Доматена супа с чубрица

Доматена супа с чубрица

© Станка Стоянова

Като част от проекта "Ваканция, ура 2019", който събира добри идеи за прекарване на свободното време през летните месеци извън училище, "Детски Дневник" ще публикува поредица от идеи за здравословна и интересна храна, която можете да приготвите заедно с малките или да оставите изцяло в ръцете на по-големите деца.


Автор на рецептите е Станка Стоянова - социален предприемач и кулинарен блогър. Тя е част от Управителния съвет на фондацията "За храната", която си поставя за цел да намери обществена подкрепа за създаването на навици за здравословно, пълноценно и природосъобразно хранене на децата във всички възрасти (още за фондацията прочетете тук). "Детски Дневник" публикува рецептата от блога й Know how to cook.


Тази доматена супа е семпла и много лесна за приготвяне.




А необходимите продукти в този момент от годината (все пак навън е жарко лято) се намират във всеки български дом – сладки, зрели под жарките слънчеви лъчи, домати, лук, чесън и няколко стръка прясна чубрица.


Изберете добре узрели домати. Дали ще са розови или червени, не е чак от такова значение, но е важно да бъдат добре узрели, за да притежават характерната за тях приятна сладост.


Необходими продукти


750 гр. домати
60 г лук
1-2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
200 мл вода
6-7 стръка прясна чубрица
сол


Начин на приготвяне


Нарежете лука и чесъна на ситно. Обелете доматите и ги настържете на едро ренде или ги смелете в кухненски робот или чопър.


Задушете лука в зехтина и 1-2 с.л. вода. Щом побелее, добавете чесъна. Разбъркайте и гответе, докато усетите приятен чеснов аромат.


Добавете доматите. Разбъркайте и посолете. Оставете да се готвят около 5-10 минути. Прибавете водата, щом забележите, че доматите са започнали да променят цвета си.


Варете супата още 10-15 минути или докато прецените, че е готова. Преди да я отместите от котлона, добавете ситно нарязаните листа прясна чубрица. Опитайте и ако е необходимо, добавете още сол.

Тази рецепта лесно може да се превърне в чудесен летен сос, който да добавите към печени зеленчуци. Много добре си подхожда с печени чушки и патладжан. По-смелите, които обичат експериментите, може да го използват като сос към безглутенова паста или пица. Може дори да го използвате като основа за рататуй.


В рубриката "Ваканция, ура 2019" ще откриете още рецепти - за телешки кюфтета с тиквички и печени чушки, пица с блат от тиквички и кайсиев сладолед с босилек.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Неутрално

    Предпочитам босилек, риган и мащерка в деликатен микс. Може и майорана.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Разстроено

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

    Предпочитам босилек, риган и мащерка в деликатен микс. Може и майорана.
    —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


    Постно!
    Доматена супа л.... не прави!

  3. 3 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Любопитно

    Предпочитам босилек, риган и мащерка в деликатен микс. Може и майорана.
    —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


    Може и малко цвик да си сложиш, от некоя мандра!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Неутрално

    Ако киселее се добавя щипка захар.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Неутрално

    До коментар [#3] от "Милост за живите":

    Може ама сметана с не цвик.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  6. 6 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1248 Любопитно

    А, какво е цвик?

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  7. 7 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Любопитно

    До коментар [#3] от "Милост за живите":Може ама сметана с не цвик.
    —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА

    Сметаната е за буржоазията и либералите!
    Цвика е по народен,по партизански ръзбийш ли!Навява носталгия и спомени за ОФ!
    А бе,доматена супа ще!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  8. 8 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Весело

    А, какво е цвик?
    —цитат от коментар 6 на andreas_hofer


    Антипод на квик!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  9. 9 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 943 Любопитно

    Т.е. сготвено гаспачо 🤔

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  10. 10 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Неутрално

    Т.е. сготвено гаспачо 🤔
    —цитат от коментар 9 на aleks ivan

    Много по постно!

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Неутрално

    До коментар [#9] от "aleks ivan":

    Гаспачото е по-богато- домати, чушки, краставици+люта чушка по желание.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  12. 12 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4657 Любопитно

    Водката къде е?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  13. 13 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1267 Неутрално

    Доматена чурбица с чубрица.

  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Неутрално

    До коментар [#12] от "hamiltonf":

    Във фризера.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3097 Неутрално

    Помислих, че е на Ксали.

    Еретик
  16. 16 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2717 Неутрално

    До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

    "Ако киселее се добавя щипка захар.""

    Никаква захар. Глупости...
    Парче ситно настъргана ябълка. Може и предварително сварен и пасиран морков.

  17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Неутрално

    До коментар [#16] от "gmbh":

    Какъв сорт е ябълката ? Едва ли е грен смит?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  18. 18 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2111 Неутрално

    Гъста изглежда за супа, но впрочем е въпрос на виждане от страна на готвача, както и на вкус. Затова авторът споменава, че може да се ползва и за сос. В къщи не готвим гъсти супи не за друго, а защото заприличва на яхния.

  19. 19 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2717 Неутрално

    До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

    "Какъв сорт е ябълката ?""

    Интересен човек....
    Ти уточни ли каква захар да се ползва, от цвекло или тръстикова, рафинирана или не....на бучки или пудра?
    Какво те бърка какъв сорт ябълки. 🍎🍎🍎

  20. 20 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 2081 Любопитно

    Таз Станка дето показва доматената чорба, пише, че е блогър!
    Тва блогър, на български готвач ли означава?

    Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10370 Неутрално

    Звучи вкусно. За сос за патладжани и чушки обаче ще трябват повече лук и чесън :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  23. 23 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8121 Неутрално

    Като супа, не знам, но като сос , става.

  24. 24 Профил на cmy12603507
    cmy12603507
    Рейтинг: 1725 Неутрално

    Написаното в статията си е чист български сос за подправяне и добавяне към ястията. Е- щом други народи са си го кръстили гаспачо , си е техен проблем, но в нашата национална кухня си е сос за подправяне на ястия.

  25. 25 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 1539 Весело




    Таз Станка дето показва доматената чорба, пише, че е блогър!Тва блогър, на български готвач ли означава?
    —цитат от коментар 20 на Милост за живите


    Недей обижда сега социалните предприемачи :))))))

    Бог да благослови Америка за България!
  26. 26 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 3699 Неутрално
  27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4608 Неутрално

    До коментар [#12] от "hamiltonf":

    Това е сос за спагети, не е доматен сок.
    Винце иска, а не чист спирт.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Неутрално

    До коментар [#19] от "gmbh":

    Защото може да стане още по-кисело ако не ти е известно. Готварството не е за всеки самодеец.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  29. 29 Профил на slon
    slon
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Добавя се краставица и чушка и става гаспачо :)

  30. 30 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2962 Неутрално

    "Изберете добре узрели домати....но е важно да бъдат добре узрели, за да притежават характерната за тях приятна сладост."
    ....>> А бе то добре, ама тук в щатите не мога да намеря такива домати.:( Бяхме за малко в България наскоро( след 10 години отсъствие...) и просто бяхме поразени от това, колко е различен вкуса им. Сега все се мъчим да разберем, каква е тайната на Българския Домат.:)

  31. 31 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3979 Неутрално

    До коментар [#30] от "тулса":

    Ами не е хидропонната пластмаса събирана зелена и "доузряваща " в камионите напълнени с азотни смеси.

  32. 32 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2962 Неутрално

    До коментар [#31] от "daskal1":...хидропонна пластмаса
    >> Пак..руснаците са виновни.:)
    "....В 1938 году в нашей стране впервые вырастили овощи на гидропонике..."
    https://gidrostore.ru/histore_hidro/

  33. 33 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3979 Весело

    До коментар [#32] от "тулса":

    Абе колкото пъти минавах навремето покрай зъболекарския кабинет на университета (най-малко два пъти на ден), толкова пъти се чудех, как могат да изпращат хора в космоса и да имат ракетна и авиационна промишленост, а в същото време да ползват 4.5м висока зъболекарска машина която баботи максимално с 42 хиляди оборота, докато още тогава турнинните в България ряботеха с 300 хиляди? И тогава, и днес имат огромен проблем с "последната миля на комерциалното внедряване".

  34. 34 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8607 Неутрално

    Не е типичната супа за горещините, но изглежда вкусно.

  35. 35 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8607 Неутрално

    Не е типичната супа за горещините, но изглежда вкусно.

  36. 36 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 3089 Неутрално

    А, какво е цвик?
    —цитат от коментар 6 на andreas_hofer


    КметА, като наследник на обирач на мандри знае.

  37. 37 Профил на Неизвестен извършител
    Неизвестен извършител
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Таз Станка дето показва доматената чорба, пише, че е блогър!Тва блогър, на български готвач ли означава?
    —цитат от коментар 20 на Милост за живите


    То още пише, че и социален предприемач била. Това пък на български е да преливаш от пусто в празно.

    Рататуй и безглутенова паста.

    Изпедерастихте децата.

  38. 38 Профил на nickbg
    nickbg
    Рейтинг: 10 Неутрално

    "По-смелите, които обичат експериментите, може да го използват като сос към безглутенова паста или пица." Интересно, а за глутенова паста или пица не става ли? Или той глутенът реагира с доматите и тогава става страшно 😀.

  39. 39 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 329 Неутрално

    До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Еее не може, нема да е веган. Ша са обиди блогърката.

  40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4999 Весело

    До коментар [#39] от "Stan Todorov":

    Ще се ползва растителна.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  41. 41 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3584 Неутрално

    До коментар 30 от "тулса":

    "....Бяхме за малко в България наскоро( след 10 години отсъствие...) и просто бяхме поразени от това, колко е различен вкуса им. Сега все се мъчим да разберем, каква е тайната на Българския Домат.:..."

    Аз пък бях поразен от доматите в Тунис (м. април), които май също бяха парникови, но любопитното беше че настина имаха някаква сладост.

    Стига тези превъзнасяния по българските домати. Наистина градинските домати от м. юли и август са фантастични, особено тези, които са попаднали в салатата час-два след като са били откъснати. И само атакист може да ги сравнява с доматите от супера, пътували поне 2 седмици до масата ни.
    А горната рецепта е едно свежо допълнение към лятната ни кухня (бих искал да опитам нещо подобно със свежа чубрица), и всеки един кулинар може да я допълни с нещо. А забележката на кмета е на място - не може на домат, който е претърпял някаква термична обработка, да не му добавиш малко захар.

    Гаспачото е смес от пасирани свежи зеленчуци, на които може да се добави и водка. Нещо като блъди мери... Абе въпрос на вкус!

  42. 42 Профил на Tod
    Tod
    Рейтинг: 125 Неутрално

    Изчакайте домати от полето, ароматът им е безумно истински и силен. Останалото е заблуда.

  43. 43 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1232 Неутрално

    А не може ли просто децата да си ги хапнат тези домати с парче сирене, вместо да се налива вода в мелницата на някаква кулинарна блогърка? Хем по-лесно, хем по-натурално.

  44. 44 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1232 Неутрално

    До коментар [#38] от "nickbg":

    Глутенът е враг номер едно на съвременната жена!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK