"За Йонджи, с огромна любов" - на Йоан и Ангелина, жертви на родителско отчуждение

"За Йонджи, с огромна любов" - на Йоан и Ангелина, жертви на родителско отчуждение


Името на главния герой от "Историята на малката панда Йонджи" е комбинация от имената на двете деца на автора на книгата Розанджела де Фатима Свиеркоски - Йоан и Ангелина.


След като родителите им се разделят, бащата ги отвежда тайно през 2015 г., и въпреки че съдът се произнася неколкократно в полза на майката, никоя от отговорните институции и до днес не се е ангажирала да ги върне при нея.


В битката за децата си Розанджела де Фатима Свиеркоски получава съдействие единствено за редки и кратки срещи с тях. Вече почти четири години тя ги вижда само няколко пъти, винаги в присъствието на социални работници на закрити врата в институции. За последната година и половина тя не може да играе с тях, да ги прегърне, не може дори лично да им поднесе подаръци за рождените дни или да прекарат заедно някой празник.
Специалисти са установили, че Йоан и Ангелина са жертви на т. нар. синдром на родителско отчуждаване - термин, с който психолозите наричат настъпващата при детето психологическа травма, когато единият родител умишлено възпрепятства контактите с другия и настройва децата срещу него. Последиците от тази травма за детето могат да бъдат тежки и дългосрочни - ниска самооценка и самоомраза, депресия, нарушения в развитието. Интервю с детския психолог Елена Енева по темата за родителското отчуждение можете да прочетете тук.


Такива случаи в България не са рядкост. Българският хелзинкски комитет продължава кампанията си "Виж детето" за популяризиране на проблема и за разясняване на негативните последствия за децата, станали жертва на родителско отчуждение.


"Детски Дневник" публикува откъс от "За Йонджи, с огромна любов", предоставен от автора Розанджела де Фатима Свиеркоски с илюстрации от Весела Кучева. С покупката на тази книжка се подпомага създаването на фондация, която да работи за ефективни мерки от институциите, за да могат децата да запазят пълноценния си контакт и с майката, и с бащата, дори когато са разделени.


Йонджи беше много специален - той беше надарен с толкова много обич, че за да я съберат, в гърдите му биеха две сърца. Освен майка си Йонджиедома, Йонджи обичаше много и своя по-голям брат Едо. Едо живееше много далеч, за да може да учи в университет, но често ги навестяваше и всички те си играеха заедно на най-различни игри, които мама измисляше.


"За Йонджи, с огромна любов" - на Йоан и Ангелина, жертви на родителско отчуждение


Обожаваха да пеят и танцуват заедно на музиката на "Пъстричката кокошка" и "Изпяти думички". Заедно пееха и "Отче наш" и се молеха така: "Благодарим Ти, Отче небесни, че имаме храна, здрави сме и че сме заедно! Благослови също и Едо!"


Знаете ли какво най-много обичаха да правят заедно!? Обичаха да играят на "Пет малки маймунки скачат на леглото", както и на "Жаба Жабурана" и да се правят на динозаври Обичаха също да четат "Книгата за числата", книжката за малкото бяло зайче Флопси, както и много други книжки.


Играеха си също на кунг-фу панда, тогава Йонджи се качваше "на конче" на гърба на майка си. Тя се преструваше, че пада и започваха да се боричкат през смях. Друг път Йонджи се държеше здраво за краката на майка си, докато тя ходеше и се преструваше, че е коала, а не малка прекрасна панда с черни правоъгълници около очите


Йонджиедома обичаше всички игри, изкуства и проекти, свързани с математика. Затова измисляше математически игри, които да играят всички заедно.


"За Йонджи, с огромна любов" - на Йоан и Ангелина, жертви на родителско отчуждение


Един ден, обаче, докато беше в детската градина, Йонджи беше отвлечен много далеч от мама Йонджиедома. Двете щастливи доскоро сърца на малката панда се изпълниха с тъга. И както радостта и обичта му доскоро бяха двойни, така сега се удвои и скръбта на Йонджи.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Демек ни трябва стратегия ли?

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  И това дочакахме - авторът на книгата Розанджела де Фатима Свиеркоски - да се сдобие с деца !
  Че и две.....!

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#1] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":

  И след стратегията - ще се върнем и на конвецията ...Виж к'во пише:
  ''...в гърдите му биеха две сърца. ''

  [email protected]
 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  Такива книжки купувайте на децата си! Направете ги параноици!
  БАСИ! Акцентът е ето тук: ""Един ден, обаче, докато беше в детската градина, Йонджи беше отвлечен много далеч от мама Йонджиедома. Двете щастливи доскоро сърца на малката панда се изпълниха с тъга. И както радостта и обичта му доскоро бяха двойни, така сега се удвои и скръбта на Йонджи."""

  Майката-ТЕРОРИСТ, отвлича детето си от хуманната ИНСТИТУЦИЯ Детска градина и то, детето се изпълва с Двойна Тъга по ИНСТИТУЦИЯТА!!!!!!

  И естествено намразва майка си Йонджи, която е Домът, следователно НАМРАЗВА и самият ДОМ. Институцията Детска градина, /символизираща Колективното, различното от Майка / се превръща в Носталгично Убежище!

  Абе Вие, които и да сте анонимни активисти, гражданска война ли искате да докарате?!
  !

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#4] от "AzDebil":

  Не е баш тъй - лошият баща отвлича детето от лошата майка, а социалните институции го погват , вземат го и възстановяват либералната справедливост !
  Децата нямат нужда от лоши майки и бащи - и двете им сърца туптят в името на ДОБРИТЕ НПО !!!

  [email protected]
 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Така би трябвало да е ако четем предисторията. Обаче прочети абзаца и ..... Да разчитаме на двусмислие?
  А като го прочетеш на едно дете, което приема нещата буквално /възрастова особеност/. Иди му обяснявай каквое искал да каже автора.
  А дали това, което ти си мислиш е искал да каже автора?
  !

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Гневно

  До коментар [#6] от "AzDebil":

  Аз к'во мисля , не е интересно !
  Интересно е , че институциите мислят, че могат да се бъркат в семействата, да поставят диагнози и да ''лекуват'' децата , от измислени синдроми и натрапени шаблони от самите институции!!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  По-лошо е. ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ СЕ БЪРКА в Семейството, като употребява пострадалите от нея родители, да утвърждават НЕЙНИТЕ цели!
  !

 9. 9 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Така става когато семействата се разбиват. Децата страдат най-много. Да не забравяме, че основната цел на либералите е да унищожат традиционното семейство, като го заменят с такова на психично болни извратеняци. Ако черните им цели упсеят, то последствията ще донесат неизмерима мъка на на стотицим милиони деца по света.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Аз пък си мисля, че е зле когато при взето съдебното решение институциите бездействат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Божееее, само като видя БХК и ми се повръща! Значи каузата е антибългарска и антихуманна. По-голяма антиреклама от това, че БХК подкрепя, едва ли може да има. Но за Дневничепо почивен ден няма, редуват се пребити жени (разбирай още ревем за ИК), насилвани деца (Стратегия си трябва), а за цвят от дъгата периодично се добавят и "липсващите'' права на всякакви джендъри и третополови. Хайде мило Дневниче дерзайте, белким за туй ви плащат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 589 Неутрално

  боже колко сбъркан народ като гледм коментарите
  прости прости тъпи хора

 13. 13 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 454 Неутрално

  ужасно е родителското очуждение. детето има нужда от татко си и от мама, но как това го навръзвате със стратегията за детето, която цели изземване на ролята на родителя и властването на институциите над семейството? как го свързвате с античовешката система в Норвегия, където пари се правят, разрушавайки живота на хиляди деца?

  Детето има нужда от мама и тати, това се има предвид с две сърца. детето има сърчице за мама и за тати.

 14. 14 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#1] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":И след стратегията - ще се върнем и на конвецията ...Виж к'во пише:''...в гърдите му биеха две сърца. ''
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  има се предвид, че детето обича и двамата си родителя. всяко детенце трябва да има еднакъв достъп и връзка с всеки от родителите си! А не децата да са заложници на грозни отношения между родителите. Това се има предвид, според мен...

 15. 15 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Такива книжки купувайте на децата си! Направете ги параноици!БАСИ! Акцентът е ето тук: ""Един ден, обаче, докато беше в детската градина, Йонджи беше отвлечен много далеч от мама Йонджиедома. Двете щастливи доскоро сърца на малката панда се изпълниха с тъга. И както радостта и обичта му доскоро бяха двойни, така сега се удвои и скръбта на Йонджи."""Майката-ТЕРОРИСТ, отвлича детето си от хуманната ИНСТИТУЦИЯ Детска градина и то, детето се изпълва с Двойна Тъга по ИНСТИТУЦИЯТА!!!!!!И естествено намразва майка си Йонджи, която е Домът, следователно НАМРАЗВА и самият ДОМ. Институцията Детска градина, /символизираща Колективното, различното от Майка / се превръща в Носталгично Убежище!Абе Вие, които и да сте анонимни активисти, гражданска война ли искате да докарате?!!
  —цитат от коментар 4 на AzDebil


  ти можеш ли да четеш? Чете ли статията изобщо? Става дума за пандичка отвлечена от татко си, и майката панда няма достъп до пандичката дете, така както и майката автор няма достъп до децата си. Жената няма достъп до децата си и е написала книга за своето преживеяване. По принцип, при развод трябва дда има поделено родителство при нормални родители. А институциите да не се бъркат!

 16. 16 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Настройването на децата от единия родител срещу другия може да е леко и пренебрежимо, но може и да е отрова за психиката на това дете, не говорим за случайно/дребно подмятане, а за системно поведение и внушения от рода на "майка ти е к&^*а", "майка ти не те обича", "майка ти не те иска/ше".
  Родителското отчуждение е въпрос, по който не се говори достатъчно, и хората не си дава сметка как дълбоко ои трайно увреждат децата си.

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  До коментар [#15] от "blahblah":

  А ти можеш ли да четеш? Пак цитирам ключовото изречение. /Умишлено ще ти го разделя на простите от които то е съставено/
  Цитирам: ""Един ден, обаче, докато беше в детската градина, Йонджи беше отвлечен много далеч от мама Йонджиедома.""
  1.""Един ден, обаче, докато беше в детската градина"";
  2.""Йонджи беше отвлечен (много далеч) от мама Йонджиедома.""

  От кого беше отвлечен Йонджи?

  Няма да те питам за функционална громотност, защото вямам желание да се обиждаме.
  !

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Всъщност

  До коментар [#7] от "karabastun":По-лошо е. ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ СЕ БЪРКА в Семейството, като употребява пострадалите от нея родители, да утвърждават НЕЙНИТЕ цели!!
  —цитат от коментар 8 на AzDebil


  Всъщност, грешката е моя. Въпросната жена е абсолютно безотговорна измамница. Тя има едно дете от друг брак, което е зарязала. БХК отново е с антибългарска и българоненавистническа кауза! Бащата е получил пълно попечителство от съда!

 20. 20 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 454 Неутрално

  БХК ако има сатанинска кауза, винаги ще я защитават. :)) Тая Розанджела лъже като дърта циганка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK