Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

© GMТози текст е част от специалната тема "Ваканция, ура", с която "Детски Дневник" се старае да е в полза на родителите с идеи за приятни и полезни занимания за децата през предстоящите три месеца почивка.


Лятото безспорно е сезонът на пътуванията. Удоволствието от предстоящата отпуска или кратко почивка обаче може да бъде помрачено от непоносимостта на децата към возенето в кола. При добра подготовка на пътуването, има шанс времето да мине еднакво приятно за всички.


Ясно е, че най-трудно е с малките деца, особено ако още трудно мога да обяснят какво ги мъчи. При това положение най-добре за всички е детето да "проспи" максимална голяма част от пътя.
За целта е важно детето да е в столче, което е удобно за спане, съобразно възрастта му. Ключово е и пътуването да е в часове, в които обикновено детето спи. Пътуването нощем също е вариант, но само ако водачът е опитен и добре отпочинал.


Ако пътуването е през деня, е добре, преди да потеглите, да поизморите детето, за да заспи по-лесно. Аз не познавам деца, които да заспят доброволно, но монотонността на пътуването обикновено ги побеждава. За да се случи това, трябва да се шофира плавно, музиката да е релаксираща, а разговорите в салона без особена емоция.


Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

© GM


Ако все пак детето упорства и не се предава, можете да пробвате да го приспите с хитрост. Просто му кажете, че ако заспи, като се събуди, вече ще сте стигнали или ще сте много по-близо до крайната точка. За по-голяма убедителност дори може да сключите облог с примамлива награда за победителя.


Органайзер, пълен с играчки


Полезен аксесоар за колата е органайзер с много джобове, който се слага на гърба на предната седалка. В джобовете могат да се сложат колички или кукли, фигурки и други играчки или предмети, с които детето си играе. Добре за дълги пътувания отзад да има човек, който да е партньор в игрите. Ако все пак се наложи детето да е в колата само с шофьора, оборудвайте автомобила с допълнително огледало, което дава поглед към малчугана.


Ако говорим за скуката по време на пътуване при по-големите деца, първо помощници са електронните игри, портативните DVD плейъри, телефоните, таблетите, заредени предварително с любими филмчета. Добре е да забравите за тях, ако пътят е със завои, защото може скуката да бъде заменени с прилошаване и пътуването да стане още по-ужасно и протяжно.


Универсални игри


Независимо дали се кара по магистрала или планински път има няколко класически семейни игри, който могат да свършат работа, а и ангажират всички пътуващи. Една от най-забавните е "Двадесет въпроса". Правилата са прости - един от играчите си намисля дума и останалите трябва да я отгатнат, задавайки до 20 въпроса.


Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

© GM


Друга интересна игра може условно да се нарече "Какво си мисля". Идеята е всеки от играчите да отгатне какво е видял и за какво си мисли другият играч.


"Познай животното" също е класика, помогнала на милиони семейства. Началото се дава, като първият играч с намисли дадено животно и даде възможност на останалите да задават въпроси. Може ли да плува? Лети ли? Диво ли е или питомно? Отговаря се само с да и не, придружени с кратко описание.


"Азбучна игра" предлага доста дълъг период на забавление, защото може да има много кръгове, като всеки е за определена област (животни, държави места, защо не и марки коли). Играчите трябва да казват думи от избраната категория, започващи с предварително уговорена буква от азбуката. Вариант на това забавление е т.нар. верижка - всеки следващ играч да казва дума, която започва с последната буква от предходната.


Добре е в колата да има дигитални и класически забавление.

© Рено

Добре е в колата да има дигитални и класически забавление.


"Камък-ножица-хартия" e сравнително позната игра, но от нея шофьорът е изключен по обясними причини. Двамата играчи поставят едната си ръка с дланта нагоре, а другата слагат свита в юмрук върху нея. Броейки до три, играчите удрят с юмрук по дланта и на "три" превръщат юмрука в предмета, в който желаят - камък (стиснат юмрук), хартия (отворена длан) или ножица (с отворени във формата V показалец и среден пръст). Камъкът печели, чупейки ножицата, хартията печели, покривайки камъка, и ножицата печели, разрязвайки хартията. Ако предметите на играчите съвпаднат, играта се повтаря без победител.


"От уста на уста" е не просто игра за забавление, като може да се роди дори забавен семеен разказ, а защо не и цяла с книга, ако пътувате често и играете редовно. За начало някой в автомобила измисля заглавие на разказ. На основата на това заглавие, следващият играч започва с първото изречение - например "Имало едно време..." Tретият играч продължава със следващото изречение и така нататък.


Десертчета и сокчета могат да спасят положението за няколко минути.

© Опел

Десертчета и сокчета могат да спасят положението за няколко минути.


Малко хазарт в игрите също е позволен. Можете да си правите с останалите в колата малки залози, като например какъв цвят (марка, вид) ще е следващото превозно средство, с което ще се разминете или застигнете.


Има ли игра, има и награда


За да мотивирате играчите, винаги можете да обявите награда за победителя във всяка игра. Децата, които по-скоро предпочитат да не се включват в игри, могат да бъдат подтикнати за създаването на дневник на пътешествието, в който да разкажат за нещата, които са видели по пътя и/или да направят албум с картини на видяното от изрезки от стари списания. Друга забавна игра би могла да бъде състезание по най-бързо казване на имената на градовете, селата и туристическите забележителности, през които минава маршрутът.


Организацията на пътуването


За дълго пътуване е важно да планирате редовни "спирания в бокса" за около 15 минути най-много на всеки два часа, за да могат малките да се освежат. Ако обаче малките пътници са заспали, е добре да отложите спирането, тъй като то обикновено ги събужда.


Полезно е предварително да се проучи маршрутът на пътуването и по-интересните места по него. Така спирането за почивка може да се съчетае с разглеждане на нещо интересно, което пък ще даде повод за обсъждания и споделяния на впечатления в колата.


Почивките, в които всеки може да похапне, да се поразтъпче наоколо и най-важното - да отиде до тоалетната, ще помогнат на вас и вашите пътници да пораздвижат краката си, да изразходват малко от натрупаната енергия и не на последно място да прогонят скуката от съзнанието на малчуганите. При продължителни пътувания планирайте спирания около часовете, в които семейството обикновено се храни, за да избегнете необходимостта от извънредни спирания и да се застраховате срещу неизбежното мрънкане на гладните деца.


Разбира се, няма как в един текст да се изчерпят всички възможни забавления за деца в колата. Ще е полезно за всички, ако използвате форума под тази статия, за да споделите вашите хитрости.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  Ха, илюстративна снимка с повече от 1—2 деца. Да не са се объркали нещо или вече посоката се обърна?
  (навсякъде в общественото пространство внушението е ”мама, татко и аз” много рядко две деца)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Е, "Дневник" излате се.. как може да сложите семейство в което родителите са от два различни пола, пък и деца? Това е хомофобско. Не съм го очаквал от вас:)))

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  като са малки, тръгвате наобяд, повечето заспиват в рамките на две минути, и не спирате за нищо на света, колкото и да ви се ходи до тоалетната - докато сами не отоврят очи. като са по-големи и не им се спи така - могат да четат, купища книжки.

 4. 4 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Зависи как ги възпиташ. Ако са разглезени и истерични, възпитани в духа на евроатлантическите ценности, ще психясаш.

 5. 5 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Универсални методи няма ;-) Възпитанието и отношението са най-важни, описаните по-горе "малки трикове" също могат да помогнат.

  Ние обикновено пътуваме късно вечер/нощем, за всички е естествено да спят , а аз се радвам бързо пътуване без трафик и хубава музика, няма слънце, климатици .. . Децата заспиват още на тръгване и отварят очи нейде с изглед към морето или планината ;-)

 6. 6 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Еййй ако не изтропате 100 глупости под всяка статия на тема джендъри и гаден запад, не може. Как пък не ви писнА?
  А иначе по тема, когато моите бяха малки, ни се налагаше доста да пътуваме с кола късно вечер и някак си децата сами свикнаха да заспиват. И до сега са така- при всяко пътуване, което е повече от 45 мин, се отцепват и си пътуваме съвсем спокойно :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Неутрално

  Хубаво обобщение :)
  Аз бих добавил една временна - пускаш им песнички и приказки :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Весело

  Най-добре да похарчите едни 200лв. преди да тръгнете, за да си осигурите спокойно пътуване. Ако спирете и на няколко бензиностанции и там да се отчетете с по 20-30 лв., още по-добре.
  Впрочем 4 сладоледа станаха 10-15 лв.
  Така работи съвременната икономика, ако не консумираш достатъчно, не си полезен за обществото.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK