Кайсиев сладолед с босилек

Кайсиев сладолед с босилек

© Станка Стоянова

Като част от проекта "Ваканция, ура 2019", който събира добри идеи за прекарване на свободното време през летните месеци извън училище, "Детски Дневник" ще публикува поредица от идеи за здравословна и интересна храна, която можете да приготвите заедно с малките или да оставите изцяло в ръцете на по-големите деца.


Автор на рецептите е Станка Стоянова - социален предприемач и кулинарен блогър. Тя е част от Управителния съвет на фондацията "За храната", която си поставя за цел да намери обществена подкрепа за създаването на навици за здравословно, пълноценно и природосъобразно хранене на децата във всички възрасти (още за фондацията прочетете тук). "Детски Дневник" публикува рецептата от блога й Know how to cook.


Тази година жегите още не са дошли, но надеждата за хубаво лято остава. А има ли нещо по-освежаващо в горещите летни дни от купичка сладолед? Как само нежно се топи в устата и всяка следващата хапка носи още по-голяма наслада и прохлада




Необходими продукти (за около 800 мл)


600 г узрели кайсии
400 мл пълномаслено кокосово мляко
60 мл кокосово масло
50 мл мед
няколко листа босилек


Начин на приготвяне


Измийте кайсиите, подсушете ги и ги почистете от костилките. Нарежете ги на четвъртинки и ги сложете в блендер или робот. Прибавете кокосовото мляко, разтопеното кокосово масло и меда. Смелете всичко до хомогенна консистенция.


Прехвърлете готовата сладоледена смес в подходяща кутия, купа или формички за сладолед. Приберете във фризера и периодично го разбърквайте, докато стегне. Времето за охлаждане може да варира в зависимост от съда.


След около 2-3 часа сладоледът ще е стегнал достатъчно и ще бъде готов за консумация. Ако го оставите да престои по-дълго във фризера, е нужно преди консумация да го оставите да престои на стайна температура около 20-25 минути, за да се отпусне.


Сервирайте го поръсен със ситно нарязаните листа босилек и малко мед.


Ако имате желание за още, вижте как да направите Ягодова лимонада или опитайте нетрадиционната пица с блат от тиквички.


Още идеи за ваканцията - в специалната тема "Ваканция, ура 2019"

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 1878 Неутрално

    Станке, как си със захарта, душа?

  2. 2 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4705 Весело

    Браво, и с една бутилка "Белуга", ще си подхождат чудесно, както визуално, така и вкусово...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  3. 3 Профил на krell
    krell
    Рейтинг: 445 Весело

    Какво по-освежаващо ли - ами таратор!

  4. 4 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Хубаво че е веган, но не е зелено на цвят. Ще ти отрежат от надника.

  5. 5 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1945 Неутрално

    Достатъчно е да имаш хубави кайсии, да ги изстудиш и да ги дадеш на детето да ги изяде, вместо да рискуваш това нещо с кокосовото масло

  6. 6 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4000 Весело

    До коментар [#2] от "hamiltonf":

    Ама замръзнала от студ, нали?
    Чудя се дали този сладолед става и с люти чушки, магданоз, копър и т.н. - все полезни неща. Една моя позната пък е любителка на чесъна :-)

  7. 7 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8342 Неутрално
  8. 8 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 1625 Неутрално

    До коментар [#3] от "krell": Абсолютно1. Тараторът не може да бъде изместен от 1вото място- поне в нашето семейство. Най- добре разхлаждащата лятна супа- можем да го пием сутрин, обед и вечер, особено в най- горещата част от деня.

  9. 9 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1931 Неутрално

    Това може да стане сладко само ако кайсиите са зрели до последно на дървото, при това на слънчева година.
    С тези магазински зарзали този "сладолед" ще е доволно гаден.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    Не обичам кокос :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 1625 Весело

    До коментар [#10] от "penetrating": Ами- не ми е известен мъж , който да харесва кокос- и мъжът ми не го обича, и баща ми, и брат ми:–):):)

  12. 12 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4360 Неутрално

    Как пък един нормален коментар не видях!?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  13. 13 Профил на v.n.t.news
    v.n.t.news
    Рейтинг: 574 Весело

    Кайсиев сладолед с босилек е добро начало на лятната ваканция за малките и не чак толкова малките любители на сладки изкушения :)))
    Аз съм от големите любители и бих го съчетала с чаша шардоне :)))

  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#11] от "cmy12603507":

    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Неутрално

    До коментар [#6] от "daskal1":

    Няколко пъти ядох лют сладолед. Беше чудесен (затова повтарям и потретвам) :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на kashpirovska
    kashpirovska
    Рейтинг: 960 Неутрално

    Как пък един нормален коментар не видях!?
    —цитат от коментар 12 на Храбър


    Що,ти как коментираш горната рецепта?
    Предложението е много добро, правим си с ягоди и с кайсиите ще пробваме. Е, не с русенски, а каквито има в плод-зеленчука.

    Джордж Оруел-1984
  17. 17 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3632 Весело

    До коментар [#3] от "krell":

    "Какво по-освежаващо ли - ами таратор!"

    Колегата от форума Танас преди доста време беше обяснил, че бистришкото капучино представлява таратор с мастика.
    Мъжът ми се оказа фен на два вида капучино. :)
    Много моля децата, които четат тази статия, да не обръщат внимание на моя коментар. :)))

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  18. 18 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3380 Неутрално

    От мен: за сладки неща е по-подходящ лилавият босилек . Той е по-мек на вкус и леко сладни. Този на снимката прилича на italiano classicо - дребният сорт на дженовезе. Той е с по-остър вкус, идеален за салата капрезе (домати, моцарела и песто), но за сладолед? Не бих го използвала. А neapolitano изобщо. Той е много едър, с много силен аромат, но остър. Чудесен е за песто към всякаква паста. Аз съм правила с него и картофена салата с див лук. Става страхотно.

    Мърфи е оптимист!
  19. 19 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 726 Неутрално

    До коментар [#11] от "cmy12603507":

    На мен кокосовото масло ми прилича на свинска мас - на вид, на вкус, на мирис и на допир. Ако издаваше звуци сигурно щеше и да звучи като мас.

  20. 20 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1389 Неутрално
  21. 21 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8634 Неутрално

    Много кокосови продукти, не са ми по вкус.

  22. 22 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8634 Неутрално

    Много кокосови продукти, не са ми по вкус.

  23. 23 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4000 Неутрално

    До коментар [#15] от "penetrating":

    Подозирам, съчетания на сладко и солено, сладко и леко люто са си стандартни например в китайската кухня.

  24. 24 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2970 Неутрално

    До коментар [#3] от "krell":Какво по-освежаващо ли - ами таратор!
    >> Съгласен. И ние сме дали нещо на света.
    п.п. Гърците още ли не са го чопнали..бренда?

  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10406 Весело

    До коментар [#23] от "daskal1":

    Точно така, заради смесването и на регионални кухни.
    В случая с мен обаче този, който ми хареса не беше китайски, а от един фюжън ресторант :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 1834 Неутрално

    Ах, че сладко.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!!!
  27. 27 Профил на Vova Josei-ki
    Vova Josei-ki
    Рейтинг: 1601 Любопитно

    А ако заменим босилека с мента? И медът със сироп от агаве?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK