Управляващите с пореден опит образованието за 4-годишните да стане задължително

Управляващите с пореден опит образованието за 4-годишните да стане задължително

© Николай ДойчиновС поправка в Закона за бюджета за догодина, предложена от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" преди второ четене в парламента, се въвежда задължително образование за 4-годишните от 2020 г. Промяната на закона за образованието ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните - до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета, съобщава вестник "Сега". Мярката започва 15 септември 2020 г., прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев.


Общо 15 депутати, сред които Менда Стоянова, Валери Симеонов, Милена Дамянова, Милен Михов предлагат в бюджета за догодина да бъдат планирани 10 млн. лв. повече в перото "текущи разходи", с които да се финансира обхващането на 4-годишните в задължително предучилищно образование и да се подпомогне заплащането от родителите на такси за детска градина за 4-, 5- и 6-годишните. Те имат идея и откъде точно да дойдат допълнителните пари - с 10 млн. лв. да се завишат планираните приходи от акцизи през следващата година.


Депутатите разчитат, че въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове за горива ще осигури достатъчно допълнителни постъпления от акцизи. Предлагат се и разпоредби в закона за бюджета, които предвиждат в срок от 2 месеца след обнародването му Министерският съвет да предприеме законови промени, които да въведат задължителното предучилищно образование на 4-годишните, както и помощта при плащането на таксите за детска градина.
Депутатите изрично посочват, че "задължителното предучилищно образование не означава, че децата започват училище". "В предучилищното образование (независимо дали то се осъществява в детска градина или в училище) игровата дейност е основно средство за постигане на очакваните резултати", казват те, с което на практика отварят вратичка някои деца на 4 години да ходят на предучилищна в училище, отбелязва "Сега".


Красимир Вълчев коментира пред изданието, че предложената промяна е в изпълнение на поет ангажимент на правителството, като най-вероятно ще влезе в сила на 15 септември 2020 г. Според него, макар и твърде амбициозно, е реално сегашният обхват на 4-годишните, който е около 78%, да се увеличи до близо 90%, което би означавало още 7 хиляди деца да ходят на градина. По думите му обаче е особено важно как точно ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца.


В големите градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в някои малки населени места изобщо няма детски градини и училища и децата пътуват до най-близката институция. Според Вълчев е резонно в закона да се предвидят изключения, както и да се реши въпросът с транспорта на най-малките, които няма как да се возят сами. "Възможно решение е да се възстановяват разходите на родители, превозващи децата си, но засега такова решение няма", коментира той.


Поправките в закона трябва да посочат и къде точно ще се провежда задължителната предучилищна на 4-годишните - само в детска градина или и в училище. От асоциация "Родители" заявяват, че училището не е най-подходящото място за толкова малки деца.


В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. ГЕРБ се опитва да въведе задължително образование за 4-годишните от 2012 година. При дебатите около училищната реформа тогава имаше предложения за задължително предучилищно образование и на 4-годишните, но те срещнаха критики от обществото. В началото на 2013 г., когато на власт бе първият кабинет на Бойко Борисов, ГЕРБ дори прие такива текстове в училищния закон, които доведоха до протести на родители. Тъй като обаче няколко седмици по-късно Борисов подаде оставка и 41-ият парламент бе разпуснат, законопроектът не бе приет изцяло.


През 2014 г., когато на власт бе вторият кабинет на Борисов, ГЕРБ внесе отново законопроекта за предучилищното и училищното образование, но без текстове за задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Именно този закон е основа на продължаващата вече година реформа в училищното образование. Праз май 2018 г. правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, според който до края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното образование.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Защо “най-сетне”? Някой да се е натискал да праща 4 годишни на предучилищна? Нямам спомен!

  Мърфи е оптимист!
 2. 2 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 541 Весело

  Пак тъпотии! Аз предлагам задължително от седмия месец! На комунист му дай да задължава!

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#1] от "султана глаушева":

  Явно това е изключително дългоочаквана промяна от редакцията на "Икономедиа".

 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 452 Неутрално

  В белите държави е така, време е и в България.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 5. 5 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 493 Неутрално

  кой ще преподава, кой ще контролира, какви са наказанията? В момента има проблем с качеството на персонала в детс. Градини.

 6. 6 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Не одобрявам. Роботи ли ще ги правят.

 7. 7 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 560 Весело

  До коментар [#4] от "Суджук Герберите":

  Скритата цел: да се завършва училище на 15 години, пълнолетие на 16, за да може на 17 вече да мият чинии в Бирмингам...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 8. 8 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 314 Неутрално

  И аз като Дневник ще възкликна „най-сетне!“.
  Ясон е, че мярката е насочена най-вече към циганския етнос, но няма ка да се изиграе елегантно, затова ще касае всички. Българите така или иначе масово изпращат децата си в детски градини, или поне биха искали да ги изпращат, ако има свободни места.
  Няма как дете от цигански етнос да започне училище на 7 и да навакса до нивото на останалите, при положение че по правило не владее български. Дано да берем прилични плодове от тази мярка след 20-на години.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 9. 9 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 447 Гневно

  Малоумна история - то няма места в тия градини и децата се гъчкат по 30 в група и псотоянно боледуват, те ми я правят задължителна.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#8] от "frisky":

  Така е, имитира се американската програма "Хед Старт", която е предназначена главно за деца на бедни и малцинства. Основната задача на програмата е да подготви 4-годишните за детската градина - да им осигури поне две яденета (закуска и обяд), да ги научи на елементите на дисциплина и работа г групи с други деца, неща които обикновено им липсват в средата в която живеят. Занярията обикновено са в помещения и сгради отделни от детските градини или уяилища по простата причина, че тази група има нужда от доста работа. Осжен това в тези програми има и няколкочасово обучение у дома главно от студенти "ранно детство и детска педагогика" за домове, посетени и определени като безопасни от администрацията на програмата по места.

 11. 11 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 406 Неутрално
 12. 12 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#8] от "frisky":

  Ай стига уа?!?! Ар ю сириъз? Те и в ден днешен завършват 8-ми клас и след това взимат книжки без да могат да смятат и четът. И това не е от етноса... това е от образователната ни система, която дори не е кръгла нула, а клони там някъде към сибирска температура през Януари.
  Абсолютна простотия и малоумщина. Поредната порция некомпетентност от народните ни избранници. От къде са взаимствали тая идея? Колко образователни системи за проучили и анализирали, за да стигнат до това "гениално" предложение?
  Децата трябва да са деца колкото може по-дълго, а не роботи и в последствие мрънкащи, сиви възрастни.

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Суджук Герберите":
  “Белите държави” е израз на патологична комплексарщина.

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Само че нашите са свенливи и разпростират мерките върху цялото население.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  В Германия е задължително от 3 години, а имат по-голям проблем с местата в детските градини.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#12] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":

  Да са деца - да , но те са закотвени пред екраните поне по няколко часа на ден. Свидетел съм как съвременните 2-3 годишни деца изостават в развитието си. Не говорят, не могат да се обслужват - това, което преди се очакваше на 2 - 2 и половина, сега се смята за нормално към 3-4. Не упреквам никого, вкъщи е неизбежно. Ако в детската градина имат разумен режим и занимания, без прекалени образователни претенции, това е по-доброто за тях. Детската градина все още е най-адекватната част от образованието ни, и като че ли там най-често се намират учители, искрено обичащи да работят с деца.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#14] от "velvoofell":

  Все пак подобна инициатижа на правителството и общините ще е свързана с доста ресурси за подготовка на кадрите които ще работят в програмата (щатни и извънщатни, за последните е непрекъснато), помещения, храна, транспорт на децата и т.н.
  Ако се направи половинчато, ще се провали и идеята, и средствата ще отидат нахалост. Не че това ще ме изненада де :-)

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  Най-добре да се закрие МОН и всяка община да си решава за себе си.

  Или па МОН да остане да правят само матурите.

 19. 19 Профил на not a troll
  not a troll
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Трябва да го въведат, но децата наистина да започват малко по малко да учат, не само да играят. На запад започват на тази възраст и на 17 са в университета докато в България на 18/19 още се кисне по гимназиите... И то заради 12ти клас, който е напълно излишен. Последната година всеки се подготвя за матури, а другото е между другото. Ако се започнеот по-ранна възраст, основният материал се приключва много по-рано и дори има време в последните години учениците сами да си поберат предмети според това, което искат да следват. Така например, ако Иванчо иска да стане инженер може да учи усилено математика и физика през, да кажем последната година, без да бъде дърпан надолу от Петканчо, който иска да учи психология и не е в час със математиката. Доста би се подобрило нивото на образование, но трябват още много промени.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":
  Именно. Точно така излиза

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#19] от "not a troll":

  Германия дълги години имаше 13-ти клас в гимназиите именно за подготовка на тези които ще постъпват в университети. В американската система нещата са по-прости, освен че има избор на програми има и т.н. "програми за напреднали" по отделните предмети, така че "Иванчо" ако иска да учи повече математика, физика, химия и други талива "скучни" неща отива там, а Петканчо който иска да е литератор - в усилената програма по литература с участие в театтъра на училището. А гошко, който не иска да учи, но му трябва диплома за средно завършено за да стане полицай си кара в "лесните" програми с други като него. И в САЩ в 12-ти клас се чудят какво да правят тези които не са се запътили към университети, бъдещите студенти вече са държали тестовете в 11-ти клас и или се опитват отново за по-висок резултат от теста, или избират сред университетите в които вече са приети, а в много случаи и едните, и другите работят след училище за да плащат застраховките и бензина на колите си - така са се разбрали с мама и тате когато са купували колата.
  В доста амеркикански семейства действа правилото "От 18 години нататък си вън от къщи!" - или учиш някъде, или работиш и се издържаш, или и двете, но си плащаш и си относително самостоятелен за да разбереш реалностите на живота (през годините на кризата тези постановки се попромениха, но пак си остават като принцип).

 22. 22 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Колкото повече време прекарват децата със семействата си, толкова по-добре! По-щастливи са и се развиват по-добре. Унищожи ли се семейството, няма как да има свободно обшество.

 23. 23 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Колкото повече време прекарват децата със семействата си, толкова по-добре! По-щастливи са и се развиват по-добре. Унищожи ли се семейството, няма как да има свободно обшество.

 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 834 Весело

  При такова качество на детските градини, това изобщо не е бонус. Ми аз предпочитам да ги пусна на 6 вече, дотогава - повечко спокойствие. Няма ли опция "прекалено бяла и образована съм, не ми закачайте децата"?

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#23] от "inoki":

  Е, разбира се, затова и родителите трябва да имат по-активна роля в работата на училищата, а не да ходят там за да бият учителки.

 26. 26 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  А значи целта е да плащам храната на чужди деца. Прекрасно.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#26] от "inoki":

  Да, в едно общество носим и отговорност за съдбините на останалите. Това е демокрацията в свободното общество за което пишете.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Неутрално

  До коментар [#24] от "lil_alex":

  Със сигурност трябва да има такава възможност. Вашите деца могат в това време да ходят на уроци по чужди езици, музика, балет и т.н.

 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Ами вече половината от децата за предучилищна не говорят български - в София това няма как, да го разберете! А без български език и минимална грамотност, за какво начално, основно и т. н. образование говорим ??

 30. 30 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#16] от "velvoofell":

  Съжалявам, но не бих се съгласил с няколко неща от коментара Ви:
  1. "... закотвени пред екраните поне по няколко часа на ден." - Пак ще са закотвени дори и да ги вкарате на двудневна възраст в яслите. Проблема тук е в родителите.
  2. "...вкъщи е неизбежно." - Просто на родителите не им се занимава.
  3. "Детската градина все още е най-адекватната част от образованието ни..." - направо не знам от къде го съставяте това мнение. Аз съм на мнение, че е твърде остаряла методиката, ако изобщо има някаква.
  4. "...и като че ли там най-често се намират учители, искрено обичащи да работят с деца." - И да си най-добрия детски педагог на света, да имаш 100 пъти по-голямо желание да работиш с деца от който и да е бил друг, когато имаш група от 30 деца, докато обършиш сополите на 4-5 от тях, вдигнеш гащите на 2-3 и решиш някакво спречкване между други 2, си изтървал вече 10 други проблема, които са се случили. И изобщо не знам кога може да проведеш занимая за развитието на децата.

 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Много е просто, но не за всеки: Основна цел е доминиращият брой "чавета", да научат "родния" си език навреме. Иначе ще има нова професия - преводач в основно училище.
  Демография, ко да прайш?

  roo
 32. 32 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 577 Неутрално

  това е идея от Комунистическия манифест на Маркс - буквално, а не в преносен смисъл

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тони КОСТОВ":Ами вече половината от децата за предучилищна не говорят български
  >>> И на мен са ми попадали подобни данни за демографските изменения. Не разбирам защо трябва срамежливо да се премълчава и този важен факт в анализи, статии и законодателни инициативи. Проблемът с двуезичието е доста голям и в щатите( става дума за латиносите, които май вече минаха 50% в някои щати..). Отделно и културните различия между децата, което прави ...съвместното обучение трудно.

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#32] от "hhhuuunnnn":това е идея от Комунистическия манифест на Маркс - буквално
  >>> Някакъв линк да дадете, макар че не съм учуден от този факт....
  В щатите беше се преселило немско семейство, защото ги заставяли да влязат в прокрустовото ложе на задължителното образование. Хората искали сами да си гледат/обучават децата.

 35. 35 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#33] от "тулса":

  Горещо Ви препоръчвам да потърсите една статия. МИсля, че се казваше "Децата не се раждат швейцарци".
  Това Ви го пиша във връзка с последното Ви изречение "Отделно и културните различия между децата, което прави ...съвместното обучение трудно."

 36. 36 Профил на Eniss Bektasheva
  Eniss Bektasheva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не на 4 още като се роди предлагам аз на Хоправляващите ни глупаци

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#35] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":
  >> Ако правилно съм ви разбрал, смятате че с подходящо образование и възпитание може да смените радикално мотивацията и (зачатъците) на мироглед на едно дете? То вярно,че битието определя съзнанието...но в денонощието има 24 часа а не само времето за пребиваване в градината или училището.
  Казвам го, защото дъщеря ми се ядосва на внучката( сега във втори клас вече), че явни се влияе от латино -швейцарчетата в училище и почвала да се .."лигави" в определени моменти.:)

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#37] от "тулса":

  Съфорумецът определено не е чел "Комунистическия Манифест". Давам линк за най-разширеното издание от архива на марксистите, с предговорите на отделните езици и оригиналните издания, на английски.
  https://www.marxists.org/archive/marx/works/download/pdf/Manifesto.pdf

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Любопитно

  До коментар [#37] от "тулса":

  Ами затова доста хора си дават децата например в католически училища. И там има "латино-швейцарци", но от по-горните слоеве на "по-възможните". Мооята заместничка има една дъщеря и тя учи в такова училище, наблюдавам детето от рождение (2010), развива се много добре интелектуално макар превесът към приоритет на домашните е малко над нормата.

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#39] от "daskal1":
  Латино-швейцарци-всякакви...Когато живеехме в Мексико, дъщеря ми се учеше в гимназия към елитния ITESM( ако си го чувал...) Там концентрацията на деца на потомци на конквистадорите и местните милионери бяха често срещани. Системата на обучение беше по европейски тертип, с принос на бивша испанска министърка на образованието. Та.. там си беше добре, ама в Санта Варвара, май не са чак толкова селективни.
  Колегата ме накара да се поровя в разликата на генотип и фенотип, та сега гледам различните подтипове на европеидната раса. Доста са разнообразни и били разпространени от Северна Индия, през Европа до Близкия Изток и Мала Азия. Ето какво намирам за типичните т.н. понтиди( които били характерни за България в частност):
  https://bit.ly/2QYoZ92

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#40] от "тулса":

  Ами хубави хора тез понтиди. Разсмях се, защото тъкмо да ти отговоря че сме приличали на тях на млади години и се сетих за краткия анекдотичен текст за беседващите възрастни хора, когато един от говорещите започва с "Ех, ние, на млади години..." прекъсва, оглежда се за външни хора и завършва минорно "все такива л@#на бяхме"

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#40] от "тулса":

  А пропо елитните училища в Мексико - ами разбира се, идеята е да си общуват в кръга от подобни в социалната страта, тези познанства в бъдеще дават плод. Навремето една около 30-годишна мексиканк, дъщеря на много богати родители от елита беше дошла уж да учи полски в Полша. Замина се с едно младо българче, Весо, преди да завършат. После чувах че го назначили правителствен преводач от всички славянски езици, макар че мемъкът си беше ВИФ-аджия и по интелект, и по душа.

 43. 43 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":
  Да... И аз съм си бил хубав понтид едно време:) Наистина съм срещал доста млади хора с подобен вид в България. На този линк намирам и как изглеждат евентуалните потомци на античките македонци в Нуристан-калашите:
  https://bit.ly/2L00B30
  Имам една позната семейна двойка от Благоевград..Доста приличат, особено мъжа.

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#43] от "тулса":

  За ммомент се уплаших че ще цитираш "понтифа" и той ще започне да понтифицира (така ли е на български pontificate ?).
  А пропо, най-смешното в случая е, че първото определение на тази дума в речника е:
  "express one's opinions in a way considered annoyingly pompous and dogmatic."

 45. 45 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":
  Аз преподавах на подобни студенти..Имаше и пролетарии, които бяха и външно по-различни( нисички,мургави). По едно време дойдоха трима да ме молят да вдигна оценката на едно от тях. Рекох да посъдействам на интеграцията на ацтеките.
  Шефката на катедрата беше учила математика в Москва, както и колега на жена ми, докарал си руска жена( дъщеря на известен руски математик).Те бяха малко така..дистанцирани от конквистадорчетата.:) Помня как ме засрами новия шеф, когато ми каза, че нещо...потен съм бил и някои студенти се впечатлили.Аз си мисля, ами така ще е, когато студентите си идват със своите коли от "дворците", а аз, пътувам в този горещ климат от къщичка в планината до университета( с два автобуса, барабар с ацтеките). Тааа...и мен ме дискриминираха :(

 46. 48 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#37] от "тулса":

  Да правилно сте ме разбрал/а.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK