Училище с телескоп на покрива и нарове за спане - за децата в планината

Ива Бонева

© Личен архив на Даниел Ненчев

Ива БоневаСдружение за споделено учене ЕЛА започва изграждането на зелен образователен център в подножието на връх Звездец в Подбалкана. Той ще бъде уникално за България място, където, потопени в природата, учениците ще развиват своята креативност, увереност и аналитично мислене.


Учители и предприемачи ще показват на децата как знанията от училище ще намерят приложение в професионалния им живот и ежедневие. Центърът ще представя технологии за възобновяема енергия, начини за мирно съжителство и грижа за природата, и приложен изкуствен интелект в подкрепяща атмосфера на неформално учене. За центъра и заниманията с него "Детски Дневник" разговаря с Ива Бонева, изпълнителен директор на Сдружение за споделено учене ЕЛА.


Детски образователен център в планината


"Един ден седнахме и се запитахме какво от работата ни през 12-те години досега ни радва, какво ни носи най-голямо удоволствие и установихме, че това е работата с деца и детските лагери, които правим.
С доста деца сме работили – и от домове, и с такива, които никога не са напускали родното си място, и такива, които не говорят български... искаме да им дадем да се свържат с други деца, да се свържат с природата, да не са толкова изолирани, да започнат да осъзнават себе си в света, във връзките си с другите, какво искат да направят, какъв път биха искали да имат пред себе си – това са въпроси, които те не са си задавали досега, деца, които нямат ролеви модели, които да следват – да си задават тези въпроси", разказва Бонева.


От сдружението, което тя оглавява, ще продължат да работят с децата по същия начин, но вече на едно много хубаво място – "магическо, приказно, безопасно, което ги предизвиква към изследване, към задаване на въпроси".


По думите на Ива Бонева тези деца са от села и малки градове, но въпреки това нямат връзка с природата – не я разбират, не я ценят, не я познават, което е странно и тъжно едновременно – небрежни са към нея, нямат идеи за рециклиране, не го разбират.


След като са направили курс по двигатели с вътрешно горене, който пожънал голям успех, от сдружението решили да покажат на децата алтернативни енергии, как работят вятърните перки. Така и дошла идеята за зелен образователен център. Намира се в село Стъргел, на южния склон на Стара планина, на подбалканския път, между Горна и Долна Малина. Там намерили сграда, точно такава, каквато търсели – строена през 1930 година за училище с дарения на живеещите в селото. Много е красива, но в последните десетилетия е напълно изоставена.


Всички могат да го посещават


Всички деца ще са добре дошли в центъра, не само деца от бедни семейства или такива с увреждания, деца от домове, без родители. От сдружение за споделено учене "Ела" традиционно се занимават с ученици от 5 – 7 клас, но вратите им ще са отворени и за по-малките деца, а защо не и такива от детската градина, както и гимназисти.Центърът ще посреща гости по всяко време. През уикендите може да го посещават деца с родители, а ако родителите искат да участват в експедиция по следотърсачество, във викторини, да правят нещо на глиненото колело, да стрелят с лък - защо не? Ако пък не искат, могат да са сигурни, че оставят децата в добри ръце, а те самите да се излегнат в някой хамак на сянка с лаптоп или книга. Защото центърът ще има и голяма библиотека. Ще има и място за отдих, където да може да се пийва и хапва. Засега са предвидени 60 легла, за да могат да се правят летни, зимни, зелени, всякакви училища. А ако няма желаещи групи ученици, мястото ще може да се ползва и от възрастни за йога, ретрийт, тиймбилдинг...


Обучение, творчество и изследване


Децата ще имат възможност да изследват какво ще им хареса, защото занятията в центъра ще са свързани с различни професии, ще има и занаятчийски работилници, както и телескоп, алтернативни технологии, финансова грамотност, тестове, игри, състезания, ще има и градина - билкова и зеленчукова, ще могат да се занимават с градинарство, следотърсачество, в двора ще се намират и спортни площадки.


"Ще започнем с училища, с които и досега сме работили из цялата страна и са наши партньори. Децата ще идват организирано от училище с учителите си. Ментори ще са студенти по педагогика и филология от Софийския университет. Ще има студенти и от други университети - те страхотно се свързват с децата, много са отговорни и полезни", разказва Ива Бонева.


Двуетажна сграда с таван, телескоп и нарове за спане


В центъра ще има зала със сцена, телескоп на покрива, вятърна перка, работилница с голяма стена, която ще представлява стъклен мравуняк. В кухнята децата ще могат да готвят, като сами си произвеждат тока за това, като въртят педали на статични велосипеди.


"Нямаме достатъчно пари, за да го построим така, както го виждаме. Търсим партньори и спонсори в момента. И ако някой иска да ни помогне за някоя зала, сцена, градина или стая, можем да я кръстим на негово име", казва Бонева. Тя се надява, че някоя от енергийните компании би дарила соларните или вятърните системи, защото те са са с демонстрационна цел.


И ако всичко е по план, към края на юни 2020 зеленият образователен център ще може да отвори двора и работилницата заедно с кафето и верандата.


Повече за бъдещия център можете да прочетете тук, а ако вярвате, че е важно да има такъв център в България, можете да подкрепите кампанията за набиране на средства в Global Giving – една от най-големите международни платформи за даряване.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Освен хубавите приказки, нищо не се разбира от тази идея - някаква неопределена утопия. Какъв ще е капацитета, каква ще продължителността на пребиваване на детето, по време на учебната година или във ваканциите ще работи това заведение, от къде, със какви специалности, специализация и доказани възможонсти ще притежава учителския персонал, ако става дума все пак за някакво обучение, а не гола креатовност и единение с природата. нали са деца в диапазона 5-7клас, все нещо трябва да учат, за да не се чудим на резултатите от тестовете за следващите нива..
  Предвиждат ли се някакви купони след среднощните бдения с телескопа и т.н.
  Тази измишльотина може да се случи само с държавни, крадени и неизпрани пари, допълнени със средства на наивни хора.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10009 Неутрално

  Мисля, че идеята май трябва да се оформи още и да бъде по конкретна в описанието. Иначе статията за набиране на средства няма да проработи ефективно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 481 Любопитно

  А, нещо като пионерски лагер? Но по-така брендирано. Добре, добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK