Стоте училища с най-високи резултати от втората матура (графики)

Стоте училища с най-високи резултати от втората матура (графики)

© Цветелина Белутова, КапиталСедем от десетте училища с най-високи оценки от зрелостния изпит по български език и литература са и в челната десетка по оценки от втората задължителна матура.


Това показва класация на "Дневник", която цели да ориентира родителите при кандидатстването за прием в гимназиите след седми клас. Тя е на базата на оповестените от Министерството на образованието резултати от изпитите през май за близо 1000 училища в цялата страна. Информацията е публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни.


На втората матура тази година се явиха близо 40 хил. зрелостници. Изпитът е задължителен, но по закон учениците сами определят дисциплината, като избират между чужд език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, информатика, информационни технологии, физика, биология, химия, история, география, предприемачество, музика, изобразително изкуство и философия.
Направената подредба носи редица условности. Също както при класацията от българския език и литература (класирането на най-добрите училища според резултатите от нея вижте тук) тя показва успеваемост на изпитите и не е задължително белег, че в училището подготовката по предметите, в които са получени високи оценки се преподават на много високо ниво. Освен това - за разлика от първия задължителен изпит, който поставя всички зрелостници в страната пред едно и също изпитание, вторият им дава възможност да изберат дисциплината, в която се чувстват най-уверени, и така сравнението в една дисциплина може да е между 1000 ученици в цялата страна, а по друга - между 10 хиляди. В общата класация на 100-те училища са оставени и тези с по-малко ученици, за да се види цялата картина. Трябва да се има предвид също, че все още немалко от гимназистите ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите, тъй като оценките в много случаи са вход за българските университети, а част от висшите учебни заведения в чужбина имат изисквания за резултат от тях.


В класацията не са включени - поради липса на данни - оценките от специфичните изпити, които държат като втора матура учениците от националните училища по изкуства и занаяти (като музика, изобразително изкуство). Липсват и сведения за професионални училища, в които изпитът пък е по дисциплината, за която се придобива професионална подготовка. Тази година около 11 хил. зрелостници от професионални гимназии са предпочели вместо оценката от втора матура, в дипломата им за средно образование да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по теория и практика на изучаваната професия.


Първите седем - в София


По официални данни през 2019 г. най-много дванадесетокласници са избрали за втория си задължителен изпит английския език (над 14 хил.) и биологията (11 хил.). Географията е била предпочетена от 6 хил. души, философията - от 4300, а математиката - от 2200. По данни на образователното министерство средната оценка е 4.67, като най-високи резултати има по немски, френски и испански език, както и по химия. Най-ниски са резултатите по география и по биология.


И седемте училища с най-високи средни резултати от двата изпита са от София. Първа на втората матура е Софийската математическа гимназия (СМГ), която държи 7-ма позиция на матурата по български и литература, следвана от Първа частна математическа гимназия (8-мо място от първия изпит). В СМГ очаквано най-много зрелостници - 141, са предпочели за втори изпит математиката и са достигнали среден успех 5.80. На второ място по интерес там е английският - 22 явили се и среден резултат 5.44. В частното училище ситуацията е същата - математиката е лидер в предпочитанията - 15 изпитани (средна оценка 5.82), следвана от английския - 7 (5.78).


Училището с най-висок резултат по български - 91-ва Немска езикова гимназия, е на четвърто място от втората матура. Въпреки профила на гимназията, и там най-много ученици - 65, са се явили на английски език, следвани от 50 - на немски и 31 на математика.


Испанската гимназия и Американският колеж слизат с две места в тази класация спрямо първата и са съответно на пето и на шесто място по успех. При тях най-много ученици са се явили на изпит по езика, изучаван в училището. Същият избор са направили преобладаващият брой възпитаници на Първа английска гимназия, която затваряше челната десетка по литература, а тук е осма, и в 73-то училище с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик", което при втория изпит е на 10-та позиция (срещу втора на първия).


Останалите три училища с най-добри постижения по втория предмет са от Бургас, Варна и смолянското село Чепинци, което се превърна в тазгодишната сензация на матурите със среден успех 5.70 на матурата по биология (при 22-ма явили си) и 5.45 по история (при 4-ма явили се). Бургаската природоматематическа гимназия се класира на 7-ма позиция (20-та по български), а Варненската математическа - на 9-та (32-ра по български).


Търсачката в таблицата дава възможност информацията да се филтрира по населено място, име и профилиращ предмет на училище и оценки. Посочен е средният успех по всички предмети, на които учениците в изброените училища са се явили на изпит.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  Първото училище в класацията не е особена изненада за някого - софийската математическа гимназия, което е и най - предпочитаното от учениците при кандидатстване след 7 клас, но истински интерес и изненада предизвика в мен третия в класирането - средно училище " Христо Ботев" в село Чепинци, Смолян ! Наистина, базата на явилите се ученици със среден успех от 5.66 не е особено висока - те са 26, но пък на втория в класирането също е ниска - едва 23 .....Явно децата в това населено място могат да се похвалят с много добър учител в съответната дисциплина, който ги е подготвил според най - високите стандарти и то на национално ниво ! Поздрави !

 2. 2 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Ъхъ, като Ардино преди години. Де@ба и мошениците

 3. 3 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важно е децата да растат щастливи.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  София не е изненада за никого. Но е прекрасно, че географията на добрите средни училища се разширява. Варна ясно показва, че може много повече. Крайно време е и Пловдив да се запише по-адекватно в класацията.

 5. 5 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 807 Неутрално

  по тези критерии класацията може и да е вярна, но на кой му е приоритет българският език и литература :) по-умните учат английски приоритетно, а бг езикът им е като някаква не много важна добавка.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 6. 6 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 523 Весело

  по тези критерии класацията може и да е вярна, но на кой му е приоритет българският език и литература :) по-умните учат английски приоритетно, а бг езикът им е като някаква не много важна добавка.
  —цитат от коментар 5 на ck2013


  това са резултати от матурата по математика. явно и на теб не ти е нужен български език

 7. 7 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "ck2013":

  Чукча писател, не читател.

  Класацията е по резултатите от втората матура, която е по предмет, различен от Български език и литература.

 8. 8 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Не са малко децата, които са се явили нба математика 2200, не всичко е загубено. Сега отделно колко от мтях ще искат да учат и да останат в България.
  Нищо против уманитарите, но за да дръпне България като страна трябват инженерни природоматематични специалисти.

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  по тези критерии класацията може и да е вярна, но на кой му е приоритет българският език и литература :) по-умните учат английски приоритетно, а бг езикът им е като някаква не много важна добавка.
  —цитат от коментар 5 на ck2013


  С един гол английски, няма да можеш да завършиш право, социология или политология в България и да се уредиш на топла държавна работа. За други специалности, българският е не по-малко важен. Защото дори една инструкция към приложен софтуер, ако не можеш да напишеш или не можеш да си формулираш просто и ясно мисълта по време на обучението, потребителите ти ще ги навторят едни...
  Да напишеш грамотна обява, да подготвиш документи за обществена поръчка, да си подадеш СиВи-то, ако щеш... Защото когато инженер ти напише, че има завършено "висшО образУвание", ти се иска да го хванеш за гушата и да го влачиш до ректората, дето му е издал дипломата!
  А английският е нещо като таблицата за умножение - НЕ МОЖЕ ДА НЕ ГО ЗНАЕШ!

 10. 10 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "limbize":

  Всъщност това не са резултатите само по математика, а по предмета, който са избрали децата в съответното училище. Математика, език, химия, биология и т.н. Представянето е според очакваното. В топ 15 са училища от София, Бургас и Варна. Изненада е отсъствието на пловдивско учиилище и присъствието на това от смолянското село.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Ако ученикът не е природно талантлив учителят е безпомощен...

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":Ъхъ, като Ардино преди години. Де@ба и мошениците
  —цитат от коментар 2 на limbize


  И в Ню Ихтеймън сити тоже.
  Изобщо дяволът е в подробностите.
  Като медалите от ученическите олимпиади те се дават за решени задачи и са почти колкото броят на участващите.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#2] от "limbize":
  И защо реши, че са мошеници. Защото училището е в село и там по подразбиране децата са глупави и мързеливи ли? Много си ограничен! Много!

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Интересно. На първите места са матем.гимназии. Едната частна. Значи, че и интересът към тях е голям. Значи дечурлигата харесват математиката. Похвално. А тези, които бяха в топа на времето (първа англ. и националната матем.) сега са назад. Погледнах таксите на частната матем. Соленички за простосмъртни. Към 4К евра/г. за обучението, отделно такса транспорт, а колко и други ли има. Как ли държат ниво само сред платежоспособни? Едно дете на лекар от спешната и медсестра примерно никога не може да си позволи такива такси. И нещо друго. Класирането на училищата е по успех и то оредимбо от хуаманитарна дисциплина. Не знам доколко е субективно. Интересно и за втората матура. Тя е избираема. Примерно, избере си език. Тогава и първата, и втората са хуманитарни. Има две шестици. А по матем. е пълен гьон. Не е ли малко едностранно? Нали общата оценка от матурите трябва да дава комплексна представа за подготовката? Иначе браво на дечурлигата! Много високи оценки са изкарали.

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#10] от "zle_platen_trol":

  Може би отсъствието на пловдивско училище се дължи на големия брой ученици - 265, 239, 204. В топ 20 са само 3 училища с над 200 ученици. Затова е добре да се дават резултатите в проценти - все пак има значение съотношението между броя на отличниците и тези с по-ниски резултати.

 16. 16 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ужасни данни, които показват страшното неравенство в образованието в България.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Село Чепинци, Смолян :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  24-то място за НПМГ е пълен срам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ауууу, премествам детето в с.Чепинци!

 20. 20 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Преди години имаше серия от скандали в малки родопски села в които успеха на учениците беше космически. Всичко това, не без помощта на учителите. После разменяхме квестори, слагахме камери ,но в мен остава едно съмнение относно резултатите в училища с под 20 ученици. Като гледам че имаше и училище с 1 ученик в класацията, и в мен се буди съмнение дали да броим училища с под 30 ученика в класацията. Имаме огромно статистическо изкривяване. Например Пловдиската езикова "Пловдив" има над 260 ученика и там е много по-достоверна извадката за състоянието на училището като обучение и оценка за работата на учителският колектив

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Наличието на матури е крачка напред, защото така се уеднаквиха критериите за всички училища в държавата. Преди години имаше училища, които бълваха "отличници", изкарващи двойки на конкурсните изпити във вузовете.
  Две матури ми се струват твърде малко за комплексна оценка, в Европа се полагат по няколко изпита.

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Ако махнат езиците от задължителните матури, ще светне на какво се учат у средното у-ще.
  Освен това е интересно останалите 900 училища как са се сгъчкали измежду резултат от 3.00 до 4.81 - ще е "красота" някаква.

 23. 23 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 874 Неутрално
 24. 24 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "velvoofell":

  Със сигурност е така. Според мен всяко училище с по- малко от...хайде нека са 50 ученици изобщо не трябва да присъства в подобна класация. Всички знаем, как се манипулират резултатите по разни селца и малки градчета, подобно е положението и в прехвалените частни училища, които на фона на безумните такси, които събират не могат да си позволят слаби резултати. Както и да е. С класации или без хората във всеки един град знаят, кои са елитните училища, и кои са такива само на хартия.

 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  24-то място за НПМГ е пълен срам.
  —цитат от коментар 18 на Darth Plagueis


  Уви! Не знам какво става с гимназията!? Недевски също не беше талант (като администратор), ама университетските преподаватели дърпаха нещата напред. Какъв е този срив сега, не мога да си обясня.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Чакам трета статия с данни за средноаритметично от двете матури!
  Която впрочем информация е най-важна!

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#14] от "султана глаушева":


  От набор 2008 втората матура няма да е избираема, а според това какво си избрал да учиш. В СМГ всички ще държат мат.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Ако махнат езиците от задължителните матури, ще светне на какво се учат у средното у-ще.Освен това е интересно останалите 900 училища как са се сгъчкали измежду резултат от 3.00 до 4.81 - ще е "красота" някаква.
  —цитат от коментар 22 на Хи-хи


  ——-
  Да вземат да направят една Матура с въпроси от История, Химия, Физика...
  30-40 въпросчета, не много.
  Тогава ще стане ясно положението!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#24] от "zle_platen_trol":

  При пълното видео наблюдение на матурите, аз лично не знам как масово се манипулират резултати. Тук говорим за матурите в 12 клас, а не за тези в 4, където учителите масово подсказват. В 12 клас следенето на учениците е по-строго отколкото е в затвора и масово манипулиране ми се вижда много трудно. Индивидуални преписващи вероятно могат да се промъкнат, но организирани такива е слабо вероятно.

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":
  Жалко. По-добре е на тези млади години да се напънеш и в сферата извън това, което си избрал да учиш. Това е моментът да си разшириш кръгозора. После, като те завърти шайбата, е вече късничко.

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivanpopov":

  Е, беше талант в пиенето на бира 😁
  Не знам сега защо няма университетски преподаватели, училището загуби целия си статут, няма преференции за СУ, няма пансион, няма университетски преподаватели, няма минимални изисквания за оценки... Като гледам и имотите му ги няма, а върху тях има блокове. Просто стана некво квартално училище.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дайте умните деца. Бизнеса умира за тях, няма няма

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Весело

  "Останалите три училища с най-добри постижения по втория предмет са от Бургас, Варна и смолянското село Чепинци, което се превърна в тазгодишната сензация на матурите със среден успех 5.70 на матурата по биология (при 22-ма явили си) и 5.45 по история (при 4-ма явили се)."

  Пълен фурор! Някой в МОН не е зле да се поразрови. Челният опит може да бъде от полза на всички останали...
  :-)

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivanpopov":
  мале на теб всичко ти е сбъркано :) - "топла държавна работа" (политолог/социолог) че кой нормален човек работи такава работа. както беше казал баце, а и не само, държаните служители за нищо не стават. това просто е вегетиране а не работа.
  " инструкция към приложен софтуер" за всеки нормален човек не е проблем да напише една инструкция, тук не се изискват някакви особени познания, те всички са почти еднакви, а и до сега май не съм ползвал инструкция писана на български, а и да е имало предпочитам да си я чета на английски.
  "английският не може да не го знаеш" - ти явно не си се явявал английски тестове.
  истината е че ако работният ти език е английски заплатата ти е в пъти по интересна и си в пъти по-добре платена и работиш с много по-интелигентни хора.
  а иначе се извинявам за това че коментара ми не се отнасяше за тази статия, а за предишната (първа матура :)).

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  До коментар [#20] от "novalis":
  44.......... Средно училище "Бачо Киро"....Летница...1......5.07
  ..>>> Този град имал само 2.665 човека население(2011). Колко ли младежи учат в средното им училище?

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  Преобладават профилираните училища, главно природо-математическите гимназии и то по цялата страна... Класацията разбира се е доста условна ( според посочената от съфорумци ..непредставителност на извадките). Да оставим настрана сега малки провинциални училища(( като това в Летница, представено с 1 ученик..), ами да погледнем следните две:
  79.Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров"... София..1.......4.92
  и чак на почти двадесет места след него:
  96. 18 Средно училище "Уилям Гладстон".... София...201 ....4.84

  Къде са 201 ученика, къде е само един..Разликата в успеха е незначителна. Погледнах това средно училище и се оказа , че била известната Трета мъжка гимназия. Сред випускниците и в миналото виждам: "Трета мъжка гимназия завършват академиците Георги Наджаков, Ангел Балевски, Петър Динеков,...известният театрален и филмов актьор Ицках Финци и Иван Славков, ...Като частен ученик в гимназията се дипломира и Тодор Живков – лидер на БКП, премиер и председател на Държавния съвет на НРБ.:)
  През 1967 г. училището завършва Иван Костов( този също ми звучи познато)..."

 37. 37 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivanpopov":

  НПМГ беше оставена на самотек. Сега има нов директор, който се е заел доста амбициозно да вдигне нивото в училището. Вече има резултати, тази година приемът е добър, ще чакаме след няколко години и скок в класирането по матури.

  No Pain No Gain
 38. 38 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#29] от "Smile":

  Обърнете внимание, че манипулациите са основно при матури по биология. От учител, който е бил квестор на таава матура, зная, че там може да се подсказва и с камери. И предишни години имаше такива "експлрозии", например, в Тетевен. Невероятен резултат. повече не се повтори, защото тихомълком им издърпаха ушите /иначе учителите ги наградиха/.

  No Pain No Gain
 39. 39 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Силно се надявам, че подобни статистики служат за база относно финансирането на училищата. Логично е по-успешните да бъдат по някакъв начин възнаградени. И друг път сме коментирали тук, няколкото елитни математически гимназии у нас предлагат възможно най-оптималния вариант за модерно, адекватно и качествено обучение и силното им представяне в класацията не е изненада.

  Адмирации за учителския колектив и родителите на децата от село Чепинци!

 40. 40 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  За съжаление ,учениците от първите училища ,ще захранят основно западните университети.А над 80% от завършилите навън си остават там .И няма защо да им се сърдим.Като не сме си подредили нещата в кочинката ,не можем да ги обвиняваме ,че не искат да пропилеят живота си тук.Знам ,че звуча доста хейтърски ,но помислете къде ,ще се реализира тука специалист който е на или над средното световно ниво в областа си?Нима имаме читави научни институти или има големи развойни центрове,или поне
  сложни производства изискващи съответните кадри?Колко са големите фирми където може да направиш примерно 5-6 кариерни крачки?Някакви изключения имаме само при АЙ ТИ сектора поради спецификата му ,но погледнато без розови очила
  специалист там при заплата 5000 лв/м взима колкото наш тираджия около 2500Е /м.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK