Министър Вълчев за учебниците: Не трябва да има равнодушно отношение към диктатурата

Министър Вълчев за учебниците: Не трябва да има равнодушно отношение към диктатурата

© Юлия ЛазароваНе трябва да има равнодушно отношение към периода между 1945 и 1989 година и към диктатурата, каза днес по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Коментарът му беше по повод препоръките към няколко издателства да коригират учебниците по история за 10 клас в тази им част.


В отговор на въпрос Вълчев каза, че дотук се стига, защото е имало обществена реакция, но и защото самият той е видял нередни неща. Министърът смята, че е бил подменен духът на учебната програма. "Има няколко думи за Белене и цели страници за живковската конституция например", поясни той.


Красимир Вълчев все пак посочи, че не трябва да се преувеличава значението на учебника, като подчерта ролята на учителите. Той не скри, че е можело по тези учебници да се учи, ако не е бил вдигнат шум. По-рано през деня Красимир Вълчев заяви пред БНР, че трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците.


В отговор на въпрос министърът каза, че издателствата избират с кого да работят. Той увери, че до началото на новата учебна година десетокласниците ще имат учебници по история.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Вълчев май е единствения адекватен министър в този кабинет.

 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Зачитам главата за периода на държавния социализъм в учебника на Булвест, която се е видяла недостатъчно пропагандна на нашите професионални антикомунисти. Заедно с разпалените оправдания на издателството, че, напротив, достатъчно е пропагандна! И ми се изправя косата.
  Например, дадени са "основни дати". Сред тях изцяло липсва Отечествената война, с която българският войник е измил с кръвта си позора на съучастничеството с Хитлер. Не се споменават претенциите на гръцките националисти да получат територии от Южна България като компенсация за раните, нанесени от германците и нас. Така не се вижда, че благодарение на руските интереси сме запазили Южна Добруджа и изобщо ни се е разминало почти неминуемо повторение на Ньойския договор.
  Не се споменава Фултъновата реч на Чърчил, с която англоамериканците още от 1946 г. разбиват колицията и обявяват Студена война на СССР. А това напълно обяснява решението на Москва през 1947 да отмени курса на Народни демокрации в Източна Европа и да наложи пълна съветизация. (Какъв вътрешен политически плурализъм или разнообразие на формите на собственост би могъл да допусне СССР, ако Англия и САЩ открито заявяват апетити към страните, които му служат като буфер срещу нова инвазия?).... Аналогично, в черни краски е описано учредяването на Варшавския договор, без да се спомене, че това става след като САЩ сглобяват военния пакт НАТО.
  Разбирам, че са нужни много страници, за бъде представена епоха, в която е създадена съвременна индустриална и градска България; масовият българин получава течаща вода, електричество, радио и телевизия, всеобщо образование, детски градини, равни права на жените, достъпна медицина, пенсионно осигуряване, край на страха от глад, безработица и бездомност, достъп до висока култура... и още, усвоява професии, за които баща му не е чувал, минава от патриархално към нуклеарно семейство. Изобщо, влиза в съвременността. Абе, отървава се от въшки и дървеници и се научава да ползва дезодорант, в края на краищата! Но защо издателството да си отваря грижи с някаква си най-важна промяна в 1300-годишната история на българския народ? По-лесно е да я претупа набързо като серия от мними икономически катастрофи. А по-тъпо не можеше ли?
  И на всеки ред, малки подли формулировчици. "Взаимните нападки водят до скъсване на дипломатическите отношения между България и САЩ (февруари 1950 г.), а САЩ не позволяват българската страна да бъде приета в ООН". Да, "нападките водят" до прекъсване на дипломатическите отношения, в смисъл, че САЩ са тези, които ги скъсват.
  Това не е глава от учебник по история, а лъжа за настоящето. Тя гласи, че всичко ляво е глупост или зло. Дори при демократични порядки. На все по-оредяващите млади поколения трябва да се набива в главите, че няма алтернатива. Да не би да вземат мерки, докато е време.

  Чавдар Найденов - Фейсбук.
  Дневник няма да копират с разрешение този статус, защото за такива приказки "нЕма грант"

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Чудя се след сичките тези спорове за най-новата ни история на тема добър или лош е бил комунизма, на какво основание искаме да се променят учебниците по история в Македония...

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#2] от "Günther":

  Има грант!!! От пасоля ьа автора!!!

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Добра или лоша е историята? И нужно ли е да я пренаписваме правилно? Или е по-добре да се преподава апокрифно, а децата да се насочват към чужди източници?

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":
  Грантовете са на Христо Христов и проф. Кебапчиева, за да лаят по медиите. Без грант щяха да напишат учебник и да се конкурират с останалите пет

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#2] от "Günther"

  В този текст тотално е сбъркана причината и следствието в геополитиката. Явно е изваден от някоя "курсова" в библиотекарския.

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#1:"Роси"]Вълчев май е единствения адекватен министър в този кабинет.[/quo
  Не само той ! Но в случая съм съглаасен с теб ! Дано не го принудят по някакъв начин да подпише издаването на учебниците , или /както "опозицията " се спавя с работещите и неудобни министри / просто да си измислят някакви "кирливи ризи " , да му спретнат " протестче " или просто да искат ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ за работата на Правителството в "сферата на образованието "! Последното ми се вижда възможно , мотивът може да бъде ОПОВЕСТЯВАНЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ за 10 клас на "лъжливи , двусмислени и дисредитиращи факти за определен период от време ! Това би увредило за цял живот мисленето и възприемането на света на нашите деца !"Ще постна нещо , което дори и от Библиотекарския няма да отрекат , че са мисли на Стефан Стамболов ! /Нали Гестапото е най-видния Стамболовист !
  А ето какво е записал Стамболов в дневника си на 6 декември 1886 г:

  Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…“ !

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  3.6 по математика на НВО след седми клас !!! на кого му пука за жалките ви напъни за грант? да диктатура и ? в 21 век и ерата на интернет се провалиха опитите да намерите превод на социален пол та решихте поне да помъчите децата да мразят. жалка история

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Адекватен? Според него най-важното в училище било да се възпитават децата. Е сигурно е добре да научат и нещо полезно, ама айде сега. Матурата по математика е със среден успех 33 т., които в белите държави не ти носят тройка.

 11. 11 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Така ще е, като не се приключи с комунистите докъм 2000-та - по чилийски, по румънски а можеше даже и съвсем цивилизовано...

  Сега такива като "професор" Баева ще обясняват на децата колко хубаво е било по соца. Тая по какво е професор? Бих заложил средно глояма сума на "История на БКП" или "НАучен комунизъм"...

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#3] от "palav_nik":Добра или лоша е историята? И нужно ли е да я пренаписваме правилно? Или е по-добре да се преподава апокрифно, а децата да се насочват към чужди източници?
  —цитат от коментар 5 на Günther


  Историята, драги е точна и обективна наука.
  И също като математиката, физиката и химията борави с доказателства.
  А доказателствата са в архивните документи, но тех нема кой да ги чете.
  Бабите и дедовците си говорят по техни субективни спомени немащи нищо общо с историческата истина. И те така...

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":Грантовете са на Христо Христов и проф. Кебапчиева, за да лаят по медиите. Без грант щяха да напишат учебник и да се конкурират с останалите пет
  —цитат от коментар 6 на Günther


  Кой даде грантовете на дрогаря Живков?
  https://www.radiovox.bg/тодор-живков-социализмът-е-едно-недо/

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Вълчев, жалък си, ако не беше се разшумяло, ако не беше обществения натиск от нормални хора, всичко щеше да си мине и замине!
  Оставка!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Весело

  Средната оценка за седмокласниците е 3.6 по математика .
  Този Министър да се гръмне!

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Както е известно Биг Брадър променя историята в движение. Само че нека тези другаре първо да разработят историята на Посткомунизма. Щото Комунизмът е "умрял кон не рита". А Посткомунизмът е актуален, съществен, важен и интересен.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  "Министър Вълчев за учебниците: Не трябва да има равнодушно отношение към диктатурата"

  Социалистите са съгласни с министър Вълчев. Тяхното отношение към комунистическата диктатура не е равнодушно. Те я възхваляват.

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Весело

  "Министър Вълчев за учебниците: Не трябва да има равнодушно отношение към диктатурата"Социалистите са съгласни с министър Вълчев. Тяхното отношение към комунистическата диктатура не е равнодушно. Те я възхваляват.
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  Ама на учениците им през сайдера за диктатурата...

 19. 19 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Кога ще напишат истината и за криминалния преход, довел до тотално разграбване и разтуряне на държавата и изчезването на 1/3 от българския народ в мирно време? За комунизма сме смели да пишем едностранчива пропаганда, платена с американски долари, а за другото ...?

 20. 20 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#2] от "Günther":

  Този Чавдар Нейков от някой психодиспансер ли пише?

  CONTADOR GRATUITO!
 21. 21 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 591 Неутрално

  [quote#12:"palav_nik"][/quote]

  А бе готин на дядо ми, а и на всички земята бе отнета "субективно". Кой да слушам -дядо ми , или това дето пише в учебниците. Истинската история може да ти я кажат само тез дето са я преживели....

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Да, ама неговия шеф е открит почитател на режима на бай Тошо - как тогава ще учим децата, че комунизма е бил нещо лошо ? А червената номенклатура или по - точно нейните издънки понастоящем, си въртят откраднатите милиони и хич не им пук кой какво си мисли за комунизма, напротив - с помощта на ГЕРБ задушават свободното общество с всички възможни корупционни схеми и далавери където и да се обърне човек ! Та комунизмът, мутирал до престъпен капитализъм, минало ли е или е грозно настояще у нас ?

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Българите са толкова объркани след тоталитаризма и до такава степен нямат адекватни позиции по много въпроси, и са единствената държава освен РФ с толкова много сектанти с комунистически убеждения. Не е случайно, че в България психично болните са прекалено много. Поне в София нещо вече положението става нетърпимо.

  Анатема на комунизма!
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  [quote#12:"palav_nik"]
  —цитат от коментар 21 на skomina
  А бе готин на дядо ми, а и на всички земята бе отнета "субективно". Кой да слушам -дядо ми , или това дето пише в учебниците. Истинската история може да ти я кажат само тез дето са я преживели....[/quote]

  Прав си! Не беше възможно да влезеш в ТКЗС-то без да си подал молба и Общото събрание с гласуване да те приеме. Имаше хора които си останаха частници чак до "демокрацията". Биг Брадър лъже, а учениците не им пука, танту за кукуригу. По затворите вкарваха основно за укрито зърно и неплатени данъци. Вкл. Белене.

 25. 25 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Да имаше малко акъл би се сетил, че и за тези "молби" колко бой са изяли на дълго и широко е разказвано...

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Абсолютно съм съгласен с вас. Историята са факти, документи и артефакти

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Чудя се след сичките тези спорове за най-новата ни история на тема добър или лош е бил комунизма, на какво основание искаме да се променят учебниците по история в Македония...
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  На никакво основание , но в интерес на истината ние не сме искали до сега промяна в техните учебници по история. Вече 30 години уж демокрация , уж плурализъм и свобода на мнения, а лъжата за комунистическото минало и за македонизма продължава да тържествува. Това е така , защото тези , които са ни управлявали по време на тоталитаризма са същите , които ни управляват днес.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално  Българите са толкова объркани след тоталитаризма и до такава степен нямат адекватни позиции по много въпроси, и са единствената държава освен РФ с толкова много сектанти с комунистически убеждения. Не е случайно, че в България психично болните са прекалено много. Поне в София нещо вече положението става нетърпимо.
  —цитат от коментар 23 на anonim440


  Българинът е объркан още преди 140 години , когато е повярвал , че една деспотична империя , поробила десетки народи , е дошла да ни освобождава. Въпреки стотиците доказателства , че това не е така , българинът е построил десетки паметници за възхвала и признателност към тази империя , от която сме се отървали като по чудо, за да не попаднем под нейно робство. Все пак , не без помощта на запада това се случва на 9.9.1944 година. България два пъти е била поробвана от тази империя и двата пъти е чествала тези поробвания като освобождения.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Българите са толкова объркани след тоталитаризма и до такава степен нямат адекватни позиции по много въпроси, и са единствената държава освен РФ с толкова много сектанти с комунистически убеждения. Не е случайно, че в България психично болните са прекалено много. Поне в София нещо вече положението става нетърпимо.
  —цитат от коментар 23 на anonim440


  Психоболните не са от висок стандарт и домашен комфорт. Не са объркани българите, а са с пранги на краката и менгемета на главите. Както го е казал поетът "Опомнихме се късно, бяхме вързани жестоко"!

 31. 31 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  ....българинът е построил десетки паметници за възхвала и признателност към тази империя....
  —цитат от коментар 28 на tacheaux

  За съжаление това е бил зле премерен дипломатически ход с единствен отговорник княз/цар Фердинанд. Основната част за построяването на тези паметници и най-вече храм-паметника при с. Шипка и "Александър Невски" идват от дарения, събрани от комитет, воден от Никола Обретенов и чиято цел е създаването на музей на Възраждането и националната революция. Фердинанд обаче настоява първо да се погрижим за руските паметници, а после той лично ще има ангажимента за националните паметници. Нещо, което така и не се случва.

  CONTADOR GRATUITO!
 32. 32 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "Роси":

  Вълчев е като помияра на Павлов ..., включиш ли му лампичката – яде ..., изключиш ли я сере. Някакви последствия, ще има ли след СКАНДАЛА ..., юридически, морални !!!??? Нищо няма да има ..., ще си яде лайната и ще скимти. МИНИСТЪР, да го ева ..., хехехе

  Russia delenda est
 33. 33 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Гневно

  Вълчев май е единствения адекватен министър в този кабинет.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Ако беше адекватен щеше да си подаде оставката само заради резултасите от външното оценяване след 7 клас.
  ПОЗОР !
  Средна оценка по математика малко над 3
  а по български - 4
  Забележете само един с пълно 6 по двете.!!!!!!!!!!!!!!
  И да го обесят за топките му е малко !!!!!!!!!!!

 34. 34 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Някой дали е наясно за системата,в която се намираме.Може след време отново да заговорим за социализъм в положителен аспект. Необходимо ли е тогава да забъркваме мозъците на децата с неизяснени измислици. Дали не е по-добре историята във времето да си каже думата и тогава да се променят учебниците.

  mihala
 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  Е , ако пита шефът си ,той какво мисли по въпроса , много вероятно е да....бъде уволнен !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK