И за 4-годишните предучилищната ще е задължителна от догодина

И за 4-годишните предучилищната ще е задължителна от догодина

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2023

От учебната 2020-2021 година предучилищната да бъде задължителна и за 4-годишните, планира просветното министерство. В следващите месеци ще бъдат разработени законодателни промени в тази посока, се разбра на брифинг в Министерския съвет на министъра на образованието Красимир Вълчев, социалния министър Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев.


В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. Управляващите отвориха вратата за задължителен прием и на 4-годишните чрез промените в бюджета за догодина. Днес свалянето на границата за задължителното образование бе дадено като пример за справяне с проблема с отпадащите от училище на по-късен етап деца. Просветният министър Красимир Вълчев не очаква недостигът на места в детските градини да е пречка. "Големите общини до голяма степен са преодолели проблема с недостига", каза той и допусна, че с влизането в сила на промените в Закона за училищното и предучилищното образование може да се даде отсрочка за общините, където няма места за всички.


Големият въпрос е как върнатите в училище да останат там


Основният проблем пред институциите се оказва как върнатите в училище деца да останат там. Малко над 6 хиляди деца от записалите се обратно в клас 43 хиляди за последните три години впоследствие отново са отпаднали от образователната система, се разбра на брифинга днес."Имаме повишаване на обхвата основно в гимназиален етап, макар и с малко", обясни просветният министър Красимир Вълчев. По думите му най-голям процент от учениците отпадат след завършване на основно образование (7-и клас). Все пак тази година се наблюдава увеличаване, макар и с малко, на обхванатите деца от уязвими групи в гимназиалния етап - 400 деца по-малко са отпаднали след 8-и клас през тази учебна година спрямо предходната. Вълчев допусна, че роля за това е изиграло и въведеното изискване за завършен 10-и клас за придобиване на шофьорска книжка.
Институциите посочиха като основна пречка недоволството от социалното и семейно законодателство, което идва от средите на някои родителски групи. Заради протестите им бяха спрени редица документи, като т.нар. Истанбулска конвенция, Стратегията за децата, както и Закона за социалните услуги, чието влизане в сила бе отложено от новия социален министър.


"Държавата няма нужда от деца без семейства, държавата няма нужда от деца, които са неграмотни, държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие, деца, които не говорят български език, и деца, които не могат да се реализират", каза социалният министър Деница Сачева. "Усилията на държавата не са в посока отнемане на деца, а точно обратното - по подпомагане на семействата на тези деца", увери за пореден път тя. Сачева изтъкна увеличаването на заплатите на социалните работници и повишаването на квалификацията им като основа за по-успешна работа със семействата на децата в риск от отпадане от образователната система.


6-годишни "необяснимо" отпадат от предучилищна


Около 13 500 деца на възраст 5 и 6 години не посещават предучилищни групи, съобщи просветният министър. За 1 500 от тях МОН има данни, че а в чужбина. Вълчев допусна, че е много вероятно и голяма част от останалите необхванати от системата на образованието да се окажат мигрирали - в страната или зад граница.


"Тази година виждаме понижение на обхвата на 6-годишните, което за нас е необяснимо", каза министърът.
Затова и от тази година предучилищните групи също са включени в информационната система, чрез която институциите проследяват отпадащите от училище деца. Предстои и обхождане на адресите на непосещаващите предучилищни групи деца.


"Необходима е вторична мобилизация в рамките на вече създадената. Ако можем да кажем, че е достигната добра степен на междуинституционално взаимодействие, необходими са повече усилия на терен", обобщи вицепремиерът, отговорен за държавната администрация, Томислав Дончев. Той посочи, че най-важна в случая е превенцията, наред с мерки за подкрепа на семействата в нужда и със санкции за родителите, които не пускат децата си на училище.


Пореден опит за сваляне на възрастта


Управляващите правят опити направят образование за 4-годишните задължително още от 2012 г. Такива предложения имаше още при дебатите за бъдещата училищна реформа, но те срещнаха критики от обществото. В началото на 2013 г. ГЕРБ прие такива текстове в училищния закон, но последваха протести на родители, а няколко седмици по-късно първият кабинет на Бойко Борисов падна, 41-ото Народно събрание бе разпуснато и законът така и не бе напълно приет.


През 2014 г. при втория кабинет на Борисов ГЕРБ внесе отново законопроекта за предучилищното и училищното образование, но без текстове за задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Праз пролетта на 2018 г. правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, според който до края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното образование.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK