Несигурността на бизнеса да инвестира в кадри е пречка пред дуалното образование

Несигурността на бизнеса да инвестира в кадри е пречка пред дуалното образование

© Цветелина Белутова, КапиталДълбоки пропуски в професионалното образование и притеснения фирмите да инвестират в потенциални кадри без гаранции за оставането им на работа – това са основните притеснения на бизнеса по отношение на дуалното образование, показва проучване на "Галъп интернешънъл". Изследването е проведено в периода юни-юли 2019 г. сред 104 фирми и 31 училища по проекта ДОМИНО, 502 фирми и 153 училища извън проекта и 4 фокус групи с ученици от професионални гимназии и родителите им. В рамките на проекта ДОМИНО близо 1600 ученици от 32 професионални гимназии в 19 града се обучават по дуалната система в общо 12 професии, като работят в над 170 български и чуждестранни фирми.


Изследването отчита положителен ефект на дуалното образование върху развитието на професионалното образование в страната, но и редица трудности и за бизнеса, и за училищата. Все пак участващите в проекта ДОМИНО представители на бизнеса и училищата оценяват положително взаимодействието си на местно ниво - 61% от фирмите и 84% от училищата го определят като много добро.


Сред основните трудности, споделени и от бизнеса, и от представителите на образователната система, на първо място излиза
притеснението да се инвестира в кадри без гаранции, че те ще останат на работа


за компаниите. Особено висок е делът на участващите в ДОМИНО фирми, които споделят тези притеснения – 73%. Отчита се също недоверие към дуалното образование от страна на фирмите, които нямат опит с дуалното образование. Те например остават резервирани към идеята да отделят хора, които да се включат в разработване на учебна програма, която да отговаря на нуждите им. На въпрос към бизнеса дали би отделил кадри, които да участват в семинар за разработване на учебна професионална програма, 55% от участвалите в ДОМИНО фирми изразяват такава готовност срещу едва 17 на сто от фирмите извън проекта.


Друг проблем са по-дълбоките цялостни пропуски в професионалното образование в страната. Както учениците във фокус групите, така и дял от 57% от представителите на бизнеса споделят за


широки разминавания между преподаваното в училищата и необходимите знания и умения,


които стажантите трябва да имат за работа в реална среда. Теорията, преподавана в професионалните гимназии, често е остаряла и не отговаря на модерните изисквания на бизнеса, показва проучването. Учениците също потвърждават, че практическите занятия остават на заден план, за тях често не остава учебно време или няма подходяща материална база и преподаватели.


Най-голямото затруднение пред училищата (44%) пък се очертава намирането на достатъчно заинтересовани фирми за формиране на дуална паралелка. Наред с това 56% от училищата са на мнение, че зад дефицитите на професионалното образование се крие на първо място демографската криза. На преден план излизат и проблеми като недоверие в перспективите, които професионалното образование предлага, и спад на престижа му.


Като основна предпоставка за преодоляване на проблемите пред дуалното образование се посочва съдействието на държавата – облекчаване на административни процедури, финансово подпомагане, законодателни мерки и информационни кампании. Като един от най-ефективните методи е посочено и задълбочаването на сътрудничеството между бизнеса и образователната система.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Тоест бизнеса се пита, как така да плати обучението на работници като знае, че после не може да ги задържи със заплатите които плаща?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petleshev":

  Много добре казано :)

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  Начи ... при такива ситуации отдавна е намерено и доказано на практика решение:
  Повишава се данъка на фирмите, например корпоративният, или се въвежда специален нов данък.
  И работата се свършва от Държавата и с пълния набор от инструменти на Държавата.

  Е, в сегашния ни случай имаме само една беля - че нЕмаме Държава ...

 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  И швейцарски инженери да им доведеш без пари пак ще мрънкат. Казва доста за нивото на феодалите.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Тоест бизнеса се пита, как така да плати обучението на работници като знае, че после не може да ги задържи със заплатите които плаща?!? :)))
  —цитат от коментар 1 на Petleshev


  Е то за това обсадните корпорации попръчват колониални проекти по ЗНИ :
  Чл. 2.
  5. финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация;
  6. (нова - ДВ, бр. 16 от 2013 г.) финансово подпомагане за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка, в качеството му на работодател, задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за новоназначените работници и служители за осъществяването на инвестиционния проект;

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Хубаво си беше с жителството и изходните визи.

 7. 7 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми да върнем системата от СПТУ-та и техникуми и задължителното разпределение за работа със срок от три години, а ? Едно време в трети курс на СПТУ се учеше три дни, а останалите три бяха практика в производствено предприятие, което си беше работа при това със заплащане наравно с редовния персонал, но за 6 часа.

 8. 8 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 415 Неутрално

  притеснението да се инвестира в кадри без гаранции, че те ще останат на работа

  е кой да ви даде гаранции бе? Аз ли? Направете така , че кадрите да са ви благодарни и да предпочитат да работят за вас , а не за конкурецията

 9. 9 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът си е само в бизнеса, после пак ще мрънкат, че няма достатъчно квалифицирани кадри.

  Marinov
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  Хубаво, ама не за всички. ;)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Не знам, но ако трябва да съдя по нашата фирма, а тя е най-голямата в България в бизнеса си, то всичко е една карикатура. Имаше безплатни курсове по английски, но те бяха само за определени хора, и някои завършиха такива курсове и взеха там дипломи за някакво ниво, но тези същите хора идват когато си искат на работа и са обикновено пияни. И това не е да не се знае, но просто за някои хора може. Това е масово идват на работа за да се напушат и после не знаят къде се намират. Да се работи с такива хора е ужас, но никой не взима никакви мерки. И това е навсякъде във фирмата, навсякъде връзкари, напушени и пияни. Фирмата обаче е монополист за България и въпреки целият ужас си съществува, а всички са недоволни, клиенти работещи и т. н. Отделно кражбите, краде се за стотици хиляди левове и после не се прави разследване "за да не пострадала фирмата от негативната реклама". А липсите се удържат от заплатите, и се уволняват на ниско ниво хора, за да се каже, че проблемът е решен.
  Не знам, но това не е капитализъм, а е нещо друго.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  притеснението да се инвестира в кадри без гаранции, че те ще останат на работа

  е кой да ви даде гаранции бе? Аз ли? Направете така , че кадрите да са ви благодарни и да предпочитат да работят за вас , а не за конкурецията

  До коментар [#8] от "nehaen":

  Ами не - не е така.
  За да обучиш хора се харчат пари.
  И време - то също е пари.
  Това е разход като всеки друг - и трябва да има възвращаемост.

  Заплатите са такива - каквито са.
  Който не иска - да не се хваща на обучение при съответния работодател, нали?
  Работодатели - бол. Никой не им пречи да отидат на обучение в Гугъл.....

  Истината е, че за много от позициите на Запад се иска опит. Затова и много хора изкарват такива обучение трупат малко опит, който да си пишат в СВ-то и напускат.
  Е- как работодателят да си избие разходите?
  На много места по света фирмата те обучава - но подписваш договор да работиш определен брой години. Иначе - напускаш, а фирмата те съди и си получава компенсациите за направените разходи.
  У нас законодателството не го позволява.
  Ако искаме работодателя да обучава хора - някой трябва да му гарантира направените разходи.
  Толкоз.
  Дали ще е самия работник, или държавата - някой трябва да ги покрие.
  Иначе няма да стане.

  И за да не си мислим, че сме много умни или специални - младите пилоти в големите нискотарифни авиокомпании, не само работят на по-ниски заплати.
  ТЕ СИ ПЛАЩАТ, за да работят повече(да трупат летателни часове).
  Да-да, ПЛАЩАТ СИ.
  Щото като натрупат определен нальот - отиват да работят в Азия за двойно по-големи заплати.
  И авиокомпаниите са си решили проблема по този начин.
  Опита и квалификацията са капитал.
  Някой трябва да плати за него.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  притеснението да се инвестира в кадри без гаранции, че те ще останат на работае кой да ви даде гаранции бе? Аз ли? Направете така , че кадрите да са ви благодарни и да предпочитат да работят за вас , а не за конкурециятаДо коментар [#8] от "nehaen":Ами не - не е така.За да обучиш хора се харчат пари.И време - то също е пари.Това е разход като всеки друг - и трябва да има възвращаемост.Заплатите са такива - каквито са.Който не иска - да не се хваща на обучение при съответния работодател, нали?Работодатели - бол. Никой не им пречи да отидат на обучение в Гугъл.....Истината е, че за много от позициите на Запад се иска опит. Затова и много хора изкарват такива обучение трупат малко опит, който да си пишат в СВ-то и напускат.Е- как работодателят да си избие разходите?На много места по света фирмата те обучава - но подписваш договор да работиш определен брой години. Иначе - напускаш, а фирмата те съди и си получава компенсациите за направените разходи.У нас законодателството не го позволява.Ако искаме работодателя да обучава хора - някой трябва да му гарантира направените разходи.Толкоз.Дали ще е самия работник, или държавата - някой трябва да ги покрие.Иначе няма да стане.И за да не си мислим, че сме много умни или специални - младите пилоти в големите нискотарифни авиокомпании, не само работят на по-ниски заплати.ТЕ СИ ПЛАЩАТ, за да работят повече(да трупат летателни часове).Да-да, ПЛАЩАТ СИ.Щото като натрупат определен нальот - отиват да работят в Азия за двойно по-големи заплати.И авиокомпаниите са си решили проблема по този начин.Опита и квалификацията са капитал.Някой трябва да плати за него.
  —цитат от коментар 12 на г-н Саранди Говедаров


  По принцип в никой бизнес няма никакви гаранции, работи се със степен на риск. Смяташ си риска и както казва Мая - действаш :) Затова плащаш заплата, а не делиш печалбата със служителите.

 14. 14 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#12] от "г-н Саранди Говедаров":

  ако фирмата не си е направила сметка, че трябва да обучи 10 души и от тях да задържи двама мин - е....л съм я във фирмата.
  Другото което е, че повечето фирми опрират на европейски пазар ама плащат бг заплати - малко е кофти не мислиш ли.

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Цялата работа на бизнеса е как да научи магарето да носи повече чували на гърба и да яде по-малко слама.

  На Запад хората вече са решили този въпрос - на високовлифицираните кадри се дават големи заплати, с което работодателят си гарантира верността на всеки свой опитен и добър служител. Но в България важи точно обратното - родният бизнес масово дава мизерни заплати на служителите си, а когато опитните кадри заминат на Запад, се налага да се назначава хора от кол и въже с ниска квалификация, от което страда количеството и качеството на продукцията.

  В резултат от тази пагубна фирмена политика има последици - тези нископлатени професии не се търсят от младежите. Всеки млад човек предпочита да учи за юрист или бизнес администратор, отколкото за шлосер. Младите се насочват масово към компютрите, защото там е най-високият доход в България.

  Сега бизнесът е принуден от липсата на квилифицирани кадри да помага в обучението им. Но бизнесът не иска да го прави, защото трябва да се влагат пари в младите кадри.

  За да опиша ситуацията, ще разкажа една приказка за Хитър Питър.

  В едно село чорбаджията паднал в един гьол и започнал да се дави. Бягат селяните, подават му всеки по нещо да се хване и викат :
  - Чорбаджи, дай си ръката! Чорбаджи, дай си ръката!
  Да, ама чорбаджията се дави и не отговаря! Тогава минал Петър. Видял олелията, осведомил се какво се случва и казал, че ще помогне.
  Петър отишъл до гьола, подал на давещия се другия край е казал:
  - Чорбаджи, вземи другия край на тоягата!
  Тогава давещият се чорбаджия бързо-бързо се протегнал и хванал тоягата. Спасил се.
  Един от селяните попитал Петър:
  - Петре, как го направи, ние така се мъчихме...
  - Е, как - отговорил Петър. - Казах му да вземе другия край на тоягата , докато вие сте викали да ви подаде ръка. Чорбаджийте знаят само да взимат и никога не дават!

  :)

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#12] от "г-н Саранди Говедаров":

  Тук пречи ли ти нещо да слючиш договор за обучение ? Хайде малко по-сериозно и умно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Глупости, бизнеса въобще няма желание и навика да инвестира в кадрите. Няма такива навици.

  Той ги получи наготово от социализма и дълги години се отнасяше към тях като робовладелец, на принципа "Ако не искаш ето ти вратата, навън чакат още 10". Когато напоследък поради естествени биологични причини наследеното от социализма почна да се свършва тръгнаха по най-лесният път, да си крадат едино от друг кадрите. Така по естествен път се получи и едно подобряване на заплатите.

  Сегашната криза с кадрите не е изненада за мен, предвидих я още пред около 8 години. На една конференция на доста високо ниво беше планирано да изнеса доклад за професионалната квалификация. За разлика от колегите които традиционно се фокусират върху проблемите на висшето образование аз смятам, че основният и по-важен проблем са изпълнителските кадри, работници и средни техници. Аз самият първото ми образование е техникум, познато ми е.

  В процеса на подготовката на доклада се свързах с колеги и познати от чужбина, попитах ги как е организирана професионалната квалификация при тях. Впрочем перманентен процес, фирмите непрекъснато ги въртят през квалификационни курсове. И единият от въпросите ми беше "Като си повиши квалификацията и друга фирма му предложи по-висока заплата как ще го задържите, рискувате да загубите инвестицията си?". А те ми отговориха изненадващо но много логично "След като друга фирма му предлага по-висока заплата значи я заслужава, ние също ще му я предложим".

  Толкова за робовладелческите инстинкти на нашите пишман назначени "бизнесмени". Те още са със соц. морала и единственото което познават е насила да завържат работника за себе си. Няма да стане, ще им бягат хората докато поумнеят. Или по-вероятното, докато фалират и оцелеят само умните.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И какъв е смисълът да се плаща на училище за професионално обучение на конкретен ученик, като фирмата съвсем спокойно може да организира обучение на съответния човек след назначаването му, което ще е в пъти по евтино? При това не става въпрос за мозъчна хирургия, където пропуски в обучението не могат да се наваксат с практически занятия.

 19. 19 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Тук пречи ли ти нещо да слючиш договор за обучение ? Хайде малко по-сериозно и умно

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Договори може да сключва всеки за всичко.
  Виж, да си получиш обезщетението за неизпълнен договор, без да се наложи да чакаш 10 години и да похарчиш двойно повече - не става.

  Ти май не си имал работа със съдилища.
  Та - айде и ти малко по-сериозно и умно.
  Бизнеса си знае работата, колкото и да го оплюват.
  Затова едни хора правят пари, а други пишат по форумите.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 20. 20 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Другото което е, че повечето фирми опрират на европейски пазар ама плащат бг заплати - малко е кофти не мислиш ли.

  До коментар [#14] от "nehaen":

  Не, не мисля.
  Преди година Дачев, собственика на "Свилоза", го обясни простичко - за същото време, със същите машини, в Италия един работник произвежда 2.5 пъти повече заготовки.

  Има си статистика за производителността на труда у нас и е ЕС - много е показателна.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 21. 21 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Смяташ си риска и както казва Мая - действаш :) Затова плащаш заплата, а не делиш печалбата със служителите.

  До коментар [#13] от "karatista":

  Точно така.
  Хората са си сметнали риска - преценили са, че е твърде голям, и се въздържат да харчат пари в такива начинания.
  Пък бизнеса не е умрял още, въпреки заклинанията тук.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 22. 22 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Смяташ си риска и както казва Мая - действаш :) Затова плащаш заплата, а не делиш печалбата със служителите.До коментар [#13] от "karatista":Точно така.Хората са си сметнали риска - преценили са, че е твърде голям, и се въздържат да харчат пари в такива начинания.Пък бизнеса не е умрял още, въпреки заклинанията тук.....
  —цитат от коментар 21 на г-н Саранди Говедаров


  Това ясно, но почнахме оттам, че бизнеса се оплаква. Колко е жив е друга тема

 23. Е те тука умрех от смех..........вервайте ми!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#19] от "г-н Саранди Говедаров":

  Доказа колко си бос по въпроса . Мога и да те науча как се прави но струва пари а ти нямаш навика да плащаш на по-знаещи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Преди година Дачев, собственика на "Свилоза", го обясни простичко - за същото време, със същите машини, в Италия един работник произвежда 2.5 пъти повече заготовки.Има си статистика за производителността на труда у нас и е ЕС - много е показателна.
  —цитат от коментар 20 на г-н Саранди Говедаров

  Но има и друга статистика, за заплатите. И тя показва, че за единица ПРОДУКТ нашият работодател плаща 2-3 /че и повече ПЪТИ/ по-малко.

  И впрочем производителността на труда е фактор зависещ основно от работодателя. Потвърждава се от това, че отивайки на Запад българина почва да получава 5-6 пъти по-висока заплата. Нали не твърдиш, че там му порастват още 2-3 глави и толкова чифта ръце? В пъти по-висока производителност, човекът същият, работодателя различен... ясно е къде е причината.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Пък бизнеса не е умрял още, въпреки заклинанията тук.....
  —цитат от коментар 21 на г-н Саранди Говедаров

  Не е умрял защото плаща африкански заплати. И така компенсира собствената си некадърност, тълпата лапачи назначени роднини и Ламборджинето за синчето. Само че на хоризонта се задават единни европейски заплати и тогава цялата ДС паплач и партиен слугинаж назначена за "бизнесмени" директно отивате в канализацията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Това ясно, но почнахме оттам, че бизнеса се оплаква.
  —цитат от коментар 22 на karatista

  Това е традиционен номер, познат още от социализма. Така тогава в строителството непрекъснато се оправдаваха, че нямат хора. Една години точно преди уволнението ни пратиха на строежа на бургаският Нефтохим, реват че нямат хора. Строителният отговорник се чудеше къде да ни сложи, защото освен друго трябваше да ни надписва неизвършена работа както за собствените си работници, т.е. 2-3 пъти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  И впрочем производителността на труда е фактор зависещ основно от работодателя. Потвърждава се от това, че отивайки на Запад българина почва да получава 5-6 пъти по-висока заплата. Нали не твърдиш, че там му порастват още 2-3 глави и толкова чифта ръце? В пъти по-висока производителност, човекът същият, работодателя различен... ясно е къде е причината.
  —цитат от коментар 25 на Fred

  Айде малко реализъм, а? По твоята логика, би трябвало западните чорбаджии отдавна да са дошли в България та да плащат 2-3пъти по-малко за същите работници, дето сега работят "на запад" и получават 2-3 пъти повече... А и да ти подскажа, че освен разликата "тук-там" и "тамошни и тукашни чорбаджии" има и такива неща като стандарт на живота в съответната държава (парите повече, ама и харчовете нагоре), има такова животно като пазар на труда (което не е еластично както ти се струва, ами има и "твърда част на графиката" и се плаща повече щото нема местни мераклии, а не че гурбетчиите са мноооооооого производителни), има и трето нещо, дето му викат "глобален пазар", а там има и китайски (азиатски) работници, дето пък заплатата им е по-ниска дори от българската, има и значение какво произвежда икономиката , щото пък от там идва и разликата в заплащането при еднаквите услуги... и куп още неща мога да ти напиша, ама първо вземи да осмислиш тези, щото сравнението дето правиш "един и същ човек тук така пък там 2-3пъти повече" няма как да се обясни само с "алчните български чорбаджии". И не, не се заяждам, просто "морето е до колене" е предисторията на повечето удавници, щото нещата изглеждат плитки, ама съвсем не са такива, особено пък в икономиката.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  Проблема е в държавата и бизнес средата която създава. Иначе точно "чорбаджиите" Христо и Евлоги Георгиеви плащат от джоба си, за да има в България висше училище в което... (ще си го намерите в нета, какво са искали братята) та хайде като чорбаджиите да не са алчни и прости, а държавата да е умна и прагматична, щото истината я имаме в историята си.
  Та хайде да се огледате, да видите автоджигитите по улиците и после пак да обсъдим кой и как създава проблемите около икономиката, нужните кадри, високите заплати на кадрите и невъзможността да се постигне съгласие, при условие че всички страни го искат. Жокер: чорбаджиите могат само да предвиждат риска и или да рискуват или да се откажат, те нямат силите и лостовете да контролират риска в територията.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Айде малко реализъм, а? По твоята логика, би трябвало западните чорбаджии отдавна да са дошли в България та да плащат 2-3пъти по-малко за същите работници
  —цитат от коментар 28 на gost22

  И защо да идват, да се борят с корумпирана политическа система продажни съдии и т.н.? За да произвеждат тук и продават ТАМ с неизбежните логистични проблеми? Те са си уредили играта и "мързеливият" българин не им пречи.

  По същество с аргументацията си ти потвърждаваш, че не точно "мързеливият" българин е причината за ниската производителност както реват назначените ни ДС "бизнесмени". . А относно жизненият стандарт и т.н. недей да броиш парите в чуждият джоб. Заплатата се дава спрямо производителността и не може да е по-висока от нея иначе фалираш. И собственика не го интересува, че с нея не можеш да си платиш операцията от рак.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  И защо да идват, да се борят с корумпирана политическа система продажни съдии и т.н.? За да произвеждат тук и продават ТАМ с неизбежните логистични проблеми?
  —цитат от коментар 30 на Fred


  Направиха го с Япония, направиха го с Тайланд, направиха го с Китай, с Виетнам... Та явно си струва и логистиката хич не им е проблем. А и заплатата се дава не само според производителността, както писах, пазара на труда понякога не е еластичен, което се отнася и за заплащането (като подчаст от същия пазар). В сектора на услугите отлично се вижда, че няма как да обясниш разликата в заплатите само с производителност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#20] от "г-н Саранди Говедаров":

  Нима вярваш, че някой ще купи машина на цената (заема и лихвите по него) на конкурента в Италия, и ще остави машината да работи 2,5пъти по-бавно? Все едно да купиш "Фиат", ама в България да го караш с 20км/час, вместо с разрешените 50км/час... щото шофьорите в българско били 2,5пъти по-бавни... Абе докога ще вярвате на приказки вместо да мислите със собствените си умове.
  Този, що не си е отворил филиал в Италия, та да му правят работниците 2,5пъти повече заготовки със същата машина, а? Май сметката му излиза правилно в България, на 2,5пъти по-малко заготовки и незнамколко си пъти по-ниски заплати...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#30] от "Fred":

  Проблема не е в чорбаджиите, щото те с удоволствие биха печелили повече, ако работниците си "уплътнят" работното време... За работниците, ми пак да посоча — същото е като с шофирането в България и "на запад" — автоджигитите стават примерни шофьори, щото в някои територии правилата се налагат стриктно, а в други са само пожелателни и ако те хванат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK