Най-важното за изпитите след 7-и клас

Най-важното за изпитите след 7-и клас

© Цветелина Белутова, КапиталДо първия от изпитите след седми клас, които служат като вход за кандидатстване в гимназиите в страната, остават точно десет дни. Днес министерството на образованието обяви последните детайли около Националното външно оценяване след 7-и клас, както е официалното име на миниматурите, включително и някои промени, които влизат в сила от тази година.


"Дневник" събира на едно място най-важните неща, които родителите и учениците трябва имат предвид в гимназиалната кампания.


Изпитите


Изпитите от Националното външно оценяване след 7-и клас са три. Задължителните - по български и литература и по математика, са съответно на 17 и 19 юни. Тези дни са обявени за неучебни, след като учители протестираха, че ще им се наложи сутринта да бъдат квестори, а следобед да водят занимания с големите ученици.
На двата изпита се явяват всички завършващи 7-и клас (по данни на образователното министерство - 61 223 деца), а оценките им са част от общия бал за кандидатстване в училищата от следващата образователна степен - гимназии, професионални училища и т. н. Кандидатстват дори тези, които искат да продължат в по-горен клас на същото училище. Учениците с двойки участват в надпреварата заедно с останалите, но с по-малък шанс за класиране.


На 21 юни е миниматурата по чужд език - явяването на нея е по желание и при добро представяне дава удостоверение за степен на владеене на езика. Не е задължително изпитът да е по езика, който е изучава в училище. Денят на провеждането й е учебен.


В деня


Най-важното за изпитите след 7-и клас

© Цветелина Белутова, Капитал


Тази година изпитите ще започнат в 9 ч. - час по-рано от традиционното досега. Учениците трябва да бъдат в училищата най-късно в 8.30 ч. и да са заели местата си не по-късно от 8.45 ч. Всеки се явява в училището, в което учи.


За да влязат на изпита, учениците трябва задължително да носят служебната бележка, която им се издава от училището и на която е генериран входящ номер, както и документ за самоличност - бележник или лична ученическа карта.


Задължително ще е учениците да пишат с черна химикалка. Причината - тестовете ще се проверяват вече електронно и изискването е заради сканирането, обясняват от министерството. Препоръчително е децата да носят две еднакви черни химикалки, за да са спокойни, ако едната спре да пише.


Всеки изпитен комплект ще има уникален баркод, за да няма обърквания с предадените листи.


Ще се проверяват и черновите. Така, както е доставен комплектът към учениците, така и ще се засекретява и проверява, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова днес.


По време на изпита не може да се ползват мобилни устройства, калкулатори и справочници. Предприели сме мерки за сигурност и има предвидена възможност за видеонаблюдение, тъй като изпитът е от голямо обществено значение, предупреди зам.-министърът.


Изпитите няма да бъдат разделени на модули, както досега, но продължителността остава същата - 150 минути. За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути.


Тестът по български включва 25 задачи. Част от тях са с избираем отговор, а друга - със свободен отговор. Последната задача изисква отговор от няколко изречения. Втората част на този изпит е преразказ с дидактическа задача. Тази година за последно изпитът по български език и литература ще включва само произведенията, изучавани по литература в седми клас. През 2020 г. ще бъдат включени и произведенията от шести клас, а през 2021 г. - и от пети, т.е. от целия етап на основното образование.


Изпитът по математика е от 25 задачи с избираем или свободен отговор.


Няма промени при формирането на оценките от изпитите - максималният брой точки, които ученикът може да получи на изпит, е 100.


Резултатите се очаква да бъдат обявени до 27 юни. Учебната година за седмокласниците приключва на 28 юни.


Кандидатстването


Най-важното за изпитите след 7-и клас

© Юлия Лазарова


Документи за участие в класирането за прием в гимназиите ще се приемат от 3 до 5 юли. Няколко дни по-рано - до 3 юли, училищата трябва да са раздали на учениците свидетелствата за завършено основно образование.


Промяна в стъпките за кандидатстване няма: след обявяване на резултатите от първо класиране (11 юли) учениците или се записват в желаното училище, или подават заявление за участие във второто класиране. След второто класиране (18 юли) и изтичането на срока за записване ще бъдат обявени свободните места за третото, последно, класиране (23 юли).


След последните законови промени в образованието кандидатстването вече не като цяло за училищата, а поотделно за всяка паралелка, като училищата могат сами да определят начина на формиране на бала на паралелките. Учениците ще се борят да влязат в общо 2499 паралелки - 1446 професионални и 1053 - профилирани.


Максималният бал е 500 точки, като една от оценките от изпитите се удвоява или утроява. Другите точки идват от балообразуващите предмети, които се избират от самото училище. Важат само оценките от 7-ми клас. При попълването на заявленията за кандидатстване учениците посочват поотделно всяка желана паралелка като ги подреждат в низходящ ред.


От министерството препоръчаха при съставянето на листа с желанията да се отчитат внимателно постиженията на ученика. "Всяко регионално управление по образование ще публикува статистика на резултатите от изпитите. Тя може да бъде полезен ориентир за родителите как да се подреди списъка, за да има детето най-голям шанс да отиде в желаното училище", обясни Таня Михайлова.

Заявленията за кандидатстване ще се подават само по електронен път, независимо дали се прави лично от родителя от компютър, или на място в т.нар. училища гнезда. Подробности по тази тема - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK