С панаира на книгата ще се проведе и международният литературен фестивал за деца

С панаира на книгата ще се проведе и международният литературен фестивал за деца

© Асоциация “Българска книга”Второто издание на международния литературен фестивал за деца и тази година ще се проведе паралелно с традиционния панаир на книгата, съобщават организаторите от Асоциация "Българска книга". Откриването е на 28 май, а форумът ще продължи до 2 май в Националния дворец на културата (НДК).


Целта на фестивала е създаде неформална атмосфера, в която децата и младежите да се запознаят с творчеството на съвременни европейски и български автори и художници; да се създадат условия за образователно-артистични кампании с цел насърчаване на четенето и въображението сред подрастващите. Децата ще имат свободен, неограничен достъп да литературни събития, срещи с писатели, творчески ателиета, посещение на театър и изложба.


Събитието цели да развие платформа за съвременна литература и култура, която има всички предпоставки да наложи траен и пълноценен диалог между писателите и обществото, както и да се популяризира четенето и интересът към езика.
Фестивалът ще бъде открит от майстора на детската илюстрация Любен Зидаров. От началото на 50-те години на 20-ти век той е илюстрирал над 200 книги, сред които българските издания на класически произведения на световната литература за млади читатели: "Приказки на Шехерезада", "Островът на съкровищата", "Андерсенови приказки", "Том Сойер" и др.


На 30 май програмата включва сценична интерпретация на произведението "Карлсон, който живее на покрива" в изпълнение на Театър "Карлсон". В Деня на детето - 1 юни, е предвидено ателие за изработка на обложки за книги; среща с влогъри. Следващият ден ще е посветен на техниките във фотографията и лекция, което ще запознае гостите на фестивала с работата на първия ателиерен художник-фотограф Петър Папакочев.


Любопитна покана към подрастващите и по-големите изкушени читатели на хубавите истори отправя издателство "Еуниката". Среща разговор с Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова ще покаже нетрадиционен прочит към често невидимите супергерои, които помагат на всички ни да растем здрави и силни, а именно – зеленчуците. Всеки ще може да се запознае с техните тайни заедно с Боби в царството на зеленчуците.


Другият основен акцент в програмата на фестивала са срещите с български литератори и чуждестранните им колеги. Сред ключовите между тях са "Майсторския клас по творческо писане с Петя Кокудева; разговор, организиран от издателство "Фют" с Цвета Брестничка, председател на Асоциация Родители; среща с илюстратора Борис Стоилов.


Сред международните гости на фестивала са Алесандро Гати, писател, преводач и сценарист от Италия; Бьорн Суртлан от Норвегия: публицист с диплома от художествена академия, посветил въображението си на истории за деца и тинейджъри, Макис Цитас от Гърция, признат като автор на една от най-добрите гръцки книги за деца – "Бездомният Костас"; както и Гюдрюн Скретинг от Норвегия, отличена с наградата за дебют в областта на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK