия случай за да организираш рожден ден в клубче за 20 деца и 20 родители.

  В повечето случаи децата беснеят, реят се като свободни електрони по разни атракциони, през 5 минути идват да търсят левчета за разни автомати, и накрая така се преуморяват и претоварват емоционално, че се стига до рев или сръдни.

  По мое време, празнувахме с по 4-5 приятелчета вкъщи, с домашно приготвени сандвичи и торта, някакви газирани напитки или нектар (което беше еквивалента на натурален сок). Помня, че един приятел имаха персонален компютър и играехме на "Каратека".

 53. 53 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Напълно подкрепям този начин на празнуване.

  За мен е необяснимо как у нас, в страната с два пъти по-нисък от средния за Европа стандарт, всеки детски рожден се превръща в малка сватба и трябва да похарчиш 500-600 лв. в най-добрия случай за да организираш рожден ден в клубче за 20 деца и 20 родители.

  В повечето случаи децата беснеят, реят се като свободни електрони по разни атракциони, през 5 минути идват да търсят левчета за разни автомати, и накрая така се преуморяват и претоварват емоционално, че се стига до рев или сръдни.

  По мое време, празнувахме с по 4-5 приятелчета вкъщи, с домашно приготвени сандвичи и торта, някакви газирани напитки или нектар (което беше еквивалента на натурален сок). Помня, че един приятел имаха персонален компютър и играехме на "Каратека".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK