За първи път от години двойките на матурата по литература растат, средната оценка - най-ниска

За първи път от години двойките на матурата по литература растат, средната оценка - най-ниска

© Георги КожухаровСлабите оценки на задължителната матура по български език и литература растат, а отличните намаляват. На държавния зрелостен изпит т.г. двойки имат 4302 от общо 49 341 явили се дванадесетокласници, или 8.72%, което е повече в сравнение с предходните три години. Това показва анализът на Министерството на образованието и науката (МОН) на резултатите от матурите, който бе представен днес.


Миналата година слаби оценки на задължителната матура по български език и литература имат 3025 зрелостници, като трайната тенденция досега бе те да намаляват - през 2017 г. двойките са 3887, а през 2016 г. - 4189. През 2015 г. двойките са 3400.


Освен многото слаби оценки т.г. се покачва и броят на тройките - те са 24.92%, или всеки четвърти явил се има такъв резултат. В същото добрите, много добрите и отличните оценки намаляват.
Тази година шестици на изпита имат 5062 зрелостници, докато през 2018 г. те са били 6474, а през 2017 г. - 6155.


Най-добри резултати на матурата по български език и литература имат учениците в София-град, Варна, Пловдив, Смолян и Видин, а най-лоши - в Ямбол, Силистра и Кърджали.


Средният успех - най-нисък досега


Средният резултат е 4.06, което по-малко от 2018 г., когато резултатът е 4.24. През 2017 г. пък е бил 4.13. При сравнение на данните излиза, че това е най-слабият среден резултат, откакто се провеждат матури, т.е. от 2008 г.


През годините не е променяна скалата за оценяване и за тройка са били необходими 23 точки, а за отличен (5.50) и нагоре - 77 точки и нагоре. Максималният резултат е 100 точки.


Две пълни шестици имат 17 зрелостници, а отлични оценки и на двете матури - 3065 при 5178 за 2018 г. Две слаби оценки имат 973 дванадесетокласници, което е наполовина по-малко от м.г. Тогава двойки и на двете матури са имали 1778.


Зрелостници с трудности да резюмират текст


Според експертите от министерството расте броят на зрелостниците, които се затрудняват при четене, разбиране, резюмиране и създаване на текст на изпита по български език и литература. Близо 22% от зрелостниците имат нула точки на задача, в която трябва да резюмират текст, а още толкова - една точка, т.е. също не са се справили.


Двойно повече зрелостници, или 6% от всички, са преписвали откъса от "Косачи" на Елин Пелин, вместо да пишат есе или интерпретативно съчинение. Празен лист са предали 15% от явилите се.


Най-много грешки има при слятото и полуслято писане, при поставянето на препинателни знаци в сложно изречение, както и при преценката дали дадена дума е употребена уместно или не.


Зрелостниците не са се справили добре при разпознаването чии герои са Пиер Спиридонов ("Тютюн" на Димитър Димов) и Куцар ("Албена" на Йордан Йовков). Не са успели да разпознаят още, че хронометър е чужда дума.


Според зам.-министъра на образованието Таня Михайлова е нужно на учениците да се обърне внимание за усъвършенстване на уменията за разбиране, резюмиране и интерпретация на текст, заради което би трябвало да се работи с учителите, в т.ч. и чрез допълнителна квалификация.


И селско училище сред отличниците


За първи път селско училище се класира на челните места по най-добри резултати. Средното училище в смолянското село Чепинци "Христо Ботев" има 5.66 среден успех на втората матура, която е по желание. Това го нарежда на трето място след Софийската математическа гимназия и Първата частна математическа гимназия - съответно с успех 5.76 и 5.67 (още за училищата с най-добър успех четете тук).


Според данните на министерството голяма част от зрелостниците в селското училище, които са общо 26, са държали втора матура по биология, на която се дължи и добрият резултат. По информация на ведомството учителката Даниела Куцева е провела няколко пробни матури.


Средната оценка на втората матура е 4.67, като най-високи резултати има по немски, френски и испански език, както и по химия. Най-ниски са резултатите по география и икономика и по биология. По философия има колкото двойки, толкова и шестици.


За училищата с най-добър успех четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Нищо чудно предвид факта,че все повече стават учениците от един определен етнос.Пишат им оценки без реални знания,ама на матурите истината лъсва.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7892 Неутрално

  Расте неграмотно поколение с големи претенции.

 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  И какво стана сега? Вдигнаха заплатите на учителите, а паднаха оценките?

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1920 Неутрално
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7382 Любопитно

  Няма значение оценката!
  Имат значение мангизите !
  Не помните ли, че се борим за капитализъм ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Няма стратегия за образованието.
  И не става въпрос за пари.
  Става въпрос за ефективни мерки, осигуряващи дисциплината в час.

 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Спокойно хора. Зрелостниците най-вече. Матурата е важна за учителите ви и най-вече за търтеите е МОН. За вас е важно да имате поне тройка. За да не ходите пак. Оттам насетне никога няма да ви потрябва тази оценка. По-важното е да сте свободни, да си правите изборите и да не позволявате на да ви дават наклон в живота.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  ... Според експертите от министерството расте броят на зрелостниците, които се затрудняват при четене, разбиране, резюмиране и създаване на текст. Близо 22% от зрелостниците имат нула точки на задача, в която трябва да резюмират текст, а още толкова - една точка, т.е. също не са се справили.

  Двойно повече зрелостници, или 6% от всички, са преписвали откъса от "Косачи" на Елин Пелин, вместо да пишат есе или интерпретативно съчинение ...

  Мали, мали, мали, малийййй!

  Само не разбрах ... тия 6%, които са "вдянали", че смисълът на резюмето е просто да препишат текста - спецовете в коя категория ги водят?
  Щото "двойно повече" нищо не значи! Напра'о ша пишем ина точка на матурата, да знайти!
  Спрямо кое "двойно повече"? И по какъв критерий?

  Аз имам основателното усумнение, че тия 6% са отделно от 22-те%.
  Благосклонно са им дали 2 - 3 точки. Щото поне могат да четат и пишат ...
  Но общо тоталните дебили излизат ... 28%!
  На практика - всеки трети!
  А не ми се мисли какво ще излезе, ако вземем и добавим и ония, които все пак са се опитали да скърпят нещо и са "заслужили" още две-три точици отгоре!

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Оценката има значение. Тоест знанията имат.
  Най-вече при въпросния капитализъм.
  Капитал при прост и мързелив човек не се задържа.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Спокойно хора. Зрелостниците най-вече. Матурата е важна за учителите ви и най-вече за търтеите е МОН. За вас е важно да имате поне тройка. За да не ходите пак. Оттам насетне никога няма да ви потрябва тази оценка. По-важното е да сте свободни, да си правите изборите и да не позволявате на да ви дават наклон в живота.
  —цитат от коментар 7 на Gopeто


  Тази снимка на аватара ти Вазов ли е?
  Защото с такива възгледи, не е нормално да слагаш такава снимка.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":
  Кхъ, кхъ ... Твърде лозУнгаджийско клише ...

  Да го кажем така ... с нулеви знания "капитал" ни се завъжда, ни се задържа.
  Но с тройкаджийски ... зависи по кои предмети ...
  В случая - ако не можеш да вденеш текст - за какво въобще говорим, щом явно си тъп?
  А простотията пречи само от едно ниво нагоре, но е идеална за виреене в горния слой на масовката.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7382 Любопитно

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Даа бе ... Искаш ли примери ?

  [email protected]
 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Спокойно хора. Зрелостниците най-вече. Матурата е важна за учителите ви и най-вече за търтеите е МОН. За вас е важно да имате поне тройка. За да не ходите пак. Оттам насетне никога няма да ви потрябва тази оценка. По-важното е да сте свободни, да си правите изборите и да не позволявате на да ви дават наклон в живота.
  —цитат от коментар 7 на Gopeто


  Личи ти, че като ученик си бил двойкаджия.

 14. 14 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Всяка година се появява някакво училище, в което зрелостниците са направили "невероятни резултати". Еднократно. И никога не съм чул да има повторение на високите резултати.
  За протокола - моята зрелостничка е с 5.95 по БЕЛ и 6.00 на втора матура. Училището ѝ е на първо място по вторите матури, но това в сравнение с училището в Чепинци има доста по-разумно и логично обяснение.

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Дай примери.
  Говорим за хора, които не могат да разберат написан текст и да напишат свой, нали?
  А не за някой, който така и не научи формулата на солната киселина и има четворка по химия (примерно като моята милост).

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ами време е да се замислят и да сменят комунистическата система с какво искал да каже автора и да се зубрят малоумни работи, още повече, че на никой няма да му потрябва никога в живота, освен ако не иска да стане писател. Много по-важни са математиката, точните науки и езиците, да се научат да мислят логично, а не да зубрят, защото ако можеш да мислиш логично и критично, винаги ще се оправиш в живота. С тъпите теми по литература най-много да стане даскал или "журналист" в пеефските парцали.

 17. 17 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Излизат хора, които не могат да пишат, четат без да разбират какво, а в същото време се смятат за много можещи, знаещи и кадърни!!!
  Родителите ги учат, че всичко им е позволено, най-важното е да си богат, а учителите не смеят да им се скарат, защото ще дойде родителското тяло и ще го обвини в тормоз, на уникалното, единствено, блажено дете!!!
  Тези, които наистина могат и знаят, отиват да учат в чужбина и остават там!!!

 18. 18 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум мие кенефите в чужбина...

  Дори да не ви се струва така, чудеса в света на икономиката не стават.

  Евроатлантида
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#16] от "grigoo":

  Ти май отдавна не си виждал как изглежда матурата.
  Отдавна не питат какво искал да каже авторът.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#14] от "tokkay":

  Браво на твоята зрелостничка!
  Да ти е жива и здрава!

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Ами това е положението. Освен, че се увелиава броя на мацинствата и неграмотните като цяло, резултата се сваля и от най-добрите ученици, които вече са приети в чужди университети и не си дават никакаъв зор на матурите

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  В никакъв случай не съм съгласна.
  В никакви слоеве не може да вирее подобна неграмотност.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  България страната на чалгата.

 24. 24 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Излизат хора, които не могат да пишат, четат без да разбират какво, а в същото време се смятат за много можещи, знаещи и кадърни!!! Родителите ги учат, че всичко им е позволено, най-важното е да си богат, а учителите не смеят да им се скарат, защото ще дойде родителското тяло и ще го обвини в тормоз, на уникалното, единствено, блажено дете!!!

  Тези, които наистина могат и знаят, отиват да учат в чужбина и остават там!!!
  —цитат от коментар 17 на Капабланка


  Напълно вярно, но с оставането в чужбина не си правят услуга. В масовия случай дори да си завършил с максимални резултати там, работиш повече от местните за по-малко пари просто защото.. не си от там. Почваш от нулата и в най-добрия случай стигаш по средата. Никъде не раздават пари от чувала, а най-лесно е за красивите млади момичета, които могат да се омъжат за богат чужденец, ако добре си изиграят картите. А досега не съм виждал богат мъж, който да си е избрал жена по оценките.

  Евроатлантида
 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Поздравления за учителката от Смолянско! Истината е че има огромно значение кой е учителят, дали ще успе да запали искрицата, дали ще запали детето по даден предмет, или ще го отблъсне.

 26. 26 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 706 Весело

  Расте неграмотно поколение с големи претенции.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Прекрасна новина... за ГЕРБ и Боко. Баце си отглежда избиратели, които са му лика-прилика. Как беше: "Аз съм прост и вие сте прости..."

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 27 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не могат да разбират и осмислят текст защото не това се иска от тях в училище. По литература се губят куп часове в изучаване на архаични произведения от посредствени автори, които по никакъв начин не стимулират структурирана и организирана мисъл, а само папагалско заучаване на интерпретациите на мухлясали литератори от някой мухлясал сборник с анализи.

  По български език има толкова много потенциал за развитие, като се започне от ефективна ежедневна комуникация, през анализ на новини и текстове, до писане и оформяне на формални документи.

 28. 28 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Нищо де, до година матурата ще се направи по-лесна и ще се тупаме в гърдите, че сме отличници.

 29. 29 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Според мен матурата по БЕЛ е излишна. Може да се отмени. За кво им е на децата този език. Само си губят времето.

 30. 30 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Бавна но уверена дегенерация на нацията,
  но с еднокнижник на чело на държавата през последните 10 години - толкУз.

  "Да, България"
 31. 31 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 499 Гневно

  Оправете си и заглавието, и текста! Или нарочно всичко е с грешки, за да се подчертае неграмотната тенденция?

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Не могат да разбират и осмислят текст защото не това се иска от тях в училище. По литература се губят куп часове в изучаване на архаични произведения от посредствени автори, които по никакъв начин не стимулират структурирана и организирана мисъл, а само папагалско заучаване на интерпретациите на мухлясали литератори от някой мухлясал сборник с анализи.По български език има толкова много потенциал за развитие, като се започне от ефективна ежедневна комуникация, през анализ на новини и текстове, до писане и оформяне на формални документи.
  —цитат от коментар 27 на irobot

  Боже какви глупости с "постмодерн" привкус!

  Да не можеш да възприемеш текст означава, че си зле с речниковия запас, че не четеш, че въобще ти е трудно да четеш по-дълъг от рекламен слоган текст, че не знаеш граматиката, дори че трудно пишеш, защото това пък те затвуднява допълнително при възпроизвеждането.
  Това означава още, че умът ти не е трениран да прави взаимовръзки на различно от ежедневното, рутинно ниво. Т.е. че не учиш дори "в живота"!
  Дори "папагалското заучаване на мухлясали" тренира качества да изкараш поне тройка, ако не и четворка.
  А 15%, т.е. всеки шести!, пък е предал празен лист. Т.е. не им пука!

  И за това е виновно училището на последно място!
  Тия "навици" и "разбирания за живота" не идват от училище, а от обществото и мама и тате, които вегетират в това общество!

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3671 Весело

  Няма стратегия за образованието.И не става въпрос за пари.Става въпрос за ефективни мерки, осигуряващи дисциплината в час.
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Ми хайде дай идея за "ефективни мерки, осигуряващи дисциплината в час".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  По български език има толкова много потенциал за развитие, като се започне от ефективна ежедневна комуникация, през анализ на новини и текстове, до писане и оформяне на формални документи.
  —цитат от коментар 27 на irobot

  Опс! И специално за това!

  Абе, ама вие от някоя партийна централа ли пишете?
  Или НПО?

  Обучението по езика да го вкарате в злободневието и да го принизите до нивото на тийновете в мрежата и обсъждане на медийната пропаганда?
  И да ги обучавате как да попълват формуляри?

  Няма що, пътят към мущроване на идеалната овца - потребител и гласоподавател според както му подсвирне агитпропът!

  Той Танев се беше изпуснал, че целта на образованието е да възпита идеалният потребител, ама вие отивате и една ступка по-нататък!
  Ай .... бийййп!

 35. 35 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  До коментар [#33] от "Храбър":

  Училищен байчо с палка!
  !

 36. 36 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ето едни мерки:
  1. Образованието престава да в задължително, за да не пречат тези, които не виждат ползата от него.
  2. Образованието започва да се заплаща на пазарен принцип, за да се осигури качеството му.
  3. Разрешава се свободната употреба на огнестрелно оръжие за самозащита в среда с огромно социално неравенство.

  Евроатлантида
 37. 37 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  До коментар [#34] от "xm...":

  Прав си! Танев, този османофил се беше изцепил така.
  !

 38. 38 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 347 Неутрално

  важно е чалгата да върви,народе възродени

 39. 39 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  Сега като се върне в училище оня вербувания бомбаджия дето не е терорист и нещата ще си дойдат на мястото.
  !

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  За първи път от години двойките на матурата по литература растат, средната оценка - най-ниска

  И сигупно за първи път се публикува факт в подкрепа на всеобщото мнение сред обществото , че нацията неотклонно изпростява .

 41. 41 Профил на amr47488125
  amr47488125
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Също така от МОН са били с указания към проверяващите да "режат" точките на отличниците, да се заяждат за дреболии... Защо ли? За да попречат на децата, които искат да отидат да учат извън страната. Колежка от елитна гимназия е плакала след като е видяла как са "орязали" децата и на всичко отгоре е нямало рецензии, а тя е трябвало да им обяснява защо са им отнети толкова много точки, при положение, че няма причина да се отнемат....

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Мила родна картинка . А се чудим и обиждаме ,когато външни институции определят нашите деца като ФУНКЦИОНАЛНО неграмотни . Няма как да е другояче при такива функционално НЕПРИГОДНИ ДЪРЖАВНИЦИ .

 43. 43 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "xm...":

  "Ефективна ежедневна комуникация" е точно обратното на разлятата тийн-комуникация чрез коментари под видеа в Ютуб. Означава да можеш да си подредиш думите и изреченията така, че отсрещната страна да разбере сравнително бързо и недвусмислено каква идея искаш да предадеш. Без повторения, недомлъвки и ад-хоминем отклонения, без удивителни, без "ами", без "в смисъл". Също означава да има някаква кохерентност в даден диалог, т.е. да се следва някаква нишка, а не всяка реплика да бие в различна посока.

  Сравнете стила на комуникация в български форуми и в англоезични такива, да видите за каква културна пропаст става въпрос между нас и цивилизования свят.

  Точно такива хора са рационални и информирани потребители и винаги могат да отсеят маркетинг плявата от субстанцията.

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър":Ми хайде дай идея за "ефективни мерки, осигуряващи дисциплината в час

  НЕ ИДЕЯ , А ПРАКТИКАТА Е СКРИТА В АРХИВИТЕ ОТ ПРЕДИ 89- ТА ГОДИНА . ТАМ Е ЗАПИСАНО ВСИЧКО , КОЕТО СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА ВЪВЕДАТ КАТО ИНОВАЦИИ. вКЛЮЧИТЕЛНО И ЗЕЛЕНЧУКОВИ ГРАДИНИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ , ЧИЯТО ПРОДУКЦИЯ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ХРАНА В ТЕЗИ ГРАДИНИ . НЕСКОПОСАН ОПИТ ДА СЕ ВЪЗРОДЯТ ОПИТНИТЕ ПОЛЕТА В ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕДИ 89-ТА

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#34] от "xm...":"Ефективна ежедневна комуникация" е точно обратното на разлятата тийн-комуникация чрез коментари под видеа в Ютуб. Означава да можеш да си подредиш думите и изреченията така, че отсрещната страна да разбере сравнително бързо и недвусмислено каква идея искаш да предадеш. Без повторения, недомлъвки и ад-хоминем отклонения, без удивителни, без "ами", без "в смисъл". Също означава да има някаква кохерентност в даден диалог, т.е. да се следва някаква нишка, а не всяка реплика да бие в различна посока.Сравнете стила на комуникация в български форуми и в англоезични такива, да видите за каква културна пропаст става въпрос между нас и цивилизования свят.Точно такива хора са рационални и информирани потребители и винаги могат да отсеят маркетинг плявата от субстанцията.
  —цитат от коментар 43 на irobot

  Мдам ...
  Отзад-напред ...
  1. Знаех си аз, че сте "постмодерн"! Като гледам идеалът, който посочвате.
  2. За обяснението ви за комуникацията.
  Ама вие май си карате по лиШче, а не вдявате?
  Каква "обмяна на идеи", когато от матурата лъсва, че просто няма "идеи" отвъд чисто вегетативната нервна система и първосигналните реакции "фьешън" - "гот" - "кофти"?
  Пречат ви "мухлясалите автори", а искате да ги замените за "идеен обмен", досега осъществяван с "Абе, а?" - "Ъ!" - "Ааааааа!", но вече на "по високо ниво"?
  И какво по-високо ниво да изразиш "идеята", която идеално се е оправяла досега с няколко приматски звука и грухтяща интонация? То не, че не може, но са го правили точно "мухлясалите автори", които вие отричате!
  Модерните автори? Ами те също ще са им тегави, разликата мегду големите "мухлясали" и големите "модерни" като многоплановост и богатство на образи и език няма, освен ако не са злободневни и лековати. Но това не е литература, а халтура. И вие ще ги нахакате вътре, та да ги възвисите? Мдам ...
  И всичко това ще опаковате и затвърдите чрез обучение в попълване на формуляри - тази възвишена форма и стил на изящната словесност!
  Баси, чеСно!

 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#32] от "xm...":И за това е виновно училището на последно място!
  Тия "навици" и "разбирания за живота" не идват от училище, а от обществото и мама и тате, които вегетират в това общество!

  Училището е еманацияна взаимоотношенията между всички членове на обществото и се влияе от напълно от тези взаимоотношения . А те пък се формират отразличните условия за стандарт на живот , кариерен просперитет , , различни възможности за осигуряване на минимум от условия за нормален живот и куп още условия , които НЕ ЗАВИСЯТ ЕДИНСТВЕНО от личността на индивидуалния член на обществото . Зависят от устройството на държавната управленска система , накратко от поставянето на Закона и спазването му на пиедестал на приоритет . . Звучи помпозно , но краткото му значение е достъп до хляб и право на сносен живот ЗА ВСИЧКИ . Тълкувано не като лозунг , а като жизнено човешко право .

 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#29] от "eminem9876":Според мен матурата по БЕЛ е излишна. Може да се отмени. За кво им е на децата този език. Само си губят времето.

  Ми да сготвят Език по Американски английски , да речем .

 48. 48 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#45] от "xm...":

  Развитият свят в 21-ви век е постмодерен и съответната култура и ценности са всепроникващи по всички канали – информационни, в интелектуалния дискурс, в градоустройството ако щете. Невъзможно е да искаме да се движим паралелно с този развит свят и да се скрием под кьошето от тези процеси, зачитайки само любовната история на Бойчо и Рада.

  Идеите идват когато я има съответната среда на обсъждане на процеси и явления, на критика и самокритика. Тук говорим за смяна на парадигмата в образованието, което трябва да се постигне с широк обществен консенсус от учители, ученици и родители.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Весело

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  Мила, познавам милионери, които едва пишат но прекрасно диктуват. Като те гледам и ти не си цъфнала и вързала нито парично нито семейно. Разъждавай малко повече. Или може би си въобразяваш, че бойко ти сам си пише речите ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7382 Неутрално

  Учениците от Варна с най-добър резултат на матурата по БЕЛ!!!

  [email protected]
 51. 51 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Ми хайде дай идея за "ефективни мерки, осигуряващи дисциплината в час".
  —цитат от коментар 33 на Храбър


  Гонене от час на ученици, които пречат на учебния процес, придружено с глобяване на родителите им. Изгоненият от час ученик - да се заеме с почистване на училищните площи.

 52. 52 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  А дали форматът на матурите е същия както през миналите години? Отделно, средната оценка все пак трябва да си е средна оценка. Смущаващи са някои детайли, например как много ученици преписват или преразказват, вместо да анализирват. На това се набляга много отдавна в образователната система.
  И последно, материалът за учене става все по-сложен ако сравним с примерно последните 30 години.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 53. 53 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Що не се гръмнеш? Виртуално?

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":Мила, познавам милионери, които едва пишат но прекрасно диктуват. Като те гледам и ти не си цъфнала и вързала нито парично нито семейно. Разъждавай малко повече. Или може би си въобразяваш, че бойко ти сам си пише речите ???
  —цитат от коментар 49 на КМЕТ В СЯНКА


  Доброто е заразно
 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6370 Любопитно

  И учителите да връщат процент от заплатата си съобразно процента на неграмотността сред учениците си.

 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6370 Любопитно

  И учителите да връщат процент от заплатата си съобразно процента на неграмотността сред учениците си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK