Кандидатстването за гимназии вече ще е само електронно

Кандидатстването за гимназии вече ще е само електронно

© Цветелина Белутова, КапиталЗаявленията, които седмокласниците попълват, за да кандидатстват за гимназия, вече ще се подават само по електронен път, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от агенция "Фокус". Днес от образователното министерство оповестиха детайли за предстоящите изпити от националното външно оценяване по български език и математика, оценките от които служат за вход в средните училища.


Изпитите са три. Задължителните - по български и литература и по математика, са съответно на 17 и 19 юни, а на 21 юни е миниматурата по чужд език, на която явяването е по желание и при добро представяне дава удостоверение за степен на владеене на езика.


И тази година ще има възможност за подаване на документи в т.нар. училища-гнезда, които Министерството определя всяка година за приемане на заявленията, но попълването и в тях ще е електронно. Разликата ще бъде, че ще се прави от служители, а не лично от подаващия заявлението, обясниха от министерството. Документите ще бъдат разпечатвани и на хартия, за да може родителят да ги подпише и да е сигурно, че няма грешка при въвеждането на желанията, обясниха от министерството.
Останалите родители ще могат да попълват заявленията във всеки удобен момент от компютър. Миналата година от тази възможност да се възползвали родителите на близо 40% от кандидатствалите деца, уточни Таня Михайлова.


Ще се кандидатства в 2500 паралелки


Държавният план-прием при националното външно оценяване след 7-и клас вече е утвърден и учениците ще кандидатстват за прием в 2499 паралелки - 1446 професионални и 1053 - профилирани. По думите на Таня Михайлова броят на професионалните паралелки за трета година нараства и вече достига 57% от всички.


След последните законови промени в сферата на образованието кандидатстването вече не като цяло за училищата, а поотделно за всяка конкретна паралелка, като училищата могат сами да определят начина на формиране на бала на паралелките. Учениците посочват поотделно всяка от тях при кандидатстване.


Над 60 хил. ученици отиват на изпити


Малко над 60 хил. - 61 223, са учениците, които се очаква да се явят на националното външно оценяване след 7-ми клас, съобщиха от образователното министерство.


Оттам уточниха, че до момента няма данни колко ученици ще се явят на миниматурата по чужд език на 21 юни, тъй като все още тече записването.


В провеждането на изпитите ще бъдат ангажирани 1696 училища, 4930 зали, а над над 16 хил. квестори ще следят за реда. Учениците се явяват в училището, в което учат, а квесторите са и от други училища.


Дните на задължителните изпити - 17 и 19 юни, ще бъдат обявени за неучебни дни за всички училища, тъй като квестори са учителите. Денят на изпита по чужд език ще е учебен.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Правилна е посоката, в доста ВУЗове вче също е така, 21-ви век сме.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Бас ловя, че ще има рев за обърквации !

  [email protected]
 3. 3 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Браво, това е пътя - стига с това чакане на опашки и стресирането при попълването на един куп хартиени документи.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Не виждам защо, доста по-удобно е, бързо става, бързо се оправят грешки, веднага виждаш дали си приет, не виждам нужда да харчим хартия.

 5. 5 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Доживяхме! Следващият век и гласуването!

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  Първи стъпки в правилната посока

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  В САЩ приетият ученик се уведомява ПИСМЕНО по пощата,(ФедЕкс).

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  С голямо заглавие, което ни гъделичка егото, се цели да забравим електронното правителство, облекчаването на най-разнообразни и безсмислени режими...
  Дори не ми се разказва как чиновникът в образованието си измисля занимания и мотивация за размножаване.

 9. 9 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Подлудиха децата с тази късна дата за матурата, а още дори не са ги оформили за срочните и годишните оценки.

 10. 10 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 291 Неутрално
 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Как веднага виждаш дали си приет? Нали трябва да приключи регистрацията на всички участници и системата да ги подреди по бал и желания.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Да беше прочел статията. Остават и хартията и опашките. Пак бие тъпана ама НА КУХО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#9] от "deymus":

  Особено вреди на кандидатстващите в чужбина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":Да беше прочел статията. Остават и хартията и опашките. Пак бие тъпана ама НА КУХО !!!
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбира се,че хартията си остава. Никой не е толкова луд да си държи важна информация само на флашка или в паметта на компютъра където може да изчезне яко дим по най-различни причини.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  И опашките остават.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И какво от това? Накрая излизат толкова неграмотни, че дори и името си не могат да напишат правилно..

 17. 17 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Работя в училище и виждам за каква бумащина става дума. Електрониката трябва да навлезе по-сериозно. Създават се бази данни, но има още много да се работи

  Димитър Димов
 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#8] от "ju.li":

  Електронното правителство не конкретно място да го стигнем и да се поздравим, това е процес на облекчаване на комуникацията с администрацията. И всяка година се въвеждат много нови услуги. Тази година данъчната декларация ми я обработиха за 2 часа и платих по интернет, от догодина ще я генерират и аз само ще я подпиша. Да, някъде по света може много по-бързо да се работи но за нашенските условия и манталитет хич не е зле !!!

 19. 19 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 438 Неутрално

  В колко случаи последните години при опит за въвеждане на някакви електронни услуги, нещата се случват, както трябва?
  Аз не се сещам ни за един...
  Никъде по цивилизования свят не се въвежда нещо ново в последния момент и без сериозни тестове и от бъдещите ползватели.

  Макар да съм започнал да се занимавам с компютри преди поне 30 години, не бих се осмелил да заложа съдбата на децата си на някаква левашки написана система, колкото и прогресивна да твърдят, че е некадърниците от МОН.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#19] от "tie_interceptor":

  И какво предлагате да направим - да спрем прогреса щото вие не вярвате на министерството ?.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#16] от "bobisf":

  Вашето дете ако излиза така си е ваш проблем. Моето и повечето познати деца излизат образовани и перспективни младежи и се реализират успешно в сферата която ги влече.

 22. 22 Профил на Даниела Николова
  Даниела Николова
  Рейтинг: 238 Весело

  До коментар [#19] от "tie_interceptor":

  В колко случаи последните години при опит за въвеждане на някакви електронни услуги, нещата се случват, както трябва?Аз не се сещам ни за един...Никъде по цивилизования свят не се въвежда нещо ново в последния момент и без сериозни тестове и от бъдещите ползватели.Макар да съм започнал да се занимавам с компютри преди поне 30 години, не бих се осмелил да заложа съдбата на децата си на някаква левашки написана система, колкото и прогресивна да твърдят, че е некадърниците от МОН.
  —цитат от коментар 19 на tie_interceptor


  Ами в конкретния случай не е в последния момент. Още преди 2 години, когато малкият ми син кандидатства подадохме заявление по електронен път. Документите си ги разпечатваш на принтер у дома/в офиса . Всеки ученик си има профил. Видни са оценките от дипломата и изпитите, точките, класацията. Беше безкрайно удобно. Който има желание да "виси" по опашките е свободен да го направи разбира се. С големият бях преживяла този кошмар и оцених много високо удобството на електронното подаване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK