С болно дете на ръце: кого да търсим и къде да отидем

С болно дете на ръце: кого да търсим и къде да отидем

© Юлия ЛазароваТекстът на адв. Мария Шаркова е публикуван в сайта "Майко мила". Адвокат Шаркова е управляващ съдружник в "Шаркова и партньори", работи в сферата на медицинското право и проблемите, свързани с управлението и функционирането на лечебните заведения, обществено здраве, анализ и приложение на здравното законодателство, процесуално представителство.


Някъде четох, че има дума за човек, загубил партньор (вдовец) и за дете, загубило родител (сирак), но няма дума за родител, изгубил дете – защото това е толкова жестоко, немислимо и противоестествено, че дори не може да се изговори.


Предстои да научим повече за последователността на събитията, довели до смъртта на 3-годишното дете в столична болница. Ще се въздържа от всякакви преждевременни изводи, защото един адвокат не бива да си измисля факти или да предполага. Всички ние дължим уважение към родителите – не можем да очакваме от тях да бъдат рационални, смирени и разбиращи. Никой не е засегнат повече от тази тежка трагедия.
Всички обаче трябва да настояваме за яснота. Да можеш да предотвратиш предотвратимото и да не си го направил, е по-тежко от неизбежността. Детското здравеопазване като приоритет не бива да е клише или само част от някой стратегически документ, а реална цел, която се измерва с резултати.


Следя отблизо събитията от последните дни и осъзнавам, че мога да допринеса само по един начин в този момент. Да ви представя каква е законодателната рамка, която определя пътя на пациента. За да служи на всеки родител като компас по безбройните кръстовища на сложната ни здравна система.


Кога да потърся общопрактикуващия лекар (ОПЛ)


При избор на личен лекар за вашето дете (понякога такъв избор е силно ограничен в някои населени места) се осведомете за неговия професионален опит с деца, квалификация и пациентска листа. Имайте предвид, че по-големият брой пациенти може да е знак за това, че е предпочитан лекар от много хора, следователно способен, но от друга страна, това със сигурност означава повече чакане, по-труден достъп и по-голяма натовареност. В тази връзка се интересувайте дали е включен втори лекар в практиката на ОПЛ, колко на брой са медицинските сестри, с които работи, и дали е възможно предварително запазване на час, домашни посещения, електронна връзка и т.н.


ОПЛ е длъжен да оказва медицинска помощ непрекъснато, но на практика това обективно не е осъществимо. Ето защо законът е предоставил възможност на всеки лекар да прецени как ще изпълнява това свое задължение – той може да осигури лекар на разположение по график или да сключи договор със спешен кабинет. Непременно попитайте как се осигурява тази 24-часова медицинска помощ и си запишете необходимите контакти.


Обръщайте се към своя ОПЛ винаги, когато има необходимост, включително и при спешни състояния, защото той най-добре би могъл да прецени какви са следващите стъпки. Има няколко възможности:


Преглед при ОПЛ;
Посещение на друг лекар или спешен кабинет, с който той има сключен договор;
Издаване на направление за специалист;
Насочване към Център за спешна медицинска помощ (когато се касае за животозастрашаващо състояние и е необходимо да се извика линейка);
Насочване към лечебно заведение за осъществяване на спешен или планов прием;
Насочване към лечебно заведение, в което има спешно отделение за оказване на спешна медицинска помощ и евентуално, хоспитализация.


Посещения в лечебни заведения


Имайте предвид, че някои лечебни заведения не разполагат със спешни отделения или спешните им отделения имат различен профил (например не разполагат с педиатри, детски хирурзи, детски реаниматори и т.н). Ако попаднете в такова лечебно заведение и детето ви се намира в спешно състояние, лекарите са длъжни да окажат спешна медицинска помощ. При първа възможност обаче ще трябва да ви транспортират до лечебно заведение, което е компетентно да окаже специфичната медицинска помощ, от която се нуждае вашето дете. Задължително следва да бъдете информирани за риска от транспорта и начина, по който следва да бъде транспортиран пациентът.


Важно: при преместване на пациент от едно лечебно заведение в друго винаги се предоставя медицинската документация, за да бъде информирано приемащото лечебно заведение за състоянието на пациента. Освен това изпращащото лечебно заведение трябва да уговори приема и, ако е необходимо, да се консултира с републикански консултант (при комплицирани случаи).


При посещение в лечебно заведение задължително извършвайте регистрация на обозначеното за това място. Така може да се докаже в колко часа сте пристигнали, кога сте приети и кога сте напуснали мястото. Обикновено това се прави на регистратурата, като спешните отделения са длъжни да провеждат триаж на пациентите, т.е да определят поредността на прегледите според тежестта на състоянието на пациента.


При осъществен преглед винаги изисквайте издаването на документ, който да удостоверява това обстоятелство. Най-често това е лист за амбулаторен преглед или лист за преглед на пациент в спешно отделение. Обстоятелството, че прегледът е осъществен срещу заплащане, не е основание да не се издаде документ, който удостоверява каква медицинска помощ ви е оказана.


Ако ви откажат прием в болница, настоявайте това да бъде документирано. Изисквайте да се впишат и дадените препоръки, насоки и изписаните лекарства. Пазете издадените рецепти и други документи, които са ви предадени във връзка с прегледа.


При няколко посещения в различни лечебни заведения, винаги уведомявайте лекарите за тези обстоятелства и представяйте издадените ви от другата болница документи. За съжаление, липсата на електронно здравеопазване в страната все още налага пациентът да обикаля с наръч документи, без да е възможно лекарите сами да се осведомяват за проведеното предходно лечение.


Ако ползвате Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП)


Понякога състоянието на детето ви може да е причина да потърсите спешна помощ на тел. 112. В тези случаи е важно да обясните ясно на служителя, с когото разговаряте, състоянието на детето си. Тъй като вероятността да формирате смислени изречения при драматична и спешна ситуация е сведена до минимум, ви препоръчвам да ползвате формулата за комуникация, въведена в американските болници по примера на военноморските сили. SBAR (situation – какво е състоянието, background – какво се е случило преди това, assessment – какво конкретно ви притеснява, recommendation – от какво се нуждаете).


Например: детето ми не може да диша (situation), като това състояние продължава от 5 минути, преди това играеше спокойно на пода (background), мисля, че е погълнало чуждо тяло (assessment) и е необходимо да изпратите линейка (recommendation).


Ако ви е трудно да формулирате някои от симптомите, помолете да ви задават уточняващи въпроси.


При посещение на ЦСМП и решение за транспортиране в болница, лекарите се ръководят от принципа на най-близкото лечебно заведение, профила на заболяването и риска от транспорт.


Вашите права при оказване на медицинска помощ на детето ви


Имате право на информация за неговото състояние и на копие от пълната медицинска документация;
Имате право да откажете предложената ви медицинска помощ/да откажете вече започнала медицинска помощ, но тогава поемате отговорност за последващите усложнения, които могат да настъпят.


В определени ситуации може да се наложи да заплатите оказаната медицинска помощ:


Ако преждевременно прекъснете лечението на детето и алгоритъмът на клиничната пътека не е изпълнен;
Когато детето се транспортира по ваше желание в друго лечебно заведение (когато настоящото лечебно заведение разполага с възможността да лекува детето ви, но вие настоявате то да бъде преместено).


Имате право да придружавате детето си по време на болничния престой, като при деца до 7 г. болницата няма право да изисква заплащане на услуга "придружител" от вас, а когато детето ви има необходимост от специфични грижи до навършване на 18 г. и болницата не може да ги осигури, сте освободени от заплащането на тази услуга и след това.


Когато се съмнявате, че правата ви или тези на детето ви са нарушени, можете да сезирате Изпълнителна агенция "Медицински надзор", на чиято страница има възможност за електронно подаване на жалби; Горещата линия на Министерството на здравеопазването и съответната Районна здравноосигурителна каса.


И някои важни неща, които можем да свършим предварително


Да проучим какви са лечебните заведения около нас, като подробно разгледаме електронните им страници;
Да се осведомим за техните отделения, профил, специалисти;
Да се запознаем с правата си;
Да разговаряме с личния лекар и да обсъдим предварително как следва да постъпим в дадена ситуация, кой лекар да потърсим и накъде да се насочим;
Да търсим информация от достоверни източници. Обикновено в тази ситуация постове във фейсбук или търсене на разкази във форуми не е подходящото поведение.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 822 Неутрално

  При наистина спешен случай само Пирогов е спасението, за София.
  Другото става доста по-бавно, а и в Пирогов лекарите са достатъчно и на ниво.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Малко дете нямам, но за всичко се доверявам на личния лекар.
  Имам късмет с него, той е ИСТИНСКИ ЛЕКАР!
  Предупреждавал ме е дори къде ще се опитат да ме одрусат и как да заобиколя одрусването.

  Еретик
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 657 Неутрално

  За цяла София и София област например има само един дежурем УНГ

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Винаги, когато сте извън постоянното местоживеене се информирайте за болниците в близост до местонахождението ви. Избирайте места за почивка в близост до добро лечебно заведение с детско отделение и спешна помош.
  Винаги трябва да има поне един трезвен шофьор. Не чакайте линейка - поемете отговорност и транспортирайте детето сами.
  Същите правила важат ако сте с бременна жена извън населеното място.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":


  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Явно сте си много близки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  ИСУЛ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво! Мария Шаркова отново е направила нещо разумно, добронамерено и интелигентно! Нещо рядко в наши дни, на фона на войнстващото хистерично невежество, което ни заобикаля! Респект!

 8. 8 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Както справедливо отсъди д-р Нач., отличен текст, КОМПЛИМЕНТИ за автора! Само дето не действа върху 90% млади и агресивни "родители". Дето с отвращение си водят отрочето в "детската педиатрия" с идеята за въоръжен конфликт и аудиовизуална техника по джобовете.
  И о, светло бъдеще: Б.Б. ще ни барне Педиатрична болница колкото Тадж Махал, ще я препълни с апаратура, медикаменти, консумативи... После ще се сети, че НЕМА ОРА? Ни за лекари, ни за сестри, ни за нищо освен директори. И същите "душмани" на прозтио народ - пак там. Прочее еволюцията засяга ВСИЧКИ по равно. Иначе я НЕМА!!!

  roo
 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  Случаите, в които действително се налага СПЕШЕН преглед от УНГ специалист са твърде малко, за да се поддържат повече дежурни. Това че в България имаме изкривено схващане за спешността и достъпа до специалисти е отделен въпрос. В нормалните държави, които сочим за пример, когато и като ни изнася, в общия случай извадено от контекста, общите УНГ оплаквания, причинени от вируси и др. инфекции, се консултират и лекуват от общопрактикуващите лекари.

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Явно сте си много близки."
  =====
  Такъв е с всичките си пациенти, сред които има много по-близки от мен. И са много.
  Виж това!

  https://www.24chasa.bg/Article/915608

  Еретик
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  Отлични съвети, наистина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Браво! Мария Шаркова отново е направила нещо разумно, добронамерено и интелигентно! Нещо рядко в наши дни, на фона на войнстващото хистерично невежество, което ни заобикаля! Респект!
  —цитат от коментар 7 на YankoNach


  ++++++++++

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Браво! Имате късмет с доктора си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Един от малкото смислени и полезни текстове по темата. Поздравления за авторката!

  Мараба, С-ДС доносници!
 15. 15 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До там ли стигнаха хората в България? Да бъдат информирани от медиийте как да постъпват в подобна ситуация? Това е някакъв нон-сенс! В България има ли въобще педиатрия или...? По време на соца всякак клиника разполагаше с педиатър 24/24 и 7/7. Сега като гледам лечните лекари са се заели с тази задача. Това е несериозно, уважаеми дами и господа!

 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Полезно четиво.

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 627 Неутрално

  пирогов и се молиш на господа некой киселяк да не те върне

 18. 18 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До 10. Ами точно това се нарича милосърдие.Да си лекар е призвание. А това не се придобива по наследство а чрез знания и много труд за да се придобие опит.Лична отговорност на лекаря е преди всичко пред сами него и после през всички останали. Дай Боже повече такива ангели в "Белите храмове" с червения кръст.Казвам храмове,защото след Господ на тях се надяваме да направят чудо.

 19. 19 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 500 Неутрално

  А колкото до здравната ни система ще ви препоръчам една от книгите на Арчибалд Кронин-Цитаделата,за да се види колко сме назад от англичаните в тази така важна за обществото сфера.В Англия още през 19 век са имали по добра здравна система от колкото ние през 21 век.

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#15] от "citoyen":

  "До там ли стигнаха хората в България? Да бъдат информирани от медиийте как да постъпват в подобна ситуация? Това е някакъв нон-сенс! В България има ли въобще педиатрия или...? По време на соца всякак клиника разполагаше с педиатър 24/24 и 7/7. Сега като гледам лечните лекари са се заели с тази задача. Това е несериозно, уважаеми дами и господа!"

  Е нали има банани??

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  Това не е вярно и сте слабо информиран. За УНГ спешен случай има ИСУЛ. За коментиращия по-долу колко са редки случаите - за заседнала кост от риба в гърлото къде бихте водили - при доктор Куин Лечителката?

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Глупости.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Доста нелепи съвети. Един истински родител би искал да спаси детето си, а дали ще му издадат документ за отказ от лечение или прием не го вълнува на тоя етап.
  Реално, в целия текст няма нито един ценен съвет.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK