Ягодова лимонада

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8895 Весело

    Хубаво:)
    И аз съм дете над 3 години :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на mol29612058
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  3. 3 Профил на Gunners
    Gunners
    Рейтинг: 1491 Неутрално

    Снимката е оставам без коментар. АХ, че сладко.

  4. 4 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Гювеч по варненски!
    Една фантастична рецепта, за съжаление малко есенна.

    Продукти:
    2 глави лук
    3 стръка праз
    3-4 скилидки чесън
    3-4 пиперки (зелени, или червени, те са е по-красиви)
    може и 1 тиквичка (не е задължително)
    400-500 г гъби
    3-4 с. л. зехтин помаче или олио, и 30--40 г краве масло
    150 г бекон (не е задължителен)
    1 кутия консерва гювеч (задължителен)
    1/2 чаена чаша стафиди
    2 с. лъжици кетчъп
    2-3 нарязани моркова
    подправки: 1 с.л. дижонска горчица ,ч. пипер, мащерка , риган
    4-5 слайса гауда, или друго твърдо сирене, супер е и с настърган кашкавал
    50г ракия за гювеча, и 1 чаша розе или бяло за готвача
    2 с. л. фини овесени ядки
    1/2 кубче бульон

    Празът се нарязва на парчета по 2-3 см, лукът на ситно, скилидките чесън се намачкват с ножа, тиквичката, пиперките се нарязват на шайби.
    1. Запържва се лука заедно с чесъна до златисто, добавят се праза, пиперките, морковите, евентуално тиквичките, запържват се в зехтина (олиото) в дълбока тенджерка, бъркат се да не загорят (все пак водата да понамалее), тенджерата се оставя встрани.

    2. В друг съд (тиган, тенджера) се разтапя кравето масло, и се добавят гъбите, нарязани на шайби или на 4. Като си пуснат водата, тенджерата се оставя настрани.

    3. В по-дълбока тава, или някаква плитка тенджера се запържва бекона на дъното, добавят се зеленчуците, пасирания гювеч от консервата (не е задължително, но е по-добре), стафидите, кетчъпа, ракията (ако готвачът вече не я изпил), горчицата, подправките, всичко добре забъркано. Слага се във фурната при 200 градуса, отвереме навреме се забърква, поне 1 ч. Добавяте 1/2 бульон (зеленчуков, телешки, какъвто се намира), а след 30 мин. и овесените ядки (или 1 с.л. брашно, но овесените ядки са по-диетични).
    След като се позгъсти, добавяте и гъбите, и отново във фурната разбърквате всичко, и не се увличайте с розето. След минимум още 30 мин. (а може и повече, все пак добре е течността да намалее), нареждате отгоре слайсовете гауда, или настъргания кашкавал, и отново слагате във фурна, с включен горен реотан (грил), докато се запече. След като приключите (общо към 2 ч.), оставяте гювеча да изстине, и ароматите да се смесят. Поръсвате с магданоз, нарязвате гювеча на порции (вече е гъст почти като мусака), и сервирате с чаша вино (бяло, розе), НО НЕ С БИРА!

    Този гювеч можете да го представяте като по варненски, бургаски, пловдивски, несебърски, созополски (абе от местата дето са минали древни гърци, поне заради стафидите) - няма никакво значение, но резултатът е винаги фантастичен!

    Все пак не забравяйте праза (или повече лук), горчицата, стафидите, гъбите и слайсовете гауда - с тях един прост гювеч става изискано ястие!

  5. 5 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Изглежда по описание вкусно, без мента разбира се.

  6. 6 Профил на alicekapital
    alicekapital
    Рейтинг: 420 Неутрално

    Джинът кога се прибавя

  7. 7 Профил на 8th_ball
    8th_ball
    Рейтинг: 1037 Неутрално

    За себе си категорично изключвам ментата, не я понасям нито като бонбони, нито с мастика, нито като нищо. Иначе бих увеличил количеството на плодовете и бих заменил меда с кленов сироп или най-обикновена захар.

  8. 8 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 287 Неутрално

    Лимонада се прави с газирана вода.

  9. 9 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5046 Неутрално

    Правя кисело млеко с ягоди и вода, става разхладителна напитка- "бижу" :).

  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5046 Неутрално

    Правя кисело млеко с ягоди и вода, става разхладителна напитка- "бижу" :).

  11. 11 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 876 Неутрално

    Отлична рецепта, но и аз предпочитам кленов сироп вместо мед.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK