Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

© GMТози текст е част от специалната тема "Ваканция, ура", с която "Детски Дневник" се старае да е в полза на родителите с идеи за приятни и полезни занимания за децата през предстоящите три месеца почивка.

Лятото безспорно е сезонът на пътуванията. Удоволствието от предстоящата отпуска или кратко почивка обаче може да бъде помрачено от непоносимостта на децата към возенето в кола. При добра подготовка на пътуването, има шанс времето да мине еднакво приятно за всички.


Ясно е, че най-трудно е с малките деца, особено ако още трудно мога да обяснят какво ги мъчи. При това положение най-добре за всички е детето да "проспи" максимална голяма част от пътя.
За целта е важно детето да е в столче, което е удобно за спане, съобразно възрастта му. Ключово е и пътуването да е в часове, в които обикновено детето спи. Пътуването нощем също е вариант, но само ако водачът е опитен и добре отпочинал.


Ако пътуването е през деня, е добре, преди да потеглите, да поизморите детето, за да заспи по-лесно. Аз не познавам деца, които да заспят доброволно, но монотонността на пътуването обикновено ги побеждава. За да се случи това, трябва да се шофира плавно, музиката да е релаксираща, а разговорите в салона без особена емоция.


Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

© GM


Ако все пак детето упорства и не се предава, можете да пробвате да го приспите с хитрост. Просто му кажете, че ако заспи, като се събуди, вече ще сте стигнали или ще сте много по-близо до крайната точка. За по-голяма убедителност дори може да сключите облог с примамлива награда за победителя.


Органайзер, пълен с играчки


Полезен аксесоар за колата е органайзер с много джобове, който се слага на гърба на предната седалка. В джобовете могат да се сложат колички или кукли, фигурки и други играчки или предмети, с които детето си играе. Добре за дълги пътувания отзад да има човек, който да е партньор в игрите. Ако все пак се наложи детето да е в колата само с шофьора, оборудвайте автомобила с допълнително огледало, което дава поглед към малчугана.


Ако говорим за скуката по време на пътуване при по-големите деца, първо помощници са електронните игри, портативните DVD плейъри, телефоните, таблетите, заредени предварително с любими филмчета. Добре е да забравите за тях, ако пътят е със завои, защото може скуката да бъде заменени с прилошаване и пътуването да стане още по-ужасно и протяжно.


Универсални игри


Независимо дали се кара по магистрала или планински път има няколко класически семейни игри, който могат да свършат работа, а и ангажират всички пътуващи. Една от най-забавните е "Двадесет въпроса". Правилата са прости - един от играчите си намисля дума и останалите трябва да я отгатнат, задавайки до 20 въпроса.


Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

© GM


Друга интересна игра може условно да се нарече "Какво си мисля". Идеята е всеки от играчите да отгатне какво е видял и за какво си мисли другият играч.


"Познай животното" също е класика, помогнала на милиони семейства. Началото се дава, като първият играч с намисли дадено животно и даде възможност на останалите да задават въпроси. Може ли да плува? Лети ли? Диво ли е или питомно? Отговаря се само с да и не, придружени с кратко описание.


"Азбучна игра" предлага доста дълъг период на забавление, защото може да има много кръгове, като всеки е за определена област (животни, държави места, защо не и марки коли). Играчите трябва да казват думи от избраната категория, започващи с предварително уговорена буква от азбуката. Вариант на това забавление е т.нар. верижка - всеки следващ играч да казва дума, която започва с последната буква от предходната.


Добре е в колата да има дигитални и класически забавление.

© Рено

Добре е в колата да има дигитални и класически забавление.


"Камък-ножица-хартия" e сравнително позната игра, но от нея шофьорът е изключен по обясними причини. Двамата играчи поставят едната си ръка с дланта нагоре, а другата слагат свита в юмрук върху нея. Броейки до три, играчите удрят с юмрук по дланта и на "три" превръщат юмрука в предмета, в който желаят – камък (стиснат юмрук), хартия (отворена длан) или ножица (с отворени във формата V показалец и среден пръст). Камъкът печели, чупейки ножицата, хартията печели, покривайки камъка, и ножицата печели, разрязвайки хартията. Ако предметите на играчите съвпаднат, играта се повтаря без победител.


"От уста на уста" е не просто игра за забавление, като може да се роди дори забавен семеен разказ, а защо не и цяла с книга, ако пътувате често и играете редовно. За начало някой в автомобила измисля заглавие на разказ. На основата на това заглавие, следващият играч започва с първото изречение – например "Имало едно време..." Tретият играч продължава със следващото изречение и така нататък.


Десертчета и сокчета могат да спасят положението за няколко минути.

© Опел

Десертчета и сокчета могат да спасят положението за няколко минути.


Малко хазарт в игрите също е позволен. Можете да си правите с останалите в колата малки залози, като например какъв цвят (марка, вид) ще е следващото превозно средство, с което ще се разминете или застигнете.


Има ли игра, има и награда


За да мотивирате играчите, винаги можете да обявите награда за победителя във всяка игра. Децата, които по-скоро предпочитат да не се включват в игри, могат да бъдат подтикнати за създаването на дневник на пътешествието, в който да разкажат за нещата, които са видели по пътя и/или да направят албум с картини на видяното от изрезки от стари списания. Друга забавна игра би могла да бъде състезание по най-бързо казване на имената на градовете, селата и туристическите забележителности, през които минава маршрутът.


Организацията на пътуването


За дълго пътуване е важно да планирате редовни "спирания в бокса" за около 15 минути най-много на всеки два часа, за да могат малките да се освежат. Ако обаче малките пътници са заспали, е добре да отложите спирането, тъй като то обикновено ги събужда.


Полезно е предварително да се проучи маршрутът на пътуването и по-интересните места по него. Така спирането за почивка може да се съчетае с разглеждане на нещо интересно, което пък ще даде повод за обсъждания и споделяния на впечатления в колата.


Почивките, в които всеки може да похапне, да се поразтъпче наоколо и най-важното – да отиде до тоалетната, ще помогнат на вас и вашите пътници да пораздвижат краката си, да изразходват малко от натрупаната енергия и не на последно място да прогонят скуката от съзнанието на малчуганите. При продължителни пътувания планирайте спирания около часовете, в които семейството обикновено се храни, за да избегнете необходимостта от извънредни спирания и да се застраховате срещу неизбежното мрънкане на гладните деца.


Разбира се, няма как в един текст да се изчерпят всички възможни забавления за деца в колата. Ще е полезно за всички, ако използвате форума под тази статия, за да споделите вашите хитрости.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3642 Любопитно

  Ха, илюстративна снимка с повече от 1—2 деца. Да не са се объркали нещо или вече посоката се обърна?
  (навсякъде в общественото пространство внушението е ”мама, татко и аз” много рядко две деца)

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Е, "Дневник" излате се.. как може да сложите семейство в което родителите са от два различни пола, пък и деца? Това е хомофобско. Не съм го очаквал от вас:)))

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  като са малки, тръгвате наобяд, повечето заспиват в рамките на две минути, и не спирате за нищо на света, колкото и да ви се ходи до тоалетната - докато сами не отоврят очи. като са по-големи и не им се спи така - могат да четат, купища книжки.

 4. 4 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Зависи как ги възпиташ. Ако са разглезени и истерични, възпитани в духа на евроатлантическите ценности, ще психясаш.

 5. 5 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Универсални методи няма ;-) Възпитанието и отношението са най-важни, описаните по-горе "малки трикове" също могат да помогнат.

  Ние обикновено пътуваме късно вечер/нощем, за всички е естествено да спят , а аз се радвам бързо пътуване без трафик и хубава музика, няма слънце, климатици .. . Децата заспиват още на тръгване и отварят очи нейде с изглед към морето или планината ;-)

 6. 6 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Еййй ако не изтропате 100 глупости под всяка статия на тема джендъри и гаден запад, не може. Как пък не ви писнА?
  А иначе по тема, когато моите бяха малки, ни се налагаше доста да пътуваме с кола късно вечер и някак си децата сами свикнаха да заспиват. И до сега са така- при всяко пътуване, което е повече от 45 мин, се отцепват и си пътуваме съвсем спокойно :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  Хубаво обобщение :)
  Аз бих добавил една временна - пускаш им песнички и приказки :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3564 Весело

  Най-добре да похарчите едни 200лв. преди да тръгнете, за да си осигурите спокойно пътуване. Ако спирете и на няколко бензиностанции и там да се отчетете с по 20-30 лв., още по-добре.
  Впрочем 4 сладоледа станаха 10-15 лв.
  Така работи съвременната икономика, ако не консумираш достатъчно, не си полезен за обществото.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK