Изпитите след 7-ми клас: последни уточнения

Изпитите след 7-ми клас: последни уточнения

© Цветелина Белутова, КапиталИзпитните работи на седмокласниците по български език и литература и по математика, които са вход за кандидатстването в гимназия, ще бъдат проверявани тази година за първи път изцяло по електронен път, заради което ще има известни промени в изпитните бланки.


Министерството е изпратило в последните десетина дни новите бланки по училищата, а новостите предизвикаха съмнения дали учениците ще се справят в последния момент и вниманието към детайлите за попълване няма да ги отвлече от основната задача - да отговорят правилно на въпросите от тестовете.


От Министерството на образованието коментираха пред "Дневник", че промени наистина има, но не са съществени и затова не е правена специална кампания за разясняването им. Ето най-важното накратко преди първия изпит в понеделник:


Идентификационни бланки
Една от промените е, че в дъното на първия лист от изпитния комплект вече се намира т.нар. идентификационна бланка, на която ученикът трябва да напише трите си имена и ЕГН-то си, след което да се подпише. Важно изискване е името да е написано с печатни букви и максимално четливо.


След попълването на бланката, тя се подписва и от квестор, откъсва се по фабрично направения контур и се запечатва в най-малкия бял плик, който учениците са получили. Това ще става в края на изпита.


Министерството публикува изпитната бланка, за да могат учениците и родителите им да се запознаят с нея (вижте прикачения файл).


Заради сканирането на изпитните работи има още две нови изисквания: да се пише само с черна химикалка и да не се излиза от редовете нито вляво, нито вдясно.


Изпитните книжа имат баркод. Той обаче няма отношение към работата на учениците и цели само да защити учениците и да няма никакво съмнения в резултатите, обяснява Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в образователното министерство.


Разделянето на свитъка


Според първоначалните инструкции, дадени на училищните директори, свитъкът с листове, на които са изпитните задачи и мястото за писане на теза и преразказ не трябваше да бъде разделян. Това означаваше, че листовете за чернова не могат да се откъснат, за да се сложат до беловата и да се преписва лесно от единия на другия лист. Според променени инструкции от регионалния инспекторат в София, листите за чернова могат да се откъснат, но трябва задължително да се приберат накрая в големия плик заедно с беловата и изпитната бланка.


Попълването на бланките с отговори като цяло следва досегашните правила. Възможностите за поправка на верния отговор също не са променени в сравнение с предишната година. Върху тестовете може да се пише, но важат единствено отговорите, посочени в изпитната бланка.


На листовете за белова и чернова може да се пише двустранно.


Проверката - само за пет дни


Проверката на изпитните работи на седмокласниците е поставена на изпитание заради рязко намаляване на броя проверители в последния момент и свиването на сроковете за резултати, съобщава в днешния си брой вестник "Сега". На изпитите по официални данни ще се явят 61 223 ученици, чиито работи за първи път ще бъдат проверявани изцяло електронно.


По информация на вестника намаляването на проверителите се потвърждава от заповед на образователното министерство от 10 юни, като в София-град вместо 120, оценителите по български и литература ще бъдат 64. Във Варненска област от 31 проверяващите са станали 21, в малките области - от десетима са свити на петима. Причината - че системата за проверка може да работи максимално с 800 токен устройства, т.е. не може да издържи прекалено много проверители. Очакванията са един преподавател да оценява по около 60-70 работи на ден, но според някои експерти в София може да се стигне и до 100 теста на ден, се посочва в статията.


В същото време периодът, в който писмените работи трябва да бъдат проверени, е намален на 5 дни - от 20 до 25 юни, срещу не по-малко от 12 дни досега и то при по-големи комисии от оценители.


Пред "Дневник" Евгения Костадинова уточни, че комисиите от оценители се определят от всяко регионално управление на образованието, поради което не можело да се прави съпоставка дали са повече, или по-малко. "Не е същественото какъв е броят на оценителите. Същественото е, че оценяването се извършва в електронна среда, която е за улесняване на работата на оценителите", коментира тя и уточни, че електронната среда улеснява учителите, които в предходни години са проверявали върху хартия и пренасяли върху протокол.


Нямаме притеснения, че комисиите, така, както са определени, са недостатъчни. Или пък - че времето няма да им стигне, декларира Костадинова.


Виж си работата


Проверката на изпитната работа на ученик също за първи път тази година ще се прави онлайн в определени за целта срокове. Както всяка година, така и сега, оценките са окончателни: "Ако родител или ученик прецени, че не харесва оценката, това не е основание за нова проверка или за смяна на оценката".


Кандидатстването онлайн


Образователното министерство разпространи и обяснение стъпка по стъпка как се кандидатства онлайн за гимназия. Сайтът, в който ще бъдат обявени оценките и през който ще се прави подаването на заявления за класиране вече работи, а за вход в него служат входящият номер и кодът за достъп, вписани на служебната бележка, която училищата издават на всеки седмокласник за участие в Националното външно оценяване.


Още за изискванията за изпитите след седми клас - тук


Още за кандидатстването - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Успех на децата! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Иде поредната жътва за корумпетата в образованието !!!
  Кастрева кога ще се пенсионира ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Пак се правят промени в последния момент без МОН да е готов. 60-100 работи на ден е твърде голямо натоварване, което ще доведе до претупване и грешки в оценяването. Силно съмнително е дали всяка работа ще се прегледа поне от 2-ма оценители.
  При такъв голям ресурс хвърлен от децата, родителите и преподавателите им в подготовка за изпитите МОН можеха да се постараят повече. Или като не им е готова системата да отложат за догодина.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1833 Весело

  60-100 работи на ден? Леле, какво качество ще падне, направо убийствено, така да се каже....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Тази организация е под всякаква критика.
  И с тези изисквания, за химикали, да не излизаш от ляво или дясно, за деца които вече ги тресат хормоните, ще бъде епично.

 7. 7 Профил на Кръстина Манолова
  Кръстина Манолова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това уточнение от МОН манипулира:
  - казва половината истина за комисиите,
  - замазва негатива чрез позитива на е-формата,
  - мълчи за това, че критериите за оценка на преразказа бяха модифицирани през годината тайно и полека, като прозрачността и обективността бяха заменени от непрозрачност и субективност!

  Вярно е, че комисиите от оценители се определят от РУО, но е вярно и друго: МОН редактира съставите драстично!

  Това означава, че за да спазят графика, трябва да работят дневно по 10 часа без прекъсване, като проверителите ще имат по-малко от 11 мин. за писмена работа. Те не са достатъчни за качествено проверяване и оценяване!

  Въобще не коментирам, че работният ден според ТК не е 10 часа. Както и това, че проверител на ДЗИ сподели, че нейната комисия е работили по 12 часа и половина: дива експлоатация на учителите! Колкото и да им платят!

  "Пред "Дневник" Евгения Костадинова уточни, че комисиите от оценители се определят от всяко регионално управление на образованието, поради което не можело да се прави съпоставка дали са повече, или по-малко. "Не е същественото какъв е броят на оценителите. Същественото е, че оценяването се извършва в електронна среда, която е за улесняване на работата на оценителите", коментира тя и уточни, че електронната среда улеснява учителите, които в предходни години са проверявали върху хартия и пренасяли върху протокол".

 8. 8 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Нямат право право на обжалване!!!
  Предполагам в деня на Страшния съд ще е нещо подобно.
  НВО-то след 7-и клас е върхът на падението на МОН.
  Огромен стрес за деца и родители, болен, умрял - трябва да се явиш.
  Не дай си Боже на детето ти да му се наложи да влезне в болница в деня на изпита- край! Образованието ти приключва.
  Освен ако не заложиш на частно образование или просто не ти пука какво ще учи детето ти.
  А постоянната промяна на правилата на изпита и тяхната противоречивост е само малък детайл от този титаничен абсурд на образователната ни система.

  За назидание на всеки, който си мисли, че образованието трябва да е нещо вдъхновяващо и мотивиращо.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 9. 9 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Прочетох "последни мъчения".

  Слочайнос?

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3730 Любопитно

  Кога ще има изпит за 7-ми клас за форумните неграмотници, е много интересен въпрос...
  Кога?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#8] от "Митко":

  Уважаеми колега,
  от недоразумения, наречени министри и висши чиновници, бъка не само в отбраната, здравеопазването и финансите ! Кариеристите гастрольори съвсем не се интересуват от резултатите и качеството на работата си. Други задачи решават те, на друг бог се кланят...
  Вие сам посочихте верния път:
  залагане на частно образование, но и това е малко - от детските ясли детето на грижливия баща и заинтересованата майка трябва да се развива в частни качествени (проверено!) детски заведения!

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  Децата ще издържат и този тормоз.
  Учителите все още са качествени, могат да издържат и повече тормоз. Докато им писне да се себераздават и теглят една майна на всички.
  На мен ми е любопитно друго. Много искам да се публикуват Свидетелството за основно образование, Дипломата за средно образование и дипломата за висше образование на ВСЕКИ чантаджия в това министерство, на всеки чантаджия във всяко РУО, на всеки Директор на училище и на Министъра и политическия му кабинет: зам. министрите, парламентарния секретар, ПР-а, Съветника...
  ДА видим техните оценки от свидетелства и дипломи.
  ТЕ този "тормоз" дали могат да го издържат?!:)
  Да се обзаложим ли с колко Единици са им ПО-НИСКИ оценките от тези на Учителите. А от оценките на добрите ученици?
  Същото и за АКТИВИСТИТЕ на любимите ни НПО-та в образованието!
  Просто да уточним кой кого трябва да организира и изпитва!
  :)
  !

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3730 Весело

  До коментар [#15] от "Шихан Йордечка":

  Неграмотна история, за пореден път.... Рецедив...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":
  Напънала се планината на МОН и родила какво? Същото. Некомпетентност, безхаберие и безразличие. Освен към далаверата с печатането на учебници, заплатите и бонусите останалото е НДП (по Дъглас Адамс). Смешници.

  Умен и красив жълтопаветник.
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  До коментар [#17] от "WALL-E":

  Така е, за огромно съжаление...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Изпитите след 7-ми клас: последни уточнения?!
  - никога обаче тези "уточнения" не са последни?!!!

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Иде поредната жътва за корумпетата в образованието !!! (едва ли толкова бързо и лесно ще станат нещата както няКОЙ си ги представят?!!!)
  Кастрева кога ще се пенсионира ?!?!?( хубав въпрос, но без отговор, такива хора като нея и баба Яга "немат спирка"?!!!)

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Горките дечурлига!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK