Не яж боклуци, яж зеленчуци

Не яж боклуци, яж зеленчуци

© Фондация



Не яж боклуци, яж зеленчуци" - под това мото ще премине поредното издание на "Деня на революцията в храненето" на 17 и 18 май. В него по данни на организаторите от фондация "За храната" се очаква да се включат рекорден брой деца - 7000. Те ще участват в 220 безплатни кулинарни работилници в 70 града в страната, където с помощта на 1000 доброволци ще се учат да приготвят здравословна и вкусна храна, с която да заменят бързите закуски и вредната храна (junk food на англ. език - бел. ред.).


Кампанията върви на национално ниво от три години. В началото е част от посланическата мрежа на световноизвестния готвач Джейми Оливър и неговия Food Revolution Day (продължение на битката му за "качествена и готина храна" в училищата във Великобритания и САЩ), но вече е самостоятелна инициатива. Целта й е да привлече към здравословното хранене деца на възраст между 3 и 15 години, родители и учители и да обърне вниманието на обществото към проблема с приемането на вредна и преработена храна, предизвикваща наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип 2, хиперактивност и метаболитен синдром.


България е в челните места на класацията по затлъстяване при децата в Европа, като за последните 15 години процентът на затлъстели деца е скочил двойно. По данни от Глобалния доклад за храненето на ООН от 2018 г. момчетата с наднормено тегло на възраст между 5 и 19 г. са 33.6% (в сравнение с 20% през 2000 г.), а момичетата – 23% (в сравнение с 14% през 2000). Затлъстелите момчета са се увеличили от 5.8% на 13.6% за 15 години, а затлъстелите момичета – от 3.4% на 7.8%.


Готвенето: за всекиго по нещо




Участниците в тазгодишните работилници ще работят по десет предварително подготвени рецепти за здравословна храна, обяснява за "Дневник" Станка Стоянова от управителния съвет на фондация "За храната", която стои зад "Деня на революцията в храненето".


Уточнява, че рецептите са съобразени както с възрастта на децата, така и с възможностите за обработка на храната, които има във всяка работилница: "За най-малките сме предвидили да правят калинки и животинчета от зеленчуци и млечни продукти, за да може заниманието да е най-близо до играта. За по-големите нещата се усложняват и стигат до цели ястия като спагети от тиквички с кюфтенца от пуешко месо и доматен сос." (Записване за работилниците, в които все още има свободни места - тук)


Фотогалерия: С морков и пастел срещу вредните закуски >


Казва, че за разлика от първите две години, когато на поканата откликвали предимно училища от големите градове, сега инициативата е стигнала малките градчета и много села. Записват се цели училища, които осигуряват и място за работилниците - за първи път почти не се налагало да търсят заведения, където да събират деца, както по-рано.


Наградите за участниците са книги с игри и рецепти за здравословна храна, която могат да приготвят с родителите си вкъщи. Всяко дете ще получи също "дъга" - така организаторите наричат специално създадената таблица с шест цвята - в толкова групи са разделени най-често срещаните плодове и зеленчуци в зависимост от съдържанието на определени нутриенти, на които държат оцветяването си. В таблицата може да се отбелязва храни от кой цвят детето вече хапнало през деня, като целта е вечерта да има отметки във всяко поле. Това ще помогне на децата да си създадат навик да мислят колко и какви полезни храни за взели през деня, надяват се организаторите.


Част от наградите за участие в работилниците

© Фондация

Част от наградите за участие в работилниците


Дюнер, но зелен


Искаме да използваме зеленчуците, за да покажем на децата, че не е нужно да се отказват от любимите неща като чипс, дюнер или бургер. Достатъчно е да заменят вредните съставки с полезни, казва Станка Стоянова и веднага дава пример за "зелен дюнер". В него хлябът е заменен от листо манголд (листен зеленчук, наподобяващ листата на цвеклото, който се използва широко в средиземноморската кухня и вече се намира в много от големите хранителни вериги в България - бел. ред.), а пълнежът съдържа овкусено печено месо, пръчици моркови, зеле и други зеленчуци по избор с добавка млечен сос.


Самата тя преминала по свои житейски причини към различен начин на хранене, за да открие, че това, с което била свикнала, не е единствената възможност. Днес освен активната работа във фондацията "За храната" поддържа блога Know how to cook, в който показва здравословни рецепти, измислени и приготвени от нея.


Храната като престиж


Заключителното събитие за кампанията по традиция ще включва готвене с професионални готвачи. То ще е в събота (18 май) в "България мол" от 12 ч., където свои рецепти ще покажат Елена Петрелийска и Николай Петров, които миналата година водеха кулинарното предаване "Храна за душата" по БНТ. Предвидени са също игри и музикална програма с Маги Джанаварова (победителка в третия сезон на "Мюзик айдъл").


"Наясно сме, че вредната храна е навсякъде около децата - дори законът да я забранява в училищните лавки, на метри от оградата има достатъчно магазини, където е достъпна. Но ако успеем постепенно да променим нагласата на децата и тя престане да е престиж в очите им, можем да обърнем нещата", вярва Станка Стоянова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Милост  за  живите
    Милост за живите
    Рейтинг: 2919 Любопитно

    Зеленчуците бъкани с нитрати ли да са?Внос от Турция?

    Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
  2. 2 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 2463 Неутрално

    В учил. лавки масово продават боклуци. А фондацийките са, за да се покаже привидна война с джънка. Нищо чудно такива фондации да се спонсорират от сами джънк-производители...

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13313 Весело

    Сега "престиж" е да ядеш киноа, вместо Биг Мак :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 3203 Неутрално

    Много добра идея!!!
    Децата, особено в училище ядат ужасяващи боклуци и после следват затлъстяването и хроничните болести...вчера едно момче на 19 е прието в болница с ....инфаркт....!!!!

  5. 5 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2021 Любопитно

    Не яжте трупове, яжте зеленчуци??

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  6. 6 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2021 Разстроено

    До коментар [#3] от "penetrating":

    Такава е вредата от либерастката пропаганда: сринаха престижа на напълно здравословната храна, предлагана от заведенията за бързо хранене. Скоро ще посегнат и на изконно българските баница и боза, редовната консумация на които удължава живота с пет години: факт 😡

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  7. 7 Профил на anonim440
    anonim440
    Рейтинг: 3097 Неутрално

    Ако живееш на село или в малък град и имаш земя и сам си отглеждаш да... Иначе независимо какво ядеш почти всичко е боклук.
    Ако си произведеш сам или си купиш от познат (защото на другите не можеш да вярваш) негова домашна продукция, ще знаеш какво точно ядеш.

  8. 8 Профил на anonim440
    anonim440
    Рейтинг: 3097 Неутрално

    До коментар [#5] от "aleks ivan":

    След определена възраст не виждам какви ползи носи яденето на месо. Разбира се всеки е свободен да избира какво да яде.

  9. 9 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 3506 Неутрално

    Много добра идея!!!Децата, особено в училище ядат ужасяващи боклуци и после следват затлъстяването и хроничните болести...вчера едно момче на 19 е прието в болница с ....инфаркт....!!!!
    —цитат от коментар 4 на selqnin


    Преди 40 години мой състудент почина на 20 години от масивен инфаркт.

  10. 10 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1720 Весело

    До коментар [#3] от "penetrating":

    Освен това е много престижно да говориш за "нутриенти", а не за хранителни съставки.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3579 Неутрално

    Нека всеки един от нас да напрегне спомените си и да се сети на каква възраст е почнал да яде зеленчуци. Лично аз, като дете, имам спомен за големи, топли домашни домати, откъснати от градината на баба и дядо. За чушки, зеле и останалите вече сготвени на заводския стол на родителите ми, казармата и студентския стол. Смътно помня изтезанията по хранене в детската градина, където по ръба на чинията избутвахме ненужното от манджата. Човек израства и някои неща така и не се научава да яде, колкото и да му пееш, че са много полезни. Ако навремето на училищната лафка лелката продаваше пресни чушки пълни със сирене, вероятно всички щяхме да ги заобичаме. Но тя продаваше милинки, банички и боза. Сега наблюдавам внуците, които са в предучилищна, единствено похапват краставица.

  12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6254 Весело

    И една ракийка в добавка...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  13. 13 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9128 Неутрално

    А в зеленчуците какво има.

  14. 14 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 953 Неутрално

    За децата зеленчуците за гербаците суджуците !!!

  15. 15 Профил на Shteryu Atanaso
    Shteryu Atanaso
    Рейтинг: 523 Неутрално

    Не яжте трупове, яжте зеленчуци??
    —цитат от коментар 5 на aleks ivan


    ... ... ... и яжте повечко плодове, за да се чувствате по-добре ...

    Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  17. 17 Профил на Густав
    Густав
    Рейтинг: 1194 Неутрално

    Производството на храни с животински произход черпи много повече ресурси и отделя много повече СО2 и отпадъци, в сравнение с производството на храни от растителен произход. При сегашния брой на населението на Земята, това, което ни пази от мигновенна еко катастрофа е, че може би половината от населението гладуват. С развитието на третия свят и постоянното увеличение на населението единствената алтернатива на човечеството е вегетарианството. Това ще стане може би не утре, но в рамките на едно поколение. Така че е по-добре децата да се учат да ядат зеленчуци.

    А относно евро-субсидиите за животновъдството, те се престъпление към планетата и към следващите поколения.

  18. 18 Профил на goofy
    goofy
    Рейтинг: 176 Неутрално

    Всичките кампании за ядене, отслабване и здравословен живот са пълен провал, защото фокусът им пада върху вредата от нещо си. Върху нещото си. Тази негативната кампания предизвиква инстинктивна отбранителна реакция у хората, за които е предназначена.

    По-успешно би било да се набива в канчетата ни, как всъщност телата ни действително са ферарито на всички ферарита и не може да го тъпчат с какъвто и да е бензин и не може да го карат както и да е. Че как към вещите си се държим по-отговорно отколкото с върха на пирармидата на вселенската еволюция.

    А иначе с каквото и да ги помпат зеленчуците, пак са в пъти по-добре от наличните фаст фууд алтернативи.

    Салатка, пилешко филенце и ориз. Толкова ли боли?

  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 13313 Весело

    До коментар [#10] от "baba_zozolana":

    Точно така :)
    И колкото по-наукообразно и по-безсмислено, толкова по-добре. Утре безпроблемно може да "смениш плочата" с други "суперхрани"

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 590 Неутрално

    "Достатъчно е да заменят вредните съставки с полезни, казва Станка Стоянова и веднага дава пример за "зелен дюнер". В него хлябът е заменен от листо манголд "

    Хлябът според медицината ли е вреден? Или само според НПО-тата.

  21. 21 Профил на goofy
    goofy
    Рейтинг: 176 Неутрално

    До коментар [#20] от "velvoofell":

    Не, не е. Прекомерната му употреба обаче е, а в нашата култура присъства навсякъде и по всяко време. Сутрин, обед, вечер, с картофи, ориз и спагети: хляб има, яде се и ако имаш наблагоразумието да откажеш...леле мале, какви коментари почват от останалите на масата.

  22. 22 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11503 Любопитно

    Зеленчуци и ядки с чаша червено вино, ха наздраве.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK