Животът в защитен дом: Какво е сгъването на кашони за Явор Каменов

Милен Гечовски и Явор Каменов

© Личен архив

Милен Гечовски и Явор КаменовЯвор Каменов е на 23 години и е със зрителни и интелектуални затруднения. Израснал е в институция и това повлиява развитието му много. По време на големия процес по закриване на домове той е преместен от Берковица в защитеното жилище в Монтана. Липсват му основни навици, които се изграждат още в детството. Трудно например познава часовника, все още трудно се ориентира във времето. Не е работил досега, но се оказва, че добре се справя при конкретна задача.


Днес Явор работи в пчелина на сдружение "Закрилници" в Монтана и вече е придобил трудови навици, включително за работа в екип. Справя се добре с работата и е усвоил много нови умения.


Това е, което знам предварително за младежа, за когото "Дневник" ще разкаже като медиен партньор на кампанията на УНИЦЕФ "С очи за всички". С инициативата си детският фонд на ООН в България цели да повиши информираността, разбирането и чувствителността по отношение на правата на децата и младите хора, живеещи с увреждания.
Говоря по телефона със социалния работник Милен Гечовски, който е председател на управителния съвет на сдружението. Казва, че сварвам него и четирима младежи, сред които Явор, в разгара на работата по голяма поръчка, дадена им от завода за акумулатори "Монбат" - имат да сгъват много кашони.


Разказва за сдружение "Закрилници", за своята функция в него, за възможността хора с интелектуални затруднения да бъдат наемани на работа, за ролята на социалните предприятия и какво е да работиш рамо до рамо с човек с увреждания. Питам го за Явор - откога го познава, каква работа му е осигурило сдружението, как е напреднал и в какво е наистина добър."Знаете ли какво, защо не Явор да разкаже сам за себе си", пита и му подава телефона. "Една журналистка от вестник "Дневник" ще те пита да разкажеш за живота си, за работата си", чувам, че го подготвя.


Явор подминава въпросите за детството си, но с охота разказва за жилището, в което живее в момента и работата, която върши. Щастлив е, че е пчелар, в началото малко се страхувал от пчелите, но когато отишли с Милен Гечовски и му купили специален костюм, се успокоил. Вече не се страхува, и вади мед. Имали богата продукция, спечелил и заплата, с която си купил препарат и си изчистил стаята в защитеното жилище, в което живее с още шестима, всичките от институциите. Сега се вълнува много, превъзбуден е, сгъват кашони, казва, че се е научил как.


Екипът по сгъване на кашони

© Личен архив

Екипът по сгъване на кашони


"Явор не просто се промени, той се преобрази. Като му купихме булото за пчелар и костюма, той стана друг човек", разказва Милен Гечовски.
- Аз съм като космонавт, нали?
- Да, Яворе, като космонавт си.


В пчелина Явор работи заедно с младеж на неговата възраст и с подобна диагноза, който обаче е израснал в семейството си. Гечовски разказва, че разликата между двамата е голяма. "Много по лесно е да работим с младежа от семейна среда, който има основни знания, навици умения и е по-приспособим, доколкото с Явор трябваше да започнем от А, Б и трябваше да изграждаме основни умения, които са характерни за деца..."

Всъщност, работата на неправителствената организация "Закрилници", учредена в обществена полза, е да подпомага социалната интеграция и личностната реализация на деца, младежи, възрастни и семейства в неравнопоставено положение.


Сдружението изработва и продава сувенири, подпечатани с марката "Закрилниици". Засега само в монтанско, но може би някой ден и из цялата страна. И меда, който са продали от четирите кошера, за които се грижел Явор, бил с етикет "Пчелен мед от сдружение "Закрилници".


Сдружението предоставя психологическо консултиране, медицинско лице, педагог, логопед, както и обучения, курсове, ателиета, развиване на социално предприемачество и други."Всичко това ни прави отговорни пред цялата общественост и най-вече пред децата ни, да дадем шанс на най-уязвимите да бъдат подкрепени и интегрирани в общността, чрез придобиване на социални умения за справяне в живота", коментира Гечовски, който се определя като "момче за всичко в организацията - и работник, и организатор на всички дейности, и консултант и ментор, и супервайзор, и всичко, което е в подкрепа на хората."


Според него е важно държавата да инвестира в социалните предприятия и в хората в затруднено положение. "Насърчаването на бизнеса за инвестиции в социални предприятия може да стане единствено чрез показване на способностите на хората със затруднения и използването на техния потенциал", казва той. По думите му Явор може много неща, стига да има кой да бъде до него. "И Явор, и всички младежи, с които работим, имат нужда от човешко отношение и добър диалог, да говорим на техния език спокойно, без да виждаме техните негативи, а да гледаме върху техните позитиви."


От "Закрилници" имат една мечта: да осигурят самостоятелен начин на живот на един от своите младежи и да го подкрепят. "Нашата мечта се превърна в наша цел и ще я постигнем, защото сме убедени, че всеки човек има право на самостоятелен живот", заявява Гечовски. Сдружението иска да открие подкрепа и да развие социална ферма, в която да работят хора в затруднено положение.


"Всичко това ни задължава да бъдем активни и да правим това, което можем най-добре, а то е да помагаме. За да ни помни историята, защото историята помни смелите, а съдбата им помага. Само смелите дръзват да живеят различно. Другите се сливат с тълпата", вярва Гечовски.


В края на всеки работен ден с младежите имат ритуал: всеки казва по 3 хубави неща, които е преживял за деня, след което всички пляскат с ръце.


На другия ден ми звъни телефонът. Милен Гечовски пита дали е удобно, извинява се и казва, че не могъл да го удържи, Явор много искал да говори с мен.

- Здравей, аз само искам да кажа за кашоните - сгънахме ги всичките! 360 бройки!
- Браво на вас, страхотни сте! Много работа сте свършили.
- Заминават за Америка, или... някъде в чужбина. Ако са намачкани кашоните, няма да ги приемат, нали?
- Предполагам, че няма да ги приемат.
- В началото малко ги мачкахме, но после се научихме и станаха много хубави. Сега заминават за Америка. Чакаме нова поръчка. Аз само това исках да кажа. Извинявай, ако ти досаждам.
- Не ми досаждаш, радвам се, че се обаждаш. Може да ми звъниш и друг път от телефона на господин Гечовски.
- Добре. Довиждане!
- Довиждане, Яворе!

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Страхотно, поздравления за труда и всеодайността на тези хора. За мен това са истинските герои на днешния ден. Благодаря и за статията.

 2. 2 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Звучи страхотно наистина, поздравления за постигнатото до момента! Аз лично ще се радвам да чета повече за тази и подобни организации в бъдеще!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Успех Яворе!
  Успех на хората, направили това да стане действителност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Страхотни сте! Браво за усилията!

  Къде може да се купи такъв мед "Закрилници"? Перфектен за подарък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK