Кои са отличниците на матурите: елитни гимназии и едно селско училище

Кои са отличниците на матурите: елитни гимназии и едно селско училище

© Георги КожухаровВъпреки ниските средни резултати и ръста на двойките на матурата по български език и литература традиционно има училища със среден отличен успех - четири гимназии в София и Езикова гимназия "Пловдив". За първи път в класацията на училищата с най-добри резултати на втората матура, която е по избор, попада и селско училище - СУ "Христо Ботев" в смолянското село Чепинци. Това сочат данните на Министерството на образованието и науката (МОН), коието бяха представени днес.


За поредна година зрелостниците от Немската езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София имат най-добрите резултати на матурата по български език и литература - среден успех 5.64. На второ място по успех са учениците от столичното училище 73 СУПЧЕ "Владислав Граматик" - с 5.60 среден резултат, а на трето - зрелостниците от испанската гимназия в столицата - 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" - с 5.54.


На четвърто място по успех на матурата по български език и литература се нарежда Американският колеж в столицата с 5.51, а на пето - английската гимназия в Пловдив ЕГ "Пловдив" - с 5.50.
Следващи в класацията са ЧЕСУ "Дорис Тенеди" (5.46), СМГ "Паисий Хилендарски" (5.44), Първа частна математическа гимназия (5.41), ГПЧЕ "Йоан Екзарх" (5.38) и Първа английска езикова гимназия (5.37).


На втората матура, чийто предмет е по желание, най-висок успех имат учениците от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" - отличен 5.76. На второ място е Първа частна математическа гимназия с успех 5.67, а на трето - училището в смолянското село Чепинци "Христо Ботев" с 5.66. Следват ги немската гимназия "Проф. Константин Гълъбов" с 5.60 среден успех и Американският колеж - 5.58.


Според данните на министерството голяма част от зрелостниците в селското училище, които са общо 26, са държали втора матура по биология, на която се дължи и добрият резултат на училището. По информация на ведомството учителката Даниела Куцева е провела няколко пробни матури на зрелостниците.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Хубаво за елитните училища и учителката по биология от Чепинци заела се с тези 26 зрелостници, но лошото е, че като цяло за страната резултатите са доста мизерни, да не кажа плашещи.
  Ясно е, че малцина от децата от децата от езиковите, математическите и подобни училища ще останат да учат в български университети, а оттам и липсата на нужното ядро от умни деца във висшето образование ще доведе до едно плашещо състояние за бъдещото квалификационно възпроизводство на населението

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Да не забравяме ,че от министерство на образованието надминаха по сложност матурите с объркани въпроси и изпитите за английски сертификат на Оксфорд - демек станаха по-английски калинки от англичаните!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Разстроено

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Прав си даскале. Плашещо е.

 4. 4 Профил на amr47488125
  amr47488125
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Също така от МОН са били с указания към проверяващите да "режат" точките на отличниците, да се заяждат за дреболии... Защо ли? За да попречат на децата, които искат да отидат да учат извън страната... Колежка от елитна гимназия е плакала след като е видяла как са "орязали" децата и на всичко отгоре е нямало рецензии, а тя е трябвало да им обяснява защо са им отнети толкова много точки, при положение, че няма причина да се отнемат....

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Преди няколко години най-много отличници имаше в Смолян .После се оказа , че са им подсказвали учителите...затова сложиха камери.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  В Кърджали. Не беше Смолян.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  91 и 73 са немски гимназии, СМГ с втора матура са избрали вероятно математика
  Браво на всички!
  Ще бъде интересно тези под чертата кои са

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":
  До коментар [#6] от "АзКлавдия":
  Гимназията-първенец няколрко години беше тази в Ардино, а не в Кърджаи или Смолян. След като въведоха камери, тя отиде на полагащото й се място. Н отрайно се дискредитираха матурите. Явно сега са пропуснали контрола в това село.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Весело

  До коментар [#8] от "авторът":

  Там някъде беше .ДПС произвежда отличници

 10. 10 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 443 Весело

  Забележете момичето на снимката - носи раничка на "Слипнот"

  Браво!!!

  А можеше да е на Преслава примерно...

 11. 11 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  В паралелката на дъщеря ни в СМГ от 32 зрелостници 31 се явиха на математика. Основно математиката и изборът и в другите паралелки, а съдейки по средния резултат, отличните оценки са доста.

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#10] от "maminsin":

  Не е момиче а е момче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#8] от "авторът":

  Камерите са се развалили в удобното време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Резултатите от елитните гимназии и то от матури нагласени да отговарят на нашето си ниво не са показателни за нивото на средното ни образование.

  Истината е в международните тестове за нивото на образованието PISA които се провеждат по методика единна за всички страни. А там сме пълна дупка, в PISA2015 сме на 45-то място от 72 страни, на последните места в ЕС /отново/.

  И още нещо, неприятно впечатление прави тази свръх фиксираност върху матурите по български език.Грамотността е важно и необходимо нещо. Но много по-важни за напредъка и благоденствието на една държава са природните науки, те са фундамента на техническото образование, а от там и на производството и националният продукт. Лоша услуга прави на България редакцията на Дневник която напълно ги е загърбила, създават вредни нагласи в обществото. И после се чудим защо всички са се юрнали чиновници и мениджъри да стават.

  https://www.investor.bg/drugi/128/a/bylgariia-e-45-ta-v-izsledvane-na-pisa-za-znaniiata-na-15-godishnite-uchenici-229730/
  България е 45-та в изследване на PISA за знанията на 15-годишните ученици

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/12/06/2877924_bulgarskite_uchenici_funkcionalno_negramotni_socialno/
  Българските ученици: функционално неграмотни, социално неподвижни

  30% от деветокласниците нямат базисно ниво по четивна грамотност, математика и природни науки, сочат тестовете на PISA

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  ....училището в смолянското село Чепинци "Христо Ботев" с 5.66...... не знаят там какво ги чака.... Сега, докато се разбере тайната на успеха, ще ги разкатаят от проверки.
  Не завиждам на ...учителката Даниела Куцева ... и колегите и.
  А, колкото за спада в успеваемостта - ами... реформи...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  До коментар [#11] от "tokkay":

  По оценките си личи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Матурата, както и "кандидатстудентски изпит" са двете най-тъпи неща в образованието по света и у нас. Първо, че се фалшифицират изключително лесно. Второ, не можеш да обричаш бъдещето на един човек да зависи от представянето му в един ден и час. Матурите имат смисъл единствено ако беше разрешено домашното обучение и те се ползваха, за да се дадат дипломи на деца, които не са посещавали държавните индоктринационни центрове. В този си вид са рядко безмислени - за какво има оценки през годините, ако накрая всичко зависи от един изпит?!? При настоящото ниво на комуникации лесно може да има система, проследяваща резултатите на децата през всички години, всичките им проекти и т.н., на чиято база да бъдат оценявани.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Колкото повече се увеличават учителските заплати, толкова учениците са с по-слаб успех. Значи връзката между двете не е , каквато трябва.

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  За момента няма по-добър измислен, като се прави подбор. Тъй като при нас винаги всички се съмняват, не е лошо МО да прави тест, подобен на проверките за допинг. Вземат се на случаен принцип по 5 деца от първите 10 училища и правят ЗАЕДНО повторна матура. Сравняват им се резултате с официалните, като се отчита каква е медианата на втория изпит. Все пак може да е по-труден или по-лесен и се вижда има ли преписване или не. Късметлиите повтарящи изпита, които не са излъгали се бонифицират по някакъв начин -прием в Университет, избор на по-добрата оценка или вечеря с някой международно известен човек. Стига да искат, не е сложно.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Нищо плашещо няма , даскале. В образованието всичко е толкова относително във времето , че не могат да се правят генерални изводи за състоянието в което се намира. Ще ти дам пример с нашия Пръв Държавен и Партиен Ръководител , Министър-Председателя на три български правителства Бойко Методиев Борисов , който го считаме за прост , неук и елементарен, а той завършил с пълно отличие училището в което майка му е била учителка.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  :) Апропо, понеже говоте в множествено число, кои сте тези, които го смятате за неук!?

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  Със златен медал и нарочна Грамота.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":Със златен медал и нарочна Грамота.
  —цитат от коментар 22 на КМЕТ В СЯНКА


  Златният медалист на урок по история:

  https://www.youtube.com/watch?v=RRV7t1sdExg

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Плашещо е историческото невежество на премиера на България, който като ученик е бил пълен отличник. Плашещо е било състоянието на българското образование през периода , когато Борисов е бил ученик. Този човек е получавал отлични оценки по история , по която дисциплина е пълен невежа, по някой от западните езици , които е изучавал в училище , а сега не може да обели бъкел на чужд език. Дори руски не разбира и трябва да слага слушалки за превод от руски на български , когато беше в Русия на пресконференцията с Путин.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До 12:"КМЕТ В СЯНКА"...":Не е момиче а е момче...."

  Джендър?

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":

  "Колкото повече се увеличават учителските заплати, толкова учениците са с по-слаб успех. Значи връзката между двете не е , каквато трябва."

  Колкото повече се увеличават "децата със специални потребности", толкова учениците са с по-слаб успех.
  Значи, нечия логика е много, много халтава. Между другото, тия зрелостници са ги учели учители с неувеличени, направо мизерно заплати като на чистачките на Баце на летището. Плащате като за чистачки, получавате боклук, еко боклук, натруфен с всякакви модерни ценности.

 27. 27 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До 12:"КМЕТ В СЯНКА"...":Не е момиче а е момче...."Джендър?
  —цитат от коментар 25 на historama


  Джендър, звучи актуално

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Весело

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  "Плашещо е историческото невежество на премиера на България, който като ученик е бил пълен отличник."

  Плашещо е, направо ужасяващо, когато "умник" прави заключения по частни случаи. Накъде върви таз страна … към нечий частен джоб!?

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Весело

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  "който го считаме за прост , неук и елементарен"

  Той е доктор на науките. Всъщност всичките ни премиери са доктори по науката, без Филип Димитров и Симеон Сакскобургготски. После "недисертабилните" форумци обвиняват народа, че не знаел за кого да гласува.

 30. 30 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 57 Весело

  До коментар [#8] от "авторът":Там някъде беше .ДПС произвежда отличници
  —цитат от коментар 9 на hodounski


  Не. Габровският ТУ кове специалисти за ДПС.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred":

  Никой не създава вредни представи в обществото.Просто техническите специалности са в пъти по-трудни от хуманитарните.Не от всеки може да стане инженер.

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":В паралелката на дъщеря ни в СМГ от 32 зрелостници 31 се явиха на математика. Основно математиката и изборът и в другите паралелки, а съдейки по средния резултат, отличните оценки са доста.
  —цитат от коментар 11 на tokkay


  Ти ли беше тоя,дето се преместил в София единствено,защото детето ти е било прието в СМГ?
  Явно е пълно със свръхамбициозни родители,щото една днес ми се хвалеше,че детото й било прието в МГ след 5-и клас.
  И то става въпрос за момичета.

 33. 33 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  “Малцина”? Завърших Първа английска в София преди няколко години и 4-ма от над 30 души само учихме в чужбина. Половината се върнахме и в България макар и по лични причини (нерационални). И в другите класове бе така. Някои вече се върнаха и то въпреки че тук не е хубаво. Не знам за клас повече от 40 % да са заминали.

 34. 34 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  Кои родители са свръхамбициозни, онези, които дават десетки хиляди за школи и уроци, за да влезе наследникът в престижно училище, или онези, чието дете го прави с лекота без нито един частен урок или школа? Защото ние сме от вторите., на принципа какво то стане. Е, като става, става... Не насилваме, не налагаме мнение, изборът е на младежите, а ние само съдействаме.

  No Pain No Gain
 35. 35 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Най-много заминават учащите немски паралелки, защото образованието в Германия и Австрия е евтино. А в СМГ са машини и учат компютърни науки в топ чужди университети. Може би скъпото образование в Англия възпира възпитаниците на английски гимназии да учат в Англия.

 36. 36 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Докато субсидиите следват учениците, учениците няма да следват.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Весело

  До коментар [#36] от "qwerty 500":

  Внушението на фондацията "Институт за пазарна икономика" беше: "Парите следват ученика", в резултат на което "ученичките" останаха в къщи, родиха нови ученици за да дойдат още пари направо в маалата.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":Кои родители са свръхамбициозни, онези, които дават десетки хиляди за школи и уроци, за да влезе наследникът в престижно училище, или онези, чието дете го прави с лекота без нито един частен урок или школа? Защото ние сме от вторите., на принципа какво то стане. Е, като става, става... Не насилваме, не налагаме мнение, изборът е на младежите, а ние само съдействаме.
  —цитат от коментар 34 на tokkay  Ваше си право е да решите къде да учи детето.За да пратиш момиче в СМГ,значи сериозно е залягала над учебниците, независимо дали е посещавала частни уроци.

 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Не мога да разбера какво значение има това ,че ББ не знае чужд език , идва гръцкия премиер ,влизат в много добър контакт и си постига целите ,влиза с европейските ръководители в свободен контакт и си постига интереса и те го уважават , същото е и с Ердоган ,единствен ББ може да влезе когато и както си поиска при него и да му иска всичко ,получава му се , какво значение има ,че останалите били много културни ,с по 3 висши и били интелект ,като не могат да реагират нито на едно бедствие ,авария или нашествие дори на маргинали ,а ББ успява , едното с другото не се връзва ,голям кеф ли щеше да ви бъде ,ако ви управляваше супер интелигентен премиер ,а държавата да е пълна с 1 милион бежанци и ние да сме на хуманитарни помощи ,а полицията да обикаля с пръчки и счупени лади по улиците да въвежда ред.Разбира се ,че образованието е под всякаква критика ,първо учителите нямат никаква подготовка и обща култура или някакво възпитание ,в няколкото случая ,в които имах щастието да вляза в училище в досег с учители във връзка с децата ми , едва се сдържах да не нахлузя някой тупаник ,толкова тежка посредственост и самочувствие сред даскалите и липса на каквато и да е мярка в отношенията и с деца и с родители , абсолютно неподготвени да работят с хора ,пишат оценки на основата какво им се дава рушвет или как се държи детето в час , дали ги четка и не им прави проблеми , а преподаването на уроците е пълна порнография ,децата ми ходят на частни уроци ,благодарение възможностите ни и от там добри оценки и дипломи ,същото е положението и на близките ми и познати край мен ,който плаща на частно е добре ,който не може ,нищо не става от децата му , влиза в измислен ВУЗ ,за измислена диплома и завършва ,като 80% даже не знаят по какво и изобщо нямат представа ,какво са учили ,а да на казвам какво могат ,пълна порнография ,образованието създава изкуствена заетост и запазва в България изкуствено част от младото поколение ,за да се постига макар и малка раждаемост ,който се излъже .

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#39] от "edin drug":

  Лошото е не че не знае чужд език,ами че не знае дори български добре!

  klimentm
 41. 41 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  "Бъдещето квалификационно възпроизводство" звучи като един социалистически лозунг...
  Иначе не съм съгласен. Факт е че българското университетско образование деградира с години почти във всички облсти така че тези хора по-добре да отидат да се образоват в добри университети. А който иска да остане или да се върне да живее и работи в България си е нейна/негова работа.

 42. 42 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  "Лошото е не че не знае чужд език,ами че не знае дори български добре!"
  _______________
  Ти кат си много умен, що не си премиер???
  Аман от отворковци, дето спорят колко езици знаел Б.Борисов - знае толкова че да се разбира с всички важни хора на Балканите и в ЕС.
  А за отворковците , дето английския им е като матерен език - дали се сещате, че е въпрос на национална чест представителя на държавата ни да говори на родния си език с чужди политици???
  Затова има преводачи . И не само затова , а за да може да премисли думите си , докато му превеждат. Тва не състезание за бърз отговор, все пак, а политика, ама "много умните" с аи-кю 78 не го проумяват.
  Но за сметка на това пък, критикуват на поразия :)
  Колко от вас - критикуващите - имате докторска степен, а?
  Поне магистър, ама надали ....
  Жалки сте!

 43. 43 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Второ, не можеш да обричаш бъдещето на един човек да зависи от представянето му в един ден и час..
  —цитат от коментар 17 на Тюфлекчия


  Да не драматизираме толкова.

 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Матурите не са глупост, а са най-правилното нещо, правено в образованието през последните десетилетия. Те дават равен критерий за всички ученици. Преди в университетите постъпваха пълни отличници от малки градчета, които нямаха елементарна грамотност, а в СМГ и НЕГ средният успех беше 5.50.

 45. 45 Профил на Кокошка
  Кокошка
  Рейтинг: 0 Неутрално
 46. 46 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  А по темата на статията - 4 гимназии били отличници , а останалите 4444?
  Средно 4 , ама ако трябва да се мери честно и неграмотност ( 6-4-2), то си е 50% зле.
  Не разбирам защо се отделя такова внимание на матури - тея оценки за вход в "MIT" ли важат, или за "Кембридж" и "Оксфорд" може би?
  Има поне 200 висши училища, дето приема и с 2-ки у нас , така че нема трагедия :)

 47. 47 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Аз не решавам и не пращам. Децата ми правят избора. И носят отговорност за него. Това ли е трудно за разбиране?
  Това с пола на детето и математиката няма да го коментирам...

  No Pain No Gain
 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":Аз не решавам и не пращам. Децата ми правят избора. И носят отговорност за него. Това ли е трудно за разбиране? Това с пола на детето и математиката няма да го коментирам...
  —цитат от коментар 47 на tokkay


  Хайде сега-естествено,че родителите влияят на децата за тяхното образование.Още повече,когато се касае за средно образование.
  Не ви критикувам-просто сте свръхамбициозни родители.Аз съм последният човек на света,който ще отрече образованието,защото всичко в живота си дължа на образованието.Въпросът е че едно дете може да получи добро образование и без непременно да е в "топ училище".Твърде големите изисквания и натоварване с очаквания в тази възраст могат да се отразят много негативно на детската психика.

 49. 49 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#39] от "edin drug":

  Вашият "пробивен" премиер, който ни е спасил от нашествие, е начело на държавата повече от десет години. Успешните ръководители имат визия за развитието, не се фиксират само върху увеличението на приходите в компанията. Доброто образование, здравеопазване и стабилна съдебна система са предпоставки за нормалното функциониране на една държава. Вие обаче не искате такива неща от държавниците ни, а след това се чудите защо ставало така. Ама еднокнижникът няма никаква вина, нали?

 50. 50 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Кой ги гледа изобщо тези матури?
  Аз имам 3 на матурите и затова станах зъболекар. 😁

  If you are going through hell... Keep going!
 51. 51 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Изобщо не съм се готвел за матурата. Просто се явих и я взех. Помня само, че беше елементарно да се изкара тройка.
  Пс. Сега си погледнах дипломата и се оказва, че имам 4. 😁

  If you are going through hell... Keep going!
 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#41] от "Noname":
  Възможно е и такава асоциация на мисленето. Ако искате, заменете го с “инвестиции в развитието на човешкия капитал”.
  Това не променя факта, че в това отношение българската държава няма стратегия, а проблясъците, на пример в сферата на ИТ, за които пише колегата, са въпреки инертността на системата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK