Сингапур ще премахва изпити, за да облекчи стреса на учениците

Сингапур ще премахва изпити, за да облекчи стреса на учениците

© Associated PressСингапур, лидер в световните класации за образование, предприе реформа в опит да намали стреса в училищата си. Той струва скъпо на децата, които изпитват безпокойство понякога още в началното училище.


"Трябва да постигнем равновесие между радостта от усвояването на знания и взискателността в образованието", заяви министърът на образованието Он Е Кун, обявявайки наскоро в парламента планираните промени. Целта е да се премахнат някои изпити и да се промени учебният курс, смятан за твърде тежък.


Сингапур постави образованието в центъра на развитието си, откакто стана независим през 1965 г. Градът държава е водеща сила в Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това оценяване на образователната система в десетки страни се извършва на всеки три години и е смятано за нещо като "Мондиал в образованието".
ОИСР обаче е установила също равнище на тревожност над средното при учениците в Сингапур в училищната им работа в сравнение с други страни. Официален доклад, подготвен в самия Сингапур, дава сходни данни. Ученици прекарват часове наред на чина в клас, после над домашните вкъщи, ходят и на допълнителни уроци - стремежът към отлични резултати се отразява негативно на психическото здраве на учениците и в някои случаи води до самоубийство.


Твърде, твърде рано


Уенди, която иска да бъде назована само с малкото си име, е убедена, че само допълнителните курсове могат да осигурят успех на детето й.


Два пъти седмично 12-годишната й дъщеря взема частни уроци - по един час математика и природи науки - у дома. Тя посещава също курсове по английски и китайски език три пъти седмично в частен образователен център. "Трябва да я държа под око, да проверявам дали преговаря достатъчно материала от курсовете", казва Уенди.


Още от началното училище сингапурските ученици са подлагани на изпит за края на годината, тъй като достъпът до престижни училища често зависи от това. Натискът е толкова силен, че допълнителните частни уроци са се превърнали в норма.


Сингапур ще премахва изпити, за да облекчи стреса на учениците

© Associated Press


Учениците в Сингапур се нареждат на трето място в света по време, посветено на учене в къщи, според ОИСР - средно 9.4 часа седмично.


"Обществото не желае да си позволи лукса да приема нещата спокойно", казва психологът от центъра "Инсайтс майнд" Даниел Кох. Най-малкият му пациент, лекуван от училищен стрес, било дете, току-що приключило последната си година в детската градина.


Стрес от изпити


Безпокойството е осезаемо през цялата година, но с наближаването на изпитите страдащите от тревожност ученици, които се обръщат за помощ към "Самаряните от Сингапур" (Samaritans of Singapore, SOS), се увеличават, подчертава заместник-директорът на тази организация за предотвратяване на самоубийства, Вон Лай Чун.


През 2016 г. 11-годишно момче се хвърлило през прозореца в деня, когато трябвало да съобщи на родителите си резултатите от изпита си за средата на година. Било се провалило по два предмета.


"През последните години виждам все повече тийнейджъри от реномирани училища, страдащи от училищен стрес", казва Лим Чун Гуан от сингапурския Институт за психическо здраве.


В същото време той отбелязва, че това явление може да е свързано с нараснало желание да бъдат споделяни тези трудности: училищните ръководства са по-наясно с тяхното съществуване и им обръщат внимание. За да се намали напрежението в училище, сингапурските власти смятат да премахнат някои изпити в началното и средното училище.


Реформата предвижда също подборът на учениците в зависимост от резултатите им, за да се сформират групи по нива (т.нар. канализиране), да се ограничи само до някои предмети като математическите или природните науки.


За сметка на това всички ще бъдат заедно в часовете по изкуства или физическо възпитание.
"Реформата признава някои вредни последици, които може да има "канализирането" за учениците", казва Джейсън Тан, експерт от сингапурския Национален образователен институт.


Взискателни родители


Едно препятствие пред тази реформа може да се окаже отношението на родителите. В училищата беше организирана кампания, за да им се разясни "активно колко полезни за техните деца ще са промените в дългосрочен план", казва Синди Кху, директор за планирането в министерството на образованието.


Тя обаче се съгласява, че в Сингапур обичаят да се карат децата да учат е "дълбоко вкоренен". Островната държава не е изолиран случай в Азия. Хонконгският център за изследване на детската смъртност цитира училищната работа като една от главните причини за самоубийства при подрастващите.


През 2016/17 г. Япония регистрира най-високото си от 30 години равнище на самоубийствата сред тийнейджърите. Властите освен това признаха, че се наблюдава пик на 1 септември, когато започва учебната година./ БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 43 Любопитно

  Напрао да премахнат ученето,като в България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Очевидно И в Сингапур са по-мъдри от нас и мислят за здравето и психологическият баланс на децата си!
  Ние можем да продължаваме да ги притискаме, да ги стресираме, да ги храним с боклуци и после да се чудим : "Какво става"!!!

 3. 3 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Това е едно към едно със ситуацията у нас за около 10% от учениците (толкова имат над 5 на матурата по математика тази година). И у нас цената на образованието в елитна гимназия е висока и за деца и за родители.
  Концепцията, че благосъстоянието на децата в училище трябва да балансира резултатите, е залегнала във всички модерни образователни системи и Сингапур съвсем логично тръгват в тази посока.

 4. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 392 Неутрално

  там учат 100 часа, тук - 3 часа, там намаляват от 100 на 90 - веднага и тук да намалим от 3 на 2!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Това е едно към едно със ситуацията у нас за около 10% от учениците (толкова имат над 5 на матурата по математика тази година). И у нас цената на образованието в елитна гимназия е висока и за деца и за родители. Концепцията, че благосъстоянието на децата в училище трябва да балансира резултатите, е залегнала във всички модерни образователни системи и Сингапур съвсем логично тръгват в тази посока.
  —цитат от коментар 3 на velvoofell


  концепцията в кои образователни системи? - източна Азия и Сингапур са далеч пред другите - тъкмо чото там не глезят децата и не ги превръщат в тлъсти неуки бройлери като в Западното образование

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  Хубаво е децата да учат, но е хубаво да имат време и за игра и почивка. Трябва да се намери баланс между двете. Сингапурските деца (които са един от най-умните, образовани и интелигентни в света) са отишли в едната крайност поради натиска на родителите им. Добре е, че местното образователно министерство е взело мерки да промени това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1322 Весело

  А бе живота си е стрес, нека да се готвят децата от малки за това което предтои.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Много тревожна тенденция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Единственото тревожно нещо е, че ние дори не подозираме какво става в онази част на света и колко сме изостанали. Азиатците са с такава самодисциплина и упоритост, каквато ние дори не можем и да си представим.

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#9] от "jeq19606355":

  Е, хайде сега.
  Винаги е било така и езависимо от това гледам азиатците не са преди нас...

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Разстроено

  "стремежът към отлични резултати се отразява негативно на психическото здраве на учениците и в някои случаи води до самоубийство."

  Вече няма да се тревожат и да се самоубиват заради училището. Това ще го правят заради наркотици и за селфи.

  подпис
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ivan_":

  Зависи за кои азитаци става на въпрос. Ако говорим за сингапурци, японци, корейци, а вече и доста китайци са по-напред от повечето европейски държави например. И то в много отношения.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  До коментар [#13] от "Иво":

  от повечето европейци * ...

  В добавка бих казал в сферата на образованието например. В сферата на технологиите, транспорта, икономиката, медицината и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Аз си мислех,че само у нас процъфтяват частните уроци . Без тях няма елитни гимназии.В училище даже на български не могат да ги научат.

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Дефинирй по-напред.
  Когато се огледам светът все още е на европеидната раса, та някак си не успявам да видя как точно са по-напред.

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#9] от "jeq19606355":

  Напълно вярно!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Очевидно И в Сингапур са по-мъдри от нас и мислят за здравето и психологическият баланс на децата си!Ние можем да продължаваме да ги притискаме, да ги стресираме, да ги храним с боклуци и после да се чудим : "Какво става"!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Е, е, да не сравняваме крава с морков. Те там ако с 80% им намалят натоварването, чак тогава ще стигнат българските нива :)

 19. 19 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":Дефинирй по-напред.Когато се огледам светът все още е на европеидната раса, та някак си не успявам да видя как точно са по-напред.
  —цитат от коментар 16 на Ivan_


  Аз ще се включа... "по-напред" са като минимум в смисъла че в момента нямат елити които им разглабят културата и се опитват да заместят населението с араби и сомалийци.

  Това може да изглежда като малка разлика, но крачка назад, така че да го броим в поколения, и крачката се оказва огромна.

  САЩ сега са към 60% бял европейски произход. Като станат 50%, и после 40%, дали нивото им...ще се покачи главоломно? Имайки предвид, че повечето имигранти в Канада са източни азиати, а в САЩ--цигани и негри?
  Дали са еднакво работливи и законопослушни тези етнически групи? Дали имат еднакво Ай Кю? Дали и трите имат нужда от специални закони за да влизат в университета, или напротив--една от тези групи така доминира академията, че се чудят как да им свият бройката, за да има и "урбанистичният поет Тирон" шанс?

  С колко светлинни години напредна Швеция, откакто почна да внася целия трети свят? Дали вече са в собствен Стар Трек момент, или в бавен инфраструктурен и криминален разпад?

  Светът не е като преди 20г, а след още 20г няма и да е като днес. А намек към формата след 20г задават днешните тенденции, колкото и невидими да са. В смисъл, колкото масовите медии и институции в определени страни да се опитват да ги правят невидими--те си се случват.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ivan_":

  Първо искам да те питам дали си посещавал Източна Азия!? Ако не си бил там няма как да видиш, че са по-напред от нас. ;-)

  Второ, под по-напред имам в предвид следното:

  - образование - по-добри и високи оценки в PISA (там както пише в статията водещите държави са все източно азиатски), виж сам:

  http://factsmaps.com/pisa-worldwide-ranking-average-score-of-math-science-reading/

  - интелигентност + други данни:
  https://www.forbes.com/sites/duncanmadden/2019/01/11/ranked-the-25-smartest-countries-in-the-world/ #388597c8163f

  - технологии -
  http://www.young-diplomats.com/top-10-high-tech-countries-world/

  - здравеопазване -
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-19/u-s-near-bottom-of-health-index-hong-kong-and-singapore-at-top

  - транспорта -
  https://www.travelandleisure.com/travel-tips/ground-transportation/best-easiest-countries-for-ground-transportation?slide=558873 #558873

  и инфраструктура:
  https://www.worldatlas.com/articles/countries-with-the-best-infrastructure.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":Дефинирй по-напред.Когато се огледам светът все още е на европеидната раса, та някак си не успявам да видя как точно са по-напред.
  —цитат от коментар 16 на Ivan_


  Където и да проверите в мрежата, всеки достоверен източник ще ви покаже че днес европеидната раса е между 10% и 8% от световното население.

  В малкото останали изцяло бели страни това не се усеща, но е научен факт.

  А в най-богатите и динамични страни обитавани от "европеидната раса", текат процеси за форсирано тласкане на тази раса към стерилност--чрез налагане на травестизъм, хомосексуализъм, чайлд-фри, и "избрах кариерата"--и чрез внос на "обогатяващи разнообразатори" от Африка и Пакистан.

  "Европеидната раса" е в залеза си, и ще оцелее само ако се научи как да не се поддава на опитите да бъде стерилизирана и заместена, и намери мощен цивилизационен съюзник, чрез който да компенсира свилата си популация.

  Този съюзник могат да бъдат единствено жълтите.

 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#19] от "patilanskomeze":

  Е, те не са особенно хомогенни нациите в тази част на света...

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  Потърси нетна миграция по държави и региони и дай отново да си говорим...

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Защо гледаме и се сравняваме с практиките на Сингапур, а не на Великобритания, Германия, Япония или САЩ? Нито манталитетът ни е такъв, нито структурата на образованието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK