Камера, учим!

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.

Smart Classroom AR

Smart Classroom ARВ епохата на интернет, непрекъсната свързаност и бързия достъп до информация, се раждат и израстват поколения, за които технологиите са естествена и основна част от заобикаляща среда. Новите деца идват с различни от досегашните поколения умения и нужди – те възприемат света основно през визуалните му кодове, въвлечени са в много и разнообразни дейности, променят бързо фокуса си. Всичко това създава предизвикателства пред родителите и образователната система, които се опитват да им въздействат с традиционните похвати. Днес учениците са обвинявани, че са разсеяни в час, вниманието им се задържа за кратко, а битката за него е с неизвестен край. Голяма част от енергията на обществото е насочена към "справяне" с технологиите – смята се, че те трябва да бъдат ограничени и дори напълно изолирани от образователния процес, така че да не отвличат вниманието на учениците. Но решението като че ли изглежда да е другаде. Децата могат да бъдат привлечени и провокирани да учат преди всичко със съвременни методи и тук не за борба, а в помощ се явяват именно атрактивните технологии.


Smart Classroom AR

Smart Classroom AR


Модерни образователни ресурси за свободно ползване
Следвайки мисията си от 2013 година насам да подпомага дигитализирането на образователния процес в България, Samsung вярва, че модерните методи на преподаване са знак, че обществото е отворено към нови технологии, идеи, а с това и към прогрес. Силата на технологиите носи със себе си реални инструменти, с които учениците да възприемат учебния материал по по-лесен, интуитивен и интересен за тях начин, затова още през 2014 година компанията инвестира в дигитализирането на образователния процес в България и стартираха Smart Classroom. Това е безплатна онлайн платформа за смесено обучение, съчетаващо работа в клас и самостоятелни занимания онлайн. Тя предоставя интерактивна и колаборативна работна среда, чиято цел е да модернизира и улесни учебния процес за ученици и учители. В нея учителите могат да разработват и организират уроци, авторски курсове и други образователни ресурси; да използват онлайн уроци за преподаване, упражнения и тестове, както и за поставяне на домашна работа и проектни задачи; да оценяват поставените задачи и изпращат обратна връзка на учениците и др., а учениците да имат бърз и лесен достъп до преподадения материал и допълнителните ресурси, предвидени от учителя; да имат достъп до упражнения с добавена реалност; да пишат домашни онлайн и получават обратна връзка и др.


Платформата се използва лесно, тъй като не изисква специализирани умения за работа във дигитална среда, съобразена е с нашата образователна система и е изцяло на български език.


Това е първото по рода си у нас приложение, разработено е от водещ екип програмисти в България и е предназначено за учители и ученици от цялата страна.

Това е първото по рода си у нас приложение, разработено е от водещ екип програмисти в България и е предназначено за учители и ученици от цялата страна.


Надграждането – 1 приложение, над 200 упражнения


Преди няколко месеца платформата беше надградена с появата на първото за България безплатното приложение Smart Classroom AR. Неговата цел е да покаже на учениците и родителите им, че ученето може да стане още по-интересно и забавно, използвайки своя смартфон и добавена реалност – в клас или самостоятелно вкъщи. Съдържанието му е подходящо за ученици от 1 до 12 клас и съобразено е с учебните програми, одобрени от МОН. В момента упражненията в него, създадени по идеи на български учители и екип от експерти от "Образование 5.0" и Infinno, са над 200, като включват няколко общообразователни предмета – човекът и природата, география, информационни технологии, технологии и предприемачество. В приложението могат да бъдат открити и упражнения по български, английски и немски език, математика, история, биология и здравно образование, както и много други. Нови упражнения постоянно се допълват за различни предмети и класове.


Smart Classroom AR преди всичко иска да запали интереса на учениците, като им поднесе информацията по атрактивен начин на принципа на игра – учениците печелят точки, а приложението автоматично отчита резултата им до момента. Те са въвлечени визуално и интерактивно в решаването на задачите, което улеснява запомнянето не само на верните отговори, но и на логиката зад тях.


"През октомври 2018 представихме Smart Classroom AR, стартирайки с 37 упражнения с добавена реалност. Днес сме щастливи да споделим, че приложението предлага над 200 упражнения, резултат от вдъхновението и усилията на учители от цялата страна. Вярвам, че създаваме нова форма на обучение, която да направи образователния процес в България още по-интересен и ефективен", каза Жасмина Петкова, специалист "Корпоративни социални проекти и връзки с обществеността" в Samsung Electronics България.


Smart Classroom AR

Smart Classroom AR


Как работи


За да използвате приложението Smart Classroom AR, трябва да разполагате със смартфон с операционна система Android и да го свалите безплатно от Google Play. Трябва да имате под ръка и един ученически бележник. Той служи за отправна точка – картинка, според която разработчиците знаят къде да разположат обектите в пространството. Бележник има почти всеки ученик, така че изборът им е повече от логичен.


Щом отворите приложението, пред вас първо ще се появи Упражнението на седмица, а под него по още предложения за задачи от всеки клас. Независимо от решението ви коя да изберете, е нужно да натиснете бутона към нея "Направи". Така пред вас ще се излезе изображение на икона – бухалче, камерата ще започне да се зарежда. Вече трябва да сте с приготвен бележник. Фокусирането към него става автоматично, така че мигновено да се покажат 3D моделите на упражнението. Важно е бележникът да бъде без калъфчето си, защото дава отражения и камерата на смартфона не успява го засече. Очаква се да движите камерата напред-назад, нагоре-надолу, а на екрана да се показват съответните обекти.


Употребата е лесна и интуитивна. Smart Classroom AR може да е полезно и любопитно не само за придобиване на нови знания и за упражнения на наученото на учениците, но и за техните родители. Какво по-забавно да решавате тестове с детето си вкъщи и да опресните не само неговите знания, но и своите.


Smart Classroom AR е проект, част от програмите за корпоративна социална отговорност на Samsung България за дигитализиране и модернизиране на учебния процес у нас. Приложението е напълно безплатно и е съвместимо е с Android устройства.


Може да свалите приложението Smart Classroom AR от тук.


Повече за безплатната онлайн платформа за смесено обучение Smart Classroom тук

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Децата могат да бъдат привлечени и провокирани да учат...

  Какви са тия глупости бре, да им се молим ли да учат.
  Ние като учихме от учебници какво?
  Училището е за учене, никой на никого не е длъжен да се моли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK