Комисията за защита на потребителите ще следи търговията със стоки за училище

Комисията за защита на потребителите ще следи търговията със стоки за училище

© Комисия за защита на потребителитеВ навечерието на новата учебна година Комисията за защита на потребителите ще извършва засилени проверки на офертите за ученически принадлежности, съобщи днес пред телевизия "Европа" председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той допълва, че фокусът ще бъде и върху онлайн пространството, тъй като в последните години родителите предпочитат да пазаруват в интернет.


Маргаритов съветва родителите да внимават за обявяването на цените, най-вече в случаите, когато избират различни комплекти – комбинация от пособия, стоки, раници, дрехи и други. "Понякога търговците с цел наистина да улеснят родителите предлагат такъв тип оферти, но невинаги това е най-изгодната цена. Затова един от акцентите при нашите проверки е коректното обявяване на тези цени. А когато говорим за различен тип промоции, акции, намаления – проследяваме дали съответства на действителността този анонс", посочи той.


Освен това се обръща внимание на безопасността на стоките и верността на информацията за техните характеристики, които често биват описвани доста примамливо за родителите.


Димитър Маргаритов обобщи и картината на отминаващия летен туристически сезон, като посочи, че са извършени над 2000 инспекции, а в 7-8% от случаите има нарушения. Те са свързани със занижено качество на туристическата услуга спрямо притежаваната от дадения обект категория, опити за принуждаване на туристите да си вземат в комбинация няколко услуги и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK