Министерството ще финансира всички училища, които искат електронен дневник

Министерството ще финансира всички училища, които искат електронен дневник

© Юлия ЛазароваМинистерството на образованието и науката (МОН) ще финансира всички училища в България, които желаят да ползват електронни дневници през новата учебна година, съобщи пресцентърът на ведомството. За специализирания софтуер министерството е заложило близо 2 милиона лева по национална програма "Информационни и комуникационни технологии".


Училищата могат да изберат сами доставчик на услугата и да заявят купуването на електронен дневник до 3 септември 2019 г., като парите, които ще получат, ще бъдат диференцирани спрямо броя на учениците им, уточнява просветното министерство.


Електронните дневници следва да бъдат достъпни през стандартните браузъри и да работят през мобилни устройства. Те трябва да имат модул за родители с безплатно известяване в реално време при постъпване на нова информация – оценки, отсъствия, съобщения от учители и др.
Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съученици им и др. Тази информация ще е достъпна и за учители, педагогически съветници или психолози, които работят с някои от децата.


По националната програма са предвидени пари за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за фронтално обучение. Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще стават през онлайн платформата на националните програми тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  И после разни озлобени към света цайсати келеши да го хакват.

 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Деба "специализирания софтуер" за 2 млн. лева!

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Ми и сега си има ел. дневници, но няма сила, която да накара училището да ги попълва в някакъв приемлив срок.
  Не е новина и не помага с нищо тази дописка

 4. 4 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Електронен дневник, подкрепен от бг министерство- рай за хакерите, минали 5-дневен курс

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Тази мярка ще бъде силен стимул за развиване на компютърните умения на подрастващите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  Дневници...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Според мен министерството трябва да наложи електрониня дневник, не да финансира директорите да си избират доставчик.

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ще започне едно хакване...

  Marinov
 9. 9 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 781 Весело

  Електронен дневник, подкрепен от бг министерство- рай за хакерите, минали 5-дневен курс
  —цитат от коментар 4 на marianapopska


  Е, сега вече всички ще станат отличници ;)

 10. 10 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Електронните дневници по-скоро пречат на родителите да се информират овреме за резултатите на децата, отколкото да помагат. Допреди 2-3 години, оценките в бележниците се нанасяха редовно, т.е. сравнително навреме можеш да се ориентираш накъде е детето. Откакто сме с електронен дневник (без да ни питат), масово оценките се нанасят седмицата в която се оформят срочните или годишните оценки. Тогава и да ги разбереш - ефект никакъв, прекалено късно е за коригиращо действие, а при децата минало-заминало отдавна. МОН иска да налива пари в частни дружества, а реалните резултати в образованието на децата пак ще са надолу...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 11. 11 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Според мен министерството трябва да наложи електрониня дневник, не да финансира директорите да си избират доставчик.
  —цитат от коментар 7 на 2.5


  И защо трябва да е по принуда, да ни обясниш?

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Май някой "наш човек" ще кеш-ва, а? Съществуват достатъчно компание и "School management softwares". Само трябва да си намерят едно що годе грамотно човече в министертвото да ги проучи. И да сключи договор за всичките училища. Ще имат програма не само за дневник. но и за всичко останало в училищата. На нормална цена, от нормална компания. от компания коята се занимава с това. Не на корупцията!!!

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Ако под "електронен дневник" се разбира същата система, която от години съществува в доста училища в Централана И Западна Европа, то това е нещо много добро.
  За какво става дума - родителите имат инсталрано на телефона си приложение с което в реално време (при наличие на интернет) биват известявани за оценките на подопечният си, поведението му, съобщения от учителите, промени в учебната програма, отпадане или сливане на часове, извънкласни занимания, отсъствия от училище и и всичко, за каквото се счита, че има нужда да бъде информиран един родител респ настойник. Има достъп и през компютър или таблет. Също така родителят/настойнима може да комуникира с учителя чрез съобщения. Ученика също може да си го инсдталира на телефона или да има достъп през компщтър.
  Така, няма скрито покрито и родителското респ настойническото тяло е напълно в образа, как се учи подопечният му.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да се караш на детето, че не е научило по химия е лошо. По литература е направо...

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1697 Любопитно

  До коментар [#11] от "Боби Бобев":

  По много причини - основната е, че се налага иновация, за сметка на "писане и брисане" в халваджийски тефтери по стандарт, малко след ерата килийното образование!
  Иначе и завършването на средно образоевание е "по принуда" - задължиотелно, но не забелязвам това особено да Ви тревижи ?

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на Кулев
  Кулев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  quote#13:"DDR"] Родителите имат инсталирано на телефона си приложение с което в реално време (при наличие на интернет) биват известявани за оценките на подопечният си, поведението му, съобщения от учителите, промени в учебната програма, отпадане или сливане на часове, извънкласни занимания, отсъствия от училище и и всичко, за каквото се счита, че има нужда да бъде информиран един родител респ настойник. Има достъп и през компютър или таблет. Също така родителят/настойникА може да комуникира с учителя чрез съобщения. Ученикът също може да си го инсталира на телефона или да има достъп през компютър. Така, няма скрито покрито и родителското респ настойническото тяло е напълно в образа, как се учи подопечният му.[/quote]

  Точно такива са и при нас, в България, тези платформи, ДДР. Е-дневникът е изключително удобен, особено за родителите на по-малките ученици - ако си оставил детето си сутринта пред училище, а в 8:05 получиш съобщение за отсъствието му, значи нещо е станало, за да не е в час. Към всяка оценка може да се добавят подробности за изпитването, препоръки и пр. По този начин родителят веднага разбира по какво и как е било изпитано детето му, а тази информация пристига едновременно при родителя и ученика, веднага щом е нанесена от учителя.
  Проблемът по-скоро е, че много учители се страхуват да работят с електронни приложения, които не са Фейсбук и подобните му. Някои ученици също не ги харесват, защото родителите им получават информацията за оценките и поведението на децата си веднага, като по този начин учениците нямат достатъчно време да "обработят" родителите си при лоша оценка или забележка за лошо поведение.
  Онези родители, които нямат интернет или не желаят да ползват е-дневника, могат винаги да отидат при класния на детето си и да получат желаната информация, отпечатана на хартия.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Любопитно

  До коментар [#16] от "Кулев":

  Благодаря за уточнението относно България.
  Сега възниква въпроса -тогава защо толкова отрицателни и подигравателни коментари под материала?
  Написах моят коментар, защото помислих, че хората нямат представа как работи една такава система и за това са отрицателно настроени........

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Че нали електронните дневници от новата учебна година ще бъдат задължителни, а не пожелателни !

 19. 19 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2056 Весело

  Електронните дневници по-скоро пречат на родителите да се информират овреме за резултатите на децата, отколкото да помагат. Допреди 2-3 години, оценките в бележниците се нанасяха редовно, т.е. сравнително навреме можеш да се ориентираш накъде е детето. Откакто сме с електронен дневник (без да ни питат), масово оценките се нанасят седмицата в която се оформят срочните или годишните оценки.
  —цитат от коментар 10 на rumen_s


  Глупости на търкалета, сестра ми получава на телефона си всяка оценка, всяко отсъствие, всяка забележка на племенника ми по-малко от секунда след нанасянето й в ЕД. А въпросните отразявания се правят изключително редовно. Въпрос на организация от страна на училището. Вие, родителите във въпросното училище, сте овци за стригане, след като не сте се оплакали от описаната порочна практика!

  Мараба, С-ДС доносници!
 20. 20 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Не, не се има това предвид. Има се предвид дублираща система, която само забавя и обърква, както е писал някой по-горе. За да има електронни дневници, трябва да изчезнат хартиените, също и учителските тефтерчета. Учителите могат да си архивират или разпечатват информацията периодично.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#20] от "velvoofell":

  Да премахват хартиените и вдичко да се нанася в електронният. Така е навсякъде, където има електронен дневник.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на Кулев
  Кулев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#16] от "Кулев":...тогава защо толкова отрицателни и подигравателни коментари под материала? Написах моят коментар, защото помислих, че хората нямат представа как работи една такава система и за това са отрицателно настроени........
  —цитат от коментар 17 на DDR


  Защото, например, поне един от коментарите е от човек, който или нарочно не казва истината, или пише заради самото писане и ето част от неговия коментар, който, според моята практика, е абсолютно заблуждаващ:

  "Откакто сме с електронен дневник (без да ни питат), масово оценките се нанасят седмицата в която се оформят срочните или годишните оценки. Тогава и да ги разбереш - ефект никакъв, прекалено късно е за коригиращо действие..."

  Досега решението дали да има електронен дневник се вземаше от училището, след обсъждане на педагогически съвет. Все пак дневникът, хартиен или електронен, е документ на училището, а не на родителите.
  Относно втората част на цитирания от мен коментар по-горе, че масово оценките били нанасяни в седмицата, в която се оформят срочните/годишните:

  Уважаеми родители, в е-дневника оценки и отзиви за ТЕКУЩИЯ месец могат да бъдат нанасяни САМО през ТЕКУЩИЯ месец. Което означава например, че в последната седмица на януари, която е последната за оформяне на оценките от първи срок, учителят НЕ МОЖЕ да постави оценка за предишните месеци - просто защото системата затваря достъпа, на всички, за поставяне или промяна на оценките от предишни месеци в края на всеки месец. Иначе казано, учителят не може да постави оценка за октомври през януари; дори не може да я промени.
  Заради това, че системата затваря достъпа/възможността за поставяне на оценки от минал период, понякога се налага учителят да изпита някои от учениците повече пъти през следващия месец - едни не си харесват оценката, други са с двойки и т.н.

  Не че не е невъзможно да се поставят наведнъж в е-дневника всички, необходими за оформянето, оценки, но всяка от тях, тъй като е електронен, си има точни час и дата на поставянето , както и подробности относно нейното поставяне.

  Да приемем също, че учител е поставил в последната седмица всичките необходими за оформяне оценки, със сигурност се виждат точния час и дата, тогава защо през тези ЧЕТИРИ месеца заинтересованият родител не е опитал да разбере какво се случва - Бил е в чужбина и не е успял да влезе през интернет в профила на детето си или в своя? Бил е някъде другаде без достъп до интернет и училището, както споменах, всеки, който иска, отива при класния и получава на хартия всичко, свързано с детето му в училище.
  Та, ДДР, извини ме за дългия отговор, надявам изплашените, невярващи и пр. също да го прочетат.
  Е-дневникът, освен всичко друго, е и бърз контакт с родителите.
  Като с всяко ново нещо, и за него ще има противници и запачи, които ще казват, че това е дяволско творение, което я ще изяде децата, я техните родители.
  Е, нашият е-дневник не изяде никого; оказа се, че за някои родители така е по-лесно да се свържат с мен и да обсъдим поведението и оценките на детето им, вместо да идват в училище, което им спестява много време, а и кореспонденцията е официална

 23. 23 Профил на Кулев
  Кулев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "Манчо":

  Манчо, както казвам в един от постовете си, не е възможно учителят да постави оценка за октомври, например, през януари, когато е оформянето.
  Платформата е направена така, че да не можеш да променяш нищо от предходния месец. Има възможност учителят да поставя оценки чернови, които само той вежда, но дори те не могат да се променят, след като е минал месецът, в който са поставени.
  В хартиените дневници можеше да се поставят оценки по всяко време, дори за изминал период. В е-дневника не става, всяка оценка се пише за съответния месец и си има час и дата на поставянето.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кулев":

  Много благодаря за полезният и изчерпателен отговор. Надявам се повече хора да го прочетат, разберат и може би споделят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Кулев
  Кулев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  По-скоро аз трябва да ти благодаря, че сподели, че е-дневник има и извън България,
  че го има "в доста училища в Централна И Западна Европа",
  защото според някои "Електронните дневници по-скоро пречат на родителите да се информират овреме за резултатите на децата, отколкото да помагат.", което е точно обратното на това, че те всъщност информират "овреме", защото съобщенията за оценките, закъсненията, отсъствията и другите неща пристигат веднага при родителя; вярно е, че интернет връзката има значение, но такива съобщения пристигат почти веднага, защото са просто текст;
  понякога е проблем, че, след като са получили съобщението за своята оценка или поведение, учениците започват или да се сърдят веднага, или играта "вие сте най-любимият ми учител и отсега нататък ще съм идеалният", което поведение учителят познава много добре, но губи време от самия час.
  Другото, което се сетих, може да не е при всички платформи, макар да са еднотипни, защото съм разглеждал няколко, някои са по-цветни, но дори това е част от настройките, та, в края на ВСЕКИ МЕСЕЦ, всички учители получават съобщение за нанасяне на оценките, ако са били на книжен тефтер/другаде, защото системата ЗАТВАРЯ достъпа за промяна или въвеждане на оценки от изминалия месец.
  Пак повтарям, за онези, които мрънкат, оценката се поставя през и за текущия месец, после става сива/неактивна - ако си я поставил, не можеш да я промениш, а ако не си я поставил, просто няма как да я сложиш в графата за януари например, а да е за декември.
  В момента на поставянето на оценката, тя веднага, на секундата, отива като съобщение до телефона или компютъра на родителя.
  Така е и с отсъствията - ако учителят кликне за отсъствие на вашето дете в 8:05 или, защото някои си закъсняват, в 8:15, това значи, че детето не е в часа.
  Учителят не знае, а и не може да знае, защо детето го няма. Ако, както е при малките, чакат пред лекарски кабинет, ок, но при по-големите?
  Пак написах повече, но наистина ме дразнят хора, които не познават системата, а мрънкат заради самото мрънкане или по други причини.
  От тази година, е-дневникът е задължителен за всички училища.
  Те, на педагогически съвет, могат да изберат дали да има и хартиен.
  При нас, въпреки съпротивата на някои от по-възрастните учители, а дори и от млади такива, е-дневникът е факт! Втория срок вече нямаше противници, дори имаше колеги, които видяха по-лесни начини за въвеждане на някои от нещата и те самите се зарадваха, че е-дневникът понякога прилича на разговорите им с техните деца, които са я в Англия, я в САЩ...

 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Г-н Кулев явно е заинтересован от темата и директно дезинформира хората. Две години вече сме на електронен дневник, отварям го в момента и какво виждам примерно:
  - оценка от дата 12.04., въведена на 26.06.
  - оценка от дата 16.04., въведена на 01.07.
  - оценка от дата 23.04., въведена на 26.06.

  Мисля, че няма смисъл повече да продължавам, толкова за ползата от електронния дневник.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Мисля
  —цитат от коментар 26 на rumen_s


  Мислите? Хммммм.....бих се обзаложил, че овците трудно мислят.....
  А се държите като овца, а не като човек с гражданско самосъзнание, защото вместо да участвате в този безсмислен спор с блестящия си набор от малоумия, можехте да поорганизирате хора от родителската асоциация в училището, да изработите официално аргументирано питане до администрацията на школото, допуснала тези драстични нарушения на правилата, да разпространите текста сред останалите родители за обсъждане и подпис, а после - внасяне на подписания документ по официалния ред в деловодството на институцията. Която е длъжна в определен срок да извърши проверка и писмено да уведоми родителите за установените нарушения и взетите мерки.
  А ако директорът на училището реши, че няма проблем - веднага писмено уведомяване на инспектората във вашия район. Гарантирано, тупаниците по главите на безхаберната администрация и сгафилите даскали ще бъдат много болезнени. И проблемът с ЕД ще бъде решен за дни!
  Хайде, пробвайте се да бъдете гражданин, а не овца, а? В интерес на детето Ви ще е!

  Мараба, С-ДС доносници!
 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  ултра тъпа тъпотиа е тва

 29. 29 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#27] от "Манчо":

  хаххахаха айде опитай се да го направиш с музикалното училище...
  там учителите даже 1 път годишно рядко влизат да попълнят нещо... И винаги оправданието им е че са специалисти музиканти а не програмисти .... а всъщност просто са изкупаеми.

  Pure Chewing Satisfaction
 30. 30 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#27] от "Манчо":

  хаххахаха айде опитай се да го направиш с музикалното училище...
  там учителите даже 1 път годишно рядко влизат да попълнят нещо... И винаги оправданието им е че са специалисти музиканти а не програмисти .... а всъщност просто са изкупаеми.

  Pure Chewing Satisfaction
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK