Преходи из дивите планини и скаутски лагери

Преходи из дивите планини и скаутски лагери

© Надежда Чипева, КапиталТози текст е част от специалната тема "Ваканция, ура", с която "Детски Дневник" отново се старае да е в полза на родителите с идеи за приятни и полезни занимания за децата през предстоящите три месеца почивка. "Лято по вълните" представя идеи за това как децата да прекарат лятото на море или езеро, на уроци по сърф или ветроходство.


Скаутски приключения


Централният младежки клуб на скаутите в България предлага разнообразни варианти за детски лагери през летните месеци.


"Планински калейдоскоп в три модула" е градски скаутски лагер, който ще се проведе три пъти в рамките на юни. Продължителността му е 5 дни и е подходящ за деца от 6 до 12 годишна възраст. В програмата са включени различни маршрути в няколко планини, от които Витоша, Стара планина, Врачанския балкан и Лозенска планина. Легарът е без преспиване и е в рамките на деня от 8 до 18 ч.
Летният детски лагер "Скаутска земя" отново е подходящ за деца от 6 до 12 годишна възраст. Освен забавления като спортни състезания, срещи край лагерния огън и посещение на забележителности в съответните райони, децата ще минат обучение по нощно ориентиране и специализирани скаутски практики. Лагерът е с продължителност 7 дни, а родителите могат да изберат между четири възможни варианта за място - Стара планина, местността Дряновски манастир, Предела и Три буки.


В планината с кану, колело или пеша


Училище за приключение "Реверсо" организира детски и приключенско-образователни курсове и лагери сред природата. Oсновната им цел е децата да се учат чрез преживявания - игри, приключения и предизвикателства сред природата, които включват походи, ориентиране, алпинизъм, спелеология, опознавателни експедиции, каране на каяци, яхти, вело преходи и археология. Училището предлага различни програми през цялото лято, като за всеки лагер е посочена възрастта на децата, за които е подходяща.


Преходи из дивите планини и скаутски лагери

© Юлия Лазарова


Още през юни организаторите предлагат лагера "Приключенска мисия в Родопите", който е подходящ за деца от 9 до 12 г. Основните забавления и дейности ще включват екипни игри, рисуване, работа с глина и естествени материали, въжена градина, пешеходни разходки и преходи, ориентиране – работа с карти и компас, катерене на катерачна стена.


За по-малките е подходящ дневния детски лагер "10 стъпки към природата". В програмата за малчуганите от 7 до 10 годишна възраст се включват пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности, начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи, наблюдение на различни животински и растителни видове и не на последно място игри и забавления.


През месец юли тинейджърите от 12 до 15 години могат да се присъединят към лагера "Експедиция След 12 – тайните на траките", който включва експедиция от хижа Перелик до с. Триград и тридневен палатков лагер до селото.


Рафтинг кемп "Адвенчър нет" организира шест дневни лагери на Кресна от края на юни до начакото на септември. Приключения с лодки, рафтинг, каяци, въжена градина и стена за катерене са сред заниманията и забавленията, които предлага лагерът.


Сдружение "Байкария" дават много възможности за приключения сред природата. Техните програми съществуват почти 10 години и се провеждат в няколко планини - Родопите, Стара планина, Рила и Пирин. Лагерите са подходящи за деца от 7 до 16 години, като всеки един от тях носи своята индивидуалност.


Тази година за най-малките "Байкария" предлагат "10 летни стъпки към природата" - дневни занимания, разпределени в две седмици през юни.


"С колела в Родопите - първи стъпки" е програма за деца от 10 до 13 години, като единственото изискване е те да имат базисни познания в карането на колело. Програмата е стационарна и се провежда в района на горски център "Чатъма". Малчуганите ще се научат какво е планинско колоездене и каква е техниката при карането по горски пътища, ще разберат как да сменят правилно скоростите на велосипеда си, а също и как да го поддържат.


За тинейджърите "Байкария" предлагат и по-големи предизвикателства - програмите "Експедиции" включват пътешествия из планините, като поставят младежите пред различни предизвикателства. Тези лагери развиват умения в катеренето, каякинга, конната езда и колоезденето. Възрастта, на която трябва да са децата е между 12 и 16 години.


"Те имат повече отговорности – например да си подготвят сами храната, бивака, да си носят голяма част от багажа. Това ги кара да бъдат по-отговорни и да се сработват по-лесно и по-добре", разказа за "Детски Дневник" инструкторът на "Байкария" Антония Вичева. Цялото интервю може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK