Матурата по математика - непопулярна, но показателна

Матурата по математика - непопулярна, но показателна

© Asscociated PressМатематиката отдавна не е сред предпочитаните дисциплини за задължителния втори зрелостен изпит при завършването на средно образование. Тази година по официални данни тя беше избрана от 2255 ученици, което е около шест пъти по-малко от предпочелите английски език. Преди нея по брой на явили се на втората матура са още биологията, географията и философията.


Въпреки това математиката продължава да се приема като важен критерий за нивото на подготовка в средните училища, заради което "Дневник" представя резултатите от изпита по дисциплината през 2019 г. Използвани са оповестените от Министерството на образованието резултати от зрелостните изпити през май за близо 1000 училища в цялата страна. Информацията е публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни.


Средният резултат по математика е 4.36 - малко по-висок от този на изпита по български език и литература, който тази година е 4.06 - най-ниският от началото на матурите през 2008 г.


За разлика от първия задължителен изпит, който поставя всички зрелостници в страната пред едно и също изпитание, вторият им дава възможност да изберат дисциплината, в която се чувстват най-уверени, и така сравнението в една дисциплина може да е между 1000 ученици в цялата страна, а по друга - между 10 хиляди.
В двете таблици долу училищата са подредени според различни критерии. Първата показва училищата, където най-много ученици са избрали дисциплината за втората матураq и резултатите им. Класирането не е по успех, но позволява да се видят оценките там, където участието е било най-масово.


Във втората таблица са подредени по успех първите 20 училища в страната, в които на математика са се явили над 10 зрелостници (доколкото добрите резултати на по-малък брой ученици може да отдаде на личните им интереси и подготовка).

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 642 Разстроено

  Българите сме малък, но не особено ученолюбив народ ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  Матури по математика и български винаги е имало

 3. 3 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Матурата по математика - непопулярна, но показателна
  ...и наказателна ;)

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 4. 4 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Така е, но това няма общо с матурите по математика, според мен. За отличен на тая матура не се иска ученолюбие, не е нужен и специален математически талант. Само едно е абсолютно достатъчно - системност.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Не мога да повярвам, че матурата по математика не е задължителна.

 6. 6 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпреки сравнителните таблици средното образование бълва функционално неграмотни хора.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Проблема не е нивото по математика на напредналите деца. Те са си много добре!Проблемът е липсата на умения за елементарно смятане при 80-90% от хората.

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Разбира се че матурата по математика не е популярна, повечето деца/хора ги мързи да учат точни науки и смятат че ако станат *исти или накратно лаладжии ще просперират с далеч по-малко усилия. Най-популярните специалности в СУ са Психология, Социалогия, Политология и едва тогава е ФМИ. ТУ е на енто място в желанията на кандидатите като желаещите да станат журналисти са с пъти повече от желаещите да станат машинни инжинери например. И за съжаление такова е положението в цял свят, като на много места дори по-зле. В САЩ и Великобритания масово се учат Джендър Стъдис, Афро-американ стъдис, всякаквъ вид фай артс и сие глупости.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  За к'во му е на емигрант математика. Нали е научил езика, към чиято народност се е засилил безвъзвратно...

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Ако искаш да заобичаш математиката, първо трябва от най-ранни години да я учиш прилежно. Второ, трябва да си убеден колко е полезна в живота. И третото нещо е, че много зависи от учителката по математика. Мадам Сиси се прави на великата работа, котка частни ученици, но е борсук и мъжът и Павката я разкара най-накрая. Виж, г-жа Муци е коренно различна. Обяснявя добре, винаги е усмихната и търпелива, като старши учител е добре платена, знае да готви всякакви вкусни неща, напр. джолан с кожичка на фурна или тарт с крем, плодове и шамфъстък. Сега пържи картофки, защото чакаме внуците на гости.

 11. 11 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Не мога да повярвам, че матурата по математика не е задължителна.
  —цитат от коментар 5 на Калник


  Докато ме се реформира цялата образователна система тази матура не трябва да бъде задължителна. Българските уценици учат по съветската методология - наизустяване, липса на профилиране и липса на аналитично мислене (с изключение на матурата по български).

  При тези условия е разбираемо, че децата записват матури и специалности, в които се иска наизустяване - те това го правят много добре.

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Още две, максимум три поколения ще има някакви признаци на заинтересованост към Наукат. Още по-малко от ученици неразбиращи добре езикът, на който се преподава. А след две поколения те ще са повече от половината.

 13. 13 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 812 Любопитно

  резултатите, обективно погледнато, не са лоши, но как стоят нещата със "приложната" математика ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 14. 14 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Математиката е проста работа.
  А квадрат плюс бе квадрат е равно на це квадрат!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 15. 15 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#3] от "Скакауец":

  Да, наказателна е, за малоумници, които да постигнат кариерен връх като тролове, оператори в кол центрове или продавачки в магазини.

 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Като гледам бройката, скоро ще може да ги изброяват поименно ... тъкмо авиолиниите да могат да си резервират еднопосочните билети на запад предварително

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Това е така, но да не би ти лично да си машинен инжинер. Вероятно и ти си с икономическа специалност. Така че да пращат днешната младеж да учи инжинерни специалности може да го прави само старото поколение инжинери.
  Не върви такива като мен и теб с икономическите специалности да даваме наклон на другите какво да учат.

 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Моля да не се бърка МАТЕМАТИКА, с учебен материал по МАТЕМАТИКА. Второто е архаична подборка от познанията на учители в напреднала възраст и съответни ментални ограничения - легионът на Кастрева. Това знаят, това преподават, това завещават на поколенията. Ако някой ми посочи приложение на тези знания в съвременния свят - евала! Същото е по БЕЛ, (баси съкращението). Тук зее бездна от необходими кадри, парици и най вече отдаденост и ентусиазъм. А децата, (поне част), са прекрасни и свръхспособни!!! Само трябва да ги мотивираш! Засега те са печеливши тук и там ВЪПРЕКИ образователната ни кочинка, а не поради нея. Хвала на малкото изключения - даровити учители, дерзайте!!!

  roo
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nestea":

  “Докато ме се реформира цялата образователна система”
  ——
  Реформира? Или разформира? Няма нужда. Ако картината наистина е толкова черна, колкото се описва, тя си отмира от самосебеси

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Навремето съм учила математика по класическата българска методология, по която преподаваха всички предмети. Изкарват те на дъската пред целия клас и те хвалят или засрамват. Искам моите дъщери да обичат математиката, затова заразпитвах в САЩ какви системи и материали има за допълнителни занимания в къщи, които да са интересни на децата. Така научих за сингапурската математика, система, разработена за деца до шести клас в Сингапур и преведена в САЩ с минимални адаптации. Четох мнения на родители инженери и математици и все възклицаваха "Ах, защо и на мен така не ми бяха преподаватели математика!" Сега и аз така възклицавам, а децата се занимават с истинско удоволствие. Между другото Сингапур развива тази система, след като през осемдесетте години на миналия век, се отзовава на дъното на всички класации по математика. Само десетилетие по-късно вече е на топ позиции. Вместо да преоткриваме топлата вода, можем и ние да преведем въпросната система.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Сина ми вече 8 години ходи на частни уроци по математика ,което му помага да е много концентриран и да няма проблеми с каквито да е задачи ,разбира се това му носи отлични оценки и по други предмети , а подготовката от езиковата гимназия ,в която учи му помага да е на едно високо ниво и заедно със сертификатите по чужд език е сигурно ,че може да учи в разсл университети тук и в ЕС.

 22. 22 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Не мога да разбера защо толкова ти пречат джендър стъдийс? Това, че на тебе сегашото устройство на обществото не ти пречи (питал ли си се защо?) не означава, че е иделано за всички и че не може да се подобри. Защо такива като тебе са толкова против равенство между полове и раси? Чустваш се застрашен може би? Спокойно, това че жените могат да бъдат насърчавани да са иженери не означава, че твоята позиция в йерархията е застрашена. Е, освен ако не си некадърен, разбира се, но това си е твой проблем - не са ти виновни жените, афро-америакнците, "джендърите", циганите, сирийските емигранти.

 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nestea":Българските уценици учат по съветската методология - наизустяване, липса на профилиране и липса на аналитично мислене
  >>> Ако имате предвид обучението по математика, нещо бъркате май... Точно съветската методология в обучението насърчава не само запомяняне. Едно време ни изкарваха на дъската да доказваме теореми по геометрия и решаваме задачи, понякога по трима, та да има състезателно начало.
  Понеже виждам дроби на снимката горе...Повечето американски ученици, а и много студенти, се затрудняват в действията с тях. Формулата за корените на квадратното уравнение и тя е за много Откровение:)
  Сега обаче не знам какво учат и по каква система българските уценици.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3338 Весело

  До коментар [#14] от "Полковник за европейско развитие на България":
  Математиката е проста работа.
  >>> Така е , полковник. Тази същата теорема даже един американски президент я е доказал (..дал е едно от стоте и кусур доказателства на теоремата н а ПитаЙгор:).Не, не е Джордж Уошингтън или ..Роналд Рейгън.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#17] от "Smile":

  Не зная каква икономика се преподава сега в България, но в щатите например програмите по икономика са с много голям обем часове по математическо моделиране, числени методи, статистики и т.н. количествен инструментариум.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":

  Съгласен съм с Вас, т.н. "сингапурски метод" си е класическото преподаване на математика с доза раздвиженост от видео възможностите на ИТ днес. Доста образовани родители ползат системата онлайн, особено при домашно обучение. Системата основно е предназначена за начално образование до 7 клас - виж https://www.wikihow.com/Teach-Singapore-Math
  Проблемът с американската педагогическа система е, че не готвят математици за учители, както беше например навремето в СУ по времето на Сендов, а фокусът е на педагогическата подготовка с елементи от математиката, най-често преподавана като блок. Оттам масово учителите не разбират основните елементи в математическата подготовка и тяхната взаимна връзка при преподаване...

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#26] от "daskal1":

  Разбира се системата има преподаване и до 12 клас

 28. 28 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Залягат, като калинки на "прехода и реформата", ха, ха! Че и последователи имат! Искат съвременните чавета да доказват "теореми" на дъската??? Абе архаични тикви, кви теореми, кви формули??? Комбинаторика, евристика, на най ниско ниво? Епистемология? Звучат страшно за невежите, всъщност са навсякъде около нас, само трябва да заинтересуваме младите мозъци...

  roo
 29. 29 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Различните щати, училищни зони имат доста различни програми по СТЕМ и математика специално. Децата ми минаха през математиката за хай скул , докато бяха 5-8 клас, сега в хай скул вземат Висша математика, и то сравнително лесно. Ама това се случва: 1. заради гените им 2. щото са започнали рано; в пети клас учеха основни разпределения и статистика
  Мои приятели в Оклахома или Айдахо не са чували за толкова напреднали програми. От друга страна сравнявам с някои училища в Тексас, там са с още една година напред...Навсякъде в САЩ всички предмети са доста приложно фокусирани като се преподават, математиката също - освен абстрактно и академично обяснение, децата решават и биват изпитвани на огромно количество практически задачи и модели.
  Въобще, това как навсякъде по света, че даже и в Америка никой не учел наука ама въобще не е вярно. Учат доста бегло история и политика в К12, та затова после това се преподава в колежи, но докато са ученици основно учат математика, статистика и биология, и езици. Интересно, че в средните училища не се обръща много внимание на химията както в БГ едно време.
  В БГ от време оно всичко се преподава зубрачески за съжаление, и това го видях много ясно след като емигрирах - съвсем друг начин на мислене и подход е на запад. Отделно, каквото и да си говорим, капацитетът на един индивид е почти изцяло генетично обусловен, и ако популацията се лиши от "мозък", после ще трябват векове от миграция и миксове да си подобри генотипа. БГ е много ошушкана откъм акъл в момента.

 30. 30 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тва последното:
  "БГ е много ошушкана откъм акъл в момента." е само поради твоята липса, баси емигрантския цървул...

  roo
 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#30] от "babyroo": е само поради твоята липсa
  ..>>А бе да е само неговата( а и моята), както и да е..но нали гледам и децата на много български родители покрай мен. Определено им е от полза и семейния ..ген, и мотивацията. Повечето нямат намерение да се връщат в България, макар че има и такива.
  А с цървули из Дивия запад е много удобно да се ходи понякога.:)

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#29] от "mirohero":

  Помага и факта, че с препоръка от учителите от средното училище още от 10 клас могат да се вземат университетски предмети от утвърдената общообразователна програма, в това число и блока по физика, математика, биология и химия освен останалите блокове от общообразователния цикъл (социални и хуманитарни науки, изкуство и т.н.). По принцип не се разрешава вземането на предмети от така наречения "майджър" (специалност), но има изключения.
  Реално по този начин много родители си спестяват разходите поне за два-три семестра в университета, съвсем немаловажен момент.

 33. 33 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ся, като сте решили да ви "липсва", ОК. Поколението ви - също. Ама що тогава ни занимавате със себе си??? Аре бегом към изконните "хамерикански" (по Тодор Колев), ценности!

  roo
 34. 34 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nestea":

  Не знам колко се е променила системата от 2010-та насам, но И матурата по БЕЛ никога не е изисквала особени умения освен наизустяването. Ако намериш и наизустиш подходящите анализи, подготвяйки се по писател, а не по произведение, не е особено сложно (дори и да не си чел произведението).

  Матурата по математика в този й вариант може да е задължителна и като цяло НЕ БИ ТРЯБВАЛО да показва крещящи разлики между зрелостнците. В материалът за нея не влиза нищо особено сложно или екзотично от гимназиалната програма. За да бъде по-полезна обаче мисля че трябва да се залага на повече задачи с текст и връзка с реални проблеми от ежедневието, за да може поне в подготовката за нея завършващите да учат нещо полезно.

  panem et circenses
 35. 35 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nestea":Българските уценици учат по съветската методология - наизустяване, липса на профилиране и липса на аналитично мислене>>> Ако имате предвид обучението по математика, нещо бъркате май... Точно съветската методология в обучението насърчава не само запомяняне. Едно време ни изкарваха на дъската да доказваме теореми по геометрия и решаваме задачи, понякога по трима, та да има състезателно начало. Понеже виждам дроби на снимката горе...Повечето американски ученици, а и много студенти, се затрудняват в действията с тях. Формулата за корените на квадратното уравнение и тя е за много Откровение:)Сега обаче не знам какво учат и по каква система българските уценици.
  —цитат от коментар 23 на тулса


  И аз съм бил изкарван на дъската да решавам т.нар. "основни задачи" и да доказвам вече доказани теореми. Това е откровенно най-малоумният начин да се учи матемика, защото, ако променя, да речем, синус на косинус цялата задача се променя. Важното не е да се наизусти питагоровата теорема, а да се разбере как се стига до нея и как се прилага и до какви изводи се стига с нея.

  За американците няма да коментирам - ако нашето (сиреч съветското) образование беше толкова добро щяхме и ние да имаме Гугъл и Амазон :)

 36. 36 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nestea":Не знам колко се е променила системата от 2010-та насам, но И матурата по БЕЛ никога не е изисквала особени умения освен наизустяването. Ако намериш и наизустиш подходящите анализи, подготвяйки се по писател, а не по произведение, не е особено сложно (дори и да не си чел произведението).Матурата по математика в този й вариант може да е задължителна и като цяло НЕ БИ ТРЯБВАЛО да показва крещящи разлики между зрелостнците. В материалът за нея не влиза нищо особено сложно или екзотично от гимназиалната програма. За да бъде по-полезна обаче мисля че трябва да се залага на повече задачи с текст и връзка с реални проблеми от ежедневието, за да може поне в подготовката за нея завършващите да учат нещо полезно.
  —цитат от коментар 34 на Анийдмъни


  Значи не иска наизустяване ма пак трябва да се наизустят едни 300-400 листа бумага?

 37. 37 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Комбинаторика, евристика, епистемология... Алмата ни матерна ще помогне... СМЕХ!!!

  roo
 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#17] от "Smile":

  Всъщност съм точно инжинер от ТУ. И отделно, според мен икоминистите не спадат към категорията *исти ( въпреки че формално мачват) понеже имат продуктивна роля в икономиката. Докато социолози, психолози или магистри по джендъри са тотални черни дупки - само консумират обществен ресурс. И ако от някакъв малък брой такива специаласти обществото може би се нуждае, то завършва десетки пъти повече. Примерно до преди няколко години в България завършваха към 20 хиляди юристи при положение че годишния атришън т.е нужда от подобни специалисти е към 1000 човека.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Не мога да повярвам, че матурата по математика не е задължителна.
  —цитат от коментар 5 на Калник


  Ако тази държава и народ искат да са конкурентноспособни и с добро жизнено ниво математика и физика трябва да са задължителни и с коефициент 2. А допълнително-задължителни БЕЛ и един чужд език с коефициент 1. По желание допълнителна матура по избор.

  Тези матури да важат като приемен изпит във ВУЗ и при конкурсите за държавни длъжности.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#22] от "TurtlesAllTheWayDown":

  Пречат ми понеже аз като средна класа съм в незавидното положение да финансирам през данъците си тези глупости. И няма против хората да учат каквото им е на душата, стига да могат да възстановят на това общество похарчените пари през данъците си. Но проблема е че магистри по джендър стъдис няма да изкарат 1 долар през живота си извън бургер-флипинга а за него не се изисква дори да може да четеш !!!

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  Важното не е да се наизусти питагоровата теорема, а да се разбере как се стига до нея и как се прилага и до какви изводи се стига с нея.
  —цитат от коментар 35 на Nestea

  И всеки път когато ти се наложи да изчислиш страните на триъгълник ще поглеждаш в справочника? Кой работодател би плащал за това според теб?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 120 Неутрално

  [quote#41:"Fred"][/quote]

  Кой работодател ще те наеме, ако само можеш да му цитираш тиоремата без много мисъл?

 43. 43 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "7777":

  Като бяха малки децата EPGY на Станфорд имаха добри програми по математика, но май вече ги махнаха. Може да погледнеш дали CTY на Johns Hopkins стават, не съм ги гледал.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  До коментар [#11] от "Nestea":“Докато ме се реформира цялата образователна система”——Реформира? Или разформира? Няма нужда. Ако картината наистина е толкова черна, колкото се описва, тя си отмира от самосебеси
  —цитат от коментар 19 на Gretel


  Дълбоко бъркате. Не отмира а се стабилизира на дъното на мизерията компенсирайки липсата на прогрес с висока раждаемост, като хлебарките. Закон на природата във вечната битка между качеството и количеството, обикновено качеството губи.

  Ако не вярвате отидете в което ще и да е гето или в някоя от африканските държави. Въобще нямат намерение да отмират, обратното размножават се усилено. Така че бъдещето на България е ясно, циганизация. Впрочем натам са тръгнали и ЕС и Америка, този мултикултуризъм и толерастия точно това означават.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#41:"Fred"]
  —цитат от коментар 42 на Nestea
  Кой работодател ще те наеме, ако само можеш да му цитираш тиоремата без много мисъл?[/quote]

  И къде съм казал, че трябва да се цитира и работодателя ще те изпитва за назубреното? Ясно го написах, когато трябва да ПРЕСМЕТНЕШ, т.е. да се ПРИЛОЖИ.

  Просто има неща които трябва да се знаят за да се използват без непрекъснато да се поглежда в справочника, загуба на време е. Нарича се фундамент. Не обща култура ала-бала както обичат да се фукат мнозина и погрешно е станало самоцел на образованието ни. А приложни знания водещи до УМЕНИЯ.

  В това отношение математиката /а и физиката/ дават прекрасни възможности защото при тях се решават задачи, т.е. прилагат се знания. Ако се направи и следващата стъпка, т.е. ученикът сам да формулира задача от проблема /не пасивно да решава готова задача/ става направо прекрасно, имаме т.н. функционална грамотност. Не зубрач а човек който прилага наученото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1383 Весело

  Математиката е проста работа. А квадрат плюс бе квадрат е равно на це квадрат!
  —цитат от коментар 14 на Полковник за европейско развитие на България


  Попитай едно циганче дали го знае. Може и депутат :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fred":

  Сега вече си идваме на думата.

  Химия, математика и физика се учат точно така - дава се фундаментът, акцентира се върху употребата му. В нашето образование се правят нещата наобратно и от там идват вече изпитванията на даските, "основните задачи" и идиотизмите около теоремите.

  Иситината е, че това е много по-лесно за учителите, защото задачите стават лесни за проверка, но за учениците това си е мор. Това е все едно да се учи език само с готови фрази и без да се разбира и прилага граматиката - ти ще ми казваш "Добро утро!", аз ще ти казвам "Домати!".

 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#43] от "I":

  Благодаря.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#22] от "TurtlesAllTheWayDown":Пречат ми понеже аз като средна класа съм в незавидното положение да финансирам през данъците си тези глупости. И няма против хората да учат каквото им е на душата, стига да могат да възстановят на това общество похарчените пари през данъците си. Но проблема е че магистри по джендър стъдис няма да изкарат 1 долар през живота си извън бургер-флипинга а за него не се изисква дори да може да четеш !!!
  —цитат от коментар 40 на m17


  В коя точно държава плащате данъци?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Сина ми вече 8 години ходи на частни уроци по математика ,което му помага да е много концентриран и да няма проблеми с каквито да е задачи ,разбира се това му носи отлични оценки и по други предмети , а подготовката от езиковата гимназия ,в която учи му помага да е на едно високо ниво и заедно със сертификатите по чужд език е сигурно ,че може да учи в разсл университети тук и в ЕС.
  —цитат от коментар 21 на edin drug


  СинЪТ ти.

  А иначе,, тихо, че ше тъ урочасът.

 51. 51 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 81 Неутрално

  От Лепа Брена насам смятането губи популярност и почитатели, ужасТ. Учете децата да смятат, инак 34 милиона стават 200 милиона (за инвестиции иде реч), а работни места ехееей...

 52. 52 Профил на Nikola Vushkov
  Nikola Vushkov
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Залягат, като калинки на "прехода и реформата", ха, ха! Че и последователи имат! Искат съвременните чавета да доказват "теореми" на дъската??? Абе архаични тикви, кви теореми, кви формули??? Комбинаторика, евристика, на най ниско ниво? Епистемология? Звучат страшно за невежите, всъщност са навсякъде около нас, само трябва да заинтересуваме младите мозъци...
  —цитат от коментар 28 на babyroo


  По повод този и останалите ваши коментари, с които не мога да се съглася.
  Теорията, колкото и да звучи скучно, е до голяма степен необходима, включително доказателствената част, понеже води до развиване на интуиция и множество стратегии, приложими при решаването на различни задачи. Теорията, също така не натоварва чак толкова много децата, понеже за разлика от много други предмети, не следва да бъде наизустявана. Крайният резултат по математика, винаги се базира на решаването на задачи, а не рецитирането на теореми - или можеш да решаваш задачи, или не.

  В по-горен коментар задавате въпроса: "Ако някой ми посочи приложение на тези знания в съвременния свят - евала! ". Всеки дял на математиката произтича и има съответното приложение в заобикалящия ни свят. Всияко построено от хората неща лежи върху известна доза математика, което я прави доста важна в професионален аспект за прилична част от населението (разбира се в съответната степен).

  Усещам също така болката и разочарованието ви от факта, че най-вероятно насила сте били принуден да учите математика в училище, но както ясно се вижда и в това направление има напредък. Днешните ученици могат спокойно да си преминат обучението с минималната доза математическо "облъчване", колкото да си смятат финансите и никой не ги кара да полагат матура.

  На фона на всичко това, намирам 100% от коментарите ви по темата за напълно неадекватни.

 53. 53 Профил на Nikola Vushkov
  Nikola Vushkov
  Рейтинг: 17 Неутрално

  И всеки път когато ти се наложи да изчислиш страните на триъгълник ще поглеждаш в справочника? Кой работодател би плащал за това според теб?
  —цитат от коментар 41 на Fred


  Всеки път, когато ми се наложи да изчислявам лице по 3 страни, копирам формулата от интернет (и доста други подобни задачи), понече честотата с която ми се налага да го правя и светкавичният достъп до тази вече разсекретена информация, не предполага да го помня. Още ме държат на работа.
  Смея да не се съглася с вас и по повод задължителната матура по математика. Смятам че това би била една огромна крачка назад за образователната система, която по-скоро ни връща към теорията на соц образованието, отколкото да отговаря на съвременните реалности. Даже бих отишъл още по-далече, премахвайки каквито и да е задължителни матури (на мен ми беше напълно излишна тази по БЕЛ).

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#49] от "7777":

  Плащам данъци в България и съм недоволен че твърде много хора учат държавна поръчка ненужни на пазара специалности - юристи, социолози и всякакви други *исти. За мое щастие, джендър стидис все още не се преподава в България та не изтичат и от там моите данъци.

 55. 55 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#29] от "mirohero":

  +++++++++++++++++++++++++
  Детето на мои приятели по математика върви с децата, които са две години преди него. В Илиной.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nestea":задачите стават лесни за проверка
  .....»»По мое време имаше и контролни, и домашни работи. Пърформанса на дъската беше...върха на сладоледа.:)
  Не е задължително да се изкарват винаги на дъската учениците, но една по-активна, диалогова форма на провеждане на часовете, никак не е излишна. Иначе само записват старателно от дъската или ги хипнотизираш като..заек на пътя ..с разни мултимедии. На по задните редове спокойно си обменят текст месиджи или сърфират из нета.

 57. 57 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Комбинаторика, евристика, епистемология. Поне разбирате ли значението? Нема нужда да подкрепяте, то само ще си дойде. Само че, както с всичко друго - последно у БГ-то!

  roo
 58. 58 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Баси, за малко да пропусна коментар под # 52 на Никола Въшков (?), трудна ми е транскрипцията? Гле ся Въшков, мноооо ще те разочаровам. Само първо сам си отговори що е то: "Комбинаторика, евристика, епистемология"??? А ся поантата:
  Завършил съм Magna cum laude, (провери в Уики), СМГ - Софийската математическа гимназия, през далечна година - от 70 те. Толкова беше ново и авангардно, че ни преподаваха асистенти от МФ на СУ. И тогава, както и сега - НЕМА ОРА!!! Мноо съм "вътре", та ти да ме открехваш. Сори, че те подтиснах интелектуално...

  roo
 59. 59 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "mirohero":

  "капацитетът на един индивид е почти изцяло генетично обусловен,"

  Това е пълна идиотщина и няма нищо общо с реалността.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 60. 60 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#59] от "I":

  аз в тази сфера работя бате :), биг дата и генетикс. Наричат го "прецизна медицина". И да, всичко що мърда, и как мърда , е генетично обусловено, малък процент свързано с хранителна диета, и това е. И да се напъваш, и да не се напъваш, не можеш да направиш от магаре кон. Разбира се, всички мои колеги по конференции и научни списания, ПР и т.н. официално обясняват как всеки може да стане космонавт, борят се за разнообразие и т.н. равенства. Иначе, не за пред хората, работим по параграф 1 по горе :) :)

 61. 61 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "mirohero":

  "аз в тази сфера работя бате :), биг дата и генетикс. Наричат го "прецизна медицина"."

  Ох, горкото... В тази сфера ли работиш? Ами хайде тогава да ми дадеш научна публикация, която твърди, че "капацитетът на един индивид е почти изцяло генетично обусловен." Като под капацитет предполагам имаш предвид интелигентност или интелектуални постижения.

  Чакам.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 62. 62 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Отделно, каквото и да си говорим, капацитетът на един индивид е почти изцяло генетично обусловен, и ако популацията се лиши от "мозък", после ще трябват векове от миграция и миксове да си подобри генотипа. БГ е много ошушкана откъм акъл в момента.
  —цитат от коментар 29 на mirohero


  Ще си позвоя да не се съглася с тази теза. Средата има неимоверно по-голямо значение и дори обуслава кой гени ще се изразят и кои не. Средата, разбира се включва родителите и техните приоритети, възможности и грижи.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 63. 63 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#60] от "mirohero":

  Предполагам и за епигенетика сте чувал.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK