Ягодова лимонада

Ягодова лимонада


Като част от проекта "Ваканция, ура 2019", който събира добри идеи за прекарване на свободното време през летните месеци извън училище, "Детски Дневник" ще публикува поредица от идеи за здравословна и интересна храна, която можете да приготвите заедно с малките или да оставите изцяло в ръцете на по-големите деца.


Автор на рецептите е Станка Стоянова - социален предприемач и кулинарен блогър. Тя е част от Управителния съвет на фондацията "За храната", която си поставя за цел да намери обществена подкрепа за създаването на навици за здравословно, пълноценно и природосъобразно хранене на децата във всички възрасти (още за фондацията прочетете тук). "Детски Дневник" публикува рецептата от блога й Know how to cook.


Домашната лимонада е идеалната разхлаждаща и освежаваща лятна напитка. Бърза и лесна за приготвяне с достъпни продукти. Може да се приготви с плодове според сезона.




Необходими продукти (за около 1 литър)


200 гр. ягоди
1 голям лимон
700-800 мл вода
3-4 с.л. мед
няколко листа мента


Начин на приготвяне


Измийте лимона под топла течаща вода лимона с малко сапун. Подсушете го и изстискайте сока му. Измийте и почистете ягодите.


Сложете ягодите, меда, сока от лимона и половината от водата в каната на блендера. Пасирайте всичко добре. Опитайте и разредете с останалата вода до постигане на желания от вас вкус.


Охладете лимонадата в хладилник и я поднесете с листа мента, който ще прибавят аромат. При необходимост увеличете количеството на водата. Ако обичате по-сладки напитки, прибавете допълнително мед.


При сервиране прибавете няколко кубчета лед. Напитката е подходяща за деца над 3-годишна възраст. За предпочитане е на децата да се сервира топла или съвсем леко охладена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10682 Весело

    Хубаво:)
    И аз съм дете над 3 години :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  3. 3 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 1812 Неутрално

    Снимката е оставам без коментар. АХ, че сладко.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!!!
  4. 4 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3770 Неутрално

    Гювеч по варненски!
    Една фантастична рецепта, за съжаление малко есенна.

    Продукти:
    2 глави лук
    3 стръка праз
    3-4 скилидки чесън
    3-4 пиперки (зелени, или червени, те са е по-красиви)
    може и 1 тиквичка (не е задължително)
    400-500 г гъби
    3-4 с. л. зехтин помаче или олио, и 30--40 г краве масло
    150 г бекон (не е задължителен)
    1 кутия консерва гювеч (задължителен)
    1/2 чаена чаша стафиди
    2 с. лъжици кетчъп
    2-3 нарязани моркова
    подправки: 1 с.л. дижонска горчица ,ч. пипер, мащерка , риган
    4-5 слайса гауда, или друго твърдо сирене, супер е и с настърган кашкавал
    50г ракия за гювеча, и 1 чаша розе или бяло за готвача
    2 с. л. фини овесени ядки
    1/2 кубче бульон

    Празът се нарязва на парчета по 2-3 см, лукът на ситно, скилидките чесън се намачкват с ножа, тиквичката, пиперките се нарязват на шайби.
    1. Запържва се лука заедно с чесъна до златисто, добавят се праза, пиперките, морковите, евентуално тиквичките, запържват се в зехтина (олиото) в дълбока тенджерка, бъркат се да не загорят (все пак водата да понамалее), тенджерата се оставя встрани.

    2. В друг съд (тиган, тенджера) се разтапя кравето масло, и се добавят гъбите, нарязани на шайби или на 4. Като си пуснат водата, тенджерата се оставя настрани.

    3. В по-дълбока тава, или някаква плитка тенджера се запържва бекона на дъното, добавят се зеленчуците, пасирания гювеч от консервата (не е задължително, но е по-добре), стафидите, кетчъпа, ракията (ако готвачът вече не я изпил), горчицата, подправките, всичко добре забъркано. Слага се във фурната при 200 градуса, отвереме навреме се забърква, поне 1 ч. Добавяте 1/2 бульон (зеленчуков, телешки, какъвто се намира), а след 30 мин. и овесените ядки (или 1 с.л. брашно, но овесените ядки са по-диетични).
    След като се позгъсти, добавяте и гъбите, и отново във фурната разбърквате всичко, и не се увличайте с розето. След минимум още 30 мин. (а може и повече, все пак добре е течността да намалее), нареждате отгоре слайсовете гауда, или настъргания кашкавал, и отново слагате във фурна, с включен горен реотан (грил), докато се запече. След като приключите (общо към 2 ч.), оставяте гювеча да изстине, и ароматите да се смесят. Поръсвате с магданоз, нарязвате гювеча на порции (вече е гъст почти като мусака), и сервирате с чаша вино (бяло, розе), НО НЕ С БИРА!

    Този гювеч можете да го представяте като по варненски, бургаски, пловдивски, несебърски, созополски (абе от местата дето са минали древни гърци, поне заради стафидите) - няма никакво значение, но резултатът е винаги фантастичен!

    Все пак не забравяйте праза (или повече лук), горчицата, стафидите, гъбите и слайсовете гауда - с тях един прост гювеч става изискано ястие!

  5. 5 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 1424 Неутрално

    Изглежда по описание вкусно, без мента разбира се.

  6. 6 Профил на alicekapital
    alicekapital
    Рейтинг: 386 Неутрално

    Джинът кога се прибавя

  7. 7 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1304 Неутрално

    За себе си категорично изключвам ментата, не я понасям нито като бонбони, нито с мастика, нито като нищо. Иначе бих увеличил количеството на плодовете и бих заменил меда с кленов сироп или най-обикновена захар.

  8. 8 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Лимонада се прави с газирана вода.

  9. 9 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8866 Неутрално

    Правя кисело млеко с ягоди и вода, става разхладителна напитка- "бижу" :).

  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8866 Неутрално

    Правя кисело млеко с ягоди и вода, става разхладителна напитка- "бижу" :).

  11. 11 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1287 Неутрално

    Отлична рецепта, но и аз предпочитам кленов сироп вместо мед.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK