Издателствата са получили препоръки да коригират новите учебници по история

Издателствата са получили препоръки да коригират новите учебници по история

© Георги КожухаровНовите учебници по история, към съдържанието на които преподаватели от страната, а и някои политически партии възразиха, не са утвърдени все още, а на издателствата са дадени препоръки да ги коригират.


Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 година, но срещу тях има възражения за начина на представяне на комунистическия режим. В отговор на въпрос министърът каза, цитиран от БТА, че учебниците по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.


Направени са препоръки на издателствата, информира министър Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. (Интервю с един от инициаторите на промените на учебните планове четете тук.)
За съжаление в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър. "Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и "възродителният процес". Тази програма ние я защитихме тогава. Няма как все пак, това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира министър Вълчев.


Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на Министерството на образованието и науката от издателствата.


Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях, и колегите това, което са видели тези историци, които са реагирали, е, че има минимизиране на някои факти, има недостатъчен акцент на тези базови характеристики на периода и на режима, обясни министърът.


"Има също така опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и за това съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министър Вълчев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK