Няма национална стратегия за детето, защо продължават да лъжат, пита се Борисов

Няма национална стратегия за детето, защо продължават да лъжат, пита се Борисов

© Юлия ЛазароваНа социалния министър Бисер Петков възлагам сутрин като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма." Това обяви днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Поводът са протестите срещу Националната стратегия за защита на детето.


В началото на годината тя беше качена за обществено обсъждане на сайта на правителството за обществени консултации. В навечерието на Великден премиерът Бойко Борисов нареди Националната стратегия за детето (2019 - 2030 г.) да бъде оттеглена от социалното министерство и да бъде преработена, заради силното обществено недоволство.
Една от стратегическите цели на документа е забраната за телесни наказания над децата. Оповестени наскоро данни сочат, че в семействата си. Други данни показват, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.


"Във "Фейсбук" и протести готвят - "Не, на стратегията 2019-2030 г.". Това е стратегия, която е няма. Много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето. Защо продължават да лъжат не знам", коментира още премиерът.
Той уточни, че предстоят много обсъждания преди да се предложи нов подобен документ, основната цел на който ще е да защити децата.


На заседанието на Министерски съвет днес Бойко Борисов посочи, че 40 200 деца, които изобщо не са ходели на училище, са вкарани в класните стаи. Децата бяха във фокуса и на едно от решенията на кабинета от днес - отпускане на 3.45 млн. лв. за детско здравеопазване.


"Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарати за дишане са нужни. Така че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница и всички нуждаещи се болници - държавни и общински с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема", допълни Борисов.


От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряване на 50 кувьоза. Отделно 1.7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница "Проф. Иван Митев" по Програмата "Майчино и детско здравеопазване" по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите.


През миналата седмица работещите в болницата организираха протест и заплашиха с ефективна стачка и колективни оставки.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Неутрално

  www.strategy.bg/FileHandler.ashx?fileId=15489

  стратегия за детето 2019 !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  Позиция на Асоциация за домашно образование

  относно

  Национална стратегия за детето 2019-2030 г. „Всички права за всички деца“
  ---------------------
  http://homeschoolingbg.com/index.php?id=370 #.XNvN0tjgrZ5

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  Становище относно Национална стратегия за детето 2019-2030

  Свобода за всеки
  ---------------
  http://svobodazavseki.com/blog/item/327-stanovishte-sv-strategia-2019-2030.html

  [email protected]
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  ИМА, ИМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  "Стратегията" като "рамка" я изтеглихте.
  Но промените в законите, които произтичат от нея, си ги приемате и вече има публикувани в Държавен вестник.

  Лъжец и мошеник!

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Разстроено

  Протести за правото да биеш шамари на децата си... И Бойко изтегля стратегията, вместо да настоява за приоритетното и приемане.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#6] от "stein":

  Ти това ли "разбра" ? Покъртително !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Labradar
  Labradar
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ами какво чакате ....НАПРАВЕТЕ Я! Вие деца и внуци нямате ли?!?!...Нали всичко вие сте направили и можете да направите?!?!?

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Има или няма? Една сутрин по телевизора се изтъпанчи виден представител на ГЕРБ и обясни как лошите деца ще ходят в затвора. При въпрос на водещия ами те са деца , кой ще определя кое дете е лошо и кое добро ,отговора беше съда. Да де но непълнолетните не могат да бъдат съдени.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Неутрално

  Стратегията е проект, който има претенциите да стане официална Пътна карта за драстични промени в обществото ни, свързани с овластяването на група чиновници, които по свое усмотрение да налагат и изпълняват моментални присъди над българските семейства.

  [email protected]
 11. 11 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Нищо необичайно няма една стратегия да се преработи, след като има текстове, които явно се тълкуват от обществото нееднозначно. Истерията, която ИК предизвика, сега дава отражение върху всичко, което касае семейтвото и особено децата.
  Важното е да се създадат такива механизми, че вербалната/психотормоз/ и физическа агресия спрямо децата да бъдат сведени до някакъв санитарен минимум.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  Стратегията за детето е истанбулско дежавю !!!

  [email protected]
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Истанбулската конвенция отново се развихри , само дето тогава бяха жените, а сега са децата.

  [email protected]
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  '' Не всяко наказание е насилие, както и не всяко насилие е вредно, иначе защо се съгласяваме държавата да праща престъпниците в затвора? Или може би трябва да уважаваш полицая, прокурора и съдията, но не и баща си? ''
  Публикувано във факти.бг: Иван Стамболов - Сула

  [email protected]
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  Стратегията е проект, който има претенциите да стане официална Пътна карта за драстични промени в обществото ни, свързани с овластяването на група чиновници, които по свое усмотрение да налагат и изпълняват моментални присъди над българските семейства.
  —цитат от коментар 10 на karabastun

  Кхъ, кхъ ... Не са чиновниците, обаче ...

  Покрай "Стратегията" се стягат да ни "култивират" едно 250 НПО-та.
  А не чиновниците ...

  Фатката е следната ... "Чиновниците" нямат "капацитет". Демек - малко са. И по "Стратегията" вече се прие и публикува в Държавен вестник поправка в закона, която дава възможност да се "доокомплектоват" с "доброволци".
  Кои ли ще са тези "доброволци"?
  Ами - точно тези НПО-та! Те вече сключват договори с държавните институции за "оутсорсване" на държавните прерогативи. И, естествено, ще получават и държавни субсидии за това.
  Т.е. с мат'рялските пари ще се хрантутят едни, които ще газят мат'ряла.
  При това на практика като Последна инстанция!

 16. 16 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Напротив има,както и за интеграцията на индийците от Войводино и досега са похарчени 1 милиард и 300 милиона-резултатите са налице!!Има има стратегия-има и грантове от Норвегия!!КОЙТО ПЛАЩА ПОРЪЧВА МУЗИКАТА-нпо та на хорото колкото искаш и тази стратегия е доста успешна-лятото отивам да броя дунавски комар и пиринаки орли-за 8 милиона лева,че чичко Белев не остави нищо за подизпълнителите

 17. 17 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#6] от "stein":

  Кажи ми къде видя "шамари" в ето тази наскоро изменена наредба:

  Чл. 4. Мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции се предприемат при наличие на едно или повече от следните обстоятелства:
  1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) при постъпил сигнал за дете в риск от изоставяне или при подадено заявление в дирекция "Социално подпомагане" за настаняване на дете в специализирана институция;
  2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) настаняване по чл. 26 от Закона за закрила на детето на друго дете от семейството;
  3. родителите са изразили намерение за настаняване на детето в специализирана институция;
  4. родителите са без постоянни доходи и/или без жилище;
  5. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) установени увреждания или тежки заболявания и/или отклонения при родител или при член от семейството;
  6. (отм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.)
  7. (отм. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.)
  8. (доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) детето е с увреждане и/или отклонения в здравословното състояние или развитие и родителите имат затруднения да отговорят на специфичните му потребности;
  9. други обстоятелства, които поставят детето в риск от изоставяне.

  А доклада по образец да ти го покажа ли в края на наредбата, който се попълва при ВСЕКИ сигнал за нарушени права на дете? Прочети си го сам, да видиш за какви "шамари" протестираме. Втора ДС не ни трябва

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  До коментар [#15] от "xm...":
  Точно така пише !
  ''С цел разработване на посочените оперативни документи за изпълнение на Стратегията към Националния съвет за закрила на детето ще се създаде междуведомствена работна група, председателствана от Председателя на ДАЗД, в чийто състав ще се включат експерти от органите по закрила на детето, други държавни институции и представители на неправителствени организации, развиващи дейност в области, свързани с гарантиране на правата на децата. ''

  [email protected]
 19. 19 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Потресаващо. Държавник, който се хвали, че няма стратегия. Така както няма стратегия за демографската криза, за образованието, за развитието на районите. Въобще няма идея за нищо - всичко е ден да мине, друг да дойде.

 20. 20 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 26 Неутрално

  А за "детско правосъдие" да си поговорим ли малко? Към Септември м.г. има 12 сини стаи и над 100 служители обучени за детско правосъдие. Сега цифрите са по-високи, и забележете - нямаме закон за детско правосъдие, нито пък регламент за изслушване в сини стаи. Това е пълен абсурд, имаме репресивен апарат, който си работи без закон и регламент, на всичкото отгоре финансиран щедро по Норвежкия механизъм. Но по-лошото е, че цялата тази агентура може да се задейства с не толкова користни цели в рамките на ден, след като прокарат "по терлици" поредния закон, в който само Началника знае какво ще пише. Кое точно е спряно, че не разбрах? Добавете към това извращение и третия факултативен протокол, и става страшно.

 21. 21 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Обаче Дневник като фенове на "Стратегията", която уж я нямало, не спират да манипулират:

  "Една от стратегическите цели на документа е забраната за телесни наказания над децата. Оповестени наскоро данни сочат, че седем от десет деца в България са жертва на насилие в семействата си. Други данни показват, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат."

  7 от 10 деца казвате? Източник на данните? А, май били тези, които искат и да пробутат "несъществуващата" стратегия... Една лъжа, повторена 100 пъти дали ще стане истина? Ама за това ви плащат, нали?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 22. 22 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#21] от "rumen_s":

  С новите определения за насилие може да изкарат и 10 от 10 деца, че са жертва на насилие. Според ДАЗД насилие произлизало от "да правиш нещо насила"

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#21] от "rumen_s":
  Нищо ново.
  Тия са си същите като по Стамбулската пущина и врЪтят същите фейкове.

  Помните ли "социологическите обосновки" за Стамбулската?
  Че в България били малтретирани 1 милион жени?

  Е, тая е същата. Имат си фиксация върху "милиона". Предполагам, че е свързано с жажданото финансиране ...

  Та децата, включително и непълнолетните в България по последното преброяване бяха грубо 1 200 000. Да го приемем днес да са се увеличили до близо 1,5 млн.
  По 0,7 колко прави? Кръгло милион!

  Тия с присъдружните им, "дежурни" НПО-та са явно като Паниковски.
  Помните ли ... "Дай милион, дай милион!" ...
  Отврат!

 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 285 Неутрално

  на родителите ли да вярвам или на политиците. в голяяяяма дилема съм. хахаха :-)

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Този е от задругата, които и за Стамбулската ни разправяха, че сме против, за да си бием жените.

  Боже, колко са елементарни!
  Едно си знаят и само него си баят!

  Че искаме да си бием жените, сега - децата.
  Че не сме я чели, преди - Стамбулската, сега - за децата.
  Че не сме разбирали. Тук врЪ'о беше една патка, джурнализка, която се изцепи, цитирам буквално: Ама как така, та нали 250 НПО-та я приемат!
  И накрая стандартното, дежурно, гьонсуратско отричане до дупка на фактите, дори когато им ги навреш черно на бяло в носа: Няма такова нещо!

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Няма ли? А това долу какво е? "Министерски съвет. Портал за обществени консултации". ББ се води за премиер, нали? Не чете ли това, което публикуват подопечните му? Свалих си документчето. Над 60 стр. е това, дето го няма. Много поучително четиво.

  http://www.strategy.bg/publicconsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4012

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Трябваше да я приемете, ама нали си страхлив.

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":
  Кое точно "да приеме", Роси? Ти да си чела документа? Не, нали? Но знаеш, че трябва да се приеме! А той е страхлив, защото не го приема? А как се нарича човек, дето квалифицира нещо, което не познава? Не е много лицеприятно, нали?

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 390 Неутрално

  С промените в закона се дават такива огромни правомощия на ДАЗД ,че ум не ми го побира ,с какъв капацитет разполага тая агенция да проверява 70% от децата защото по тяхни думи 7 от 10 деца е в риск.И как пък точно от Норвегия взехме пример, та тя е с понижен статут в ООН за правата на човека многократно е осъждана от савета на Европа за отношението си към децата пусти пари за освояване.Дончев,Цачева и Борисов да кажат какво са обещали в замяна пари не им стигнаха ей.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  България - стратегия за детето = на Норвегия 2! Да, или пак да? Кажете бре, НПО-та смятани! Нова бюрокрация, нови хрантутници, не досегаеми за глупостите си! Хайде да я закриваме тая държава! Аман от идиоти, дебили, тъпунгери и други подобни!!!

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Трябваше да я приемете, ама нали си страхлив.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  НПО-тата отглеждат 14300 деца в къщи от семеен тип, и получават пари, само ако има деца. Те са заинтересована страна, а в момента нпо вдига на телефон 116111. За тях това е бизнес.
  Мазните им пипала са бръкнали надълбоко.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Търпим търпим разни ЧСИта без да се защитим да ни взимат къщите разни нотариуси да крадат печиливши фирми , родителите ни да умират пред болниците,разни работодатели да се отнасят с нас като роби ,тн. ама някакъв чиновник да ми се меша в семейството това вече е недопустимо тази хора са без никакъв авторитет и нямат никакви аргументи за това, стая повсеместна корупция не ми се мисли.

 33. 33 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1886 Любопитно

  Многоуважаемият Вожд и Лидер на българските Му поданници е в дълбоко заблуждение щом си въобразява да постъпи като щраус.
  Няма значение какво ще говори Борисов или Мазният Бисер Петков за това как няма стратегия. Дрънкайте си.
  Достатъчен е фактът, Борисов Лично нареди СТратегията ДА СЕ ОТТЕГЛИ от ПУБЛИЧНОТО ОБсъждане.
  Хайде сега да НИ обясни Многоуважаемия Вожд и Лидер как си оттеглил нещо, което го Няма!!!
  Борисов, ТИ ИМАШ ВИНА!
  !

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":
  Ами ето ти цитатче от великия документ, дето според ББ го няма:

  "Право на участие – всяко решение, което има пряк или непряк ефект върху живота или благосъстоянието на конкретно дете, независимо дали се постановява от административен или от съдебен орган, или се взема от възрастен, който работи или полага грижа за конкретно дете в лично или професионално качество, следва да се основава на изслушване на детето и на зачитане на мнението и на възгледите на детето"

  Я си представи, как ще накараш детето си да си учи уроците, дето в професионален аспект има "пряк ефект на професионалното му развитие", ама то иска да си играе на компютъра!Според гениалното писание му нарушаваш правата! Нямам думи!

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#31:"hope"][/quote]

  14300 х 700/мес = 10 милиона месечно .... миличките те...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":Ами ето ти цитатче от великия документ, дето според ББ го няма:"Право на участие – всяко решение, което има пряк или непряк ефект върху живота или благосъстоянието на конкретно дете, независимо дали се постановява от административен или от съдебен орган, или се взема от възрастен, който работи или полага грижа за конкретно дете в лично или професионално качество, следва да се основава на изслушване на детето и на зачитане на мнението и на възгледите на детето"Я си представи, как ще накараш детето си да си учи уроците, дето в професионален аспект има "пряк ефект на професионалното му развитие", ама то иска да си играе на компютъра!Според гениалното писание му нарушаваш правата! Нямам думи!
  —цитат от коментар 34 на султана глаушева


  ... и що си му купила компютър... за да се изфукаш, нали )))

  ***щото и ти компютъра освен за ФБ-клюки за друго едва ли го ползваш

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Копай, копай, не спирай.....

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Г-н Борисов, не знаете ли как се оттегля Стратегия? Попитайте вашите правни съветници. Във всички случаи начина не е "Аз казах". Или въвеждаме диктатура? Много несериозно като управленски стил още повече, че имаме много случаи в които "казвате" едно днес, друго утре. Междувременно защо приемате поправки в законите, основани на въпросната стратегия? Знаете ли всъщност какво се гласува в Народното събрание по законодателната инициатива на партиия Герб?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK