ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Издателствата са получили препоръки да коригират новите учебници по история

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на terminal velocity
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Промяната е наложителна и рано или късно ще се случи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Комунизмът за щастие вече не е актуален в България, но политиците ни нямат принос за това. Оставихме комунизмът да загине от старост, но това не е най-ефективен метод, защото комунизвът рецидивира на съвсем неочаквани места - като национализъм, омраза срещу богатите и успелите....

  подпис
 4. 4 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Грешките от миналото трябва да се учат, за да не се повтарят.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Отричането но комунизма е и базова човешка ценност да се казва истината.
  За съжаление и днес политиците не обичат истината.
  Няма разликата между прикриване на истината за комунизма и прекриването на истината за ислямистите заселници в Европа.

  подпис
 6. 6 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "За съжаление в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни"
  "Това време е имало своите предимства и своите недостатъци"
  Изключително вредни и безгръбначни твърдения. Има абсолютни морални категории, както има абсолютни величини.
  Нищо хубаво няма, което да се случило по време на комунистическия режим. Абсолютно нищо. Нито в икономически, нито в социален, нито в културен аспект. И това не е "дискусионно", а е обективна реалност.
  И всеки опит за говорене по начин, който цели да се харесва на хора, при които носталгията е по-силна от възприемането на обективни факти е вреден за обществото.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Ужас! А видяхте ли това? Много са нагли!!!!! Тези направо се подиграват с борците срещу комунизма! Как може така безотговорно да омаловажават усилията на известния журналист Христо Христов и професор Евелина Келбечева?!

  Отговори на Издателство „Булвест” по предложенията на МОН „по съдържанието на проектите на учебници“

  Уважаеми колеги от МОН,

  В следващите редове даваме отговор на изпратените ни от Вас Предложения. Те са свързани изцяло и единствено с периода 1944 – 1989 г. Постарали сме се да покажем как посочените проблеми са отразени в учебника и как Вашите предложения се съотнасят към постиженията на родната историография и към методическите указания в учебния план, одобрен от МОН през 2018 г., вкл. с разпределението на темите и ключовите понятия в тях. За улеснение в червено са отбелязани „предложенията“; в курсив – цитатите от учебника; в жълто – допълненията, които правим въз основа на Предложенията.

  1. Според различни източници убитите без съд и присъда в първите дни след 9 септември 1944 г. са между 18 000 и 30 000 души.

  В учебника темата за следдеветосептемврийските репресии е отразена по следния
  начин в урок № 60 – „България в съветската сфера на влияние и промените в политическата система (1944 – 1947)“ - с. 305:
  – в текста на урока: „... БРП се възползва от ... масовите репресии непосредствено след 9 септември 1944 г., за да укрепи позициите си“
  - Рубрика „Когато фактите говорят“ – „Още в първите дни след 9 септември 1944 г. започват арести на хора, принадлежали към местните органи на властта, полицията и жандармерията. Броят на избитите без съд и присъда е трудно да се установи. БРП поощрява репресиите като отмъщение заради убийствата на нейни кадри в предходния период, но ги използва и за разправа с политическите противници. През лагерите от 1945 до 1948 г. минават 8160 души, а стотици „неблагонадеждни“ са изселвани от градовете. Форма на репресии са и чистките в държавните институции, армията, съдебната система, висшите училища и БАН, извършвани под лозунга за „ликвидиране на фашистките остатъци“.
  - Снимки – два паметника на жертвите на репресиите след 9 септември 1944 г. – 1. Варна; 2. Видин.

  Анализ: Видно е, че следдеветосептемврийските репресии са представени в учебника, като изрично е подчертано, че са били „масови“. Същевременно на учениците ясно е посочено, че „броят на избитите без съд и присъда е трудно да се установи“. До момента не е предложена адекватна методология за определяне на точния брой на жертвите поради характера на тези престъпни деяния, които няма как да са били стриктно документирани и за тях не се е водела статистика. В предложението на МОН се говори за „различни източници“ – може да се остане с впечатление, че става дума за документи – архивни, статистически. Но не е така – става дума за числа, споменавани в научната литература, но не като нещо доказано, а само като хипотези. Поради тази причина в академичните изследвания се правят необходимите уговорки за невъзможността от точни изчисления и се посочват различни данни. В книгата на Д. Шарланов „Тиранията. Жертви и палачи“ (С., 1997), на с. 8-10 е направен първи опит да се проследят разнопосочните данни в различни документи, проучвания, спомени, публицистика и изводът е:
  „следователно, все още е открит въпросът колко е броят на падналите под ножа на гилотината... Затова вече трябва да се смята за крещяща нужда едно специално изследване... Едва ли обаче цифрата 30 000 ще се окаже преувеличена“. В колективната монография „НРБ от началото до края“ (под ред. на И. Знеполски, С., 2011) на с. 65 и бел. 59 под линия се отбелязва, че повечето изследователи „са склонни да приемат... 20-25 000 души“; „като най-аргументирана сякаш може да се приеме цифрата за около 18 000 убити и безследно изчезнали“). В „Българските преходи 1939-2005“ (Е. Калинова, И. Баева) на с. 55-56 и в бел. 55 се казва: „Няма методика, по която да се установи броят на репресираните, затова посочваните цифри варират от 625 д. до 25-30 хил.... За наличните документални свидетелства и опитите да се даде по-точен отговор на въпроса вж. ...“. В книгата на Л. Огнянов „Държавно-политическата система в България 1944-1948 г.“ на с. 27 се посочва числото „около 20 000“ и бел. 60 изброява четирима автори, които посочват числата 625, 18 000, 20-25 000, 20-30 000 жертви. Н. Алтънков в „История на БКП 1919-1989“ (С., 2018) обръща внимание на непълнотите на посочваните числа и проследява „опитите за установяване на броя на жертвите на комунизма“ (с. 451, 644-658). Според него жертвите на „кланетата през есента на 1944 г. може би са около 70 000 – 80 000“ (с. 656), но предупреждава, че числата са „приблизителни и не трябва да бъдат разглеждани като нещо повече от работна версия“ (с. 659). В книгата си „9 септември 1944 г.“ (С., 2014) Ал. Везенков прави критичен прочит на най-често споменаваните числа за броя на жертвите и заключава: „заедно с екзекутираните след присъда от Народния съд жертвите от есента на 1944 г. са били със сигурност над 4, но вероятно под 7 хиляди души“ (с. 367).

  Извод: След като никой не е извършил пълно изследване и не е предложена методика за провеждането му, числата изглеждат произволни, без конкретни доказателства и в твърде широк диапазон, при положение, че говорим за човешки жертви. Разбира се, ако такова проучване в бъдеще се появи, резултатите от него задължително трябва да се отразят в учебниците така, както е отразен броят на задържаните в лагерите, осъдените от „Народния съд“ и т.н.

  2. Необходимо е да се даде по-конкретно обяснение за „репресивния апарат“ в годините на комунизма, тъй като липсва информация за дейността му. Структурите му са изградени по съветски модел, за да неутрализират съпротивата срещу управлението на БКП. Те са отговорни за въдворяването в лагери, арестите и репресиите срещу интелигенцията, с които се характеризира управлението на комунистическата партия.

  В учебника – в урок № 61 – „Утвърждаване на тоталитарния режжим в България“ на с. 308 в рубриката „Речник“ присъства следното обяснение на понятието „репресивен апарат“:
  „Репресивен апарат – структури, които осигуряват насилствено налагане на волята на Комунистическата партия и смазват съпротивата срещу нея със законови и извънзаконови средства. Най-важна сред тях е Държавна сигурност (ДС), която следи политическите противници, интелигенцията, духовенството, младежите; въдворява в лагери; извършва арести и организира следствия и политически съдебни процеси. В началото на 50-те години освен служителите си (6 хил.), ДС използва и 20 хил. агенти и информатори, за да контролира целия обществено-политически живот.“
  В сравнение с всички останали понятия в разделите за периода след 1944 г. и след 1989 г. това обяснение е най-пространно.

  Що се отнася до информацията за дейността на този апарат, тя не само не липсва, а е представена на няколко места в уроците с оглед на нейните различни аспекти:
  С. 304 – урок № 60 – в рубриката „Речник“ е изведено обяснението за лагерите като елемент на репресивната система: „Лагери („трудововъзпитателни общежития“) - създадени с Наредба закон от 20 декември 1944 г. В тях МВР изпраща противници на властта без съд и присъда, затова лагерите са важен елемент от репресивната система“.
  С. 305 – урок № 60 – в рубриката „Когато фактите говорят“ е допълнено, че „през лагерите от 1945 до 1948 г. минават 8160 души, а стотици „неблагонадеждни“ са изселвани от градовете. Форма на репресии са и чистките в държавните институции, армията, съдебната система, висшите училища и БАН, извършвани под лозунга за „ликвидиране на фашистките остатъци“.
  С. 309-310 – урок № 61 – в него е обособен отделен параграф под заглавие „Кулминация на политическия терор“:
  „Отличителна черта на сталинизма е разрастването на репресивния апарат. От Москва са изпратени „съветници“, които впрягат съдебната система в режисиране на процеси за отстраняване на политически противници. Следствието се гради на изтръгнати с насилие самопризнания. През 1948 г. в такива процеси са осъдени последните изтъкнати опозиционни лидери – земеделецът Димитър Гичев и социалдемократът Коста Лулчев. Подозрителността, характерна за Студената война, води до съдебни процеси срещу протестантски пастори (1949 г.) и католически свещеници (1952 г.), обвинени в шпионаж в полза на Запада. През септември 1949 г. в лагери са изпратени рекорден „политически опасни лица“. Същата година е създаден и лагерът в Белене, станал синоним на нечовешко отношение. От 1948 до есента на 1953 г. се извършват масови изселвания на семейства от големите градове и граничните райони, които имат близки „изменници на Родината“ и „врагове на народната власт“. Репресиите не подминават и БКП. Те са наредени от Сталин, за да се пресекат опитите на авторитетни комунисти да протестират срещу съветския контрол. През декември 1949 г. е осъден на смърт партийният и държавен деец Трайчо Костов, обвинен в антисъветизъм, връзки с Тито и шпионаж. Следват съдебни процеси срещу стопански дейци, висши военни и ръководители на Държавна сигурност. Страхът трайно обхваща живота на българите. Но в някои райони на страната се ражда съпротива, водена от горяните.“
  С. 311 – Снимка на лагера в Белене със задача към нея: „Припомнете си дейността на ГУЛАГ за справяне с ненадеждните елементи“. Сравнете с формите на политически терор в България.“
  С. 311 – Подробна информация за дейността и мащабите на репресивния апарат по отношение на съпротивата срещу управлението на БКП се съдържа в документ в рубриката „Когато фактите говорят“, който представлява доклад за дейността на МВР в периода 1951-1953 г.:
  „От всички арестувани през 1951 г. 302 (4,5 %) са за шпионаж, през 1952 г. – 517 (18,5 %), а през 1953 г. за 8 месеца – 200 (18 %), или за трите години са разкрити 1019 шпиони. От тях като агенти на американското разузнаване са 121 лица, на английското 124, на френското 80, на югославското 422, на турското 76, на гръцкото 102, на ватиканското 52... През 1951 г. са арестувани за участие в Никола-Петковистки организации и групи 1783 лица, или 26,7 % от всички арестувани, през 1952 г. – 780 лица, или 27,8 % от арестуваните... От органите на Държавна сигурност се разработват 1547 членове на Партията, за които са получени сигнали за вражеска дейност... През 1951 г. бяха разследвани общо 7160 лица, от които 2360 (33 %) бяха осъдени (от тях на смърт 79), изпратени в ТВО – 2167 и освободени 1789 (25 %)... През 1952 г. бяха разследвани общо 3 312 лица, от които 1857 (56 %) осъдени (на смърт 100), изпратени в ТВО – 391 и освободени 763 (23 %). За 8 месеца през 1953 г. са разследвани 1509 лица, от които осъдени 917 (61 %), (на смърт 62), изпратени в ТВО 113 и освободени 213 (21 %).“ Въз основа на този документ на учениците е поставена задача да направят „изводи за отношението на комунистическия режим към политически неудобните лица“.
  С. 310 – урок № 61 – в рубриката „Проверете наученото“ е включена задачата „Характеризирайте политическата система, установена в България след 1948 г. Защо основна роля в нея има репресивният апарат?“
  С. 318 – урок № 63 – в рубриката „Речник“ е включено определение за Шесто управление на ДС:
  „Шесто управление – специална служба в Държавна сигурност, създадена през 1968 г. за опазване на вътрешната сигурност, следене на интелигенцията, младежта, етническите и религиозните общности и за борба със западното влияние.“
  С. 320 - урок № 63 – „Репресивният характер на режима е смекчен в сравнение с предходните десетилетия, но Държавна сигурност плътно контролира обществото, особено чрез нейното Шесто управление.“
  С. 336-338 – урок № 67 – отбелязва репресиите срещу интелигенцията: „под лозунга за изкореняване на фашизма се провеждат чистки в творческите съюзи, а VI състав на „Народния съд“ съди над 100 журналисти, писатели, художници“; „Опитът да се оспори ръководната роля на БКП в името на творческата свобода е безмилостно наказван. Пример е организираната от Вълко Червенков разправа с художника-комунист Александър Жендов (1950 г.) и натискът върху писателя Димитър Димов (1952 г.), принуден да преработи романа си „Тютюн“ според партийните препоръки. Въведена е строга цензура, културните връзки със Запада се прекратени.“; „През 60-те години властта спира в. „Литературни новини“, забранява пиеси на Валери Петров и Недялко Йорданов, филми на режисьорите Бинка Желязкова и Христо Ганев. През 1968 г. е унищожена книгата „Люти чушки“ с епиграми на Радой Ралин и илюстрации на Борис Димовски.“; „забранени книгите „Фашизмът“ на Желю Желев и „Лице“ на Блага Димитрова. Остро е критикуван филмът на Христо Христов „Една жена на 33“; „„чистките“ в просветните институции дават превес на привържениците на БКП “.
  С. 336 – урок № 67 - снимка на Райко Алексиев с текст „карикатурист, жертва на репресиите през есента на 1944 г.“ и задача: „Потърсете информация и обсъдете в клас защо е ликвидиран от властта“.
  С. 337 – урок № 67 - Снимка и биография на писателя Георги Марков; в рубриката „Свидетелство от епохата“ – откъс от неговите „Задочни репортажи“ за отношенията власт – интелигенция със задача: „Коментирайте как се осъществява и какви са резултатите от партийния контрол върху интелигенцията“
  С. 338 – урок № 67 - В рубриката „Когато фактите говорят“ – „През учебната 1944/45 г. по обвинения във „фашистка дейност“ са уволнени или преместени 1970 основни и 414 гимназиални учители и 35 училищни инспектори, а от Софийския университет и други висши училища са уволнени 48 преподаватели.“

  Извод: От посочените примери става ясно достатъчно подробното представяне на дейността на репресивния апарат, както и пълната несъстоятелност на твърдението, че „липсва информация за дейността му“.

  3. Основният белег на Държавна сигуност е нейната подчиненост на съветския репресивен апарат.

  Това предложение разбираме като изискване да се включи декларативно в тъканта на уроците точно това твърдение. Вместо декларативното му заявяване, което едва ли е от полза за учениците, сме се постарали да обясним как не само Държавна сигурност, а цялото обществено-политическо, икономическо и културно развитие на България е подчинено на СССР, в чиято сфера на влияние страната попада в края на Втората световна война:
  Урок № 60 – заглавие на урока „България в съветската сфера на влияние и промените в политическата система (1944-1947 г.)“ – в урока има следните твърдения: С. 304 – „Чърчил няма нищо против окупираните от СССР Румъния и България да останат под съветски контрол, тъй като за Москва те са част от нейната зона на сигурност“; „интересите на СССР... в България те са гарантирани от съветските войски“; „договореностите между победителите определят бъдещето на България в съветската сфера“; с. 305 – „съветски контрол върху политическия живот“; „Сталин съветва изборите да се отложат...“; „Сталин нарежда БРП да се разправи с опозицията“; с. 306 – „Сталин нарежда на комунистите в Източна Европа да минат в настъпление“.
  Урок № 61 – „Утвърждаване на тоталитарния режим в България“ – с. 308 - в рубриката „Речник“ е обяснен терминът „съветзиция“:
  „Съветизация – наложено от Москва уеднаквяване на политическия, икономическия и културния живот в Източна Европа със съветския модел чрез копиране на институции и методи на управление. Внушава се неговото превъзходство над националните традиции и се постига контрол над държавите от съветския блок.“
  С. 308 – в текста на урока е обяснено, че „СССР поставя под пряк контрол източноевропейските страни. За целта комунистическите партии трябва да поемат изцяло властта и да отстранят опозиционните сили и партиите, с които са управлявали до момента. Съветската стратегия е „сведена“ на комунистическите партии през септември 1947 г., когато те се обединяват в нова организация – Коминформбюро, чрез която Москва диктува волята си в създавания от нея Източен блок. През 1948 г. Югославската комунистическа партия е изключена от него, защото лидерът ѝ Тито отказва да се подчини на СССР. Така Сталин сплашва и дисциплинира останалите партии. През декември 1948 г. БКП се отказва от „народната демокрация“ и се насочва към изграждане на социализма по съветски модел. Така Студената война ускорява съветизацията на Източна Европа.“
  С. 309 – в същия урок се пояснява, че „Отличителна черта на сталинизма е разрастването на репресивния апарат. От Москва са изпратени „съветници“, които впрягат съдебната система в режисиране на процеси за отстраняване на политически противници. Следствието се гради на изтръгнати с насилие самопризнания.“
  С. 310 – „Репресиите не подминават и БКП. Те са наредени от Сталин, за да се пресекат опитите на авторитетни комунисти да протестират срещу съветския контрол“; „Българската външна политика е изцяло зависима от Москва.“
  Като един от изводите от урока е изведено твърдението, че „България е част от Източния блок, а външната й политика – изцяло зависима от СССР“.
  С. 312-313 – В отделен урок за практически дейности, посветен на „култа към личността в българското тоталитарно общество“, са включени документи, които учениците да анализират и да отговорят на въпроса „Какви прилики откривате в методите на управление на партийните лидери на СССР и България?“
  Урок № 62 – „България и промените в Източния блок“ – с. 316 – в него има отделен параграф, озаглавен „България – най-верният съветски сателит“, в който се казва, че „Българската външна политика продължава да е тясно свързана със съветската. БКП одобрява съветската интервенция в Унгария (1956 г.), заема „правилни“ позиции в съветско-китайския спор и за разлика от Албания и Румъния не създава проблеми на Москва на Балканите. Български войски участват в смазването на „Пражката пролет“ през август 1968 г. Просъветската политика на Живков достига дори до предложение за отказ от суверенитет, като в края на 1963 г. ЦК на БКП взема решение за „сближаване и в перспектива сливане“ на страната със СССР“.
  На с. 316 в рубриката „Още за...“ е представена допълнителна информация за предложението за т. нар. „16-а република“ с въпрос към учениците: „Как оценявате предложението на Т. Живков от 1963 г. от гледна точка на националните интереси на България? Аргументирайте отговора си.“

  Изводът от урока на с. 317 е: „Десталинизацията разтърсва Източния блок, но България остава най-верния съветски съюзник. С помощта на Кремъл Тодор Живков се утвърждава начело на БКП и на дъравата.“, а в рубриката „Проверете наученото“ е включен въпрос „Защо България е най-верният съветски сателит?“
  В урок № 63 – „България и Европа – „разведряването“ и „застоят“ на с. 320 се коментира, че през 1973 г. БКП „отново прилага тактиката от 1963 г., като предлага на Л. Брежнев „всестранно сближаване“. Това носи изгоди на страната, но утвърждава образа ѝ на най-верен съветски сателит“.
  На с. 318 в рубриката „Знаете ли, че...“ са дадени допълнителни сведения за т.нар. втори опит за „16-а република“ от 1973 г.
  В урок № 64 – „Крах на тоталитарния режим“ на с. 322 темата е продължена: „Смъртта на Брежнев (ноември 1982 г.) е удар за Живков, но той е готов да предложи „специални“ отношения на следващия съветски лидер – Юрий Андропов, а след смъртта му (февруари 1984 г.) – на Константин Черненко. През май 1984 г. Живков за трети път разиграва картата със „сближаването““.

  В учебника сме представили и съветското влияние в икономическата сфера:
  В урок № 65 – „Икономически промени в селото и града“ – с. 326 е включен отделен параграф, озаглавен „Икономика по съветски модел“: „От края на 1947 г. Москва налага на страните от Източна Европа да трансформират икономиките си по съветски модел... БКП възприема съветския опит за централизирано планиране на производството чрез петгодишни планове (петилетки)... През 1949 г. Москва създава Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ), който интегрира икономиките на СССР и източноевропейските страни, като над 80 % от стокообмена на България е с тях.“
  С. 329 – в рубриката „Проверете наученото“ се изисква от учениците да изпълнят задачата: „Представете етапите при налагането на съветския икономически модел в България. Направете изводи за последиците за българското стопанство“.
  Внимание е отделено и на съветското влияние в културната сфера:
  В урок № 67 – „Българската култура, наука и новите технологии през втората половина на ХХ век. Власт и интелигенция“ на с. 338 е отбелязано: „От края на 40-те години то се реформира по съветски образец: разширява се професионалното образование; използват се преведени съветски учебници; възпитава се комунистически мироглед; руският език става задължителен; отпадат „реакционни“ дисциплини (етика, вероучение)“.
  В урока-преговор към целия раздел на с. 340 за пореден път се напомня: „След Втората световна война България попада в съветската сфера на влияние... От 1948 г. БКП поема цялата власт и налага съветския модел... Българската външна политика става изцяло зависима от Москва...“

  Извод: Посочените примери показват, че в учебника е подробно представена подчинеността на СССР не само на Държавна сигурност, а на българския политически, икономически и културен живот като цяло. Дори и да не е изрично подчертано, че ДС е подчинена на съветския репресивен апарат, едва ли у учениците би останало съмнение, че ДС може да е извън съветския контрол.

  4. „Народният съд“ е най-голямата политическа репресия в Източна Европа (да се сравнени с Германия). След 1989 г. присъдите на I и II състав на „Народния съд“ са отменени като незаконосъобразни. Има такава отмяна и на част от присъдите, дадени от други състави.

  В урок № 60 – България в съветската сфера на влияние и промените в политическата система (1944–1947 г.) на с. 305 на „Народния съд“ е отделено специално внимание в отделна рубрика „Знаете ли, че...“:
  „Народният съд“ е създаден в нарушение на Търновската конституция, но всички политически партии подкрепят търсенето на съдебна отговорност от бившите управляващи, защото това е изискване на победителите, а и за да се прекратят произволите на милицията. БРП използва „Народния съд“ за ликвидиране на политическите си противници, като оказва натиск за увеличаване на смъртните присъди. По брой на произнесените присъди – 9155, България е на едно от първите места в Европа. От тях 2730 са смъртни – на тримата бивши регенти, 22 министри, 67 депутати, 47 генерали и полковници и др. Наред с политически мотивираните присъди има и много справедливо осъдени за масови екзекуции и издевателства, както и за преследванията на евреите.“
  На същата страница има и снимков материал на тримата регенти пред съда – „Заседание на „Народния съд“, 1945 г.“, към който на учениците е поставена задача: „Проучете срещу кои министри са произнесени смъртни присъди.“

  Извод: От текста в рубриката е видно, че сме подчертали факта, че по броя на произнесените присъди страната е „на едно от първите места в Европа“. Тази оценка ни се струва по-адекватна, тъй като макар и да няма подробно монографично изследване на „Народния съд“, което да включва съпоставянето му със сродни изследвания върху подобни процеси не само в Източна, но в Европа като цяло, едва ли наличните публикации оставят съмнение в далеч по-големия брой наказани в Германия (Нюрнбергският процес е само „върха на айсберга“, защото в него са осъдени само висшите представители на Райха и съпоставката на „Народния съд“ с него е некоректна – след Нюрнергския процес в Германия и редица европейски страни продължават да се провеждат съдебни процеси, на които са осъдени, значителна част от тях на смърт, десетки хиляди нацисти и техни помощници – виж напр. данните в книгата на Тони Джуд „След войната: История на Европа след 1945 година“. С., 2010)
  Предложение: В рубриката „Знаете ли, че...“ последното изречение ще се допълни по следния начин: „Наред с политически мотивираните присъди – някои от които са отменени след 1989 г., има и много справедливо осъдени за масови екзекуции и издевателства, както и за преследванията на евреите“. Задачата към снимката да се допълни по следния начин: „Проучете срещу кои министри са произнесени смъртни присъди. Потърсете в Интернет кои от присъдите по „Народния съд“ са отменени след 1989 г. и обяснете защо“.

  5. Георги Димитров носи основната вина за политиката на насилствена „македонизация“, извършена дърху населението в Пиринска Македония.

  В учебника в урок № 61 – „Утвърждаване на тоталитарния режим в България“ – с. 310 – ясно е написано, че Г. Димитров „се подчинява на натиска на Москва и Белград българите в Пиринския край да бъдат обявени за „македонци“. Те са принуждавани да изучават македонски език, литература и история, за да придобият „македонско съзнание“. При преброяването на населението в края на 1946 г. БРП насилствено ги кара да се запишат като „македонци“, като пренебрегва националните интереси“.
  В същия урок, в рубриката „Свидетелство от епохата“ е представен документ – „Резолюция на Х пленум на ЦК на БРП (к), 9-10 август 1946 г.
  БРП (к) и ОФ трябва да работят... за културното сближаване на македонското население от Пиринския край с Народна република Македония, за популяризиране сред него... на македонския език и македонската литература, запознаване с историята на македонския народ... и въобще да се предприемат ред мероприятия по линия на културната автономия, които биха способствали за развитието на националното самосъзнание на македонското население и биха облекчили неговото обединение с
  основната част от македонския народ в Народна република Македония.“ Въпросът към него е: „Каква политика провежда БРП (к) спрямо българите от Пиринска Македония. Какви са последствията?“ Под документа е снимка на Г. Димитров, Сталин и Тито.
  В преговорния урок за целия период 1944 – 1989 г. на с. 341 е направено упражнение, в което е публикуван следния документ:
  „ Из доклада на Г. Димитров пред ръководството на БКП, 9 август 1946 г.
  Македонското население в Пиринския край... още сега трябва да се проявява като част от македонския народ, която предстои да бъде присъединена към Народната република Македония... Не е достатъчно принципно да се признае, че македонците са отделен народ, че македонците не са нито българи, нито сърби, а че те са македонци... Необходимо е усвояване на македонски език и използване на македонска литература. Необходимо е запознаване на македонците от Пиринския край с историята на македонския народ.“
  Сред задачите, поставени на учениците, са: „Проучете дали имате в рода си хора, засегнати от тази политика. Проведете анкета и разкажете пред съучениците си тяхната история“; „От позицията на журналист, съвременник на събитията, напишете кратка статия (1 страница), в която да характеризирате отношението на комунистическия режим към българите от Пиринска Македония.“

  Извод: Посочените текстове от уроците, документите, визуалният материал и методическите задачи ясно разкриват разбиранията на Г. Димитров по македонския въпрос и ролята му за налагането на „македонизацията“.

  6. В Белене и Ловеч са най-големите концлагери за политически противници на БКП.

  В учебника в няколко урока се говори за лагерите за политически противници:
  В урок № 60 – „България в съветската сфера на влияние и промените в политическата система (1944 - 1947 г.)“ на с. 305 е първото споменаване за създаването на „лагери за политически противници“, от които „БРП се възползва, за да укрепи позициите си“. На същата страница в рубриката „Когато фактите говорят“ са дадени данни за лагерите до създаването на лагера в Белене през 1949 г.: „През лагерите от 1945 до 1948 г. минават 8160 души, а стотици „неблагонадеждни“ са изселвани от градовете.“
  В урок № 61 – „Утвърждаване на тоталитарния режим в България“ – с. 308 – създаването на лагера в Белене през юни 1949 г. е изведено като важна дата в рубриката „Хронология“. На с. 310 в текста на урока е подчертано: „През септември 1949 г. в лагери са изпратени рекорден „политически опасни лица“. Същата година е създаден и лагерът в Белене, станал синоним на нечовешко отношение. От 1948 до есента на 1953 г. се извършват масови изселвания на семейства от големите градове и граничните райони, които имат близки „изменници на Родината“ и „врагове на народната власт““.
  В урок № 62 – „България и промените в Източния блок“ – с. 314 – е отбелязано: „През есента на 1953 г. е закрит лагерът в Белене и е дадена амнистия за част от българските емигранти. Режимът е смекчен, но не и по-демократичен.“ , а на с. 315 е
  обяснено за 1956 г.: „Унгарският пример кара БКП да прекрати промените и да засили репресиите – арестуваните са стотици; възобновяват се изселванията, възстановен е лагерът в Белене“, като в следващата част от урока се уточнява: „Живков печели и от затварянето на лагера в Белене (август 1959 г.). Нарастналата престъпност обаче кара властите да създадат нов лагер край Ловеч. Жестокостите в него предизвикват скандал и през 1962 г. лагерът е закрит. Живков хвърля вината върху министъра на вътрешните работи Георги Цанков и си приписва заслугата за ликвидирането на лагера“.
  В същия урок на с. 314 в отделна рубрика „Когато фактите говорят“ са дадени подробности за двата лагера:
  „Когато фактите говорят!
  От създаването на лагера в Белене (юни 1949 г.) до закриването му (септември 1953 г.) през него минават над 10 200 души, като огромната част от тях са политически противници на режима. Лагерът е възстановен в края на 1956 г. и до закриването му (август 1959 г.) в него са въдворени 3900 души – около 600 по линия на ДС (по политически причини), а останалите – по линия на милицията (за „криминални“ и „хулигански“ прояви). При закриването му там има 1423 души. Освободени са всичките 276 политически и 981 от общо 1147 „криминални“, а останалите са прехвърлени в новия лагер край Ловеч. В лагера в Белене умират 154 души. В лагера край Ловеч от есента на 1959 г. до закриването му през май 1962 г. са въдворени между 1200 и 1500 души (над 1000 „криминални“), а жертвите там са 147.“
  На с. 315 в същия урок в рубриката „Свидетелства от епохата“ на вниманието на учениците е предложено емоционално мемоарно свидетелство:
  „Василка Бъчварова за смъртта на съпруга си Крум Бъчваров, бивш депутат от БЗНС-Н. Петков, в лагера в Ловеч през 1961 г.
  Крум беше осъден на 8 години затвор, че в края на 1950 г. е членувал в група, която си е поставила за цел да събори народнодемократичната власт... След като излежа присъдата, стана търговец на пазара. В края на август 1961 г. той изчезна... В милицията ми казаха, че е изпратен за няколко месеца в Ловеч... Като пристигнах на мястото на лагера, видях телени мрежи и охрана, хората бяха далеч. Лагеристите бяха остригани, с къси гащета, голи. Не успях да позная мъжа си. През октомври получих съобщение за смъртта му и куфарче с дрехите му. Писах до всички инстанции да ми бъде разрешено да погреба мъжа си, но не получих никакъв отговор.“
  На учениците е поставена задача: „Опишете условията в лагера в Ловеч.“ и е зададен въпрос: „Как си обяснявате мълчанието на институциите?“
  В урок № 64 – „Крах на тоталитарния режим“ – на с. 323 в рубриката „Когато фактите говорят“ отново се говори за лагера в Белене, отворен във връзка с „възродителния процес“:
  „Когато фактите говорят!
  По време на „възродителния процес“ в лагер в Белене са въдворени 423 български турци, 314 са принудително установени в други населени места за срок от един месец до три години, а в местата за лишаване от свобода са 145 души, съдени във връзка с „възродителния процес“.

  Извод: В учебника се отразени всички по-важни периоди от съществуването на лагерите в България, а специално за тези в Белене и Ловеч са дадени и конкретни данни за изпратените в тях и загиналите противници на властта. Представено е и възстановяването на лагера „Белене” по време на „възродителния процес”.

  7. В рубриките „Личности от историята“ предлагаме да намерят място изтъкнати българи като Христо Явашев и Илия Минев. Добре е, когато става въпрос за държавния дълг да се цитира не Костадин Чакъров, а друг, по-обективен свидетел.

  Подборът на личности, които да бъдат представени в даден учебник, е право на авторите, които съобразяват този подбор с проблематиката на съответния урок и другите материали към него. Целта е избраните личности с техните биографии органически да допълват основните тези на урока. Несъмнено, всеки читател би могъл да си представи и други личности, но пък учители и ученици имат пълната свобода и възможност в часовете да допълнят с нови имена и информации съответните уроци.
  Конкретно в нашия учебник Христо Явашев е представен в раздел „България след 1989 г.“ в урок № 75 – „Хуманизъм, толерантност и свобода на движение на хора и идеи“ - с. 377. В текста в параграф под заглавие „Световните българи“ пише: „Ярки примери за ролята на световните българи дават артмодернистът Кристо (Христо Явашев), чиято запазена марка е „опаковането“ на различни обекти от цял свят.“
  Информацията е допълнена със снимка № 7 на същата страница: „Последната инсталация на Кристо в Хайд Парк, Лондон, 2018 г.“ и със задача: „Припомнете си представител на кое направление в изкуството е той. Потърсете информация и представене в клас негови художествени инсталации и проекти.“
  Илия Минев е свързан с темата за дисидентството, която е представена частично в урок № 64 – „Крах на тоталитарния режим“ – с. 324, а по-подробно – в урок № 68 – „Развитие на многопартийна политическа система“. Там на с. 344-345 в рубриката „Речник“ е дадено определение на термина „дисидентство“, а в параграфа „Дисидентството ражда политическа алтернатива“ сред дисидентските организации е посочено Независимото дружество за защита правата на човека в България и неговия създател Илия Минев. В началото на прехода обаче много по-активна роля играят други дисиденти, затова в рубриката „Личност от епохата“ е представен Петър Дертлиев.

  8. Да се премахне внушението, че данните за убийството на Георги Марков – противоречиви.

  Георги Марков е представен в урок № 67 - Българската култура, наука и новите технологии през втората половина на ХХ век. Власт и интелигенция“ – с. 337, в рубриката „Свидетелство от епохата“ с откъс от книгата му „Задочни репортажи за България“ и в рубриката „Личност от епохата“ със следния текст:
  „Георги Марков (1929–1978) Роден в София. Талантът му на писател е оценен от властта и получава ред привилегии. Но усещането за несвобода го прави все по-критичен и през 1969 г. напуска България и се установява в Лондон. През 1972 г. е осъден задочно като „невъзвращенец“. Радио „Свободна Европа“ излъчва негови критични към режима анализи, които след смъртта му са публикувани в книгата „Задочни репортажи за България“. В лични писма разкрива и разочарованието си от ограниченията на Запад. Умира в Лондон след покушение, за което и до днес има разнопосочни версии.“

  Извод: Твърдението, че в цитирания текст се прави някакво „внушение“, е твърде странно. Покушението срещу писателя на моста „Ватерло“ в Лондон е на 7 септември 1978 г., а той умира в лондонска болница на 11 септември и това не е противоречивост, а неоспорим факт. Що се отнася до твърдението ни, че за покушението и до днес има разнопосочни версии, то трудно може да се оспори – българското и британското следствие не достигат до категоричен извод, на който да се позовем. Няколко книги и филми разкриват резултатите от издирванията на авторите им, но изводите и версиите, които представят, са именно разнопосочни и затова не бихме си позволили да заемем – и то в учебник! – страната на който и да е от авторите (при това, никой от тях не е професионален историк). Убедени сме, че в учебника трябва да се включват неоспорими факти, а ако представяме дадена хипотеза, е редно да я съпоставим с други такива. И бихме представили основните гледни точки, но при ограниченията на рубриките в учебника това едва ли е възможно. Затова ни се струва важно да оставим поне уточнението, че версиите за покушението са разнопосочни, тъй като това подсказва, че проучванията продължават.

  9. Горянското движение е първата и една от най-продължителните въоръжени съпротиви срещу комунистическия режим в страните от Източния блок.

  Темата за горяните е застъпена в урок № 61 – „Утвърждаване на тоталитарния режим в България“ – на с. 310, в параграфа „Кулминация на политическия терор“ е отбелязано: „Страхът трайно обхваща живота на българите. Но в някои райони на страната се ражда съпротива, водена от горяните.“ Информация за тях е дадена на с. 311 в рубриката „Още за...“:
  „Горяните – нелегалното въоръжено движение срещу Комунистическата партия възниква през 1945 г. Първата група е Кюстендилската с ок. 30 души. През 1948 г. най-многобройна е четата на Герасим Тодоров в Санданска околия, а от 1945 до 1948 г. броят на горяните е 780 души. ДС успява да ги разбие, но в началото на 50-те години горянството се активизира заради отнемането на земята на селяните и надеждите за американска намеса. Към съпротива призовава и радио „Горянин“, предаващо от гръцка територия. Най-значима е Втора сливенска чета с над 70 участници. Горянски групи има и в Шуменско, Русенско, Пловдивско. Според властите горяните към 1952 г. са над 3000 души. Горянското движение е съпротива срещу съветизацията и продължава до 1956 г., когато властта успява да го смаже.“

  Към текста има и снимка на паметника на горяните в Сливен, а на учениците е поставена задачата: „Обяснете целите и организацията на горянското движение.“
  Извод: В рамките на урока е дадена основната информация за тази съпротива, но няма как да се съгласим с препоръката да се отбележи, че тя е първата такава в Източния блок – полското съпротивотелно движение възниква по-рано – през януари 1944 г. и е
  многократно по-мащабно. Впрочем, твърдения, че горянското движение е първото и едно от най-продължителните, няма в монографичното изследване на Диню Шарланов „Горяните – Кои са те?“ (С., 1999), нито в обемистата книга на Н. Алтънков „История на БКП 1919-1989“ (С., 2018), където на горяните е отделено специално място, а в раздела за горяните в колективната монография „НРБ от началото до края“ (под ред. на И. Знеполски, С., 2011) се говори за „разтягане на масовото недоволство във времето“, за периоди на затихване и впоследствие достигане на кулминацията на горянското движение през 1950-1953 г. (с. 169-175), без да се правят констатации, подобни на горепосочената препоръка.

  10. „Възродителният процес“ представлява грубо погазване на човешките права и трябва да бъде по-категорично осъден.

  Авторките на текстовете за „възродителния процес” са също така авторки на редица изследвания именно върху „възродителния процес“, публикувани в България и в чужбина, както и като съставители на два тома документи за неговите вътрешни и медународни измерения – „Възродителният процес”. Българската държава и българските турци (средата на 30-те – началото на 90-те години на ХХ век). Съст. И. Баева, Е. Калинова. Т. І, Държавна агенция “Архиви”, Т. 55, С., 2009, 751 с.; Възродителният процес”. Международни измерения (1984–1989). Съст. И. Баева, Е. Калинова. Т. ІІ. Архивите говорят, Т. 61. ДА “Архиви”, С., 2009, 848 с. Затова този акт на насилствена асимилация е представен най-обстойно с необходимите факти и обяснения.
  Това е направено в урок № 64 – „Крах на тоталитарния режим“ – на с. 322 в началото на урока в карето „Хронология“ са изведени като важни дати „Декември 1984 – януари 1985 г. – насилствена смяна на имената на българските турци“ и „Юни–август 1989 г. – над 300 хил. български турци се изселват в Турция“. В речника към урока на с. 322 са дадени дефиниции на термините:
  „асимилация – процес на претопяване от мнозинството в една страна на малцинствена група чрез заличаване на нейните етнически, езикови и други различия“
  „Голямата екскурзия“ – определение за изселническата вълна от лятото на 1989 г., свързано с това, че изселването е с международни паспорти за свободно пътуване за три месеца. През това време притежателите им могат да се върнат и 50 хил. се завръщат преди свалянето на Живков. Извън юридическата страна употребата на определението има ироничен и дори циничен оттенък.“
  На с. 323 отделен параграф е посветен на „възродителния процес“:
  „Възродителният процес“
  Кризата на режима е свързана и с неуспеха да се намери верният тон към турската етническа общност в страната. Намаляването на българите, нарастването на броя на българските турци и несекващата агитация на Турция, че те са нейни „сънародници“ и трябва да се признаят за „национално малцинство“, засилват опасенията на властта за целостта на българската нация и за възможна дестабилизация на режима. Тя предприема стъпки за заличаване на етническата специфика на българските турци. Кулминацията е насилствената смяна на имената им с български през зимата на 1984–1985 г. Това е началото на политика, която БКП следва до 1989 г. и цинично нарича „възродителен процес“. Целта е асимилация на българските турци чрез забрана на турския език, традиционните обичаи и облекло. Надеждите на Живков, че така ще постигне единство на нацията и ще премахне основанията за намеса на Турция във вътрешните работи на страната, се оказват напразни. Грубото нарушаване на човешките им права отблъсква българските турци и поражда съпротива. Турция, подкрепяна от САЩ и ислямските страни, протестира в редица международни организации. На България не са наложени санкции, но общественото мнение в чужбина осъжда политиката на режима. Той не е подкрепен дори от съюзниците от Варшавския договор и изолацията му се задълбочава.“
  В рубриката „Още за...“ на с. 323 присъства още информация, обясняваща същността на „възродителния процес“:
  „Още за…
  „Възродителен процес“
  При смяната на имената паспортите на българските турци са иззети и те са задължени да си изберат българско име. Те излизат на протести, разтурени със сила (Момчилград, Джебел, Бенковски, Ябланово). Дадени са и жертви. Следват забрани за говорене на турски, извършване на религиозни ритуали и носене на традиционни дрехи. Властта нарича тази политика „възродителен процес“, за да внуши, че българските турци са българи, чието съзнание е било „замъглено“ през османското владичество и трябва да бъде „възродено“. Но българските турци тайно дават на новородените турски имена, говорят у дома на турски, а някои създават организации за съпротива и извършват терористични актове.“
  Тази рубрика завършва със задача за учениците: „Потърсете информация как световните медии отразяват „възродителния процес“. Обсъдете в клас.“
  На с. 323 в рубриката „Когато фактите говорят“ се допълва:
  „Когато фактите говорят!
  По време на „възродителния процес“ в лагер в Белене са въдворени 423 български турци, 314 са принудително установени в други населени места за срок от един месец до три години, а в местата за лишаване от свобода са 145 души, съдени във връзка с „възродителния процес“. Жертвите при преименуването и по време на майските събития (1989) са между 20 и 50. Няколко души със сменени имена извършват терористични актове, най-тежките от които са на гарата в Пловдив (30 август 1984 г.), където загива една жена, и във влака София-Бургас на гара Буново (9 март 1985 г.), когато са убити осем души (сред които и две деца).“
  Тук учениците трябва да отговорят на въпроса: „Каква е човешката цена на „възродителния процес“? Обсъдете влиянието му върху етническия мир в страната.“
  На същата страница има и две снимки със задачи към тях:
  „Паметник на 17-месечната Тюркян в с. Могиляне, Къджалийско, загинала в протестите срещу смяната на имената през декември 1984 г. – Коментирайте средствата, използвани от властта срещу протестите по време на „възродителния процес.“
  „Паметник на жертвите на атентата на гара Буново на 9 март 1985 г. – Може ли да бъде оправдано насилието като форма на протест и реакция? Аргументирайте се.“
  Темата продължава и на с. 325 в параграфа „1989 г. – провалът на системата“:
  „Новата ситуация активизира българските турци, които през май започват масови протести за връщане на имената и отнетите им права. В сблъсъците с милицията има загинали и от двете страни. На 29 май Живков обявява, че всеки български турчин, който желае да напусне страната, ще получи международен паспорт и призовава Турция да приеме желаещите, за което многократно е изразявала готовност. Обидата от „възродителния процес“ и надеждата за по-добър живот в Турция кара българските турци масово да тръгнат на юг. Властта поощрява изселването, но то създава остра липса на работна ръка в цели отрасли и най-вече в селското стопанство, затова започва да разубеждава заминаващите. Масовото изселване на 320 хиляди души, цинично наречено „Голямата екскурзия“, е удар за икономиката на страната и дестабилизира режима. На 22 август Турция затваря границата. Започва „обратната вълна“ - някои от напусналите се завръщат, но влизат в конфликт с българите в смесените райони.“
  В допълнение на с. 324 в рубриката „Свидетелство от епохата“ е даден откъс от следния документ:
  „Из Обръщението на 131 интелектуалци до Народното събрание, юни 1989 г.
  Напоследък в нашата Родина стават трагични събития... При сблъсъци между милицията и български граждани-мюсюлмани са паднали жертви... Причините за тези трагични факти се коренят в насилието, извършено от властите върху етническата идентичност на български граждани, които са с турско етническо самосъзнание... Става дума за хора, които участваха наред с нас, българите, в изграждането на социалистическа България и които със своите рождени имена разнасяха по света нейната слава... Да бъде признато правото да си върнат родните имена българските граждани, които желаят това.“
  На с. 325 към две снимки на български турци на границата с Турция при изселването им през лятото на 1989 г. са поставени следните въпроси: „Кое принуждава тези хора да предприемат „Голямата екскурзия“? Какви са последиците от нея за икономическото и политическото развитие на страната?“
  В рубриката „Проверете наученото“ е поставена задачата: „Характеризирайте целта и средствата за осъществяване на „възродителния процес“ в България.“
  В урок № 66 – „Българското общество (1944-1989 г.) Демографски промени и социална политика“ също присъства политиката към българските турци и българите-мюсюлмани – на с. 334 – „От 70-те години БКП насилствено заличава етническите различия. Връхната точка е „възродителният процес“, довел през лятото на 1989 г. до изселване на над 300 хил. български турци. БКП прилага насилие и към българите-мохамедани. През 70-те години имената им са сменени с български в опит да се спре „турчеенето“ сред тях и да се подчертаят българските им корени.“
  Извод: Убедени сме, че толкова подробното представяне в учебника на темата за „възродителния процес“ в различните му измерения и посредством различни методически похвати ще позволи на учениците да вникнат в неговата същност на грубо показване на човешките права и сами да стигнат до осъждането му и този подход е много по-резултатен, отколкото голословните осъждащи фрази, тъй като ролята на историческата наука е да обяснява, а не да възхвалява или заклеймява.

  11. Отсъства ясно изразен акцент върху икономическото състояние през 1989 г., а именно трите поредни фалита и дълговата криза – външен дълг в размер на близо 11 млрд. долара и вътрешен дълг, натрупан през 80-те години, в размер на 26,5 млрд. лв. Това е предпоставка за най-лошия икономически старт след промените в страните от Източна Европа.

  Плътното следване на учебната програма позволи от десетте урока за периода 1944 – 1989 г. само един да е посветен на икономиката – урок № 65 – „Икономически промени в селото и града“, като той обхваща целия 45-годишен период. В него, за съжаление, могат да се представят само основните акценти и характеристики на икономическата политика и резултатите ѝ.
  Все пак, първата дългова криза (1960-1964 г.) е разяснена по същество в урока на с. 328, макар и да не се използва това понятие, за да не се натоварва допълнително речникът към урока (в него има обяснени пет термина!):
  „Завръщането към индустриализацията и желанието да се подобри жизненото равнище стимулират търговията със Запада. Вносът на машини и модерни технологии не може да се изплати с българския износ, който е съставен най-вече от евтини и некачествени селскостопански стоки. България получава кредити от СССР, които не може да изплаща. За да ги покрие и получи нови, от 1962 до 1964 г. е продаден почти целият златен резерв на страната. Решението е временно и показва, че икономическата система се нуждае от промени.“
  Предлагаме на с. 328 на мястото на двете снимки да се сложи следният текст, който да допълни изложението за втората дългова криза (1973-1978 г.): „Още за... От 1973 г. икономическото положение на България се влошава. Тя взема заеми от чужбина, за да гарантира икономическия растеж и социалните програми, без да извърши нужните реформи. Външният дълг за пет години нараства почти шест пъти. През 1977 г. властта ограничава разходите и вноса, но разчита най-вече на съветската помощ. През лятото на 1978 г. Т. Живков убеждава Л. Брежнев да отпусне допълнителни средства и в началото на 80-те години проблемът с външния дълг е ликвидиран. Съветската помощ отново „спасява“ българската икономика, но реформирането ѝ остава неосъществено.“

  В изводите от урока на с. 328 да се добави нов пасаж и те да добият следния вид: „В края на 80-те години кризата се задълбочава. За това допринася обезценяването на долара и резкия скок на цената на петрола. България отново залага на заеми и външният дълг от 4 млрд. долара през 1985 г. през 1989 г. е вече над 10 млрд. СССР отказва икономическа помощ. През 1987 г. с Юлската концепция Т. Живков прави опит да трансформира централното планиране в пазарна икономика, но без успех. През 1990 г. България спира плащанията по дълга, което води до фалит на държавата. Социализмът губи икономическото съревнование със Запада.“

  12. Терминът „държавен социализъм“ да бъде заменен с „тоталитарен режим“.

  В уроците сме използвали термините „тоталитарен режим“, „тоталитарна система“, „тоталитарна държава“, „тоталитарно общество“, „тоталитарно управление“, „сталинизъм“, „социализъм по съветски модел“, „социалистическа система“, „социализъм“, „комунистически режим“, „комунистическо управление“. Част от тях са въведени в обучението по история в предходни години
  Всички те, както и терминът „държавен социализъм“, са в употреба в българските и международните академичи среди и публикации. Разбира се, съществуват научни дискусии за съдържанието на тези термини и дали са напълно взаимнозаменяеми, но те се изучават на по-високо равнище.
  Същевременно в отделни рубрики – напр. в „Знаете ли, че...“ на с. 309 в урок № 61 – „Утвърждаване на тоталитарния режим“, са обяснени термините „комунизъм“ и „социализъм“ според учението на Карл Маркс, а на с. 319 в „Още за...“ в урок № 63 – „България и Европа – „разведряването“ и „застоят“ е обяснен появилият се през 70-те години термин „развито социалистическо общество“.

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dexx":
  "Нищо хубаво няма, което да се случило по време на комунистическия режим. "

  И на мен ми се иска да е така, но не е. Специално в Средна Азия СССР наложи атеизъм и отърва насила местните от ислямски фундаментализъм. Не ги е отървам изцяло но ги сравнете примерно Азербайджан с Афганистан и Иран.
  СССР би прекършил ислямизма в Афганистан, но през 1980 г им попречиха САЩ.

  подпис
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#7] от "Günther":

  Втори том кога?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  До коментар [#1] от "terminal velocity":

  Комунизмът е манталитет. Той живурка в чугунени глави, на които демокрацията била отнела много. Той се съдържа в крясъка "кой ще ни даде пари?", той е в твърденията, че асфалтът не се яде, че София не е България, че частният бизнес е само и единствено престъпен, че държавата трябва да притежава средствата за производство и че трябва да бъде единственият работодател.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Котаранц
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Günther
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#11] от "Котаранц":

  Линка е това, дано да не се счупи, че сайта на Дневник е един...

  https://drive.google.com/file/d/1l-zksvlUDUr4lO7AMmYXCVrUtzPMzruz/view

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 14. 14 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Истината за комунистическо-болшевишкият режим трябва да бъде ясно обяснена на децата. Както и ролята за налагането на този мракобесен режим в България от съветската армия, която окупира България. Това е преврат наложен от чужда държава. Трябва да е ясно на всеки десетокласник. Така ще схванат защо всички паметници на армията окупатор НЯМАТ място на територията на Република България и където не може да бъдат преустроени в нещо друго е необходимо да бъдат съборени. Неизменна част от това трябва да бъде и ролята на БКП в тази половин вековна агресия срещу българите и България като цяло. бсп НЕ се отрекоха като наследници на БКП, тоест трябва ясно да се каже, че сегашните социалисти....партията им....носят пряка вина за избиването на българаският елит в първите години от преврата, както и тормоза на който са били подложени десетки хиляди умни българи 15, 20 години след преврата на десети септември.

  След няколко години ще трябва да се пише нов учебник, в който вече да бъде включена борбата на българският народ срещу извращенията допуснати от тази власт в момента покрай Истанбулската Конвенция от 2018-та година, Стратегията срещу детето от тази година и третата вълна, която ще бъде догодина и ще противопоставя умишлено ученици срещу учители, пациенти срещу медицински персонал като целта е внасяне на тотална бъркотия в българското общество с единствената цел да бъдат срутени напълно травиционните български ценности, които са на повече от хиляда години. Цялата война срещу България от последните сто години трябва да им бъде ясно обяснена.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Няма значение ,че цялата история е измислена от някой либерален всезнайко особено за вековете на турско робство, ама виж за комунизма най-добре да се учи разширено 9,10 и 11-ти клас! В заключение да пише ,че всички висши кадри на ГЕРБ и СДС са били или са с произход - партийни функционери на БКП!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  "Препоръки"????
  А ако издателствата "преценят и решат" да не се съобразят с тези "препоръки" и обучават българските деца как сатрапа от Правец е "полагал грижи за българите"???

 17. 17 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван К":

  Ок, аз имам предвид в България. Може да съм писал по-бързо и емоционално, но такъв тип словоблудство, като това на министъра, направо ме побърква

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 18. 18 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#14] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Роска,победихте ли лошите?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 601 Неутрално

  А не беше ли работа на министерството да забележи нередностите и първо да реагира и то не с препоръки, а с точни указания?

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4501 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Като падне герб от власт.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4501 Неутрално

  До коментар [#14] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Успех в борбата. Това е свещена борба и ще успеете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4309 Весело

  До коментар [#14] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  ясно обяснена на децата.
  ========
  А за възрастните, книгата за " прехода " ...е идеална .....
  Пак ви омаяха....😘

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "Günther":

  tl;dr

  Що са мъчиш?

 24. 24 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Това време е имало своите предимства и своите недостатъци..."

  Кои па са предимствата на комунизма?

 25. 25 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това е идеология, представена по най-простичкия начин, като за текезесари :) Ако още има някой такъв жив.. нема да е задълго :)) Смешното е как това е някаква особено важна тема за една умнокрасива част от обществото.

  Путин - мы верим в тебя !
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6148 Неутрално

  Препоръката може да бъде финансова - не са ли отразени не се прилагат, не се продават...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#1] от "terminal velocity":

  Още е жив комунизма,за това го борим.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  Е,омраа срвщу богати и успели има смисъл.Просто заради напина,по-който са станали такива повечето.

 29. 29 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  В България е приет закон, с който комунистическия режим е обявен за престъпен. Значи какво ни казва министъра? Че режимът е престъпен според действащото българско законодателство, но имал и някакви предимства. И кои са те? Че избиха цвета на нацията, че тотално ограбиха труда и имотите, трупани от поколения българи, че с репресии караха българите в пиринска Македония да се пишат македонци, че искаха да ни направят васали на сръбската мини империя и още по-лошо - роби на Сталин? В учебника ще напишат ли за речта на Петър Младенов от декември 1989 г., в която се казва, че България е нетен вносител на селскостопански стоки още от 1985 година и по-специално пшеница, картофи и т.н. за около 350 милиона долара годишно?
  Децата трябва да знаят историята, за да не бъдат подмамвани от безродните комунасти с лакърдии за светлото ни минало и още по-светлото бъдеще.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dexx":

  Не бива да отричате абсолютно всичко,съанлонпобвреме н комунизма.За и до сега гледам много български филми от тогава,например.Не харесвам "Знаме на Мира" ,но нямам мищо против Станислав Стратиев,например.

 31. 31 Профил на Kiril Ianatchkov
  Kiril Ianatchkov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Има абсолютни морални категории, както има абсолютни величини.Нищо хубаво няма, което да се случило по време на комунистическия режим. Абсолютно нищо. Нито в икономически, нито в социален, нито в културен аспект."
  Целият коментар е много точен, но цитатът по-горе е главното. Докато не го разберем, премислим и осъзнаем, няма да променим нищо и същите безгръбначни лъжци ще продължават да ни управляват.

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  комунизвът рецидивира на съвсем неочаквани места - като национализъм, омраза срещу богатите и успелите....
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  Национализмът не е лош. Последният американски президент спечели изборите с национализъм, но на нас не ни е позволен. А омразата срещу богатите и успелите не е срещу тези, които дават работа и хляб на други, а срещу тези с неясен произход на първите няколко милиона, които само създават корупция.

 33. 33 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сутринта заместник-министърът се изтърва пред слушателите на Хоризонт, че имало дадени препоръки от страна на министерството на образованието към авторите на учебниците да омекотят някои исторически тълкувания на процесите за годините през комунистическата диктатура. Такива като Искра Баева само това чакат. И уважаемият заместник-министър като взе да шмекерува: "Ама, видите ли, писането на историята било субективно" и пр., те щели да видят, не можело да се дразнят едните за сметка на другите, ей такива работи родни, комунистически, гербаджийски, милиционерски...

  Дедо Крум
 34. 34 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 944 Разстроено

  30 години след "падането" на режима, новите властници не позволяват да се пише истината... Колко европейска е тогава България и колко още века да минат, за да благоволи някой от пра-правнуците на активните борци да се напишат пет реда с факти?!?... Самата цензура и упоритото криене на фактите са по същество комунистически прийоми... А и за каква история изобщо говорим???....

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4309 Неутрално

  "Няма как все пак, това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци "

  Интересно , дали в германските учебници пишат за "предимства и недостатъци" на нацисткия режим? Може ли един тоталитарен режим да има предимства?
  След подобно изказване на министъра не може да се очаква , че ще бъде написана обективна история периода на комунистическото робство. Ще се наблегне на "предимствата" ще се омаловажат "недостатъците".

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4134 Весело

  "....това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци"?!


  И кои бяха тези предимства бе, другарю Вълчев?!

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Забравили сте,че комунизмът беше преди 30 години. "Специалистите" по тази епоха сте били тогава комсомолци и пионери. Айде оставете на тия, дето наистина го познават да го опишат. Но не на американска ясла като Келбечева.

 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Децата трябва да знаят, че най-мръсният комунистически режим от бившия соцЛагер е бил в България!
  Трябва да знаят, че днешната върхушка от Позитано 20 е наследник и съмишленик на този режим!

 39. 39 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#30] от "yanne":

  Не казвам, че по времето на комунизма не е имало талантливи писатели, поети, художници, артисти и т.н. Въпросът е, че това е режим, който изтисква изкуството, смачква го и го превръща в пропаганда. Първото условие, за да може да ти се даде възможност да проявиш таланата си е да се продадеш (морално най-вече) на режима, да си наложиш автоцензура. Чапа, например да рисува плакати за манифестации за 1 май!!! Не е много, не престъплението на века, но това е цена, която е трябвало да се плаща, за да можеш да направиш нещо друго. Който не е бил съгласен да я плати е бивал стъпкван.
  А Ст Стратиев, конкретно е бил редактор на Народна младеж, даже преди да завърши университета ;)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "....това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци"?!И кои бяха тези предимства бе, другарю Вълчев?!
  —цитат от коментар 36 на hamiltonf

  Ще ти отговорят: безплатно здравеопазване и образование. А не си дават сметка или пък се правят, че не разбират, че не е било безплатно – просто не са им давани към заплатите тези пари, които после е трябвало да бъдат събирани като такси и осигуровки.

 41. 41 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 296 Неутрално

  По-добре щеше да бъде, ако не бяха издавали нови учебници....

 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Това време е имало своите предимства ...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  И режимът на националсоциалистите в Германия е имал предимства...

 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  Познавайки форума от години, мога да предвидя реакция на умерено отрицание към това, което ще напиша.
  Комунистическите времена трябва да се учат, но всички учебници представят нещата относително елементарно и всички се надяват, че ще е по техен акъл. Е, не може така. Все някой ще скача, че боите са сгъстени или е прекалено с розовото.
  Хората, които търсят истината, четат източниците, разпитват за плюсовете и минусите/все още може/ и мислят....!
  Учебниците оставят бегъл спомен у тези, които мразят науката.
  Не разчитайте прекалено на натиск върху образованието, за да получите това, което искате!

  Еретик
 44. 44 Профил на bfq51614473
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  По-добре щеше да бъде, ако не бяха издавали нови учебници....
  —цитат от коментар 41 на carebean


  А най-добре е според комунистите, въобще да не се изучава комунистическата сатрапия.
  Според мен обаче, този период трябва така да бъде описан на децата ни, че да не остави никакви шансове на отломки от бкп, като позитанската каста бсп например, за каквото и да било политическо бъдеще!

 46. 46 Профил на Бо По
  Бо По
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Абе какви издатели?! Учебниците по история следва да се пишат от обективни историци, основаващи се на обективна информация, а не на смешковци, прикриващи престъпленията на съветските мекерета.
  Задължително е да се знае, например че Георги Димитров е един от най-големите национални предатели, активно изпълнявал заръката на Сталин и Коминтерна за македонизацията на Югозападна България и присъединяването и към Югославия. И ако името му се споменава в учебник по история, то би следвало да е само в този контекст!

 47. 47 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Важно е да се промени съдържанието! Но друго е по-важно. КОй допусна това съдържание до печат. Кой е избрал хората които са писали тези учебниците? Кой са авторите и не е ли време , такива хора да не се допускат до умовете на децата ни? Много въпроси а отговори няма.

  SHADOWS of SOFIA
 48. 48 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 497 Гневно

  Какви препоръки ? Направо отрязване на всякакъв достъп на на подобни АБПФК експерти откърмени в комунизма да пишат каквито и да е учебници.

 49. 49 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1369 Весело

  Нашият "комунизъм" е като "марксист-ленинец" ,както беше се самоопредилил покойният първи демократично избран президент след 10-ти ноември 1991-ва....така, че мястото му като по-малко зло си стои в учебниците по история....но ,както се подразбира те още са в предпечатна подготовка....Колкото до разследващият журналист е добре да не прескача определени (болезнени...!) моменти от историята на комунистическият преврат , защото иначе полемиката съвсем олеква!

 50. 50 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#47] от "KA2":

  Как кой ? Например "проф д-р" Искра Баева, дългогодишен член на БКП и БСП, член на Евразийския център...

 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Историческите събития са нещо, което подлежи на тълкуване, всеки си ги тълкува така, както му изнася. И колкото е по-близко до нас това събитие, толкова по-манипулативни са тълкуванията. Според мен е рано да се правят анализи на социалистическото ни минало, защото живите свидетели не са на едно мнение, а обектичните факти често се изопачават. Не искам да пълним главите на децата с неверни факти и неточни анализи, само и смо да се харесаме на господарите от запад. Нека да мине достатъчно време, за да може обективната истина да излезе наяве и да бъдем сигурни в това, което пише в учебнииците.

 52. 52 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#3] от "Иван К":

  Ти му викаш куме Иване, той ти вика... Момък, истината е една и тя се означава като ИСТОРИЯ! Учебниците са интерпретация на историята! А интерпретациите на политиците, държащи властта, са си исторически фантазии или кючеци! У нас, бива да знаеш, комунизъм е нямало и не се предвижда в скоро време. От тази позиция дори става ясно, че не си прав и че, даже, много от близките и познатите ти също не са прави! Почети малко, джанъм!

  Малинчо
 53. 53 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Комунизмът за щастие вече не е актуален в България, но политиците ни нямат принос за това. Оставихме комунизмът да загине от старост, но това не е най-ефективен метод, защото комунизвът рецидивира на съвсем неочаквани места - като национализъм, омраза срещу богатите и успелите....
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  "Успелите" крадци и мутри, дето фалираха и работещите, печеливши предприятия, оставайки стотици хиляди без препитание, и тях ли броиш за успели?

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 54. 54 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...СССР би прекършил ислямизма в Афганистан, но през 1980 г им попречиха САЩ.
  —цитат от коментар 8 на Иван К

  Ислямизмът избуя точно заради съветската агресия срещу Афганистан и установяването там на марионетен комунистически режим. СССР използва същите методи като при налагане на комунизма в световен мащаб след Вт. св. война - в Корея, Виетнам, Африка, Куба и мн. др.

 55. 55 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#46] от "bpcorp":

  Катъри носят истината, а тя тежи...Поради което им се завива свят! Исторически факт ли е подпалването на Райхстага и процесът срещу Димитров и с-ие? Значи го скриваме като маловажен, а не в контекста на пораждането и развитието на фашизма? Димитров дали ръководи известно време Коминтерна? Маловажен исторически факт, който няма отношение към европейската история и, даже, география. А че е бил премиер на Бг? А абсолютната истина, че е умрял преди Сталин, даже и да не е важен исторически факт, истина ли е? А уморените катъри ги стрелят, рыш?

  Малинчо
 56. 56 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Издателите на учебниците по история явно са от ДС.

 57. 57 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Важно е да се промени съдържанието! Но друго е по-важно. КОй допусна това съдържание до печат. Кой е избрал хората които са писали тези учебниците? Кой са авторите и не е ли време , такива хора да не се допускат до умовете на децата ни? Много въпроси а отговори няма.
  —цитат от коментар 47 на KA2


  Още веднага след промените, учебниците по история минаха под попечителството и дирижирането на неправителствени организации , като "Отворено общество" и "Америка за България", които финансираха "правилните историци" за написването им.
  Така, 500 годишното Османското иго стана "присъствие" и "мирно, съвместно съществуване", а борилите се за свободата на България революционери, подкукуросвани от Русия сепаратисти.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 58. 58 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#45] от "Рим":

  С други думи - да се наредят исторически "правдиви" лъжи, да се издаде един манифест за тяхната истинност и фактическа вечност, па да му ударим един сън под дима на разните там мозъчни възпаления! "Дим, дим, дим, под който ний тъй сладко спим" (Хр. Ботев, комунист според др. Ал Йорданов или неговите подобия)!

  Малинчо
 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3672 Весело

  До коментар [#47] от "KA2":

  "Кой е избрал хората които са писали тези учебниците? Кой са авторите и не е ли време , такива хора да не се допускат до умовете на децата ни? Много въпроси а отговори няма."
  =============
  Можеш и ти да напишеш учебник. После намираш издателство. После го одобряват.... евентуално. И накрая го избират...евентуално. Такава е процедурата.

  Еретик
 60. 60 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Комунизмът е обявен за престъпен режим у нас със закон. И е време институциите у нас да започнат да го прилагат. То и в нацистка Германия и във фашистка Италия може да се открият "положителни моменти".

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 61. 61 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#51] от "proza":

  Интерпретирай ми следните факти:

  Народен съд: 2730 смъртни присъди

  Нюрнбергски процес: 12 смъртни присъди

  !?!?!?!?!?

  Russia delenda est
 62. 62 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Историческите събития са нещо, което подлежи на тълкуване, всеки си ги тълкува така, както му изнася. И колкото е по-близко до нас това събитие, толкова по-манипулативни са тълкуванията. Според мен е рано да се правят анализи на социалистическото ни минало, защото живите свидетели не са на едно мнение, а обектичните факти често се изопачават. Не искам да пълним главите на децата с неверни факти и неточни анализи, само и смо да се харесаме на господарите от запад. Нека да мине достатъчно време, за да може обективната истина да излезе наяве и да бъдем сигурни в това, което пише в учебнииците.
  —цитат от коментар 51 на proza


  В София има около три хиляди фамилии които са национализирани.Същите тези хора на които комунарите викат реститути.Там има родова памет и който поиска не е трудно да разбере какво е било.Няма как да се скрият репресиите на режима.

  SHADOWS of SOFIA
 63. 63 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 296 Гневно

  Комунизмът трябва да се забрани със закон навсякъде по света, а всичките му последователи трябва да бъдат преследвани като селските партзани навремето.
  Отделно всичките му зверства трябва да се изучават подробно и в главите на младите да се набива, че единствените облагодетелствани от него са безмозъчните мързеливци.

 64. 64 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Разстроено

  [quote#62:"KA2"][/quote]

  Пускам една сълза за репресираните!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 65. 65 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Разстроено

  [quote#62:"KA2"][/quote]

  Пускам една сълза за репресираните!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 66. 66 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  "За съжаление в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни""Това време е имало своите предимства и своите недостатъци"Изключително вредни и безгръбначни твърдения. Има абсолютни морални категории, както има абсолютни величини.Нищо хубаво няма, което да се случило по време на комунистическия режим. Абсолютно нищо. Нито в икономически, нито в социален, нито в културен аспект. И това не е "дискусионно", а е обективна реалност.И всеки опит за говорене по начин, който цели да се харесва на хора, при които носталгията е по-силна от възприемането на обективни факти е вреден за обществото.
  —цитат от коментар 6 на Dexx


  Така е... Един си вървял по улицата и непрестанно повтарял: Нищо ми няма, нищо ми няма, нищо ми няма...

  Хората го забелязали, и си рекли:
  Абе, на тоа му ИМА нещо! 😁😎

  reductio ad absurdum...
 67. 67 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Представям си какви са им учебниците. "Народният съд" защо не се опише от очевидци? как БКП дава на циганите по някой лев и тези, които отиват към "съда" минават по един път, а от двете им страни цигани крещят "Смърт! Смърт!".
  Същото важи и за "възродителният процес", да питат някой оевидец турцин как е влизано в къщи и апартаменти с оръжие и им е казвано до 3 дена да се яват да си сменят имената. За концлагерите е най-тъжно, защото всички знаят за нацистките концлагери, но не знаят, че идеята е взета от концлагерите на болшевиките. В концлагерите на комунистите умират много повече хора от в нацистките концлагери.

 68. 68 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Комунизмът трябва да се забрани със закон навсякъде по света, а всичките му последователи трябва да бъдат преследвани като селските партзани навремето. Отделно всичките му зверства трябва да се изучават подробно и в главите на младите да се набива, че единствените облагодетелствани от него са безмозъчните мързеливци.
  —цитат от коментар 63 на Тасков


  +++++
  Не само да се забрани комунизъма(къдя е тоя комунизъм),но и да се приеме специален закон!За всяка некадърност,невежество и несполука на територията на България,да се обвинява комунизЪма!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 69. 69 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#51] от "proza":Интерпретирай ми следните факти: Народен съд: 2730 смъртни присъдиНюрнбергски процес: 12 смъртни присъди!?!?!?!?!?
  —цитат от коментар 61 на Шменти Капели


  По-гадното е че са убивани и след това народния съд е пакетирал убийствата с присъда.Други се водят безследно изчезнали за да прикрият зверствата. Палачите са били достойни ученици на Сталин и пратените от него инструктори..

  SHADOWS of SOFIA
 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 353 Неутрално

  То проблема с червените чугуни го има само в РБ и РФ. Всички други държави са се отърсили от този тумор.

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Издателствата са получили препоръки да коригират новите учебници по история

  И кой , уважаеми мижитурко , е дал тази ПРЕПОРЪКА към издателите ? В каква посока и в каква степен да се коригират ? На какво основание , какви исторчески промени са се случили от МИНАЛАТА година до сега , та са предизвикали причини за промяна на утвърдената програва ? и Кой майчин син си е поставил името като гарант за истиността на исканите корекции в учебниците и " новите исторически факти " довели до +необходимите " промени ?. Това обясни на хората , пратили децата си на "училище " а не да гледаш като валко дете маика си , след като е напълнило памперса , с извинение .

 72. 72 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  [quote#62:"KA2"]
  —цитат от коментар 65 на Милост за живите
  Пускам една сълза за репресираните![/quote]

  Ами такива сте! Но ако ме срещнеш ще пуснеш доста сълзи.С какво право се отнасяш по този начин със скръбта на хората.

  SHADOWS of SOFIA
 73. 73 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Разстроено

  То проблема с червените чугуни го има само в РБ и РФ. Всички други държави са се отърсили от този тумор.
  —цитат от коментар 70 на anonim440


  ++++
  За съжаление това показва,много слаба разяснителна работа на НПО!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 74. 74 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  [quote#72:"KA2"][/quote]

  Съмнявам се,дълбоко се съмнявам,уважаеми витруални биячо!
  Не е много здравословно да заплашваш хора,чийто възможности не познаваш!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 75. 75 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  [quote#72:"KA2"][/quote]

  А и още нещо,не плачи на чужди гробове!
  Много е патетично!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 76. 76 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  [quote#72:"KA2"]
  —цитат от коментар 74 на Милост за живите
  Съмнявам се,дълбоко се съмнявам,уважаеми витруални биячо!Не е много здравословно да заплашваш хора,чийто възможности не познаваш![/quote]

  Не се съмнявай!Хора които нямат чувство за вина , трябва да бъда унижавани.

  SHADOWS of SOFIA
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Без да се признаят достиженията на социализма
  НИКОГА НИКАКВА гаргамундска пропаганда НЯМА ДА МИНЕ
  :-) Фашистите НЯМА да бъдат реабилитирани

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Новите учебници по история, към съдържанието на които преподаватели от страната, а и някои политически партии възразиха, не са утвърдени все още, а на издателствата са дадени препоръки да ги коригират.

  Министре , към съдържанието на учебниците кой е предявил претенции- - ПреподавателИ от страната или ПреподавателШТЕ от страната ? Можеш ли да схванеш разликата ? Дали след като УВАЖИТЕ тази претенция на НЯКОИ преподаватели , догодина ще удовлетворите желанието на другИ преподавателИ в обратна посока ? И няма ли да олекнете като министър , който си играе с поста си на иди ми - дойди ми ? Ами същтия проблем е и с партиИ и партииТе . Явно , преди да се опитваш да правиш корекции според това кой откъде ти подсвирне , е по- добре да се научиш как да разделиш на две магарета един кош слама .

 79. 79 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Няма значение ,че цялата история е измислена от някой либерален всезнайко особено за вековете на турско робство, ама виж за комунизма най-добре да се учи разширено 9,10 и 11-ти клас! В заключение да пише ,че всички висши кадри на ГЕРБ и СДС са били или са с произход - партийни функционери на БКП!
  —цитат от коментар 15 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Спокойно, комунизма ще се изучава безплатно на "оня" свят, защото само там съществува реално... 😏

  Виж, социализма е добре да се изучава, ама задължително с цитати и ФУТНОУТС(бележки под линия), за да могат да се проверяват фактите! 😉👍

  reductio ad absurdum...
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Комунизмът трябва да се забрани със закон навсякъде по света, а всичките му последователи трябва да бъдат преследвани като селските партзани навремето. Отделно всичките му зверства трябва да се изучават подробно и в главите на младите да се набива, че единствените облагодетелствани от него са безмозъчните мързеливци.
  —цитат от коментар 63 на Тасков


  :-) Кажи го другаря Ци Дзинпин и ще ти се смеят 2 милиарда души

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Куманягите и техните слуги, които все още са на всички нива в държавата, все още държат любимият им строй от светлото бъдеще да се представя в положителна светлина, гаче ли се надяват в скоро време пак да се върне и да станат партийни и комсомолски секретари.

 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  То проблема с червените чугуни го има само в РБ и РФ. Всички други държави са се отърсили от този тумор.
  —цитат от коментар 70 на anonim440


  1/3 от човечеството живее СЕГА при социализъм :-)
  ... ако не ти харесва - смени планетата !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 247 Неутрално

  добре де , там тия комисии , редактори , одобрилите проекта , все пак са историци и общественици , явно знаят и виждат нещата през погледа на историята , и явно осъзнават че при сегашния ;обществен строй; потъването в тинята е придобило размерите на природно бедствие , защото по какво се различава тогавашния терор от сегашния ? тогава са ги разстрелвали , сега работим до смърт , а уродите организирали тиранията са едни и същи

 84. 84 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Правилно.Децата хабер си нямат какво е това комунизъм.Това трябва да се казва.Внукът ми гледа филма Катин,после и за Чернобил ,след това и 1984 по Оруел и вече има някаква представа.Сега ако някой му говори глупости за комунизъма казва-Вие не сте прав.Но не влиза в спор,защото и той знае-комунистите са бетоноглави и те не могат да приемат нищо в бетонните си глави.

 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  "....това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци"?!И кои бяха тези предимства бе, другарю Вълчев?!
  —цитат от коментар 36 на hamiltonf


  Народно благоденствие , технологично величие и каквото си помечтаеш
  = Социализма е най-великата епоха за 1300 години България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 301 Гневно

  Основното нещо, което искам моя син да знае за комунизма в България е, че е вдигнал на власт прости, неуки, но пък алчни за власт селяндури (не обиждам хората от село, не се изживявам софиянец от петстотин годин), които са съсипали всичко, което са докоснали.

  Че вместо меритокрация основният критерий за назначаване е бил като в най-тъмните средни векове - произход/родители/лоялност към крадливата партия, и на последно място умения.

  Че в резултат на малоумното им поведение, тази управляваща класа се е размножила експоненциално и нейните потомци ни управляват днес.

  Че всичко що е умно, гордо и свободолюбиво е било мачкано зверски и със садистична усмивка.

  Че когато някой прост, невеж човек му каже на сина ми "Нищо не знаеш, момче, тогава имаше и безплатно образование, и здравеопазване, и заводи!", синът ми да му отговори "Да, невежи окаянико, имало е, щото е било с пари назаем, които поколенията след теб още връщат. И заводите, както и останалото, са били построени ей така-да има там, абсолютно безмозъчно и без финансова печалба за строящия ги и плащащ ги народ".

  Да знае синът ми, за да помни и разпознава други такива, да не дава Господ, бъдещи кретенизми. Защото, както знаете, те МНОГО ИСКАТ да се забрави. Най-вероятно - за да се пробват да го повторят.

 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  По-гадното е че са убивани и след това народния съд е пакетирал убийствата с присъда.Други се водят безследно изчезнали за да прикрият зверствата. Палачите са били достойни ученици на Сталин и пратените от него инструктори..
  —цитат от коментар 69 на KA2


  Присъдите на НС в България са признати от ООН за справедливи в 1951 г . ФАКТ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":

  Не че нещо, ама вие го възхвалявате. И това щеше да влезе и в учебниците, ако ония пискливите не се бяха разпискали.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дедо Шори беше наритан от Русия точно защото искаше негови хора да пишат учебниците. Същото трябва да се случи и у нас!

 90. 90 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Болшевизмът и фашизмът имат общи корени, сходни методи и почти идентични резултати. Корените им са в опита да се противопоставят на либералната демокрация, методите им са, чрез изграждане на тоталитарна власт, а резултатите са пълен провал. Разликата е само в обществата, в които възникват и културните специфики на държавата-експеримент. Фашизмът възниква в Италия, а болшевизмът в Русия.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#57] от "disclosure":

  То си беше присъствие и преди това, ма си бегал от час.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какви препоръки, какви указания?!!!Има документи, факти и случили се, доказани събития!Историята е това - истината!!!
  Защото и БКП препоръчваше как и какво да се учи, така, както днес ГЕРБ!!!Двете партии са двете страни на една и съща монета - комунистическата!!!!

 93. 93 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dexx":Не бива да отричате абсолютно всичко,съанлонпобвреме н комунизма.За и до сега гледам много български филми от тогава,например.Не харесвам "Знаме на Мира" ,но нямам мищо против Станислав Стратиев,например.
  —цитат от коментар 30 на yanne


  Ти си тотално объркан!!!Стратиев пишеше по такъв начин, че показваше точно какво беше при комунизма - лъжа и измама.
  Българските филми също бяха подобни - или поне онези, които ставаха за гледане!!!

 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":Не че нещо, ама вие го възхвалявате. И това щеше да влезе и в учебниците, ако ония пискливите не се бяха разпискали.
  —цитат от коментар 88 на Darth Plagueis


  Колкото и да пищят фашизоидите , докато не произведат повече компютри , повече роботи и повече космонавти от социализма няма нито кой да ги чуе, нито кой да им повярва

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За съжаление в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър. "Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и "възродителният процес".

  Разделителните Линии ги поставят отявлени и злобни антикомунистически псевдо и определено пристрастни историци и набедени разследващи журналисти . Като небезисвестните флагмани на тези гилдии проф Келбечева и карикатурното подобие на Гогол Христов . Псевдо , защото подобни индивиди би трябвало , че основните етични норми изискват и от историци , и от журналисти , да боравят и излагат факти и да ги предоставят за осмисляне на всеки читател или слушател . Когато обясняват фактите в съзвучие със собствените сшразбирания , и предубеждения , това си е чиста проба манипулация . А това посочените двама практикуват вече тридесет години . С явен неуспех .

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7530 Неутрално

  Абе , как всички останали соц.държави си написаха историята, отвориха досиетата и който иска да знае, се запозна. Тука 30 години едни псевдо професори и съветски мекерета, изопачават фактите , изопачават историята и затова сме толкова зле и все последни. Не трябва да има дете, тийнейджър или млад човек, който да говори , колко хубаво е било при Тодор Живков и как той се грижил за благосъстоянието на българите. Не можеш с един пасаж в учебника да опишеш цялата репресия и мъка на хората. Това е подигравка.

 98. 98 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  За концлагерите е най-тъжно, защото всички знаят за нацистките концлагери, но не знаят, че идеята е взета от концлагерите на болшевиките. В концлагерите на комунистите умират много повече хора от в нацистките концлагери.
  —цитат от коментар 67 на anonim440


  Тъпички си бяхте, и такива ще си останете(и пукнете), щото сте "умнокрасиви" невежи байганьовци, с претенции!

  Концентрационните лагери са измислени поне 20 години ПРЕДИ болшевиките да вземат властта в Русия!

  Измислени са не от комунистите, а от северноатлантиците, и по специално- от НАГЛОсаксите! Чети, Пенчо:

  "Преди първият затворник да влезе в съветския ГУЛАГ, преди “Арбейт мах фрай” да се появи на портите на Аушвиц, преди началото на 20- ти век, концентрационните лагери намериха първия си дом в градовете на Куба.

  Най-ранният съвременен експеримент за задържане на групи цивилни без съдебен процес бе стартиран от двама генерали: един, който отказа да въведе лагерите в света, и този, който не го направи."...

  По нататък си превеждай сам...

  "These camps did not rise out of nowhere. Forced labor had existed for centuries around the world, and the parallel institutions of Native American reservations and Spanish missions set the stage for relocating vulnerable residents away from their homes and forcing them to stay elsewhere. But it was not until the technology of barbed wire and automatic weapons that a small guard force could impose mass detention. With that shift, a new institution came into being, and the phrase “concentration camps” entered the world.

  In southern Africa, the concept of concentration camps had simultaneously taken root. In 1900, during the Boer War, the British began relocating more than 200,000 civilians, mostly women and children, behind barbed wire into bell tents or improvised huts. Again, the idea of punishing civilians evoked horror among those who saw themselves as representatives of a civilized nation. “When is a war not a war?” asked British Member of Parliament Sir Henry Campbell-Bannerman in June 1901. “When it is carried on by methods of barbarism in South Africa.”

  https://is.gd/HhgTVq

  reductio ad absurdum...
 99. 99 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3720 Весело

  СоциализЪмЪт е едно недоносче. Даже и правешкият чукундур го проумя накрая.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  на 9 юни 1923 българите престават да бъдат ЕДИН НАРОД = имаме ДВА народа с ДВЕ истории и Ангелите на едните са Демоните на другите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK