Организационни подробности около матурите за зрелостниците на 21 и 23 май

Организационни подробности около матурите за зрелостниците на 21 и 23 май

© Георги КожухаровВъв връзка с провеждането на тазгодишните държавни зрелостни изпити (ДЗИ) - по български език и литература (БЕЛ), на 21 май и по предмет по избор - на 23 май, пресцентърът на министерството на образованието разпространи следната информация:


Зрелостниците, подали заявления за явяване на матура по БЕЛ, са 52 650, а за втория - 41 716.


За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на степен на професионална квалификация желаещите са 10 421 ученици.
Квесторите за изпитите са 10 500 за изпита по БЕЛ, 9500 за втория ДЗИ и 600 квестори за изпита по желание. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.


За ДЗИ по БЕЛ са осигурени 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За втория ДЗИ са предвидени 3861 зали в 608 училища, а за изпитите по желание залите са 174 в 61 училища.


Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.


На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят.


ДЗИ продължават 4 астрономически часа.


Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.


За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.


Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.


Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK