Близо 42 хиляди зрелостници се явяват на втора матура днес

Близо 42 хиляди зрелостници се явяват на втора матура днес

© Георги КожухаровНа втора матура днес ще се явят 41 716 зрелостници. Изпитът е задължителен, но предметът е по желание. На 21 май се проведе матурата по български език и литература (теста и верните отговори вижте тук).


Най-много дванадесетокласници - 14 612, са избрали да се явят на втори задължителен изпит по английски език. Вторият най-желан предмет е биология, като матура по него ще положат 11 076 ученици. 11 036 са предпочели в дипломата им за средно образование вместо оценка от втора матура да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по теория и практика на професията, изучавана в професионална гимназия.


По география тази година ще се явят малко под 6000 зрелостници. Изпит по философия ще държат 4300, а по математика – над 2200. Тест по история и немски език ще положат повече от 1000 дванадесетокласници.
Изпитът започва в 8.00 часа и продължава четири часа. Зрелостниците обаче трябва да се явят в училищата 40 минути по-рано. За изпита са предвидени 3861 зали в 608 училища и са ангажирани 9500 квестори.


Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Те ще пишат с химикали с черен цвят и няма да могат да ползват мобилни телефони.


Изпитите по чужд език и всички обществени науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.


На матурите по математика и природни науки модулите са два. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.


Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.


Очаква се тестовете и верните отговори да бъдат публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката след 16 часа. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK