Откъс от "Конференцията на животните" на Ерих Кестнер

Откъс от "Конференцията на животните" на Ерих Кестнер

© Издателиство "Колибри"Когато в един прекрасен ден лъвът Алоис, слонът Оскар и жирафът Леополд се срещат на чаша чай край езерото Чад в Северна Африка, те дълго мислят и заключават: светът на хората е несправедлив, възрастните не могат да правят нищо друго освен революции, нови болести, глад и войни.


Колко жалко за децата! Животните са длъжни да им помогнат. Ще организират конференция на животните, за да решат как да оправят света.


Делегати от всички краища на планетата тръгват на път към Високата къща. Почетни гости са деца от петте континента. Но какво да направят, че хората да ги чуят? Трябва да измислят изкусни и нечувани номера. В чудати приключения се впускат плъховете, мишките, изобретателните молци. А накрая животните прибягват до наистина отчаяна мярка...
Книгата "Конференцията на животните" на германския писател Ерих Кестнер излиза за първи път в превод на български език, съобщи издателство "Колибри". Написана през 1949 г., непосредствено след Втората световна война, и до днес тя е страстен апел за правата на децата, срещу насилието, глупостта и политическото невежество. Илюстрациите (почти толкова известни, колкото и самата история) са дело на талантливия художник и любимец на децата от цял свят Валтер Трир.


В рубриката "Четиво" "Детски Дневник" представя откъс от "Конференцията на животните" на Ерих Кестнер, предоставен от издателство "Колибри":


В един прекрасен ден животните се почувстваха тъпо. Лъвът Алоис, който както винаги в петък отиде на среща с Оскар, слона, и с Леополд, жирафа, за да пийнат по чашка край езерото Чад в Северна Африка, каза, тръскайки боядисаната си грива:


– О, тези хора! Ако не бях такъв блондин, на секундата щях да почернея от яд!


Оскар, слонът, се извърна изпод вдигнатия хобот, с който допреди малко като с хладък душ беше пръскал прашния си гръб, протегна се мързеливо и избоботи с дълбокия си бас нещо, което другите двама не разбраха.


Жирафът Леополд стоеше с потопени във водата крака и пиеше на малки бързи глътки. После рече:


– Ужасни хора! А пък биха могли така хубаво да си живеят! Гмуркат се като риби, бягат като нас, носят се по водата като патици, катерят се като диви кози, летят като орлите – и за какво използват всичките си способности?


– За войни! – изръмжа лъвът Алоис. – За да правят войни. И революции. И стачки. И повсеместен глад. И нови болести. Ако не бях такъв блондин, на секундата щях


– да почернееш от яд – довърши изречението жирафът, който отдавна знаеше наизуст думите на животните от пустинята.


– Жал ми е за децата им – обади се слонът Оскар и пусна надолу ушите си. – Толкова мили деца! А всеки път трябва да участват във войните, революциите и стачките, като на всичкото отгоре възрастните твърдят: били направили всичко това само за да могат един ден децата да живеят по-добре. Какво нахалство, нали?


– Един братовчед на жена ми – почна да разказва Алоис – по време на последната световна война имал ангажимент в голям цирк в Германия. В номер с балансиране и скачане през обръчи. Хасдрубал, страшилището на пустинята, е артистичният му псевдоним. При масивна въздушна атака палатката изгоряла, а животните хукнали


– Горките деца! – избоботи големият слон.


– Целият град бил обхванат от пламъци, животните и хората крещели – продължи лъвът, – а горещият вятър опърлил гривата на Хасдрубал, братовчеда на жена ми, и оттогава носи перука. – Алоис гневно удари с опашката си по пясъка на Сахара. – Тези глупаци! – извика той. – Непрекъснато предизвикват войни и след като разрушат всичко, почват да си скубят косите! Ако не бях такъв блондин


– Добре... – прекъсна го жирафът. – Но ругатните не помагат. Нужни са действия!


– Да! – извика силно Оскар, слонът. – Най-вече заради децата, които те имат – но какви действия?


Тъй като не им хрумна нищо, те се заклатушкаха мрачни към домовете си.


Когато Оскар се прибра вкъщи, децата слончета не искаха да си лягат и най-малкото помоли:


– Прочети ни, моля те, нещо!


Бащата хвана списанието "Нова Сахара" и зачете на висок глас: "Четири години след края на войната все още в Европа има хиляди деца, които не знаят къде са родителите им, и безброй родители, които".


– Стига, Оскар! – каза жена му. – Това не е за малки слончета!


Когато Леополд се прибра у дома, жирафчетата не искаха още да си лягат и най-малкото помоли:
– Тате, моля те, прочети ни нещо!


Тогава бащата взе "Дневен сахарски куриер" и зачете: "Четири години след края на войната броят на бежанците в западната част на Германия се е увеличил до четиринайсет милиона, предимно старци и деца, и това число продължава месец след месец да става още по-голямо. Никой не иска да ги".


– Стига, Леополд! – каза жена му. – Това не е за малки жирафчета!


Когато Алоис влезе в спалнята, всичките му деца викнаха в един глас:


– Моля те, моля те, прочети ни нещо!


Таткото посегна към вестник "Сахарски глас" и каза:


– Тихо, сега! – След което зачете:


– "Четири години след края на войната, която разруши половината свят и чиито последици и до днес се усещат, вече се носят слухове за нова война, която била тайно подготвяна, и следващата"


– Веднага престани, Алоис! – извика жена му. – Стига! Това не е за малки лъвчета!


Когато слончетата и всички деца на останалите животни заспаха, Оскар, големият слон, отиде в кухнята, където жена му миеше съдовете, за да помогне при бърсането им.


– Просто да излезеш извън кожата си! – избуча той.


– Заради толкова малко съдини! – рече тя. – От ден на ден ставаш все по-мързелив!


– Нямам предвид твоите чинии и чаши – каза той, – мисля си за хората! За бежанците, за атомната бомба, за стачките, за глада в Китай, за излишъка в Южна Америка, за войната във Виетнам, за изчезналите деца и родители, за безредиците в Палестина, за затворите в Испания, за черния пазар, за емигрантите – Той се отпусна изтощено на един кухненски стол.


Жена му тъкмо изплакваше с хобота си купичките за мляко на децата.


– Там! – извика той внезапно.


Тя се стресна и изпусна едната купичка.


– Там! – избоботи той глухо и удари с юмрук по кухненската маса, където лежеше "Сахарски вечерен вестник". – Там! Чети! По дяволите, отново конференция! О, тези хора! Могат само да разрушават! Почнат ли нещо да строят, се получава Вавилонската кула! Просто ми е мъчно за децата!

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Гневно

  А с'я и Ерих Кестнер - най -миличкият немскопишещ ПИСАТЕЛ - ДА НАВРЕМ В ''СТРАТЕГИЯТА'' ????!!!!!!!!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Разстроено

  "Толкова мили деца! А всеки път трябва да участват във войните, революциите и стачките, като на всичкото отгоре възрастните твърдят: били направили всичко това само за да могат един ден децата да живеят по-добре. Какво нахалство, нали?"

  Няма да използвате блестящата книга на Кестнер, за да защитавате Стратегията си, нали?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Някога животните решили, как да спасят децата.
  Сега православните консерватори.

 4. 4 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Ейййй- някои не се спират пред нищо, за да ни набутат за приемлива стратегията за децата, третият факултативен протокол на ООН за децата и ИК... Нямат спирка... И това- дори и в неделя...Сега пък с Кестнер се заиграха...Девиации, сър, дълбоки и непроменими девиации.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Един от любимите ми детски писатели...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на owm32552406
  owm32552406
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Не немец, а немски евреин... Колкото нашите цигани са българи.

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 7. 7 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  1945
  Ерик Артър Блеър, известен под псевдонима Джордж Оруел написва антиутопията "Фермата на животните", една от най-популярните сатирични алегории на тоталитаризма.
  1949
  Излиза чудесната книга "Конференцията на животните" на Ерих Кестнер, утвърждаваща детското достойнство и отричаща насилието, глупостта и политическото невежество.

  Та моят призив е да не ръсим обиди чрез оприличаване с животни.
  Не е честно спрямо животните, най-малкото…

 8. 8 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Един от любимите ми детски писатели...
  —цитат от коментар 5 на penetrating

  До коментар [#5] от "penetrating":
  Не само детски.
  "Трима мъже в снега" е велик роман.

 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Разстроено

  До коментар [#7] от "Practic":

  Нито спрямо хората.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  "Антон и точица", "Хвърчащата класна стая", "Емил и детективите", "Двойната Лотхен", "Емил и тримата близнаци", "Това се случи на 35 май" за децата. "Изчезналата миниатюра" и "Трима мъже в снега", за възрастни и пораснали деца. Четат се на всяка възраст, за който иска. Лично за мен, стои редом до Ерик Мария Ремаркета.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vlado Nikolov":

  Ерих Мария Ремарк. Вече спрях да се ядосвам на автокоректора на смартфона.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  До коментар [#8] от "guadeloupe.11":

  Сърдечно благодаря за идеята и за препоръката! Намерих го в Читанка и започвам да го чета още сега :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#12] от "penetrating":

  Мога само да завиждам. Чака Ви смях до сълзи и неповторимо удоволствие.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Весело

  До коментар [#13] от "guadeloupe.11":

  Определено. Стигнах до пътуването на Тайния Съветник за получаване на втората си награда в собствения си конкурс :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  До коментар [#13] от "guadeloupe.11":

  И аз се възползвах от препоръката ти, мерси. :)

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Весело

  До коментар [#13] от "guadeloupe.11":
  До коментар [#15] от "Bramasole":

  Наистина отличен. Свеж, лек, много смешен, ситуационен, до последния телефонен разговор(да не разваля изненадата) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Хуморът е лек, но третира сериозни теми.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  До коментар [#17] от "guadeloupe.11":

  възможно е. Аз го четох без търсене на дълбок смисъл. Все пак всеки характер беше пределно изчистен до създаването на модел, почти нереален театрален персонаж.
  Видях, че е писана в годините на хитлеризма и той е получил право само, ако не влага социален подтекст срещу нацизма за да може да се издава в чужбина така, че го е правил с езоповски език :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK