Редактор за кодове на бургаски ученици спечели Олимпиадата по информационни технологии

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаИнтерактивна среда, която проверява дали програмистите са написали правилно кодовете си, беше избрана за най-добър проект на Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии, в който взеха участие 171 ученици от цялата страна, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието (МОН).


Тя се проведе във Враца в две възрастови групи - от V до VIII и от IX до XII клас. Редакторът за IT специалисти ANTLRStudio е дело на възпитаниците на бургаската Природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" Марин Мирчев и Койчо Георгиев. Тяхната разработка спестява време на програмистите, защото освен семантична проверка на кода дава лесен достъп до всички необходими за написването му програми. Двамата ученици създали интерактивната среда в стремежа си да направят нов език за програмиране, разказаха техни учители.


На второ място e проектът за приложение за поръчка на храна онлайн Food Ninja. Негови автори са Георги Йоков и Пламен Галинов от Природо-математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград. Към стандартните поръчки учениците са дали възможност клиентите да даряват средства за закупуване на ястия или хранителни продукти за социално слаби. Идеята на благотворителността е подобна на т.нар. висящо кафе - приготвена от ресторантите храна да бъде разпределяна безвъзмездно на социални кухни. За да няма измами, благоевградските ученици са добавили изискване всяко заведение за хранене да предоставя пълен отчет за приготвената срещу дарение храна, както и възможност за отстъпки за редовни клиенти и дарители.
Третото място в първата възрастова група зае проектът на деветокласника от Американския колеж Борис Радулов "Учене с обогатена реалност (АR Learn). При по-малките ученици победител стана мултимедийният проект "Пътуване във времето" на осмокласника от СУ "Сава Доброплодни" в Шумен Мартин Цолов. На второ и трето място се класираха с възпитаниците на старозагорската Природо-математическа гимназия "Гео Милев" Денислав Николов и Борис Божилов. Те са автори на сайт за успешни личности, завършили гимназията, и на мултимедиен проект, свързан с бадминтона.


По време на олимпиадата по информационни технологии в училището домакин бяха открити 11 кабинета за интерактивно обучение по различни предмети. Новият учебен корпус е оборудван със 148.6 хил. лв., отпуснати от МОН. Закупени са 28 компютърни конфигурации, създадена е и мрежа за пренос на данни. През следващата учебна година гимназията ще предложи за първи път обучение по професия "Приложен програмист".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK