Откъс от "Непознатото дете" на Е.Т.А. Хофман

Откъс от "Непознатото дете" на Е.Т.А. Хофман

© издателствоНепознатото дете", едно от изключителните произведения на яркия артист Е. Т. А. Хофман, излиза за първи път за българската публика в музикален формат като част от поредицата "Музика в книга", съобщиха от издателство "Ентусиаст".


Откъс от "Непознатото дете" на Е.Т.А. Хофман

© издателство

В рубриката "Четиво" "Детски Дневник" представя откъс от "Непознатото дете" от Е.Т.А. Хофман, предоставен от издателство "Ентусиаст".


Имаше едно време един благородник на име Тадеус фон Бракел. Той живееше в селцето Бракелхайм, което бе наследил от починалия си баща, стария господин Фон Бракел, и по тази причина бе негов собственик. Четиримата селяни, които освен него живееха в селцето, го наричаха "милостивия господар", макар и той като тях да ходеше с простичко сресана коса и само в неделен ден, когато с жена си и двете си дечица, именувани Феликс и Кристина, потегляше за съседното голямо село да се черкуват, наместо грубото си сетре, което носеше обикновено, обличаше изискано зелено сако и червена жилетка със златни ширити, която му стоеше много добре. Запиташе ли някой четиримата селяни как се стига до господин Фон Бракел, те винаги отговаряха: – Все направо през селото по хълма нагоре, където са брезите, там се намира замъкът на милостивия господар!


Откъс от "Непознатото дете" на Е.Т.А. Хофман

© издателство
Е, всеки знае, че един замък трябва да е голяма, висока постройка с много прозорци и врати, пък и с кули и лъскави ветропоказатели, но на хълма с брезите нямаше нищо подобно: там стоеше само една ниска къщурка с няколко малки прозореца, която едва ли можеше да бъде съзряна, преди да си застанал точно пред нея. Но ако човек ненадейно се изправи пред високата порта на някой голям замък и облъхнат от струящия от вътрешността му леденостуден въздух, и оглеждан от мъртвешките очи на странните каменни изображения, облегнати като страховити стражи о зида, изгуби всяко желание да влезе в него и предпочете да му обърне гръб, то пред къщурката на господин Тадеус фон Бракел съвсем не беше така. И ако още в горичката красивите стройни брези помахваха приветливо с разлистилите се свои протегнати като за поздрав ръце и ако те с радостно шумолене и трептене нашепваха: "Добре дошъл, добре дошъл сред нас!", то пред самата къщурка като че ли нежни гласове призоваваха от светналите като огледала прозорци и навред от тъмната шума на дебелата лозница, която покриваше стените до покрива, сладкогласно: "Заповядай, влез, драги морни страннико, тук е толкова хубаво и уютно!". Това потвърждаваха и весело цвъртящите лястовици, долитащи до гнездата си и отново отлитащи, а от комина старият достолепен щъркел поглеждаше сериозно и умно надолу и сякаш казваше: "Вече не една година живея тук през лятото и по-добро място за отсядане няма на земята.


Ако можех да надвия вроденото ми желание да пътувам и ако през зимата тук не беше толкова студено, а дървата толкова скъпи, никога нямаше да помръдна оттук". Така привлекателен и приятен, макар и не съвсем замък, бе домът на господин Фон Бракел.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Прекрасно! Отивам да си я купя :)

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Книгата е чудесна, но цената 40лв. е бая солена.
  Представянето беше вчера в стил читалищна продукция. Персонала на СГХГ както винаги бе нелюбезен, неадекватен и мразещ всеки, дето им се пречка из територията.
  Обаче книгата е прекрасна!

 3. 3 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Ернст Теодор Амадеус Хофман е един от любимите ми автори и антолози на приказки, заедно с Андерсен и Каралийчев. Горещо препоръчвам!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK