Ралица Михайлова, психолог: Дайте на детето време за игра, но и не чакайте септември, за да започне преговора

Ралица Михайлова.

© Личен архив

Ралица Михайлова.Този текст е част от специалната тема "Ваканция, ура", с която "Детски Дневник" отново се старае да е в полза на родителите с идеи за приятни и полезни занимания за децата през предстоящите три месеца почивка.


С полезни съвети за родителите потърсихме мнението на психолога Ралица Михайлова. Като част от екипа на Асоциация "Родители" тя се занимава с разработването на материали и ресурси за деца, учители и родители, както и участва в провеждането на тематични обучения и родителски срещи. Ралица Михайлова работи активно по темите за подкрепата за родителите като най-прекия път към това децата да растат здрави и щастливи.


Как се "живее" лятната ваканция? Как е най-добре да бъде разпределено натоварването на децата - периодите на пълна почивка, умерените занимания, по-активни периоди?
- Ваканцията е може би най-дългоочакваното време от годината за всички ученици - претоварени от училищните задължения, те често свързват този период с пълна свобода и липса на отговорности. Времето от края на една учебна година до започването на новата обаче рядко е изпълнен със сладко нищоправене, което в крайна сметка не е и особено полезно в големи количества. Ключът е в баланса - през ваканцията следва да има както време за почивка, така и разнообразни и интересни занимания, които ангажират времето и вниманието на детето. Заниманията могат да бъдат най-различни - спорт, време сред природата, свирене на инструмент, уроци по рисуване, езиков курс...


Добре е да има време и за учене през ваканцията - то е необходимо, за да може детето да поддържа натрупаните през годината знания, както и за да се адаптира по-лесно през септември. Договорете се заедно с детето в кои дни то ще учи, по колко време, по кой предмет. Така то ще следва някакъв ритъм и е по-малко вероятно да протестира, когато предварително знае, че има някакво задължение в този ден.


Важно е родителите да помогнат на детето да структурира деня си. В учебен ден то прекарва средно 8 часа в училище - това означава доста свободно време през лятото, затова е важно да се знае с какво ще бъде запълнено, като всичко е въпрос на договаряне на това какво е важно и за двете страни. В един ден може да има време за различни неща - за игра на компютъра, за игра навън с приятели, за учене, за помагане с домакинските задачи и т.н. Разбира се, това не означава детето непременно да спазва строг график по часове всеки ден и така да не може да се почувства свобдно да решава как да прекарва времето си. А дори скуката не е лошо нещо, и понякога в нея се раждат много креативни идеи. Важно е обаче детето да има някаква обща рамка за това как ще протече денят.


Съобразете дейностите и с периода от ваканцията - ако сте отишли на почивка, използвайте времето, за да правите неща заедно и за да прекарате времето си пълноценно - разхождайте се, плувайте, играйте федербал, посетете някое ново място и т.н. Не очаквайте от детето да решава задачи по математика точно в тези 7-10 дни, в които сте отишли на море или на планина. През останалото време обаче, когато вие сте на работа, а детето е само вкъщи или за него се грижат други негови близки хора, можете да договорите, че днес например ще почете половин час книга по избор.


Има ли правилен подход, който да следват родителите на деца в училищна възраст, без да ги натоварват или пък да ги оставят на самотек през трите месеца на лятната ваканция?


- В края на учебната година децата обикновено са капнали от умора и несъмнено почивката през лятото е важна, но тук идва въпросът кой как разбира понятието "почивка" - за някои може да е седене пред компютъра по цял ден, за други може да е преход в планината, а за трети сънят е най-добрата почивка.


Добър подход е да има баланс и заниманията да са свързани с това, което иска детето и от което има нужда. Иска да тича и да играе по цял ден? Чудесно! Мотивирайте го обаче да отдели час, в който да чете или да упражнява чуждия език, който учи. Ако детето прекарва по-голяма част от времето си пред компютъра или телефона, организирайте семеен пикник сред природата или игра с приятели. Отделете време, за да му обясните защо е важно да има разнообразие от дейности, като му оставете пространство да сподели с какво би искало да се занимава и какво му е интересно. Дайте време за игра, но и не изчаквайте септември, за да започнете с преговора на знанията - това ще стресира както детето, така и вас.


За какво е време ваканцията за учениците?


- Ваканцията е времето, в което децата да могат да се забавляват и да си почиват активно, като ключвата дума тук е "активно". В този период те могат да се отдадат на любимите си занимания, хобита и интереси. Ако все още нямат такива, ваканцията е един чудесен период, в който родителите да предложат на детето различни дейности, така че то да намери "своето нещо".


Ролята на играта в детското развитие, особено при по-малките деца, в никакъв случай не бива да бъде пренебрегвана, а през ваканцията остава най-много време именно за нея. Чрез играта детето по естествен начин развива своето въображение, изразява емоциите си, научава модели на поведение и взаимодейства със света около себе си, учи се да общува по-успешно и с връстниците си. Важно е децата да имат пространство за различни игри по време на ваканцията, колкото и безсмислени да изглеждат те на родителите. В спонтанната игра децата изразяват себе си и учат по възможно най-ползотворния начин.


Нека обърнем внимание и на темата за игрите на компютъра или мобилните устройства, която често притеснява родителите на прага на лятото и перспективата за много свободно време. Всъщност играенето на видео игри може да има и позитивни страни. Както във всичко останало, и тук можете да постигнете благоприятен ефект върху децата, като има баланс между офлайн и онлайн заниманията. Част от уменията, които компютърните игри биха могли да развият, са решаване на проблеми, логическо мислене, бърз анализ и вземане на решения, памет. Разбира се, това не означава, че детето ще придобие всички тези умения, ако седи само пред компютъра. Офлайн активностите са не по-малко важни и благоприятни за детското развитие. Балансът между тях и игрите на компютъра биха допринесли за това детето да усвои различни умения по различен начин, а огромното предимство на видео игрите е, че детето вече ги харесва и се забавлява с тях.


За да бъдете по-спокойни като родители, можете заедно с детето да изговорите определени правила за ползване на дигиталните устройства по време на ваканцията - по кое време на деня, за колко време, какви да бъдат игрите.


Всъщност какво е важно за децата? И как да постъпят родителите, за да е честно?


- Децата на различна възраст имат различни потребности, затова е важно да се подхожда индивидуално с всяко дете. Малките деца биха имали нужда от повече игра, повече време с родителите, както и от повече насочване за това с какво могат да запълнят пълноценно времето си през ваканцията. Отнасяйте се с уважение към техните желания и водете диалог, ако смятате, че в този момент е важно детето да чете книга, а пък на него му се играе. Договорете заедно ясни граници и правила за времето за забавление и времето за учене. Определете и последствията, в случай че правилата не се спазват - така детето ще знае какво да очаква. И ги спазвайте, разбира се.


При юношите правилата също биха свършили добра работа - договорете вечерен час, на кои места може да ходи младият човек и с кого, кои дейности е добре да избягва и защо, какво да направи, ако попадне в рискована ситуация. Можете да предложите различни дейности на вече порасналото дете за ваканцията - съществуват безброй възможности за летни лагери, езикови курсове, доброволчески програми, а защо не и работа. Това би помогнало да младия човек да се ориентира по-добре в това какво му харесва и какво не, както и какъв път да поеме за в бъдеще. Разбира се, свободното време, почивката и забавленията са важни и за юношите, така че им осигурете време и пространство и за тях.


Трябва ли да съществува задължителна литература за четене през лятото? Може ли тя да откаже едно дете от четенето?


- Идеята на задължителната литература е да представи на учениците класически текстове, както от световната, така и от българската литература, в което принципно няма нищо лошо. Самият израз "задължителна литература" обаче вече буди съпротиви у децата и тревога у родителите дали ще успеят да накарат детето си да прочете всички книги от списъка за лятото.


И за децата, и за родителите е важно да знаят, че има някакъв смисъл от четенето на точно тези книги. Като родители можете спокойно да поговорите с учителя на вашето дете и да попитате кои от тези книги са абсолютно задължителни и ще бъдат изучавани през следващата учебна година. Така може да ви е по-лесно да мотивирате детето да ги прочете. Ако в списъка има такива с по-скоро препоръчителен характер, заменете ги с други, които детето само си е избрало. Задължителната литература няма как сама по себе си да откаже едно дете от четенето. Тук идва ролята на родителя и неговото отношение към тази "задача". В крайна сметка по-важно е детето да се научи да работи с един текст и да извлича смисъла от него, независимо дали текстът е част от задължителната литература, или не. Когато детето усвои тези умения, след това ще му бъде по-лесно да ги пренася в различен контекст.


Тук можете да прочетете съветите на Ралица Михайлова по въпроса как родителят да накара детето си да чете, без да го пресира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Дневник, то хубаво споделя Ралица за децата, но тя има ли деца.
  Щото ако няма,все едно сакат да дава акъл на здрав как да бяга.
  От тук насете, ако във визитката, давате и тава инфо,щом се отваря тема за децата,ще ни спестите и много време в четене на статии писани от "сакати".

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  За съжаление, ваканцията минава най-вече с компютъра, лаптопа, смартфона. Родителите са заети с работата си, а бабите и дядовците - в повечето случаи - също. ТВ и книгата, не са от предпочитаните, освен ако детето е малко и гледа детските канали - дисни, картона, бумеранг.

 3. 3 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#1] от "ironhorse":

  Автомобилен инженер трябва ли задължително да има шофьорска книжка и автомобил?
  За да познаваш детската психика не е задължително да имаш деца.

 4. 5 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 918 Неутрално

  От тази ''Задължителна Литература '' , аз лично до този момент съм видял съвсем малко детска класика !
  Самоволно съм подменял книжки от списъка за ваканцията , сматайки че са или тъпи или неподходящи за етапа на развите на детето !
  .....и все пак , четенето на постна литература е по-добре от зяпането на Влогъри в Ютюб , поне се развива някаква способност за визуализация на база прочетеното

 5. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Дневник, то хубаво споделя Ралица за децата, но тя има ли деца.Щото ако няма,все едно сакат да дава акъл на здрав как да бяга.От тук насете, ако във визитката, давате и тава инфо,щом се отваря тема за децата,ще ни спестите и много време в четене на статии писани от "сакати".
  —цитат от коментар 1 на ironhorse


  На едно интервю, преди няколко години, за сайт за играчки, ме питаха - имам ли деца. Ми не, ама и аз съм бил дете.

 6. 7 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#1] от "ironhorse":Автомобилен инженер трябва ли задължително да има шофьорска книжка и автомобил?За да познаваш детската психика не е задължително да имаш деца.
  —цитат от коментар 3 на goofy

  Естествено, че трябва да има кола. Не-родител да дава съвети за възпитание, е толкова тъпо, колкото “доктор” да практикува, ако не е виждал болница.
  Помислете си го следващия път като сте на лекар.

 7. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Няма лошо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 9 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Само да ви кажа, че преговорите в училище и преговорите в живота нямат нищо общо.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 10 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#3] от "goofy":

  Не теория практиката доказва теорията, но на практика теорията издиша!
  Не питай учило - питай патило! /народна мъдрост/

  pastor
 10. 11 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#6] от "chepokalipsis":

  А по твое време имаше ли екранизации на всички книги, които трябваше да прочетеш? Можеше ли да си ги издърпаш от нета и да решиш проблема с четенето за час и половина?
  И не е само това - други времена, други условия, други изисквания, други ангажименти!

  pastor
 11. 12 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Дневник, то хубаво споделя Ралица за децата, но тя има ли деца.Щото ако няма,все едно сакат да дава акъл на здрав как да бяга.От тук насете, ако във визитката, давате и тава инфо,щом се отваря тема за децата,ще ни спестите и много време в четене на статии писани от "сакати".
  —цитат от коментар 1 на ironhorse


  Глупости.

  Мъжете гинеколози цикъл и матки нямат. Диетолозите не са дебели. Не е нужно да си пияница, за да си барман.

  Не е случайна приказката "обущарят ходи бос". Много гримьори не се гримират. Не бъркай ПРОФЕСИОНАЛИЗМА с личния живот на хората. Понякога дори липсата на собствени деца те прави доста по-обективен.

  Децата са продукт на секс, психологията е наука.

 12. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#11] от "pastor":

  Не, но не съм ги и чел, не ми бяха интересни в сравнение с други неща. Когато бях 2-3-5ти клас, предпочитах да чета книги за животни/растения, факти от световната история, а не това което са ни дали за лятото. Аз съм и против да има педмети като рисуване, литература, музика, втори език, химия след 8ми клас, ако не си в подобен профил. Бях слаб по тях. До тогава трябва да си натрупал някакви базови знания и да знаеш, дали искаш да ги учиш или не. Въпреки че бях в профил математика, пак ми се налагаше да ги имам...

 13. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 818 Неутрално

  През ваканцията децата имат достатъчно време за игра, за четене на книжка, да си преговори това онова, както и предостатъчно време за скука. Децата сега имат други занимания, да са живи и здрави. Лятната ваканция късах няколко чифта гуменки, бях на 13, когато без разрешение отидох с махлата да се къпем на Лома, после на Дунава, защото не ни даваха пари за басейна. Училищните дворове бяха пълни с дечурлига, футбол на малки врати и всякакви игри, "да бие, да бие", кисело и дълго магаре, бъз, а като мръкне, на тунел с девойките или да пребараме някоя череша. Беше преди повече от 50 г. Нямаше диско, нямаше реге...

 14. 15 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#7] от "enterfornone":

  Да обичаш детето си най-много от всички и да му желаеш най-хубавото от всичко, съвсем не означава, че си в състояние да определиш кое точно най-доброто за него. Това разбира се съвсем не бива да води до сляпо доверяваме на всеки срещанат специалист, но не пречи да се позамислим върху съветите.

  Та да, един завършил психолог без деца, може да знае кое е по-добро за тях от мнозина пишман родители.

 15. 16 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  До коментар [#10] от "pastor": умния се учи от грешките на другите, глупавия ако изобщо се учи се учи от собствените си

  ум море, глава шамандура
 16. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 18 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  До коментар [#11] от "pastor":
  екранизацията е виждането на някой друг на прочетеното и не може да замени самото четене. Едно е аз да ти разкажа история написана от някой друг, друго си е ти да я прочетеш сам, въпреки че може и да съм добър разказвач, какво остава ако съм лош.
  То играта на електронни игри също може да е възпитаваща, но и тях ги е правил някой които първо е чел, после е учил , едва ли е от филмчета теглени от нета, нали?!

  ум море, глава шамандура
 18. 19 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#12] от "tinkerer":
  Твоите може да са продукт на секс, моите са продукт на любов. Имам доста колеги на който децата им са заченати с инвитро процедури, така че секса не винаги е определящ.

  ум море, глава шамандура
 19. 20 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1256 Весело

  До коментар [#4] от "aleks ivan":

  Товя, че си тъп обикновено е завинаги.

 20. 21 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  До коментар [#20] от "Quo Vadis?":
  може и да надграждаш, тъп, по тъп , още по тъп и някой ден градирайки може ако не министър председател, то министър на правосъдието или поне депутат да се озовеш.

  ум море, глава шамандура
 21. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#6] от "chepokalipsis":

  Абе тя и баба ми така разправяше ама е било преди 85 години. Така че да имаш деца силно помага за професии свързани с възпитание на деца ще ви кажа.

 22. 23 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#21] от "DonKey Hot":

  Страхувам се, че няма до доживея толкова ... а и водя с много хиляди книги премиера ... трудна работа

 23. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7543 Неутрално

  Трудно е да си родител в днешно време, детето трябва да се гледа с любов и обича, с личен пример да му се показва кое е добро и кое не е.

 24. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7543 Неутрално

  Трудно е да си родител в днешно време, детето трябва да се гледа с любов и обича, с личен пример да му се показва кое е добро и кое не е.

 25. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Кой от вас е преговарял преди новата учебна година? Аз не съм чувала такова нещо. Преговарянето е преповтаряне на вече познати неща, т.е. никак не е интересно. Да беше казала да четат, разбирам.
  При цялата скука в образованието, лятото е единственото свободно време за усвояване на нови умения и неструктурирани занимания.
  Това е все едно да ни посъветват по време на отпуската, да не забравяме да поработваме. Че излизаме от ритъм.
  Вчера четох, че лекарите в Америка започнали да предписват играта като лечение.

  П.п. В училище две седмици преговарят, преди входните нива, и това е напълно достатъчно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK