Четенето като незадължително удоволствие

"Леонардо да Винчи" от поредицата "Кратки пътеводители в биографии забележителни" (издателство Timelines)

© Издателство Timelines

"Леонардо да Винчи" от поредицата "Кратки пътеводители в биографии забележителни" (издателство Timelines)Някои неща са доста по-трудни когато са задължителни. Като четенето през лятната ваканция, когато учителите съставят едни задължителни списъци с литература, учениците ги получават, а родителите имат задачата да ги съблюдават. Просто задължителният елемент понякога убива удоволствието от хубавата книга. Затова е полезно на младите читатели да се предлагат и алтернативи, които да тренират навика на четенето и да го превръщат в свободноизбираемо забавление.


Като част от поредицата "Ваканция, ура" "Детски Дневник" се опитва да е в полза на родителите и събра препоръките на няколко по-големи и други по-малки издателства за книгите от каталога им през 2019 г., които (не)задължително да имаме предвид за летните дни у дома, край морето, на лагера, в планината, на село и въобще навсякъде, където ваканцията ни отведе.


Образователни под прикритие


Най-лесно се учи и се работи, докато не знаеш, че го правиш - тоест, докато се забавляваш. Затова и поредицата "Кратки пътеводители в биографии забележителни" (издателство Timelines) е симпатичен и красиво офоромен начин деца на възраст над осем години да научат историите на имена като Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Фрида Кало, Чарлз Дарвин и Амелия Еърхарт под формата на увлекателно написани истории с ярко графично оформление.
"Фрида Кало" от поредицата "Кратки пътеводители в биографии забележителни" (издателство Timelines)

© Издателство Timelines

"Фрида Кало" от поредицата "Кратки пътеводители в биографии забележителни" (издателство Timelines)


"Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията"

© Издателство

"Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията"

Биографиите им са пресъздадени като илюстрирана приказка с елементи на комикс и докато прелистваш страниците, неусетно разбираш например с какво Леонардо да Винчи е изпъквал още от малък, кои премеждия в живота на Фрида Кало са я превърнали в толкова силна личност, как Мария Кюри е успяла да се пребори за по-добро образование и какви бръмбари са се въртяли из главата и ръцете на Чарлз Дарвин, докато баща му е имал съвсем други планове за него. Цялата колекция има сходно оформление, макар и писана и илюстрирана от различни автори и художници, така че накуп да е красиво допълнение към всяка детска библиотека.


За любителите на науката и експериментите пък ще е интересно да се запознаят с "Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията" от ютубъра Станислав Койчев – Стан (издателство "Егмонт"). В нея главният герой Петьо Филията разнищва с помощта на професор Швайнщайн различни загадки и заедно се опитват да разберат съществува ли магия или всичко е наука и има своето разумно обяснение. Докато четат, децата получават и предизвикателства под формата на 50 експеримента, които може да ги очудят и изненадат, но и да им покажат забавната страна на науката. Сред тях са как да си направят кисело мляко и масло у дома, сняг през жялото, да забъркат омагьосан пясък, да отгледат червеи мутанти и дори да конструират ракета.


"Ние сме животните"

© Издателство

"Ние сме животните"

Как се учи любов към животните - това отговаря авторът Делян Момчилов в своята "Ние сме животните" (издателство "Сиела"). В нея заедно с илюстрациите на Стан Дамянов разказва вълнуващите истински истории на кучето спасител Бари от прохода "Голям св. Бернар" в Алпите; на смелата котка Скарлет, която не се бои от огъня; на прасетата Буч и Сънданс, извоювали свободата си; на слона Джъмбо, който весели хиляди хора на два континента; на двукракото куче Вяра, вдъхнало надежда на безброй страдащи; на Шантàви и нейния обучен да открива мини плъх; на последната галапагоска костенурка, чиято съдба вълнува целия свят; и на лондонския лъв Крисчън, който преоткрива саваните на Африка.


Фантасмагории


В случай, че скоро сте гледали новата екранизация на "Аладин" и детето ви не харесва част от историята и например си представя какво ли щеше да се случи, ако лампата не беше попаднала в ръцете на Аладин, то изберете "Един нов свят" (издателство "Егмонт") на Лиз Бразуел. Новата поредица на "Дисни" - "Сбъркани истории" - представя добре познати сюжети, в които обаче един ключов детайл е променен, а с него и цялата фабула. В първия роман лампата попада в ръцете на Джафар, подлия съветник на султана и Джинът е принуден да му изпълни трите желание за безгранична сила, но това води до бунт, предвождан от Аладин и принцеса Жасмин. Но дали това ще доведе до гибел и чия... се разбира само в книгата.


"Злочестият тигър"

© Издателство "Фют"

"Злочестият тигър"

За любителите на полазването на тръпки и удоволствието да се страхуваш в прилични количества, скрит зад някоя книга, подходящ вариант би била "Тайната на Пепелния остров" (издателство "Фют") от италианската писателка Елена Падуци. Това е шестата книга от поредицата "Мистерии от замъка на страха", замислена в традицията на Едгар Алън По. Всяка от книгите е написана от известен италиански детски автор, който повежда младите читатели през опасни приключения, тайнствени събития и мистериозни срещи, за да им покаже, че единственият начин да се справиш със страховете си, е да се изправиш срещу тях. Литературният страх е въодушевяващ и младите читатели сякаш често го предпочитат, защото хем трепериш, припознавайки
себе си в главния герой, хем си напълно сигурен, че уютната ти стая няма да бъде погълната от вихрушка.


"Кало Змея"

© Издателство

"Кало Змея"

Ако детето ви е от онзи вид, които непрестанно мечтаят да превърнат дома ви в зоологическа градина, със сигурност ще му допадне да прочете историите на 11-годишната Зоуи от новата поредица романи "Приключения в зоопарка" (изд. "Фют") на британската авторка Тамсин Мъри, която се мести да живее с родителите си в парк "Дивата гора". Там Зоуи може да се грижи за своите любими лемури и да открие, че зебрата е бременна и малкото ще роди съвсем скоро. Покрай това обаче тя минава и по пътеките на приятелството, разбира колко важно е да се поставяме на мястото на другия и че често зад привидната злост се крие неумение да се справиш с голяма болка.


Микс между усещането от "Войната на таралежите" и българския фолклор пък ще открият читателите на "Кало Змея" (издателство "Сиела") от Милен Хальов. Кало може и да изглежда като обиквено момче, което гледа да избягва уроците и ученето и да тича повече след топките, но всъщност е син на змей и притежава неземни сили, благодарение на които нощем лети над покривите, а в мигове на опасност умее дори да призове бурята на своя страна и колкото и да се опитва да крие тайната си и да не привлича вниманието към себе си, тя ще трябва излезе на бял свят заради появата на коварен враг, който притежава способността да се противопостави на уменията му, на красивата Йоана и нейната сестра Рая, които също крият неземни тайни, както и организацията "Дънгори", която се нуждае от него.


Приключения от калибъра на Хари Потър очакват и читателите на новата книга от поредицата "Училище за добро и зло: И заживели щастливо за последно" (издателство "Сиела") на Соман Чейнани, където феновете на историята ще разберат какво се случва с Агата и Софи, когато на приятелството им е сложен и край и двете трябва да поемат по своя път.


За онези, които се чудят дали е вярно, че вещиците са зли същества, скрити под маската на мили старици, а пък магьосниците могат да сторят всяко вълшебство под небето, подходяща за четене ще е "Вещици и магьосници" (издателсво "Сиела") от датския автор Инид Блайтън. В нея могъщ заклинател събира всички вълшебни твари в царството, за да се провъзгласи за техен владетел, но е надвит в игра на гатанки от добродушен елф, а сърдит магьосник научава колко е важно да бъдеш усмихнат.


Екранни любимци


"Щастливей"

© Издателство

"Щастливей"

Често времето пред екраните се оказва най-големия враг на четенето, но понякога именно от него потръгват и истории с щастлив книголюбив край. Затова има и няколко подходящи заглавия, с които да изместите погледите на учениците у дома от екрана към впечатляващо за тях четиво. Като например дебютната книга на 18-годишната Изабел Овчарова, която има повече от 200 хил. последователи в YouTube. В "Щастливей" (издателство "Егмонт") младата авторка споделя личната си история. Разказва за трудностите и радостите, през които е преминала до момента, за местата и спомените от детството, за недотам щастливите мигове, за любовта, разделите, приятелите и предизвикателствата, както и за приятелите-предизвикателства.


За онези, които следят "Ривърдейл" пък ще е интересно да се потопят в първата книга от тийн трилогията "Ривърдейл: Предишният ден" (издателство "Егмонт") на Микол Остоу, която прави крачка назад във времето, за да представи събитията от хитовия телевизионен сериал в нова светлина. Какъв е бил животът на героите, преди да се появят на малкия екран в първи сезон? Множество въпроси, които продължават да търсят своя отговор в сериала, намират обяснение в предисторията на Микол Остоу. "Чрез книгите феновете на "Ривърдейл" за първи път ще имат възможността да надникнат в полицейския доклад на Хайръм, както и да хвърлят поглед върху откъс от романа на Каната. А тези, които нямат търпение да разберат какви съобщения си разменят Бети и Вероника, ще останат изненадани", допълват от издателството.


Комикс феновете пък може би ще открият начин да се увлекат в текст без чак толкова много картинки чрез третата книга от поредицата DC Icons "Жената-котка: Крадец на души" (издателство "Сиела") от Сара Дж. Маас. Тя дава алтернативен поглед към един от най-противоречивите персонажи на DC, която се завръща в Готъм и е на път да разбере може ли да избяга от миналото си и да се промени или не.

Вкусни и забавни


"Клубът на мъфините"

© Издателство

"Клубът на мъфините"

Успешната комбинация между швейцарската писателка с португалски корени Катя Алвес и закачливите илюстрации на Ели Брудер се завръща с две нови книги от поредицата "Клубът на мъфините" (издателство "Фют"), за да разкаже как четирите момичета от клуба Лин, Тамтам, Миранда и Лулу ще преживеят заедно едно шеметно приключение на четири лапи и дали приятелството им ще издържи 20-килограмовата тежест на отговорността за два любопитни и своенравни мопса. Дори и вашите млади читатели у дома да не са запознати с тандема от момичета, на които нито кучета, нито музикални конкурси, нито правенето на мъфини може да им се опре, това е подходящ начин да накарате и малък, и голям да се посмее от сърце с тях.


За онези, които сега тепърва навлизат в четенето, подходяща е и новата поредица "Нели и Принцеса" (издателство "Фют") на германската писателка Ева Хиртрайс, която е съюзила думите си със забавните илюстрации на берлинчанката Тереза Строжик, които закачливо намигват от всяка страница. Заедно те разказват историята на Нели К., която има толкова интересен и необикновен живот, че си го записва в дневник, който обаче стои закачен на стълбището до пощенските кутии, за да може всеки да го чете. Там открива информация за готварските умения на баща й, какво е да не те включват в играта на ластик, тъй като все нещо оплиташ нещата. Всичко това е събрано в първата книга "Дневникът", където се разкрива и коя е Принцесата и защо двете с Нели са толкова скарани. Втората - "Денят на домашните любимци" разнищва несправедливостта на света, когато възрастните си купуват каквото си поискат, а ти не можеш да си купиш дори хамстер без разрешение. Особено, когато трябва да покажеш в училище домашния любимец, който всъщност нямаш.


"Ерлен Черен"

© Издателство

"Ерлен Черен"

Онези, които се чудят какви специални суперсили са необходими, за да си супергерой, вероятно с облекчение ще открият, че понякога и една кутия с боя е достатъчна. Както смята и норвежкият писател Хокон Йовреос в трите си поредни книги с пленителните истории на три обикновени деца и три кутии с боя. "Яв Кафяв", "Ерлен Черен" и "Ина Синя" (изд. "Фют") съдържат и забава, и мъдрост, но и характерната скандинавска лаконичност, между чиите редове обаче се усещат лесно теми като приятелството, смелостта, справедливостта и как всеки от нас носи неподозирани понякога сили. Как става всичко това допълват и експресивните илюстрации на Йойвин Туршетер.

Класически образи


Много често не в модерните истории от днес и въображаемото бъдеще, а именно в класиката се крие и ключът към четенето. Затова може да опитате с "Вечните арабски приказки" (издателство "Егмонт") от Дона Джо Наполи. Четвъртата книга от поредицата на National Geographic с издания, предлагащи съвременен преразказ на древните митологии, представя някои истории, които се появяват още през древността, а други вероятно са възникнали в Средните векове. Голяма част от тях присъстват в различни колекции през Средновековието, а други са записани за пръв път едва в началото на XVIII век от европейски преводач на по-ранните сборници. Идеален вариант да се изстрелят с мислите си в други времена и нрави, но все пак исторически реални.


"Конференцията на животните" от Ерих Кестнер

© Издателство

"Конференцията на животните" от Ерих Кестнер

Историята на древногръцкия владетел, герой, пълководец, цар, мистик, мисионер и потомък на Херакъл - Александър Велики може да послужи като урок по героизъм и чест, затова и в книгата си за него Никос Казандзакис "Александър Велики" (издателство "Сиела") е насочена към юношеската аудитория. Сюжетът проследява неговия живот без той да е представен само в положителна светлина през очите на младия Стефан - момче, което израства заедно с Александър, а по-късно става негов офицер и го следва в походите му из далечни земи. Едно вдъхновяващо четиво за деца, които искат да бъдат велики, независимо в кое поприще.


Неотдавна за първи път на български излезе и "Конференцията на животните" (издателство "Колибри") от един от най-популярните детски писатели - Ерих Кестнер с илюстрациите на Валтер Трир, които са почти толкова известни колкото самата история. Написана през 1949 г., непосредствено след Втората световна война, книгата и днес звучи като страстен апел за правата на децата, срещу насилието, глупостта и политическото невежество. Когато в един прекрасен ден лъвът Алоис, слонът Оскар и жирафът Леополд се срещат на чаша чай край езерото Чад в Северна Африка, те дълго мислят и заключават: светът на хората е несправедлив; възрастните не могат да правят нищо друго освен революции, нови болести, глад и войни И животните решават да организират конференция, за да помогнат на децата. Почетни гости са деца от петте континента, но заедно ще трябва да открият какво да сторят, за да бъдат чути.


За бъдещите ученици


За по-малките почитатели на книгите и известните личности има сходна на "Кратки пътеводителите в биографии забележителни" поредица на име "Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ" (издателство Timelines) , предназначена обаче за деца над три години. В тях са с помощта на повече и много красиви картинки с по-малко текст накратко са преразказани историите на велики жени като Коко Шанел, Амелия Еърхарт, Тереза от Калкута и Даян Фоси.


"Амелия Еърхарт" от поредицата "Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ"

© Издателство Timelines

"Амелия Еърхарт" от поредицата "Малки хора ГОЛЕМИ МЕЧТИ"


Какво е да си сърдит, върти ли се светът единствено около теб, какво изобилие от нюанси има във всяка ситуация и как да използваме ума си, не за да се притесняваме, а за да се успокояваме. Всички тези теми се превръщат в забавни истории, изпълнени с много смях в новите книжки от поредицата "Лиско Лис и приятели" издателство "Рибка") с автор на текста Слави Стоев, а на илюстрациите и оформлението Мила Лозанова. Заглавията им са също толкова забавни, колкото изглежда и съдържанието, подходящо за деца над четири години: "Сърдита история", "Черно-бяла история" и "История с дупка".


"Лиско Лис и приятели в една сърдита история"

© Издателство "Рибка"

"Лиско Лис и приятели в една сърдита история"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Хубави книги е подбрала редакцията.
  Препоръчвам ги и аз.

 2. 2 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако им забранят да четат - ще четат наинат.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6070 Весело

  До коментар [#2] от "xfh59608894":

  Именно! Като дете четях много, дори и през ваканцията, но тези задължителни списъци, направо ме отвращаваха. Искаше ми се да чета всичко друго, само не и тези задължителни книги, които автоматично намразвах, само защото са в списъка (а повечето си бяха добри четива).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Трябва да се чете и да се мисли.

 6. 6 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Ще е странно ако между книгите не сте мушнали и някоя джендърска идеология. Аз като видя статия за деца в грантаджийски сайт и инстинктивно очаквам да намеря пропаганда и внушения. Псевдолибералите няма да са псевдолиберали, ако не се опитват да налагат възгледите си по 24 часа на ден.
  —цитат от коментар 3 на xfh59608894


  Четенето развива мисленето (обратно на холивудските блокбъстъри). Верно че може да се използува за натрапване на различни идеологии, но от това няма как да се избяга. И аз едно време прочетох Ленко и Калико, но прочетох и "Малда гвардия", която ми хареса. Накратко ако историята или идеята са поднесени с майсторство със сигурност си струва да се прочетат.
  ПС: Ленко и овчарчето Калитко не бяка от тях и още на времето се подигравахме с тези недоразумения.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Ще е странно ако между книгите не сте мушнали и някоя джендърска идеология. Аз като видя статия за деца в грантаджийски сайт и инстинктивно очаквам да намеря пропаганда и внушения. Псевдолибералите няма да са псевдолиберали, ако не се опитват да налагат възгледите си по 24 часа на ден.
  —цитат от коментар 3 на xfh59608894


  Боже, ами то започва с Фрида Кало, която си е лягала с всичко, но е достигнала статуса си на икона на всичко правилно и ляво, когато е замъкнала в леглото вече възрастния Троцки. Предполагам, че и другите книжлета са богати на съдържание. Това в страната на Ран Босилек.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Весело

  Цяла библиотека...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#2] от "xfh59608894":

  Съгласен съм. Забраненият плод е по- сладък! Имаш +

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Моите деца вече са малко големи за препоръчаните книги. Затова ще кажа мнението си за началото на статията.
  Категорично съм съгласен, че четенето е удоволствие, когато не е задължително. Аз от ученик твърдя, че трябва да се спре с безумието "задължителни книги за четене". Големият ми син е чудесен пример. Положих огромни усилия до 9-ти клас да не използвам по груби методи за да го накарам да чете (само по себе си да накараш някого да чете е върховна глупост) - да го наказвам, да му давам награди и пр. простотии. Усилието ми беше възнаградено в неговия 9-ти клас. Тогава учителката му по английски го запали по четенето (Не, не ги е карала да четат на английски. Препоръчваше им книги на български, а после говореха за тях на английски). И в един момент, се стигна до там, че ми "свивал" пари за да си купува книги. Всъщност, притесняваще да ни иска пари за книги и ползваще джобните за целта. И да не кефеше какво чете - предимно хоръри. Ама сега, вече студент почнат да чете и класики като "Война и мир". И така опроверга учителя му по български (чудесен даскал), че единствения шанс децата ни да прочетат световната класика е да ги задължим да го направят тогава, когато ги изучават.
  Даскали, махнете задължителните списъци с книги през ваканцията. Оставете децата на мира.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Хлапето тъкмо свърши "Юрски Парк" и почна "Изгубеният Свят", като междувременно прочете "Властелинат на мухите" и обяви, че е можело повече "екшън" в сюжета. Хммм...

  Winora forever
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6960 Неутрално

  Трябва дечицата да оставят таблети и смартфони на мира и да хванат книги, може и приказки, както и тези детски книжки.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6960 Неутрално

  Трябва дечицата да оставят таблети и смартфони на мира и да хванат книги, може и приказки, както и тези детски книжки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK