Гювеч по варненски! Една фантастична рецепта, за съжаление малко есенна.
Продукти: 2 глави лук 3 стръка праз 3-4 скилидки чесън 3-4 пиперки (зелени, или червени, те са е по-красиви) може и 1 тиквичка (не е задължително) 400-500 г гъби 3-4 с. л. зехтин помаче или олио, и 30--40 г краве масло 150 г бекон (не е задължителен) 1 кутия консерва гювеч (задължителен) 1/2 чаена чаша стафиди 2 с. лъжици кетчъп 2-3 нарязани моркова подправки: 1 с.л. дижонска горчица ,ч. пипер, мащерка , риган 4-5 слайса гауда, или друго твърдо сирене, супер е и с настърган кашкавал 50г ракия за гювеча, и 1 чаша розе или бяло за готвача 2 с. л. фини овесени ядки 1/2 кубче бульон
Празът се нарязва на парчета по 2-3 см, лукът на ситно, скилидките чесън се намачкват с ножа, тиквичката, пиперките се нарязват на шайби. 1. Запържва се лука заедно с чесъна до златисто, добавят се праза, пиперките, морковите, евентуално тиквичките, запържват се в зехтина (олиото) в дълбока тенджерка, бъркат се да не загорят (все пак водата да понамалее), тенджерата се оставя встрани.
2. В друг съд (тиган, тенджера) се разтапя кравето масло, и се добавят гъбите, нарязани на шайби или на 4. Като си пуснат водата, тенджерата се оставя настрани.
3. В по-дълбока тава, или някаква плитка тенджера се запържва бекона на дъното, добавят се зеленчуците, пасирания гювеч от консервата (не е задължително, но е по-добре), стафидите, кетчъпа, ракията (ако готвачът вече не я изпил), горчицата, подправките, всичко добре забъркано. Слага се във фурната при 200 градуса, отвереме навреме се забърква, поне 1 ч. Добавяте 1/2 бульон (зеленчуков, телешки, какъвто се намира), а след 30 мин. и овесените ядки (или 1 с.л. брашно, но овесените ядки са по-диетични). След като се позгъсти, добавяте и гъбите, и отново във фурната разбърквате всичко, и не се увличайте с розето. След минимум още 30 мин. (а може и повече, все пак добре е течността да намалее), нареждате отгоре слайсовете гауда, или настъргания кашкавал, и отново слагате във фурна, с включен горен реотан (грил), докато се запече. След като приключите (общо към 2 ч.), оставяте гювеча да изстине, и ароматите да се смесят. Поръсвате с магданоз, нарязвате гювеча на порции (вече е гъст почти като мусака), и сервирате с чаша вино (бяло, розе), НО НЕ С БИРА!
Този гювеч можете да го представяте като по варненски, бургаски, пловдивски, несебърски, созополски (абе от местата дето са минали древни гърци, поне заради стафидите) - няма никакво значение, но резултатът е винаги фантастичен!
Все пак не забравяйте праза (или повече лук), горчицата, стафидите, гъбите и слайсовете гауда - с тях един прост гювеч става изискано ястие!
За себе си категорично изключвам ментата, не я понасям нито като бонбони, нито с мастика, нито като нищо. Иначе бих увеличил количеството на плодовете и бих заменил меда с кленов сироп или най-обикновена захар.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
penetrating
Рейтинг: 8895 ВеселоХубаво:)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertИ аз съм дете над 3 години :)
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Gunners
Рейтинг: 1491 НеутралноСнимката е оставам без коментар. АХ, че сладко.
historama
Рейтинг: 696 НеутралноГювеч по варненски!
Една фантастична рецепта, за съжаление малко есенна.
Продукти:
2 глави лук
3 стръка праз
3-4 скилидки чесън
3-4 пиперки (зелени, или червени, те са е по-красиви)
може и 1 тиквичка (не е задължително)
400-500 г гъби
3-4 с. л. зехтин помаче или олио, и 30--40 г краве масло
150 г бекон (не е задължителен)
1 кутия консерва гювеч (задължителен)
1/2 чаена чаша стафиди
2 с. лъжици кетчъп
2-3 нарязани моркова
подправки: 1 с.л. дижонска горчица ,ч. пипер, мащерка , риган
4-5 слайса гауда, или друго твърдо сирене, супер е и с настърган кашкавал
50г ракия за гювеча, и 1 чаша розе или бяло за готвача
2 с. л. фини овесени ядки
1/2 кубче бульон
Празът се нарязва на парчета по 2-3 см, лукът на ситно, скилидките чесън се намачкват с ножа, тиквичката, пиперките се нарязват на шайби.
1. Запържва се лука заедно с чесъна до златисто, добавят се праза, пиперките, морковите, евентуално тиквичките, запържват се в зехтина (олиото) в дълбока тенджерка, бъркат се да не загорят (все пак водата да понамалее), тенджерата се оставя встрани.
2. В друг съд (тиган, тенджера) се разтапя кравето масло, и се добавят гъбите, нарязани на шайби или на 4. Като си пуснат водата, тенджерата се оставя настрани.
3. В по-дълбока тава, или някаква плитка тенджера се запържва бекона на дъното, добавят се зеленчуците, пасирания гювеч от консервата (не е задължително, но е по-добре), стафидите, кетчъпа, ракията (ако готвачът вече не я изпил), горчицата, подправките, всичко добре забъркано. Слага се във фурната при 200 градуса, отвереме навреме се забърква, поне 1 ч. Добавяте 1/2 бульон (зеленчуков, телешки, какъвто се намира), а след 30 мин. и овесените ядки (или 1 с.л. брашно, но овесените ядки са по-диетични).
След като се позгъсти, добавяте и гъбите, и отново във фурната разбърквате всичко, и не се увличайте с розето. След минимум още 30 мин. (а може и повече, все пак добре е течността да намалее), нареждате отгоре слайсовете гауда, или настъргания кашкавал, и отново слагате във фурна, с включен горен реотан (грил), докато се запече. След като приключите (общо към 2 ч.), оставяте гювеча да изстине, и ароматите да се смесят. Поръсвате с магданоз, нарязвате гювеча на порции (вече е гъст почти като мусака), и сервирате с чаша вино (бяло, розе), НО НЕ С БИРА!
Този гювеч можете да го представяте като по варненски, бургаски, пловдивски, несебърски, созополски (абе от местата дето са минали древни гърци, поне заради стафидите) - няма никакво значение, но резултатът е винаги фантастичен!
Все пак не забравяйте праза (или повече лук), горчицата, стафидите, гъбите и слайсовете гауда - с тях един прост гювеч става изискано ястие!
''zms15783''
Рейтинг: 524 НеутралноИзглежда по описание вкусно, без мента разбира се.
alicekapital
Рейтинг: 420 НеутралноДжинът кога се прибавя
8th_ball
Рейтинг: 1037 НеутралноЗа себе си категорично изключвам ментата, не я понасям нито като бонбони, нито с мастика, нито като нищо. Иначе бих увеличил количеството на плодовете и бих заменил меда с кленов сироп или най-обикновена захар.
izt21595181
Рейтинг: 287 НеутралноЛимонада се прави с газирана вода.
Peni Nikol
Рейтинг: 5046 НеутралноПравя кисело млеко с ягоди и вода, става разхладителна напитка- "бижу" :).
Peni Nikol
Рейтинг: 5046 НеутралноПравя кисело млеко с ягоди и вода, става разхладителна напитка- "бижу" :).
andreas_hofer
Рейтинг: 876 НеутралноОтлична рецепта, но и аз предпочитам кленов сироп вместо мед.
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България