Министерството на образованието ще помага на родителите с възпитанието

Министерството на образованието ще помага на родителите с възпитанието

© Георги КожухаровМинистерството на образованието предлага съвместна работа между родители и учители за възпитанието на децата. На 22 май приключва общественото обсъждане на проекта на стратегията за възпитателната работа в училищата и детските градини (в прикачения файл).Написаните в дневника и бележника забележки отдавна не дават резултат. Поне не такъв, какъвто на учителите им се иска, затова образователното министерство решило да помогне на родителите с възпитанието. "Идеята на стратегията, визията, мисията е в полза на ученика, на детето за формиране на устойчиво развита личност. Изключително важно е да знаем, че ние сме заедно - родители и учители", коментира пред БНТ Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.


Опити за работа между родители и учители има и сега. Въпросът е с какво ще помогне тази стратегия. Опити за работа между родители и учители има и сега. Въпросът е с какво ще помогне тази стратегия? "Реално няма да се промени нищо. Тя на практика отразява статуквото-~ такова каквото е в момента в училище. И ако смятаме, че нещата ни харесват, те ще продължат да си бъдат същите", каза Цвета Брестничка от асоциация "Родители".
Една от идеите на министерството е родителите да взимат активно участие в часовете и тържествата на децата си. "Това не променя средата генерално, това е само първа стъпка...но крайно недостатъчна. Притеснителен е този подход, в който ученикът е някакъв субект, на който ние ще му наливаме възпитание", казва Цвета Брестничка. Според асоциация "Родители" притеснителна е и средата, в която учители и родители искат децата да бъдат кротки и възпитани.


"Ученето само на теоретични постановки не им помага по никакъв начин. Нашето училище за съжаление се променя твърде бавно, то е твърде ориентирано към миналото", смята тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Ако може да помогне с възпитанието на родителите, по-добре ще бъде.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  нямаш ли първите 7 години дори и марсианците няма да помогнат ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Родителите трябва да НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ, за това, че не са успели да възпитат чедото си.
  Само такава мярка може да реши проблема.
  А другото е вариант на играта "да усвоим едни пари".

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Хехе, те не ходят на родителски срещи 2 пъти в годината, тая как ще ги вкарва в час.
  Пишат се стратегии на килограм и на всяка цена трябва да се приемат. Тук и сега.
  Така е като сме взели парите норвежки...

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Да разчиташ на МОН да ти образоват или възпитат детето е същото като да разчиташ на Министерството на транспорта да ти сменят спукана гума или да ти оправят колата. :)

 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1736 Любопитно

  Отново ми мирише на някаква НПО схема. Не моа разбера, къв е тоя зор да възпитават чуждите деца?!? Що не си направят деца и да си ги възпитават както си искат?

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  През 60-те бях прогимназия, буен и разсеян, и бележникът ми беше пълен със забележки. Резултатът-редовно шамарене в къщи, щом се сетят да ми поискат бележника за ревизия. Това не натрупа некво негативно отношение към родителите ми, пази Боже, към класната ми и към училището като институция. Понеже математика единствена не ми беше по вкус, кандидатствах в учителски институт с приемни български и рисуване. И така, до пенсия, почти 40 г. Ролята на училището, и на родителите, осмислена правилно, дава резултат. Педагогиката от рода"утре ваште да дойдат в училище" или "от теб нищо няма да стане" отдавна е изтъркана и не ефикасна.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#6] от "moreee":

  Така е, гледах преди няколко дни Томислав Дончев по Канал 1, напрово се дразни, че не се прие стратегията на норвежците и си се зъби даже. Обяднява, че не сме я разбрали, като на малоумници, точно като при истанбулската конвенция и при пакта за миграция.
  Има много пари отсреща и нашите хора държат да ги вземат.
  После Сорос и компания ще си върнат всичко през бюджета естествено...

 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  "Така е, гледах преди няколко дни Томислав Дончев по Канал 1, напрово се дразни, че не се прие стратегията на норвежците и си се зъби даже. Обяднява, че не сме я разбрали"

  Герберастите за пари са способни и майките си да продадат. От тях може са се очаква всичко.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Бе не са само герберастите, това е проблемът.
  Гнусна паплач има около нас, малко са свестните политици.

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#7] от "man_un":

  "През 60-те бях прогимназия, буен и разсеян, и бележникът ми беше пълен със забележки. Резултатът-редовно шамарене в къщи"

  Сакън, сега ще тук почнат да ти обясняват как шамарите са увредили психиката ти и поради това развитието ти като личност е било непълноценно.

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  През последните 11 години наблюдавам училищната система и изводите ми са, че учителите са абсолютно незаинтересовани от всичко свързано с учениците с изключение на събирането на разни харчове. Въобще не ги интересува нито успеха, нито възпитанието. Не виждам как министерството ще обърне това.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3497 Гневно

  Министерство на Образованието трябва да затегне дисциплината в училище, за да имат децата уважение и респект към учители и институции.

  Не да замерят учителите си с хартийки, чувстват се безнаказани. Понякога си измислям някакви историии за да стряскам децата, а този глупак пише Стратегии.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Хем сме "заедно", хем те ще ни "помагат". Т.е. ще ни нареждат, а ние ще слушаме свели глави. Мечтата на всеки учител.
  Не разбирам защо ролята на родител автоматично означава, че някой по-малко образован и с по-ниска обща култура и по-примитивно разбиране за света, с по-ниско ниво на отговорност, трябва да го поучава как да възпитава детето си. Разбира се, в много случаи е обратното, но това обидно отношение отблъсква родителите от всякакво взаимодействие със системата.

 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1755 Любопитно

  До коментар [#14] от "hope":

  Трябва да затегне дисциплината, но няма да стане. С тази "стратегия за възпитанието" още по-малко ще стане. Тя е отново Центрирана върху привилегиите на Детето. Само изглежда обратното. По-добре са го прикрили за разлика от Стратегита за детето.
  !

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1755 Любопитно

  До коментар [#15] от "velvoofell":

  Заблуждаваш се. Така изглежда сякаш ще ви помагат и ще ви нареждат учителите. Обаче е тъкмо обратното - учителите се превръщат в ЗАЛОЖНИЦИ на родителите. А едните и другите на ДЕТЕТО. Хитричко са го измислили.
  !

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1755 Любопитно

  Тия дето са писали тази "стратегия" са били по-тарикати от онези, "стратези" за Националната стратегия за Детето. Тук пак всичко е центрирано около привилегии на Детето, обаче забележителното е че акцента е върху КУЛТУРНИТЕ ОСОБЕНОСТИ на средата МУ. Учителите уж би трябвало да възпитават учениците и родителите на това, което са обществено приетите морални норми, НО са длъжни да правят това без да нарушават културните различия на доминиращата родителска маса. Това значи - в доминираща циганска среда да се Възпитава и Възпроизвежда циганската културна, нравствена и морална доминация защото ДЕТЕТО има право да не се дискриминира!
  Ако ДЕТЕТО иска да беснее в час, да се гаври с учителите, това ТРЯБВА да се възпитава и поощрява, а родителите МУ безспорно ще искат това да се възпроизвежда, защото това е тяхната културна особеност. Всичко друго е дискриминация. Останалите приказки за патриотизъм, хуманизъм, Отечество, доброволчество са само за камуфлаж!
  Стратези!
  !

 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Как ше помогнеш на невъзпитани родители да си възпитат децата? Само са си изхабили мастилото.

 20. 20 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1010 Весело

  "...ще помага на родителите с възпитанието..."

  А попитало ли е децата какво мислят по въпроса ?

 21. 21 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1594 Весело

  С какво ще помогне? С няколо.ко нови учебника по “Възпитание на младото поколение“? Просветното министирство е толкова далече от тая тема, колкото ГЕРп от демократичното управление на Бг!

  Малинчо
 22. 22 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 595 Весело

  Министерството на образованието ще помага на родителите с възпитанието (на кого?!)

  - като ги "въоръжи" с по една дряновска тояга ли?!

  До коментар [#3] от "atmanpg":
  Родителите трябва да НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ, за това, че не са успели да възпитат чедото си. Само такава мярка може да реши проблема. А другото е вариант на играта "да усвоим (да откраднем!) едни пари".

  До коментар [#5] от "realguru":
  Да разчиташ на МОН да ти образоват или възпитат детето е същото като да разчиташ на Министерството на транспорта да ти сменят спукана гума или да ти оправят колата. :) Те МУНЧОВЦИТЕ да направят така, че децата да илизат грамотни от училище, а за възпитанието им да си наемат "спициалисти" по дисциплина!!!!

  До коментар [#6] от "moreee":
  Отново ми мирише на някаква НПО схема. Не мога да разбера, къв' е тоя зор да възпитават чуждите деца?!? Що не си направят деца и да си ги възпитават както си искат? (Щото НЕ МОГАТ!!!!)

 23. 23 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Нека министерството възпита чиновниците си, родителите все някак ще се справим.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":


  Темата първо. Родителите днес са плод на сбърканото образование "вчера".
  Нищо не може да се направи с тях, но може режимът в училището да се затегне.
  Шамаренета фабрика от наше време може да заработи. Нужни са някои промени в законите, които ще направят две хубави неща. Ще стане по-спокойно в училището и в Норвегия ще получат обриви като прочетат закона ни.

  Ако Томек е проявил раздразнителност това НЕ значи нищо.
  Стратегията им срещу децата ни върви с пълни темпове.
  Всеки може да види промените в законите. Аз последно видях такива от 10-ти май тази година.

  Лъжат, че е спряна. Затова ще ги размажем на национален протест през юни в София.
  По всяка вероятност ще сменим правителството. Или пък не, ако приеме исканията ни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK