С децата в почивните дни (6 - 8 септември)

С децата в почивните дни (6 - 8 септември)

© Reuters"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Заради официалния празник 6 септември - Деня на Съединението на България, тази седмица рубриката започва със събития още от петък. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на [email protected].


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент.


ПЕТЪК
- София - Изложбата "Походът на аргонавтите от "Филиповци" и "Факултета" в галерията на открито в парка на НДК до кино "Кабана" представя мита за Златното руно и аргонавтите, разказан през фотографиите на Васил Гарнизов и рисунките на децата от "Филиповци" и "Факултета" в София, част от подготовката на проекта "Медея", в който екипът на спектакъла провежда поредица от обучения по мита за Златното руно и аргонавтите с 46 деца от ромски произход в София. Целта е да въведе децата в света на античната митология и театър, като ги подготви и за включването им в софийския театрален спектакъл "Медея", който от октомври 2019 г. ще се играе на сцената на театър "Азарян" в НДК. В изложбата са представени моменти от социодраматичните и художествени работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Цветелина Спиридонова и Снежина Петрова, произведенията на децата и техните спонтанни реакции и коментари.


- София - Читателски клуб "Най-малките лисичета" в организиран от FOX Book Cafе от 10 до 13 ч. предлага на най-малките интерактивни четения.


- София - В Националния природонаучен музей продължава интерактивната изложба "Пътят на червеногушата гъска", която проследява прелетния път на червеногушата гъска, за да запознае посетителите с проблемите, които видът среща по пътя си и начините за опазването му. Експозицията включва интерактивни и игрови елементи, има зони, оформени като лабиринт, виртуални преживявания и гъши шах, които превръщат посещението в приятно преживяване за всички възрасти.


- София - Петък е празник за малки и големи в Научен център "Музейко" и цената на билета за всички възрасти посетители в този ден е 5 лв.


- Пловдив - Над 30 културно-образователни инициативи за деца включва първото издание на Детски панаир в кв. "Столипиново" в Пловдив, който се проведе на 5 и 6 септември в двора на СУ "Кирил Нектариев" в града. Организатор на събитието е фондация "Изиарт" с подкрепата на фондация "Пловдив 2019 - Европейска столица на културата". Всички инициативи са с вход свободен и ще продължат в рамките на двата дни от 10 до
18 часа.


СЪБОТА


- София - Отворена лаборатория с експерименти с растения ще се проведе в Научен център "Музейко". Децата ще открият как дишат растенията, кои молекули в тях светят на ултравиолетова светлина и ще изследват разнообразните им цветове. Занятията са по 45 минути с начални часове 12, 13:30 и 15:30 ч. и са подходящи за деца над 5 години. Същият ден ще има и "Научни закачки с Музейковците", в които децата ще разкрият някои от мистериите на земята, как се топят ледовете, как се образуват скалите и минералите и какво е електричество. Часовете на провеждане се анонсират на бюро информация в центъра и са подходящи за деца над 5 години. Още от програмата за деня вижте тук.


- София - Ателие за семейството "Пегас" предлага поредица от срещи на различна тематика, свързано с подготовката за тръгването на детето на ясла. Тази събота темата е границите и агресията, как се отстояват желания чрез говор и жестове. Записвания за участие - тук.


- София - В книжарница FOX Book Cafe има "Съботно четене за Лисичета", предназначено за 12 деца на възраст до 10 години, което ги среща с нови книги и детски класики и представя четенето като нещо интересно, полезно и максимално пригодено за възрастта им.


- София - Танцова фабрика "Витоша стил" предлага всяка събота и неделя от 16 ч. занимания по класически балет за деца на възраст между 3 и 7 години.


- Пловдив - "Музика за мъници" се провежда в Къща за музикални вълшебства "Дивизи" всяка събота от 10 ч. и е подходяща за деца до 4 години. Заниманията са системни и имат за цел да развиват музикалността, емоционалността и добрия музикален вкус у децата.


- Бургас - Започва инициативата "Стара хартия за нова книга" 2019 и нейната първа спирка е в Бургас от 10 до 13 ч. пред Пантеона в Морската градина. Всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 килограма хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък. За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на "ЕКОПАК България" "Грийн тийн" и "Ти можеш да спасиш планетата". Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги.


НЕДЕЛЯ


- София - Месец септември в Научен център "Музейко" е посветен на архитектурата и тази неделя децата там ще могат да се пренесат в Антична Гърция с помощта на историята на архитектурата. Ще се запознаят с цивилизацията, оставила след себе си множество храмове, открити театри и градски площади. Ще разгледат и трите основни стила – дорийски, йонийски и коринтски. Накрая всеки ще може да създаде собствен модел на амфитеатър. Водещ на ателието е Маги Ръжева и екип и е необходимо предварително записване в групата, тъй като броят на участниците е ограничен до 12 деца на възраст между 6 и 12 години. Началните часове на провеждане са 13 и 16 ч. Още събития през деня може да откриете тук.


- София - "Испански на игра" в Orehhero е весело и вълнуващо преживяване за децата и техните родители, с което малчуганите усвояват езика неусетно чрез много музика, движение и игра. Подходящо е за деца от 6 месеца до 6 години и се провежда с придружител от 10 до 11:15 ч..


- София - Солни стаи и йога студио Salrt&Art предлагат в неделя занимания по въздушна йога за деца над 6 години от 16 ч. и тананикаща йога за деца между 3 и 6 години от 17 ч.


- Пловдив - "Темпорадас Център" отваря вратите си и за децата в съвсем нова уютна зала с паркет, където малките танцьори между 6 и 12 години ще се запознават с най-популярните съвременни танци - салса, бачата, меренге ,ча-ча, самба и други подходящи за възрастта им под ръководството на дългогодишен танцьор и педагог.


- Хасково - Вторият ден на инициативата "Стара хартия за нова книга" ще направи спирка в Хасково от 10 до 13 ч. на пл. "Свобода".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK