Дочка Кирова, консултант: Ученето извън клас предразполага към по-свободно ползване на чуждия език

Дочка Кирова

© Личен архив

Дочка КироваТози текст е част от специалната тема "Ваканция, ура 2019", в която "Детски Дневник" събира идеи за интересни занимания за децата през лятната ваканция.


Напоследък все повече деца и родители избират лятото като период за изучаване на чужд език - езикови ваканции в града, на лагер или в чужбина. За предимствата и недостатъците на този избор, както и за новите подходи при ученето на чожди езици "Детски Дневник" разговаря с Дочка Кирова, мениджър езикови курсове и средно образование в чужбина в консултантска агенция "ЕДЛАНТА". От 14 години тя консултира, помага и организира езикови ваканции както за деца, така и за възрастни.


Вие, като експерт, по какви критерии помагате на родителите при избора им на езикова ваканции?
- Най-важно е да се съобразим с индивидуалността на детето, с неговите интереси в училище, в спорта и да сме сигурни, че то ще се чувства комфортно и спокойно далеч от близките си. Когато детето е по-малко и пътува за първи път самостоятелно, предлагаме 2-седмична програма, която съчетава обучението със забавления и спортни занимания. Целта в този случай е да се изгради повече самостоятелност, да се създаде желание за комуникация на чуждия език, да се преодолее езиковата бариера и да се съчетае полезното с приятното.


Подходът при по-големите ученици е по-различен. Тук изхождаме от плановете за бъдещо развитие и обучение, от необходимостта от задълбочаване на знанията по чуждия език, както и за по-високи резултати в училище и по-добра реализация в бъдеще.


Какви са ползите от ученето на чужд език през ваканциите?


- По време на езиковите ваканции в чужбина децата придобиват увереност не само при общуването на чужд език, но и се научават на повече самостоятелност и дисциплина. Те надграждат своите езикови знания, общувайки със свои връстници от цял свят, и по този начин разширяват кръгозора си. Целта е детето да се потопи максимално в естествената среда, където се говори чуждият език и да повярва в собствените си сили, което от своя страна влияе върху мотивацията за учене.


Как трябва да бъде разпределено натоварването на децата през ваканцията?


- Лятната ваканция в България е сравнително дълга, за по-малките ученици тя е 3 месеца и половина, а това е доста дълъг период. Децата на тази възраст бързо отвикват от навиците за учене придобити през учебната година. При по-големите ученици обикновено предстоят изпити, матури, кандидатстване за висше образование. За нас родителите е важно да намерим баланса в редуването на почивка и учебни занимания.


След завършване на учебната година е добре детето да се отдаде на отдих и спорт. През годината децата нямат много време да спортуват активно, а не трябва да забравяме, че спортът не само укрепва физиката, но и оказва благоприятен ефект на психиката.


След това може да се организира езиков курс, който да е по-ваканционен, в комбинация с любим спорт или хоби, или по-интензивен, съобразен с бъдещите планове за образование. Важно е да обсъждаме и разговаряме с децата и заедно да чертаем плановете за лятото, а не да налагаме своите решения.


Какви са наблюденията ви, как се развиват през годините методите на преподаване на чужди езици?


- Съвременните методики за изучаване на чужди езици са изключително гъвкави и иновативни. Те изместват фокуса на обучение от усвояването на граматически структури и наизустяване на думи и фрази към умението да се използва езика като средство за комуникация. През годините, с устремното развитие на съвременните технологии, се наложи необходимост от по-ефективна и гъвкава организация на учебния процес.


Обучението по чужд език може да се съчетава с участие в различни дейности – спорт, изкуства, програмиране, креативно писане, фотография и др. По този начин децата развиват умението да общуват на чуждия език и да използват спонтанно и адекватно усвоените структури и лексика. Изнасянето на учебния процес извън класната стая е много успешен подход, защото предразполага ученика към по-свободно и спонтанно ползване на езика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Зависи кой за какво учи език - дали за емиграция или за образование и кариера в чужбина. За учение и кариера граматиката е задължителна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  Един западен език, поне английски, е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!
  Започва да става необходим и втори западен език - немски или френски. Който не ползва западен език - говоримо и писмено на много добро ниво ще е аутсайдер, и ще трябва да е доволен и на РЗ от 800лв.

 3. 3 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  При много от новите западни компании езикът в офиса е английски. Няма значение какво е мнението на патреотарите

 4. 4 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#2] от "historama":

  оказва се че и румънски или гръцки могат да са полезни

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#4] от "shumkar":

  И китайския не е за пренебрегване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  До Кмета
  Дори и радетелите на бизнес контакти с Китай, феновете на Хуавей, и активистите на ПФ гледащи с умиление към Москва и Пекин предпочитат да учат английски. Никой не смята да се установява в Китай.

 7. 7 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Гневно

  "Напоследък все повече деца и родители избират лятото като период за изучаване на чужд език - езикови ваканции в града, на лагер или в чужбина. "

  Не избират , а са принудени да го правят защото в тъпото училище нищо не може да се научи...

 8. 8 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Какви са тези писаници тук?
  България за българите, който говори чужди езици вън от страната...

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  В голяма грешка си. Явно нямаш опит с преговори с подобни партньори. Азиятците ценят много хора, които са си направили труда да научат езиците им.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Разбира се, че всички образовани хора трябва да владеят английски и поне още един чужд език. Но, наистина зависи и от родителите и техните финанси. Не всеки може да си позволи езикови лагери.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#11] от "andreas_hofer":

  Тук идва ролята на една умна и отговорна държава, която може да поеме подобни разходи в името на бъдещето.
  Но трябва акъл а не мускули и бухалки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":В голяма грешка си. Явно нямаш опит с преговори с подобни партньори. Азиятците ценят много хора, които са си направили труда да научат езиците им.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Стига писа глупости.......

  Основните регионални езикови групи са на брой между шест и дванадесет (в зависимост от схемата на класификация), от които най-многочислена (до този момент) е групата мандарин (885 милиона) [1], следвана от групата ву (90 милиона), мин (70 милиона) и кантонски (70 милиона). Разликата между повечето от тези групи е по-голяма, отколкото дори между отделните европейски езици, въпреки че някои като диалектите сианг и югозападен мандарин, имат общи изрази и до някаква степен са взаимно разбираеми.

  А и жив китаец виждал ли си !?!?

 14. 14 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nikolay Savov":

  До колкото знам основните диалекти на които се говори в Китай са 3.
  А що се отнася до китайският, много е труден, който отива там да работи трябва да знае английски. И все пак е важна комуникацията както пише и в статията, че сега на това учели децата. Защото все пак не вярвам някой да знае английски с грматиката от тези, които работят по Света. Не е нужно да сте филолози, важното е да ви разбират и вие да разбирате. Т. е. езикът ви да върши работа, това е важно. Може да знаете 2 думи, но на място. Навскъде всички се оправят с английски. Ако пътувате, дори и на екскурзия без английски не става.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  Отдавна има изискване младежите да знаят поне 3 езика на страни-членки на ЕС

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#14] от "anonim440":
  "Може да знаете 2 думи, но на място. "

  Абсолютно си прав....
  Е Бойко знае само " кондглашурейшенс " - цитат....
  А не му пречи за е Премиер 10 години..........
  Но това не означава да се радваме на простотията....
  Ако пак не си разбрал ще добавя още една дума за да ти се изясни.....

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5161 Весело

  До коментар [#16] от "Nikolay Savov":

  Виждал съм на живо и китаец и китайка и малки китайчета. Познавам и българин учил в Китай и женен за китайка. Други забавни въпроси ? Познавам и още трима с китайски и един с китайски и виетнамски.Познавам и завършили 18 то СОУ с японски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nikolay Savov":

  Хубаво е да знаеш език!
  Лошо е, ако знаеш само език!
  За съжаление някои дори и българския не знаят.

  pastor
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Има ли подходяща и търсена професия може и без език или само с работно ниво ниско ниво

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#18] от "pastor":

  Пак се прихласнахте по глупости....
  Въпросъе друг ....
  Защо децата трябва да ходят на всевъзможни допълнителни уроци !?!?!?
  Не е въпросът за китайски , виетнамски , английски ... , а за математика , български и каквото се сетите...

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#21] от "Nikolay Savov":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Зависи кой за какво учи език - дали за емиграция или за образование и кариера в чужбина. За учение и кариера граматиката е задължителна.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Никак не е случайно ,че специалисти извършват невро лингвистично програмиране на деца!
  Родителите вече са флашанати ,че децата им трябва да се готвят за еничари и бели робини и да ги придобият за човешки ресурс което е "добре" !
  Ново робство - нов късмет!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#21] от "Nikolay Savov":
  Фактите са ,че деца които имат отличен английски, ходили са всяко лятото в най-добрите школи в Оксфорд , едвам изкарват матурите на Българското министерство на "образованието"!
  За това трябва повече да се учи и това си е , НИВОТО НИ Е ВИСОКО!
  Купувайте евтина храна на децата от евробакалии за да пестите пари и плащайте за частни уроци на НПО активистите да Ви форматират детето!  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK