Антония Вичева, инструктор: Днешното поколение деца не е лошо, напротив

Антония Вичева<br /><br />Снимка: Личен архив

Антония Вичева

Снимка: Личен архивДетските лагери са голямо вълнение както за децата, така и за родителите. Игрите сред природата могат да бъдат с обучителна цел, но освен тях опитът за самостоятелност дава благоприятно отражение при децата в която и да е възраст.


В това вярва Антония Вичева. Тя е инструктор в детския "Лагер Беглика" почти от самото му начало преди 10 години. Инициативата е на сдружение "Байкария", което се грижи да подобри планинските веломаршрути в България. Лагерите са подходящи за деца от 9- до 16-годишна възраст. Провеждат се в Източните и Западните Родопи, Рила, Пирин и Стара планина.


Дали днешните деца са глезени и как се справят в нетипична за тях среда, могат ли без мобилните си телефони и по какво се различават от родителите си разказва в интервю за "Детски Дневник" Антония Вичева.
Приблизително колко деца са се включили до този момент в лагерите ви?


- Много. Тази година може би ще имаме около 300 деца на всички лагери. Имаме много програми. Малко по малко през годините растат като брой и са много, наистина. Сравнително голям екип от хора сме. Всички програми са с водещи, които са специализирани в някаква област. Много от тях са планински водачи, има пещерняци, каякари, колоездачи. В момента сме с над 20 човека.


На какво учите децата?


- От една страна, да бъдат самостоятелни, но от друга, и да бъдат част от една общност, която прави нещо заедно, т.е. да се научат да градят, да имат собствено мнение, но и да градят в разбирателство с другите около себе си.


Снимка: Официалната фейсбук страница на "Лагер Беглика"

Снимка: Официалната фейсбук страница на "Лагер Беглика"


Родителите доверяват ли ви се лесно?


- По-голямото предизвикателство е да се преодолеят страховете на родителите, отколкото на децата, защото всеки изпраща детето си с едно леко притеснение дали ще се справи, дали ще се чувства добре, дали съвсем няма да излезе от комфортната среда, която те са му създали. И всъщност много често, особено за децата, които за първи път идват на лагери, това е по-големият проблем, защото родителите до известна степен ги натоварват със своите страхове. Затова препоръчваме децата да се оставят да се развиват в рамките на тази седмица сами – по-малко да се чуват с мама и тати.


Позволявате ли им да използват телефони?


- Телефоните не са забранени, защото стигнахме до извода, че това в голяма степен е в ежедневието на децата и те имат нужда да се чуват с близките си. По този начин освобождават част от напрежението. Забраняваме ги в рамките на дейностите, които извършваме през деня. Имат възможност да се чуват, но препоръчваме да не ги ползват твърде много.


А сърфират ли в интернет и общуват ли с чатове, когато могат да използват телефоните си?


- Програмата е така подредена, че те нямат време за това. От тази година малките деца ще имат едно ограничено време, в което да се чуят с родителите си, защото често се случва така, че те се разстройват от това, че са далече, че са в нетипична среда. Това, което живее като желание в нас, е тези деца да се научат да ползват телефоните, така че да са им полезни за нещо, не за игри, да не се вглъбяват съвсем в комуникация само през тях. Просто да знаят, че това е нещо, което е полезно. Самите ние например използваме навигация електронно и не е съвсем логично да учим децата тотално да се откъсват от тези устройства. Самият факт, че те са ангажирани с физически активности, с които не им остава време да седят и да си чатят, да си общуват по този начин, е достатъчен да се откъснат и да искат друг тип изживявания. Трябва да са заети с други неща, може би това е формулата.


Снимка: Официалната фейсбук страница на "Лагер Беглика"

Снимка: Официалната фейсбук страница на "Лагер Беглика"


Дали в действителност днешните деца са глезени?


- Има и глезени, но има и не чак толкова глезени. Според мен е нормално родителите да обгрижват повече децата си и да правят всичко за тях. В това няма нищо лошо, просто трябва да им се дава самостоятелност. Не е причина едно дете да се разглезва, когато му се осигуряват всички удобства. До голяма степен това е отново отговорност на родителите. Ние колкото и да се опитваме да помогнем в тази посока, ако родителят не е готов да даде свободата на действие и инициатива у дома, няма как детето само да си я изисква. То все още не е изградило такъв характер. Зависи, разбира се, от самото дете. Те са много различни.


Имаме обратна връзка от майка, която ни писа, че синът ѝ, след като се прибрал от лагера, не ѝ позволявал тя да прави салатата, нещо съвсем елементарно като пример, обаче момчето е искало да вземе нещата в свои ръце. Децата в лагерите си имат различни задължения, като да се грижат за чистотата или да се грижат за това всички да станат навреме за закуска, обяд и вечеря. Такива роли им даваме, които да ги накарат малко да се грижат за средата и за всички, които са около тях.


По какво се различават децата от родителите си?


- По-свободни са. По-отворени са към нови неща, да опитват. Нямат строго изградено мнение, че това не е добре, а другото е. Много лесно опитват нови неща и не се притесняват от подигравки или лошо впечатление, което ще направят. Доста по-свободни са в сравнение с моето поколение, в което имахме насаден комплекс да се състезаваме помежду си. Сега го няма чак толкова. Друг пример ще дам – на въжена градина, която имаме на "Лагер Беглика", лично на мен ми се е случвало децата ги преминават много лесно, в повечето случаи без някакви драми. Най-малкото - не се притесняват, че няма да успеят пред останалите. По между си също много се подкрепят – учим на това, че изправени пред едни такива препятствия трябва да са готови да вярват на другия до тях и да му се доверят, че той им мисли доброто.


Снимка: Официалната фейсбук страница на "Лагер Беглика"

Снимка: Официалната фейсбук страница на "Лагер Беглика"


Какво е отношението на децата към природата? Усеща ли се, че повечето са градски деца?


- Да, в голяма степен се усеща, защото не обръщат внимание на детайлите обикновено. Особено в началото, пристигайки от града, те просто попадат в една друга среда и се опитват да пренесат това, което носят в себе си – опитват се да го вкарат в една нетипична среда. Още със стъпването на горските пътеки ги учим, че там са на гости на природата и около тях се движат мравчици, гущери и всякакви други гадинки, които живеят на това място, а ние сме временно там и не трябва нито да ги унищожаваме, нито да ги притесняваме. По-скоро да им се радваме, да ги наблюдаваме, защото от тях можем да научим много неща. Не всички успяват, обаче започват да наблюдават, особено когато им обърнеш внимание, проявяват любопитство – как расте мъхът и защо тази мравка носи товар, пет пъти по-голям от теглото ѝ


Как се сплотяват тийнейджъри?


- Обикновено за лагерите, където имаме по-големи деца, са или такива, които са по-опитни в природните лагери, или са идвали на наши и преди, така че с тях се работи и надгражда много лесно. В един момент тези деца идват по собствено желание. По този начин много по-съзнателно правят избора си на програма. Имаме пътуващи лагери, в които ги развеждаме из различни планини и те имат повече отговорности – например да си подготвят сами храната, бивака, да си носят голяма част от багажа. Това ги кара да бъдат по-отговорни и да се сработват по-лесно и по-добре. Разбира се ние посредничим във връзката помежду им, за да изгладим камъните, да ги насочим в посока, която да им помогне да си изпълнят целите на програмата.


Хубавото е, че наблюдаваме положителна промяна сред голяма част от децата, които идват отново и отново на такива лагери, защото в тийнейджърските години има сътресения. Аз не смятам, че днешното поколение деца е лошо, напротив, даже мисля, че надеждата ни е в тях. Хубавото е, че имат един необятен свят от информация и преживявания. Лошото е, че имат толкова голям избор, че се опитват да живеят супербързо, да научават толкова много неща и някак си детството им се насища и нямат време за повече радост.


Какво им е най-интересно и какво задържа за дълго време вниманието им?


- Всеки има нещо, което го привлича малко повече. Зависи как ги въведеш в цялото. Най-захласнати са сутрин на изгрев слънце, застанали на брега на язовира или застанали на ръба на една скала високо в планината, гледайки изгрева или залеза. Тогава са най-вглъбени и мисля, че това е една от най-силните магии, които им въздейства. В активностите всеки по различен начин се включва и по различен начин ги усеща. Не всички винаги са ангажирани, не на всички им харесва. Просто показваме много неща и даваме възможност на всеки да се почувства добре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Браво. Страхотни млади хора със страхотна работа. Оказа се, че не децата са по-лоши, а страховете на родителите по-големи. Благодаря.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Моите спомени от лагерите беше доста разнопосочен :)
  Намирам доста сходства със сегашния :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Другарката има жълтопаветна физиономия, дано не залита по зелени идеологии, веганство, йога, хипи и пр. А днешните деца не са лоши, но са под тежък родителски контрол, което значи по-малко свобода и води до колебливост и нерешителност. Много от тях са пристрастени към своите телефони и компютри.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Нищо им няма на децата, трябва им внимание. Големият внук скоро се оплакал, че му е скучно. А имат идеални условия, живеят извън града, имат голям двор, играчки най-различни, колело, куче, плаж и човекът пак отегчен. За хората това е присъщо,че бързо всичко им омръзва. Затова трябва да се тренира чувство за въображение, сам да си търсиш занимание, а не някой все да ти прави челни стойки.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Много хубаво интервю. Благодаря за него на г-жа Капитанска.

 7. 7 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 604 Весело

  Другарката има жълтопаветна физиономия, дано не залита по зелени идеологии, веганство, йога, хипи и пр. А днешните деца не са лоши, но са под тежък родителски контрол, което значи по-малко свобода и води до колебливост и нерешителност. Много от тях са пристрастени към своите телефони и компютри.
  —цитат от коментар 3 на izt21595181


  Убавец, дай да видим твоята физиономия. Поредния клавиатурен тигър. От какъв зор трябваше да се из@каш и под тази статия. Или 30 копейки са си 30 копейки.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 8. 8 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Айдее, да идва лятото, че планината зове!

  Winora forever
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK