Асоциацията на европейските журналисти: Българските деца не бива да стават жертва на дезинформация

Асоциацията на европейските журналисти: Българските деца не бива да стават жертва на дезинформация

© Юлия ЛазароваНиското ниво на медийна грамотност и повишената критичност към официалните източници на информация, кара различни хора да се доверяват безкритично на всеки източник, различен от официалния – това създава среда за разцвет на множество конспиративни теории.


Понякога тези конспиративни теории генерират истинска истерия, какъвто беше случаят с Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие, както и настоящият казус със Стратегията за детето.


Това се казва в разпространена до медиите позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България.
Българските граждани имат проблем с достъпа до достоверна информация. Нито държавните институции, нито традиционните медии се ползват с безспорен авторитет и това тласка много хора към алтернативни източници на информация. Тези алтернативни източници обаче често са недостоверни и вместо информация, предлагат дезинформация, се казва в позицията.


Подобна обществена психоза никак не е безопасна и в редица случаи може да застраши дори човешки животи. Кампаниите срещу ваксините например са причина за възникване на епидемии, припомнят от асоциацията.


В същото време страхът от произволна намеса в нещо толкова лично като семейството и отглеждането на деца е напълно разбираем. Нормално е по тази тема да се появят много и често ирационални опасения. Отговорност на държавата е да обяснява по-добре мерките, които предприема, за подкрепа на децата и семействата в риск, посочва АЕЖ. Въпреки емоционалния заряд на темата институциите не бива да предприемат действия, мотивирани от ирационални нагласи. Задача на администрацията е да върне дебата в полето на аргументите и научно базираните факти, препоръчва асоциацията.


Институциите имат огромен проблем с доверието. За да го решат, е необходимо да действат за максимална прозрачност в работата си. Такава прозрачност няма как да бъде постигната без качествени медии, които, от една страна, държат властта отговорна, а от друга, предоставят достоверна информация на обществото, посочва АЕЖ.


Бисер Петков отново: В стратегията не се предвижда отнемане на права на родителите


"Във връзка с притесненията на родители, че целта е да им се отнемат права, категорично заявявам, че отнемане на права на родителите не се предвижда нито в оттегления проект на стратегия за детето, нито в законодателството", каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА, по време на парламентарния контрол.


По думите му не само, че нямало стратегия за детето с времеви хоризонт 2019 - 2030 година, срещу която се протестира, но към момента нямало и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане. В Министерството на труда и социалната политика (МТСП) не се работело и по разработването на Закон за детето, нито по друг закон в областта на правата на децата.


"Позициите, действията и мерките на МТСП винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата", заяви Петков.


Министърът отбеляза, че по никакъв начин на ниво законодателство и стратегически документи не се допуска или предвижда разширяване на правомощията на държавните служители спрямо семействата, отнемане на деца или отнемане на права. "Напълно неоснователни са и притесненията, че държавните органи ще отнемат деца при фалшиви сигнали", каза Петков.


По думите му подобни твърдения показват недобро познаване на действащото от много години законодателство в България в областта на закрилата на децата. "Пример за това е непознаването на действащата от 2003 г. норма в Закона за закрила на детето за задължението за съдействие, съгласно която "лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД и МВР", каза Петков. Той допълни, че същото задължение има и всеки, на когото това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. "Това е норма, действаща от 16 години, и не е въведена с последните промени в Закона за закрила на детето", припомни Бисер Петков.


"Във връзка с действията на социалните работници при подаден сигнал за дете в риск трябва да се има предвид, че тяхното задължение да проверяват всеки сигнал също не е ново", каза още Бисер Петков.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Късно е, чадо.

  Дебилите ИСКАТ да вярват на фейк нюза - не разбирате ли. Това е в основата на фейк нюз феномена. Ако те ИСКАХА да знаят истината, никога нямаше да се подведат по фейка на първо място.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Тъй!

  Па нЕма лошо Агитпропът са се самоосвети.

  То не, че не знаем кой какъв е, ама друго си е сам да си каже ...

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "Българските деца не бива да стават жертва на дезинформация"
  ......................
  Те стават жертва на некои дрогаре, некои патреоти и на родители подаващи се на дезинформация.

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 326 Любопитно

  Мда - всяко мнение различно от моето ще го обявявам за жертва на ниската си медийна грамотност и фалшивите новини...

 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 254 Неутрално

  АЕЖ точно разбиваха доверието в държавните инстируции при убийството на журналистката от Русе.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":
  Абе, Стюпи, ма ти на Държавен вестник фейк нюс ли му викаш?

  Хората ти навират в очите приетите изменения в законите точно по "Стратегията", ти и Агитпропът се тръшкате, че нямало някаква обобщителна бумага!

  Вие сте баси бИтоня!
  Точно бИтон, защото чугунът поне го прекарват през огън, а вас просто ви забъркват с малко "гола водица" ...

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Весело

  Късно е, чадо.Дебилите ИСКАТ да вярват на фейк нюза - не разбирате ли. Това е в основата на фейк нюз феномена. Ако те ИСКАХА да знаят истината, никога нямаше да се подведат по фейка на първо място.
  —цитат от коментар 1 на КретенКилър


  Тъй, тъй... А ние гениите от висотата на своето положениие и интелигентност ще ги ругаем вместо да използваме доводи в спора...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  "Истината се счита за измяна в империята на лъжата." (Truth is treason in the empire of lies).

  [email protected]
 9. 9 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъй, тъй... А ние гениите от висотата на своето положениие и интелигентност ще ги ругаем вместо да използваме доводи в спора...
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum


  Ама то спор нямаше да има на първо място, ако тези дебили разбираха от аргументи.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 10. 10 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Понеже аз от избори не отбирам, и дати много не помня, когато започнах първите публикации в социалните мрежи за стратегията за защита правата на детето преди около два месеца и за т.нар. "ювенална юстиция" попитах "Абе, да не идват некви избори". И то верно така съвпадна. Говорим за добре организирана и подклаждана кампания, която се заиграва с първични человешки страхове и е всичко друго, но не и градивна. Та хора - не всички родители са пичуе, не всички деца ги галят с перце и всеки в уязвима позиция се нуждае от защита. А когато страхът человечески се гарнира и със злобата на бедния духом и необразования качествено верваме на ШОК, УЖАСТ и УИКЕНД.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 11. 11 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В този дух- да ги информират от малки, че педерастията е заболяване, а не мода, че виждам и във форума някои дрогари, които са били занемарени като деца и сега се изживяват като псевдо педерасти..

 12. 12 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2199 Разстроено

  "Българските деца не бива да стават жертва на дезинформация"

  Ще трябва да ги лишим от сетива...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фейк Нюз феноменът не признава аргументи. Хората, които ВЯРВАТ, не се нуждаят от аргументи. Това не се отнася само до БГ, просто в БГ болшинството хора нямат елементарна култура по възприемане и предаване на информация.

  Не могат да разбират текст, по-сложен от детска песничка; не се интересуват от източниците; не се интересуват от конкретика.

  И този феномен на фейк нюза нас ни засяга много повече от други страни.

  Едиственият начин да се облекчи положението е тепърва да се почне масово обучение на децата в информационна култура. Но това няма как да стане, защото самите учители, както и други уважавани професии като доктори, адвокати и журналисти, НЯМАТ тази култура. Няма кой да я предаде на децата, реално.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Весело

  Ама то спор нямаше да има на първо място, ако тези дебили разбираха от аргументи.
  —цитат от коментар 9 на КретенКилър


  Лошото на демокрацията е, че дава право на глас на всички и всеки който иска да постигне някаква цел трябва да убеди колкото се може повече хора. Не само гениите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Понеже аз от избори не отбирам, и дати много не помня, когато започнах първите публикации в социалните мрежи за стратегията за защита правата на детето преди около два месеца и за т.нар. "ювенална юстиция" попитах "Абе, да не идват некви избори". И то верно така съвпадна...
  —цитат от коментар 10 на Леля Гичка

  В грешка си, лелче!
  Съвпадна кампанията точно с приемането на първите законови изменения по Стратегията. Погледни им датите в Държавен вестник!

  Стамбулската пущина - същата по идеология "стратегия" - тя пък с какво съвпадна?

  Че е съвпаднало с изборите може да провидим по-скоро откъм другата страна - както се юрна европейската либеразтия като за последно ПРЕДИ изборите да прокара каквото може. Погледни назад какво натрака Европарламента в последните си дни. Че ще им е за последно, изглежда ...

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#10] от "Леля Гичка":

  Додето разбера, че "ювенална юстиция" е взето директно в руски текст поради необразованост на кокорбашиите, и аз доста се озорих!

  Доброто е заразно
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  А БХК какво се изкашля по въпроса?

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Проблема не е в децата, а в дебилните им родители...

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Хората, които си мислят, че правят "политика" в Отечеството са напълно "свободни" от : етика, морал, задръжки, култура, човещина..... и за това "тук е така"!!!!
  Иначе старите българи казваха :"За Детето си човек убивам"!!!!!!
  Ама това бяха онези прости, аналогови селяни...

 22. 22 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1006 Любопитно

  Простете моето невежество, но какво "европейско" има в Асоциацията на европейските журналисти-България, след като с изключение на двама (или трима, не съм сигурна), това са си българи, работещи в български медии? По тази логика това професионално сдружение би могло да се нарече и "Асоциация на галактическите журналисти". Питам сериозно, за да се образовам.

  http://new.aej-bulgaria.org/членове/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#14] от "КретенКилър":

  Трябва обучение по логика. Само логика и проследяване на причинно следствените връзки може да отсее фейка и манипулацията от реалните новини.

  Обаче това е прекалено висока топка за развитите общества, какво остава за нашето...

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  "Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор."
  /Джордж Оруел/
  Никой мозък не е така объркан както този на наемника либерален ентусиаст!

  Понеже аз от избори не отбирам, и дати много не помня, когато започнах първите публикации в социалните мрежи за стратегията за защита правата на детето преди около два месеца и за т.нар. "ювенална юстиция" попитах "Абе, да не идват некви избори". И то верно така съвпадна. Говорим за добре организирана и подклаждана кампания, която се заиграва с първични человешки страхове и е всичко друго, но не и градивна. Та хора - не всички родители са пичуе, не всички деца ги галят с перце и всеки в уязвима позиция се нуждае от защита. А когато страхът человечески се гарнира и със злобата на бедния духом и необразования качествено верваме на ШОК, УЖАСТ и УИКЕНД.
  —цитат от коментар 10 на Леля Гичка


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Сериозните журналисти кат сте толкоз отворени, що не пишете отде са на Доган мангизите? Всеки ден по една истинска новина. Заради дечицата

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  Ма верно няма да мирясат, докато не се настанят на мястото на дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД и МВР" !!!

  [email protected]
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  Позициите, действията и мерките на НПО винаги са били в съответствие с ВЕЛИКИЯ принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право по устав !?

  [email protected]
 28. 28 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#23] от "niakoi_si":

  "Трябва обучение по логика. Само логика и проследяване на причинно следствените връзки може да отсее фейка и манипулацията от реалните новини."

  Да проследим причинно следствените връзим:

  Нормално изглеждаща жена се явява по БТВ и казва, че норвежката служба Барневерн и е отнела двете деца. Българската стратегия се разработва с финансовата подкрепа на Норвежкия фонд. По пътя на логиката при нас ще стане същото като в Норвегия.

 29. 29 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1054 Весело

  АЕЖ-ковците пак мрънкат, ама под сурдинка признават, че в България няма доверие в институциите и медиите. Нещо за което трябва да благодарим на всички управляващи. Следва малко логика за "логичните": Никаква логика няма в това да се опитваш да убеждаваш хора, които не ти вярват. Хората имат здрав разум и знаят, че държавата и НПО-тата нямат работа в семействата им. Здрав консерватизъм, другари социални инженери!

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Обикновено фейковете са лесно разпознаваеми. Обаче манипулациите с премълчаване на едни факти и преиначаване на други също трябва да се разпознават. Единственият начин е да се четат различни източници и чужди издания. Разбира се, трябва да се държи сметка и за тяхната ориентация, защото и там може да има манипулация.

 31. 31 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#29] от "puknatastotinka":


  Хората имат здрав разум и знаят, че държавата и НПО-тата нямат работа в семействата им. Здрав консерватизъм, другари социални инженери!
  —цитат от коментар 29 на puknatastotinka


  Искате да кажете, ча ако, например, някой баща редовно изнасилва дъщеря си, дъжавата и проохранителните органи нямат право да се месят, защото е в семейството?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":

  Вкарай в уравнението условието, че България е населена с българи (управници и управлявани), а не норвежци...

  И резултата в края бързо ще се промени. :)

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  Простете моето невежество, но какво "европейско" има в Асоциацията на европейските журналисти-България, след като с изключение на двама (или трима, не съм сигурна), това са си българи, работещи в български медии? По тази логика това професионално сдружение би могло да се нарече и "Асоциация на галактическите журналисти". Питам сериозно, за да се образовам. http://new.aej-bulgaria.org/членове/
  —цитат от коментар 22 на baba_zozolana

  Ма мола ти са не им давай идеи!
  Те и бездруго се изживяват като някакви извънземни ...

 34. 34 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Българските деца не трябва да стават жертва на социално инженерство и на намеса в семействата от страна на сулю и пулю.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#29] от "puknatastotinka":Хората имат здрав разум и знаят, че държавата и НПО-тата нямат работа в семействата им. Здрав консерватизъм, другари социални инженери!
  —цитат от коментар 29 на puknatastotinka

  Искате да кажете, ча ако, например, някой баща редовно изнасилва дъщеря си, дъжавата и проохранителните органи нямат право да се месят, защото е в семейството?
  —цитат от коментар 31 на Nil satis nisi optimum


  Не извъртайте чуждите думи както ви отърва. Явно има предвид "нормалните".

  А за случаите, какъвто "пример" давате - или сте необразован - или тролите умишлено. Защото е наказуемо по НК. При това тежко.
  И ви скачат полиция и прокуратура, а не някакви си НПО-та!

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Ма верно няма да мирясат, докато не се настанят на мястото на дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД и МВР" !!!
  —цитат от коментар 26 на karabastun

  Аз вече изповядвам основателните подозрения, че това е "резервната писта", по която да докопат "ония пари", които изпуснаха по Стамбулската.
  Активистите и методите са същите!

 37. 37 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":

  Не извъртам. Той е написал, че държавата няма работа в семейството. А ако баша продаде 12-годишната си дъщеря за булка - това какво е? Здрав консерватизъм и привързаност към вековните родови традиции и семейни ценности?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Де да беше толкова просто, едните да лъжат, другите да казват истината? Тя, "истината", другари не идва толкова наготово! Човек който не е прочел две книги, човек който има речник от 550 думи, човек за който да напълни тумбака е единствената ценност, такъв човек как ще разбере кое е истината? Как очаквате че подобно човече ще възприеме нормата че не бива да си бие децата и жената? Че се очаква да уважава другите хора? Де да беше толкова лесно?

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":Не извъртам. Той е написал, че държавата няма работа в семейството. А ако баша продаде 12-годишната си дъщеря за булка - това какво е? Здрав консерватизъм и привързаност към вековните родови традиции и семейни ценности?
  —цитат от коментар 37 на Nil satis nisi optimum

  Не, това по българското законодателство е пандела. Дългогодишна при това!


  Или вие визирате циганските сватби с купени малолетни булки, които остават непреследвани?
  Ми ние също настояваме "Държавата" да си влезе в ролята и да накаже по СЕГА действащите закони "продавача"! И за това нито е нужна специална "Стратегия" на Държавата, нито на нас!

  Нито и на вас, прочем! Какво им пречи на тези загрижени по "Стратегията" НПО-та и в момента да се намесват и да сезират компетентните органи?
  Чак до европейстите институции, както си им е на всичкото отгоре обичая?
  Зашо за Дебелян могат да вдигат пушилка чак в Брюксел, а за циганите да не могат?

 40. 40 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Поредното заинтересовано НПО се е изходило по проблема!!! Вероятно за да поддържа миризмата, която се носи от тази гнусотия!!

 41. 41 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#10] от "Леля Гичка":

  лелче, тъй кат та глеаме бая отбираш . даже поече от некои пичуе.

 42. 42 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#29] от "puknatastotinka": Хората имат здрав разум и знаят, че държавата и НПО-тата нямат работа в семействата им. Здрав консерватизъм, другари социални инженери!

  —цитат от коментар 29 на puknatastotinka


  Искате да кажете, ча ако, например, някой баща редовно изнасилва дъщеря си, дъжавата и проохранителните органи нямат право да се месят, защото е в семейството?
  —цитат от коментар 31 на Nil satis nisi optimum


  Момче, зле си с логиката, но си супер с агитацията! Общото (намесата на държавата в часните дела) се опитваш да доказваш с частен случай (на престъпление), което е в пълен разрез с логиката. За сметка на това е много въздействащо като пропаганда.

 43. 43 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "Всеки срещу всеки"
  Като общност се обричаме да нямаме полезен ход
  Веселина Седларска

  "Добре де, ние толкова ли прости сме си били винаги или сега нещо напоследък изплискахме? – мърмори си тази моя позната, докато скролва в социалната мрежа фейсбук. Сама си отговаря: Може би сме си били такива, ама сега ни пролича, защото има къде. И чете на глас мнения, които я втрещяват. А те наистина са втрещяващи. Папата е богаташ, има фирма за перилни препарати. Социалните ще ни вземат децата и ще ги раздават на гей двойки в Норвегия. Не, няма да ги раздават на норвежки гей двойки, а ги вземат за органи. Тук тя вдига глава и казва: „Това ми се вижда по-вероятно, както знаем норвежците не са като нас, те имат по няколко органа от всичко и са им нужни доставчици.“ Не, не било за органи, за секс трафик ще ни крадат децата. Тези скандинавци както знаем са извратени. Бойко Борисов обявил, че ако на 26 май не гласуваме за ГЕРБ, ще ни увеличи цените на абсолютно всичко. Папата уредил у нас да се докарат един милион емигранти, по тази причина преди това са избили добитъка в Странджа, за да я населят с афганистански гейове, на които папата ще продава перилните си препарати. Дядо Николай казал, че папата иска да обедини всички църкви, за да си осигури привилегията да посрещне лично Сатаната…пардон, това било истинска новина. Стига!
  Добре, казвам, напиши под ей тази очевидно лъжовна новина от очевидно лъжовен сайт, че не е истина, човекът от профилната снимка изглежда нормален, може и да махне лъжата от профила си. И тя пише: това, което сте поместили, е фалшива новина. Човекът от профилната снимка реагира веднага, пише: Във всяка лъжа има истина и във всяка истина има лъжа, така че в крайна сметка те са едно и също нещо.
  Наистина стига!
  И това е само част от проблема – продължава да се рее тя из фейсбук, – по-страшното е озлобяването, да си го кажем направо – озверяването. Тук примерите ги прескачам, защото не се поддават на публикуване и широко разпространение. Както се сещате замесени са майки и лели, еротични поздрави, анатомични обръщения и терминология от психиатрията. Може да се възприеме както тъжно, така и смешно. А всъщност е сериозно. И заслужава малко по-дълбок размисъл, защото е непростимо толкова много енергия да се прахосва за омраза, страх, ненавист. Но това, слава Богу, все пак не е животът, а само една социална мрежа, животът извън фейсбук не е така замърсен, хората си общуват по –друг начин. Вярно е. Но също толкова е вярно, че фейсбук е капката, в която се оглежда животът ни. Концентрираната картинка на нашите страсти, разделения, словесни войни и глаголни убийства. Там си просто едно име, понякога дори не истинското. Не виждаш човека в очите и всичко е по-лесно – да го шамаросаш, да го унижиш, да го размажеш. Печалбата от такова поведение е моментална – разбил си някого и така си се обозначил като по-голям от него. В истинския живот подобно поведение е по-трудно, по-неудобно. Засега фейсбук е все още само тренировъчна територия, място за репетиции. Малко по малко всичко това се пренася и на улиците. По пътищата вече е пренесено и там жертвите на агресията не са символични, там се плаща с живот.
  Нямам отговор на въпроса дали винаги сме били такива или фейсбук просто се появи, за да онагледи какви сме. По-скоро преди него знаехме много за доста по-малко неща. Няма как да се направи коректно сравнение – сега светът е с други хоризонти, налага се да знаем за все повече неща и едновременно с това да се научим, че не всичко, което е написано черно на бяло е истина.
  За първи път огромната пропаст между една част от населението и друга беше назована на летните протести преди пет години. Самоназована по-скоро, защото тогава протестиращите изпъчено се обявиха за умните и красивите, което означаваше, че всички несъгласни с тях са глупави и грозни. Един от лидерите на протестите използва друга терминология, той заговори за качество и количество, като под количество се разбираше необразованото население, което изразява „вековната злоба на роба“ като разпространява и се пени под фалшиви новини, в случаите, в които не е заето да пие ракийка и яде салатка. Качеството, разбира се, от пръв поглед се ориентира кои новини са фалшиви. Колкото и да са неточни и близки до обидата тези два термина ще ги ползвам за удобство в следващите редове, защото сред хората наистина има образовани и необразовани, знаещи и незнаещи, наивници и съобразителни, вярващи на всичко изречено и вярващи само на факти.
  Необразовани хора, които лесно могат да бъдат манипулирани поотделно или да се превърнат в тълпа заедно, винаги и навсякъде е имало, има и ще има. Обикновено те са повечето от населението, те са количеството. Общият напредък е гарантиран само там, където ги повеждат знаещите, можещите, виждащите напред във времето. Тях онзи лидер на онези протести нарече качество. И ако сега имаме голям проблем, той е в това, че количеството става все повече, а качеството все по-високомерно. И аз не съм сигурна кое е по-опасното – дали агресивното невежество на все повече хора или перфидното високомерие на знаещите. Само в едно съм сигурна и то е, че ако тези две условни части на обществото ни не намерят общ език, никаква крачка напред не може да се направи. Така ще си живеем като две несвързани групи от хора, едните от които ще пишат глупотевини в социалната мрежа, а другите ще им се подиграват от пиедестала на своето превъзходство. Колкото и да изглежда отнесен този проблем, той всъщност е най-големият ни – ние като общност се обричаме да нямаме полезен ход.Кой да отстъпи
  И какво трябва да стане, да за повярват едните на другите, да почнат да си комуникират без агресия и без снизходително високомерие? Кой да отстъпи – количеството или качеството? Кой пръв да се откаже от позицията, която най-добре се онагледява с онези две инатливи козлета, които са сплели рога на средата на моста и се боричкат, докато и двете паднат във водата? Омагьосан кръг ли е това и как може да се излезе от него? Има една максима, която е кратка и ясна: по-умният отстъпва. Ако онези хора, които нарекоха себе си умни и красиви, се откажат от презрението си към т.н. простолюдие, ако преодолеят високомерието си, може би това ще сложи началото на един бавен, но поне оздравителен период. Като се обърна назад в историята, това е бил печелившият ход винаги, или поне в онези далечни времена.
  Не съм сигурна, че това е възможно. Но съм сигурна какво ни доведе дотук – несправедливостта, субективността, липсата на критерии и воля за точна преценка на нещата и хората. Когато в едно общество не се цени знаенето, моженето и почтеността, а се цени лоялността, личната преданост към партия или човек, тогава всичко се обърква. Не се знае на кого къде му е мястото. Няма механизъм, който да отсява точните хора за точните места. И понеже местата винаги са по-малко от хората, в общество, в което всеки може да е всичко, започва битката – без правила и с много жертви. Практически в края на краищата всички сме жертви – и умните, и простите, и грозните, и красивите.
  "Редута"

 44. 44 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1344 Весело

  До коментар [#17] от "АзКлавдия":

  Да, точно от руски е взето- juvenile justice на чист руски език

 45. 45 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#1] от "КретенКилър":

  Вие прочетоте ли статегиятта и всички нормативни документи, приети от 22 март до сега за "защита" на детето? Ими само си спорим кое е и кое не е фейк.

 46. 46 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Глупаците като искат да бъдат излъгани - не можеш да ги спреш.

 47. 47 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":Не извъртам. Той е написал, че държавата няма работа в семейството. А ако баша продаде 12-годишната си дъщеря за булка - това какво е? Здрав консерватизъм и привързаност към вековните родови традиции и семейни ценности?
  —цитат от коментар 37 на Nil satis nisi optimum


  Е, братле, след последвалите "умозаключения" на "хм", чакам с нетърпение да ми демонстрираш как на такива индивиди се обяснява нещо с аргументи 😁😁😁

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 48. 48 Профил на perko101
  perko101
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#44] от "kkk_20":

  Благодаря! Чета термина от няколко дни, и въпреки това, че говоря свободно английски дори през ум не ми мина ... Може би (грешната) транслитерация на "j" в "й" го прави по-близо да сръбски и оттам заблудата.

 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#29] от "puknatastotinka":
  —цитат от коментар 31 на Nil satis nisi optimum


  Евангелистите, които дърпат конците в "Асоциация общество и ценности," твърдят точно това: родителите имат пълна власт над децата си, дадена им от бога. По тази логика, ако родител изнасили детето си, грехът е между него и господ. Държавните инстиуции там не трябва да се бъркат. Те са точно толкова крайни, колкото норвежците по отношение на разделянето на деца от родители.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Българските деца не трябва да стават жертва на социално инженерство и на намеса в семействата от страна на сулю и пулю.
  —цитат от коментар 34 на vladivlad


  Напълно съм съгласна. Децата не трябва да са жертва на социално инженерство нито от трана на неграмотни и/или незаинтересовани чиновници, нито на фанатизирани религиозни активисти.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Петков нагло лъже. Заместничката му също.
  Законите се променят в МОМЕНТА за да може БГ децата в кратки срокове да станат някаква безполезна биомаса.

  Нищо не е спирано. Притеснителното е, че опозицията си мълчи. Много са единни ВСИЧКИ от парламента по въпроса. Думичка не казват колко опасна " Стратегия срещу децата на България".

  В Швеция е минал на първо четене закон, който позволява на БАЩИ да правят секс с ДЪЩЕРИТЕ СИ с "възпитателна" цел.

  И това се само върхът на айсберга.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":

  Не е толкова просто.

  Това е умишлено действие от страна на Норвегия. Налели са ТРИ МИЛИАРДА ЛЕВА в България за да се приеме тази свинщина, за която ББ и ВСИЧКИ от парламента отричат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#31] от "Nil satis nisi optimum":

  Точно това значи.

  ............В Швеция е минал на първо четене закон, който позволява на БАЩИ да правят секс с ДЪЩЕРИТЕ СИ с "възпитателна" цел.............

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2391 Любопитно

  До коментар [#50] от "7777":Не е толкова просто.Това е умишлено действие от страна на Норвегия. Налели са ТРИ МИЛИАРДА ЛЕВА в България за да се приеме тази свинщина, за която ББ и ВСИЧКИ от парламента отричат.
  —цитат от коментар 52 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Обаче има прозрачност колко пари са налели. (Дай линк, моля.) А колко пари наливат евангелистки организации чрез НПОта като Асоциация общество и ценности?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2391 Любопитно

  До коментар [#31] от "Nil satis nisi optimum":Точно това значи.............В Швеция е минал на първо четене закон, който позволява на БАЩИ да правят секс с ДЪЩЕРИТЕ СИ с "възпитателна" цел.............
  —цитат от коментар 53 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Дай линк. Този закон трябва да е на страниците на шведския парламент.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  За да НЕ им пречим на изборите блокадата на МСъвет и НСъбрание я отложихме за СЛЕД изборите.
  Ще бъде през юни.

  Няма да позволим на никое правителство да пипа децата ни.
  През три месеца ще сменяме правителства, докато тази отрова "Стратегия срещу децата" не бъде ЗАБРАНЕНА. Оставки от социалния горе Петков, заместничката му, Мая Манолова, забрана на норвежкият телефон, който работи в България, но държавата НЕ го контролира.

  Още има, но съм бесен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#54] от "7777":

  Не са евангелистите.

  1 245 000 000 ЕВРО са влезли в България. Вероятно вече са станали ТРИ МИЛИАРДА лева вкараните в България пари за унищожението на децата ни.
  Условието е едно. ИК=Стратегия за детето да бъде спешно приета в България.

  Вече деца са ОТНЕТИ от родители. Съда все още връща голяма част от тях на родителите. Досега отнетите деца са около 2 000.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Така!
  Поредното НПО садистично нахвърлило се върху българските граждани - български майки и български бащи! Какво друго да му кажеш на това освен едно АФЕРИМ на турски. Може и Машаалла да се добави!
  Или конградЖулейшън....:)
  Или Вот Так Молодцы....:)
  Защото АЕЖ е НПО! При това не какво да е НПО, а НПО от стратегическата артилерия на НПО ПАЯЖИНАТА!
  Тези са СПЕЦчастите на хибридната операция!

  Дявол да го вземе, цялата тази гмеж от администратори, Активисти, "реформатори", "капацитети", "експерти", психолози, социолози, социални антрополози, социални педагози, журналисти, министри толкова яростно се е вкопчила в търговията с ДЕЦА, че изградените междинни връзки и взаимни зависимости между тях не могат да се разглеждат само като обикновено пране на пари, нито само като прецизна мафия. Нито са само професионална шпионска структура. Те са нещо повече.
  Те са сатанинска СЕКТА!
  Другите неща са само съпътстваща дейност....
  !

 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#58] от "AzDebil":

  Давай линове, от страниците на държавните институции, ползващи тези пари. Те са длъжни да ги оповестяват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Главният враг на децата на България получи трибуна от "Дневник".
  Бързо, обаче "Дневник" смени снимката и като втора, за да не се вижда веднага лицето на тая като го постне човек във "Фейсбук".

  Въпреки това се знае коя е точно. Следва ме като куче във "Фейсбук" и ме докладва. Не успя много. Изтри само пет мои поста.

  Ето я. https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/04/30/3426158_zalojnici_na_20_000_nechetiashti_i_uplasheni_bulgari/?ref=id&_ga=2.130687563.554300247.1556448536-415735916.1548514720

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#36] от "xm...":

  Нищо не са изпуснали като пари. ТРИ МИЛИАРДА Лева са дадени от Норвегия на България за да обезобрази психически и родители и по-важното децата ни.

  https://www.segabg.com/category-observer/strategiyata-za-deteto-e-istanbulsko-dezhavyu

  Швеция.
  "ШВЕЦИЯ: Бащите имат право да правят сekс с дъщерите си, с „възпитателна“ цел…"

  http://www.informiran.net/швеция-бащите-имат-право-да-правят-сekс/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#55] от "7777":

  http://www.informiran.net/швеция-бащите-имат-право-да-правят-сekс/

  Вътре има много линкове, а аз език не знам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#59] от "7777":

  Страшно е.
  Втурнало се е цялото правителство да СКРИЕ ИСТИНАТА.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  ......................Бисер Петков отново: В стратегията не се предвижда отнемане на права на родителите...................

  Или лъже, или не знае.

  И в двата случая ПЪТЯ.
  Няма работа в правителството тоя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Проект на Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

  Планираните мерки са обособени в пет ключови области на въздействие, а именно:

  1. Здраве и здравословен начин на живот;

  2. Качествено образование за всички деца;

  3. Семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот;

  4. Сигурна среда и достъп до правосъдие;

  5. Отдих и свободно време/детско всекидневие.

  Кучето е заровено в точки 3 и 4.

  Точка 4 е Ювеналната Юстиция. Дете на 6 години ще може да съди родителите си, ако примерно насила го събуждат сутрин да иде на училище.

  Точка 3 пък ....алтернативна грижа...Какво ви говори това? Това значи осиновяване, а при осиновяване с предимство се дават децата на ЛГБТейци. Детето може и никога повече да види родителите си и те него.

  А "стандарта на живот" ще ИМ позволи да отнемат децата на 70% от семействата в България.

  И децата НЕ остават в България. Заминават из цяла Европа в т.ч. и Норвегия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Понеже е съвсем правилно българските ДЕЦА да не стават жертва на дезинформация, Трябва да им кажем САМАТА ИСТИНА на българските ДЕЦА!

  Всичко в името на Детето, всичко за благото на Детето!

  Бъдете спокойни деца, ще получите всичко каквото си пожелаете и даже това, което Не сте си Пожелали. Ако Не искате Непожеланото пак ще го получите, Задължително, като Подкрепа за Вас!
  Богоизбрани лелки и чичковци от "Закрила на детето" бдят денонощно над Вас. Богоизбрани Активисти бдят двойно повече за Вас!
  Скъпи деца, разчитаме на вашето Въображение.
  Скъпи Деца, Въобразите ли си някаква, макар и минимална агресия от Вашите родители да не ви ЗАДОВОЛЯТ прищевките, веднага се обърнете към чичковците и лелките от "Закрила на детето" и Националните НПО. Можете да искате всичко!
  Даже да Смените Майките и Бащите си.
  Като носни кърпички!
  Всъщност не е нужно да ползвате носни кърпички, това е стереотип на насилие над детето и остаряла културна особеност, създадена да ви тормози!
  Скъпи деца, майките и бащите са като носните кърпички!
  Скъпи деца, искайте си закрилата.
  Скъпи деца, Протестирайте ЗА лелките и чичковците от Агенцията.
  Скъпи деца, предайте непотребните си родители.
  Скъпи деца, последвайте свтлоносния пример на Павлик Морозов.
  Скъпи деца, да Ви дадем светлото бъще!
  Всичко в името на детето, всичко за благото на детето!
  Агенцията бди над Вас!
  :)
  !

 67. 67 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Феминизмът и джендъризмът са две от основните идеологически компоненти на неомарксизма, нали помните!
  Всичките тези конвенции и стратегии са техни!
  Обяснили сме много пъти как действат!

  Фактът, че управляващите отричат като опарени, означава, че са решите да действат тихомълком!

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Защото на българските политици им трябват неграмотни хора. Лесно се манипулират.

 69. 69 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#68] от "Роси":


  Защото на българските политици им трябват неграмотни хора. Лесно се манипулират.
  —цитат от коментар 68 на Роси


  Тук си права...ти си жив пример...Радан ви промива мозъците и кълвете като шарани...

 70. 70 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#68] от "Роси":

  Не. Чистят територията от хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#66] от "AzDebil":

  Тук НЕ си струва да се пише.
  Струва си да се пише ТУК.
  https://www.facebook.com/groups/723414741406695/?multi_permalinks=730693717345464&comment_id=730728294008673¬if_id=1558014428380512¬if_t=feedback_reaction_generic

  Ще реша кога да постна имейли с редактор на "Икономедиа" относно "Стратегията".

  Не вярва човека има нещо гнило.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  До коментар [#71] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Струва си Росене. А който иска да копира и да разпространява. Ти можеш да правиш това също.
  !

 73. 73 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#72] от "AzDebil":

  Започнах пак. Дано някой още разбере за какво зло към децата ни става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK