Десет стари игри, които могат да научат децата през лятото

Десет стари игри, които могат да научат децата през лятото

© Георги КожухаровДългите летни дни са най-подходящи за игри навън, но и голямо предизвикателство за родителите, които искат да направят ежедневието на децата си по-забавно през трите месеца ваканция. Ако всеки се зарови в спомените си ще се сети поне за няколко незабравими детски игри, които са били любими на няколко поколения. Следват десетте предложения на "Детски Дневник", с които всеки родител може да покаже на децата си, че забавлението е възможно не само пред електронното устройство.


Дама


Играта на дама е подходяща за навън. За нея е необходим тебешир, с който да се начертае полето. То представлява квадрати, разположени един до друг или един върху друг, а в тях са изписани числата от едно до десет. Всяко дете трябва да премине полето скачайки на един крак, като преди това хвърли камъче в някой от квадратите. Ако то излезе от схемата, детето губи реда си. Целта е да премине цялата "Дама", без да залита и да излиза от очертанията ѝ, като не трябва да стъпва в квадрата, където е хвърлено камъчето. Победител е този, който успее да мине през полето без да сгреши.
Скачане на въже


Скачането на въже се използва в много спортове като подготовка на тялото преди тежка тренировка или за развиване на пъргавост и бързина. В детската игра това се случва неусетно, като тя помага за добрата координация на горните и долните крайници. На въже може да се скача самостоятелно, но ако то е по-дълго, в играта могат да се включат неопределен брой участници. Двама от тях трябва да въртят въжето, а останалите да се редуват, като могат да изпълняват различни по вид и брой скокове. Този, който сбърка, отива да върти въжето, а другият влиза при останалите.


Игра на ластик


Нужни са разтегливо въже или дълъг ластик, като краищата им трябва да са сключени. Децата е добре да са поне три. Две от тях слагат ластика около глезените си и застават на разстояние един от друг, колкото да го опънат. Третото дете започва да го прескача, като редува десния и левия крак. Когато се върне в първоначалната си позиция, тези, които държат ластика го вдигат на нивото на прасците си и играта започва отначало. Така се продължава, като при всяко успешно преминаване на детето позицията на ластика се сменя все по-нависоко. Играта приключва, когато играчът сбърка или не може да го прескочи без да си помага с ръце. Разбира се, освен този вариант съществуват още няколко игри на ластик. Една от тях е "Немската", която може да видите във видеото.Криеница (Жумичка)


Това е една от любимите игри на много поколения деца, особено когато се играе в топлите летни вечери, а участниците са възможно най-голям брой. Избира се едно дете, което ще търси всички останали. Харесва се място, където то да "жуми" и да "заплюва" всички, които е успяло да открие. Обикновено това е стена или дърво. След като се обърне с гръб и затвори очи, детето брои най-малко до 10, а през това време всички останали си търсят скривалища. Целта е криещите се да успеят да стигнат до първоначалното място, преди да ги е открило детето, което ги търси. Обикновено това става с много бързо тичане. Когато стигне, участникът трябва да извика "пу за мен" и да докосне стената или дървото с ръка. Но ако се случи така, че бъде открит, преди да успее да стигне, тогава търсещото дете прави същото, като казва "пу за..." и името на открития участник. Следващият, който ще брои, е този, който е намерен последен.


Гоненица


Има много вариации на тази игра, но най-разпространената сред тях е тази, в която от участниците се избира един, който се опитва да хване останалите. Когато гонещият хване някое дете те си сменят местата и то започва да гони останалите. Щом някой от участниците каже "къща" и сложи дланите си над главата във формата на триъгълник, детето, което се опитва да го хване, няма право да го докосва.


Друг популярен вариант на тази игра е "Замръзванка". Правилата са същите като при "Гоненица" с тази разлика, че когато гонещият докосне някое от бягащите деца, то трябва да остане на място и да чака някой от другите играчи да го пипне, за да го "размрази". Така то може да започне да тича отново. Играта свършва, когато детето, което гони останалите, успее да замрази всички.


Пиян морков


За тази игра са необходими трима участници. Един от тях се избира за "пиян морков", като неговата цел е да се опита да хване топката, която другите двама си подават. Ако успее - този, който я е хвърлил, застава на мястото на "пияния морков", а той заема неговото. Играта може да се играе с по-голям брой участници.


Десет стари игри, които могат да научат децата през лятото

© Carl Recine, Reuters


Игри с пляскане на ръце


Съществуват много различни игри по двойки с пляскане на ръце. Някои от тях са се превърнали дори в поздрав, вместо обичайното "здравей". Една от най-популярните сред тях е тази, в която двамата участници застават един срещу друг и започват с пляскане на двете си длани, редувайки го с пляскане помежду си на срещуположните ръце, а след това едновременно с дясната и лявата. Тази игра може да се изпълнява на песен, да се включат движения с краката и да се добавят по-сложни елементи като завъртания. Целта е да се постигне бързина и децата да правят всички движения без грешка.


Народна топка


Играта на "Народна топка" е една от най-популярните игри, която присъства дори в програма по физическо възпитание и спорт в училищата. Но в повечето случаи тя е позната още преди децата да започнат да го посещават. За нея са нужни по-голям брой участници, най-малко 10, които се разделят на два отбора. От тях се излъчва по един "консул", който влиза в ролята на капитан. Играчите се разпределят в две равни по големина полета. Обикновено в училищните дворове има специално начертано игрище за "Народна топка", но ако няма, то може да се нарисува с помощта на тебешир.


Десет стари игри, които могат да научат децата през лятото

© Видка Атанасова


Двата отбора заемат местата си в полетата, а консулите застават зад ограничителната им линия. Когато играта започне, капитанът подава топката на своите съотборници или се опитва да улучи противникови играчи, които бягат свободно из своето поле. Неговите съотборници също имат право да целят участниците от другия отбор. Ако някой бъде улучен, изгаря и застава зад очертанията на противниковото поле. Той става помощник на консула и също има право да хвърля и хваща топката, както и да цели останалите участници.


Играта продължава, докато не бъдат изкарани от полето всички противникови играчи. След това в полето за игра се връща консулът на отбора. Той получава топката, за да играе. Когато и той бъде улучен, играта завършва. Победител е отборът, запазил повече играчи.


Стражари и апаши


Играта е подобна на "Гоненица", но с малко по-сложни правила. От всички деца се избира едно, което брои до 10 със затворени очи. През това време останалите участници оставят по един предмет. Когато детето спре да брои, разглежда предметите и решава кой да бъде стражар и кой апаш.


Играта започва отново с броене до 10, но този път от стражарите, чиято цел е да намерят скрилите се през това време апаши. Когато това се случи, казват фразата "Стражарска марка, бум-печат, от днеска ставаш мой събрат" и апашът става част от противниковия отбор. Играта продължава, докато стражарите не хванат всички апаши.


Ръбче


Тази гра се играе с топка на улицата, затова е важно да се намери безопасно място, където няма автомобили. Участниците трябва да бъдат най-малко двама, но винаги е по-забавно, когато са повече. В този случай децата трябва да се разделят на два отбора и да застанат на двата отсрещни тротоара. Целта е топката да уцели противоположния ръб на бордюра и да се върне при този, който я е хвърлил. Така той ще спечели 10 точки. При улучване на вътрешния ъгъл между бордюра и паважа или асфалта ще получи 5 точки. При изпускане на топката или непостигната цел е ред на противоположния отбор. Играта печели този, който е събрал най-много точки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално


  Играта на ластик е за момичета, които рецитират стихче от рода "лимонадка - ех, че сладка" докато правят съчетанието.

  Мочетата гледат отстрани и понякога се проявяват като диверсанти, режейки с ножица ластика в най-напрегнатия момент.

 2. 2 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 711 Неутрално

  11. Sid Meier's Civilization II

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Добра "антология", но за дигиталните деца това е истинска древност....

 4. 4 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Чакай ти.. Така за захапали смартфоните, че и потоп да стане не им пука..

 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Весело

  Е, щом става дума за стари игри и играчки, нека и моя милост се включи!

  - Челик
  - Карачка с обръч
  - Дървен пумпал с камшиче
  - Кокили
  - Стъклени топчета (сачми, шикалки)
  - Капачки
  - Етикети на цигари и кибрит
  - Консервена кутия - "ракета" с карбид
  - Книжни играчки (корабчета, самолетчета, въртележки, шапки)
  - Върбови пищялки
  - Заглушители за транзисторни приемници
  - Количка на лагери
  - Прашки ( вече полит-некоректни, както и тръбичките с фунийки)
  - Клечки за вадене
  Е, стига толкова, може и вие да добавите!

  "Никога не е късно да имаш щастливо детство"
  Бен Фурман, психиатър, писател, мъдрец


 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6017 Неутрално

  За дигиталните деца, тези игри приличат на древни езически ритуали...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":

  В нашия край се рецитраше едно неразбираемо стихче започващо така “ема есасаса..”
  Което в последствие се оказа че е думата Mississippi спелувана.
  Сорос и непеотата още тогава са покварили чистото детско съзнание, прониквайки незнайно как през желязната завеса.
  Там трябва да се търсят корените на рухването на комунизма.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Егати малоумната статия. Без ластик и ръбче, останалите игри са вечни и днешните деца за учудване на автора, ги практикуват редовно от най-ранна детска възраст, понякога с леко променени правила и може би под различно име.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално
 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1089 Весело

  малко прилича на желание срещу реалност:
  - фортнайт
  - лиг ъф леджендс
  - майнкрафт
  - ...

 11. 11 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Бури, бури кърпа" ;"Тиквенца"

 12. 12 Профил на qvr55605711
  qvr55605711
  Рейтинг: 8 Весело

  Шмайзер
  Да бие, Да бие..
  ръбче

 13. 13 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Стрелба с фунийки: едноцевка, двуцевка, приклад, гланцирано списание, фунийки ... огън!

  Winora forever
 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нинов":В нашия край се рецитраше едно неразбираемо стихче започващо така “ема есасаса..”Което в последствие се оказа че е думата Mississippi спелувана.Сорос и непеотата още тогава са покварили чистото детско съзнание, прониквайки незнайно как през желязната завеса.Там трябва да се търсят корените на рухването на комунизма.
  —цитат от коментар 7 на Big Muzzy


  стихчето всъщност е по букви misissippi

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Стрелба с фунийки: едноцевка, двуцевка, приклад, гланцирано списание, фунийки ... огън!
  —цитат от коментар 13 на _plamen_


  сега е нърв. Скъпо, но по-безопасно

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Стрелба с фунийки: едноцевка, двуцевка, приклад, гланцирано списание, фунийки ... огън!
  —цитат от коментар 13 на _plamen_


  сега е нърв. Скъпо, но по-безопасно

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 569 Неутрално

  В старата ни махала преди 60 г. играехме на всичко това. Между къщите беше останал необитаем голям двор, който наричахме "детската градина", и там се събирахме да играем. Само на топчета игрите бяха няколко-на дупка, на дълго, триъгълник и на стена. Събирахме се много дечурлиги, от всяка къща на улицата имаше по две. Родителите ни бяха на една възраст, респективно и децата. Такова е била ситуацията, хората дошли в града да търсят препитание, създали семейство, квартири много от изселени в Израел евреи, целият ни квартал беше такъв.

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално  сред момчетата най-популярната игра беше на топчета в два основни вариянта:
  - на лаш
  - на обиранка (победителят прибира топчетата на останалите)
  Някои виртуози бяха натрупали малко благосъстояние от обрани топчета: стъклени (сирийчета, америкаета и бирички), както и евтините пластмасови (маски).

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 828 Неутрално

  С особено удоволствие бих добавил футбол на малки вратички, който, заедно с класическия, се ползваше с огромна полулярност сред момчетата. Имах удоволствието да играя в махлата /ул. проф. Асен Златаров, бивша Чепино/ заедно или срещу него със Сашо Костов. В последствие заедно с Гунди бяха гоодини нд ред острието на нападението на "Левски". Вечна им памет на двамата! Бяха истински виртуози на топката!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  *Тази гра се играе с топка на улицата, затова е важно да се намери безопасно място, където няма автомобили.*
  Не са виновни дигиталните занимавки, а колите. В големите градове улиците са превзети от коли и тези игри са само носталгичен спомен, уви.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Малките до към 6-7г играят. По-голямите са с таблетите и смартфоните и социалните мрежи. Времената се менят.

 23. 23 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Много жалко, че тези игри или поне не всички от изброените, не се вписват в мисленето и виждането за живота, на днешните деца.

 24. 24 Профил на Lyubomir Hristov
  Lyubomir Hristov
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Кралю, порталю . . .

  Балонът се надува . . .

  Разказвах ме си "страшни" случки :)

 25. 25 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Съмнявам се сега да се намери 12-13 годишно момче, което да е убивало врабче с ластика.

 26. 26 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Ръбче ... Къдя,бря, ще го играят като по тротоарите плочките от коли не се виждат, ръбове пък хич. Лимки - малки стъклени топчета/вече позабравени правила./ Прашка - ластик закрепен на малка пръчка с вид на на латинско главно "и" с камъче някои момчета замерваха птичетата. /някои от тях дали по-късно не са замервали с камъни и човеци?/.

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#5] от "Practic":

  СКобник — прецизния вариант на прашката...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Не само. Ще изглеждат като загубеняци за всички свои връстници наоколо.

 29. 29 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Немската пък е най-лесна и неинтересна, английската и най-вече пръстчетата са истината :)

 30. 30 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Сега на нашия покрив са се развъдили ято гълъби ,изпоцапаха всичко наоколо, та ми минава през ума да повикам някое момче да утрепе един-два гълъба , другите сами ще избягат.Ама днешните момчета нямат хабер от прашка.Те ,всъщност, от нищо момчешко нямат хабер - женчовци!Някогашните игри формираха способност за защита. Сега?Не им се цели с топка, не им се тича, не им се катери по дървета ,не се бият, не измислят игри...Бройлерчета!

 31. 31 Профил на kox43688646
  kox43688646
  Рейтинг: 5 Весело

  Сега на нашия покрив са се развъдили ято гълъби ,изпоцапаха всичко наоколо, та ми минава през ума да повикам някое момче да утрепе един-два гълъба , другите сами ще избягат.Ама днешните момчета нямат хабер от прашка.Те ,всъщност, от нищо момчешко нямат хабер - женчовци!Някогашните игри формираха способност за защита. Сега?Не им се цели с топка, не им се тича, не им се катери по дървета ,не се бият, не измислят игри...Бройлерчета!
  —цитат от коментар 30 на Violeta Dimitrova


  И на мен ми липсват тези времена. Жена ти си седи само вкъщи, готви и чисти цял ден, грижи се за децата. Без много акъл, щото и образование нямаше за тях. Жените нямаха право на дума, а само да рекът да казат нещо е общоприето да им спукаш главата на някой ръб и да ги биеш и ще ти се размине. Сега какво... образование, агенции за закрила на жените, гласуване, работа, почивчици, джиесемчета, парцалки, глупави мнения онлайн. Страхотни времена си бяха.
  Пиши ми по някое време, може да се видим и да си припомним старите времена всеки по своему. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK