Откъс от "Да оцелееш като родител 2" от Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

Откъс от "Да оцелееш като родител 2" от Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

© Издателство "Сиела"Две години след "Да оцелееш като родител" Елисавета Белобрадова и Красимира Хажииванова, които създадоха сайта "Майко мила!" са готови с продължение – "Да оцелееш като родител 2"!


Сборникът съдържа текстове на Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Йоана Станчева, Оля Антонова, Аксиния Генчева, Илиян Любомиров, Александър Миланов, Ралица Попгеоргиева, Ангелин Балсамаджиев и Захари Карабашлиев, които разказват за обичайните тревоги и вълнения, през които предстоящите и настоящи родители преминават.


В "Да оцелееш като родител 2" ще разберете как се оцелява, когато си самотна майка на три деца, как се преживява хроничната умора, какво е да имаш "различно" дете и защо да чуеш, че си болна, понякога е най-хубавото нещо на света.
От него ще научите и още: как да разберем дали сме бременни, или не сме; кои са петте начина да кажем на мъжа, че ще става баща; как да идем на маскено парти, ако сме бременни; проблем ли е секс по време на бременност; кои са недопустимите състояния за водене на дете на детска площадка; как да разговаряме с четиригодишно; бърз наръчник по средно образование; как да оцелеем по време на родителската среща – арена за излагации и още много други.


"Дневник" представя откъс от "Да оцелееш като родител 2", предоставен от издателство "Сиела":


Четири смислени новогодишни обещания
Красимира Хаджииванова


Е, отново е 31 декември, скъпи приятелки, и остават само някакви си часове до момента, в който всички ще се прегръщаме, ще си заливаме обувките с шампанско и ще ревем като мандри­ли, за да отбележим фантастичната новина, че сме доживели да изпратим още една година.


И разбира се, умопомрачени от този факт, ще си обещаваме – едни на други, както и сами на себе си, сума ти простотии, които никога няма да изпълним – да спортуваме всеки ден (ХАХА­ХА), да спестяваме пари (да бе, да), да бъдем по-до­330


бри хора (защо??) и прочие фалшиви неща, които нито разбираме, нито можем да постигнем.


Затова, за разнообразие, тази година имам едно предложение – да си обещаем няколко неща, които наистина имат значение и смисъл. И така, седнете някъде, имате още малко време, преди гостите да са дошли и да са почнали да бе­лят фъстъци по килима ви или вие да отидете на гости и да се напиете като казак.


Сипете си една руска салата, налейте си една чаша уиски, облегнете се на дивана и веднага си обещайте следните нещa:


ДА СМЕ ЖИВИ


Да сме живи, е едно много хубаво пожелание, както и една категорична база за останалите обещания. Мислете за това да останете живи като за една бетонна плоча, върху която след това ще построите криво-ляво някакви стени, ще сложите алуминиева дограма, за да не ви духа на кръста, и ще постелете персийски килим, върху който ще се въргаляте като щастлива и преяла мечка цяла година.


Защото, съгласете се, ако не сме живи, а сме умрели, няма как да спортуваме всеки ден, да пестим пари и да сме много добри към другите, по-лоши хора (в случай че това е, което е важно за вас).


Освен това, ако сме умрели, няма да можем да се тъпчем с шоколад и баклава, да пием вино и да ходим на море в Гърция, което също е голяма загуба.


Така че нека тържествено да си обещаем, че и догодина ще сме живи, като за целта не пре­сичаме на червено, не правим забранен ляв завой, не минаваме под балкони, когато от БАН преду­предят, че ще има червен код за ураганен вятър, не ходим по джапанки да покоряваме планински върхове, не яздим коне, не берем гъби в гората, не се качваме на мотори, не скачаме през прозорци и казано накратко – не правим глупости, които намаляват шансовете ни да сме живи.


След като си обещаем да не извършваме всички тези и още няколко други тъпотии, ще се поста­раем и да сме здрави, за което вече е необходимо да си обещаем и други неща.


ДА НЕ СЕ СЪСТЕЗАВАМЕ С ДРУГИТЕ


Интернет, пък и реалният живот, е пълен с жени, които сякаш идват от други галакти­ки, където да си организирана, изпълнителна и успешна майка на три деца, която работи, учи пета магистратура, винаги е с изряден ма­никюр и става за фитнес в пет сутринта, явно е някаква тройна ваксина, която ти бият още в родилното.


Ако непрекъснато се блъскате в супер успешни майки, които си гледат децата по най-съвремен­ни, щадящи, развиващи, когнитивно стимули­ращи, екологично чисти и органично издържани методи, според които никога не трябва да пови­шавате тон и всяка сутрин започвате деня с ус­мивка, изстискан лимон и каша от дива гречка, а в същото време вие едва успявате да сварите едни НЕПЪЛНОЗЪРНЕСТИ макарони със сирене за вечеря и да прочетете набързо и за шестхи­ляден път "Вълкът и седемте козлета", а след това да заспите като изнемощяла коза на дива­на – успокойте се.


И аз съм така.


Ето, вижте ме – признавам си, че аз съм една майка, която никога не е гледала детето си по метода "Монтесори", още по-малко – по валдорфската педагогика.


Аз отглеждам детето си по метода КРАСИ­МИРА, което означава, че никога не съм низала пуканки на пръчка, не съм боядисвала шишарки, не съм правила броеница от бял боб, нито съм събирала обли речни камъни, които след това, в смях и закачки, да оцветим с екологично чисти боички, да им напишем номера и да наредим в ба­нята, така че детето да се научи да брои, дока­то се къпе.


Не готвя курабийки от високопланински ли­мец, не изстисквам сок от биопортокал (а само от обикновен, прозаичен портокал) и не купувам органични биосолети по осем лева парчето, кои­то след това да събирам със сълзи на очи от ки­лима и да се опитвам да ги залепя с тиксо.


ПРОСТО НЯМАМ НЕРВИ ЗА ТОВА.


ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ??? УЖАС!


И да, ЗНАМ, че има много по-добри и съвестни майки от мен, чиито деца вече пеят химна, мо­гат да водят лек и неангажиращ разговор на ан­глийски, а от догодина ще ходят на състезание по ски алпийски дисциплини.
И да, ЗНАМ, че всичко е въпрос на организация, планиране и ЖЕЛАНИЕ.


Само че в моя живот организацията, плани­рането и желанието ми стигат точно за това, което правя сега, и за нищо повече.


И нямам намерение да се трепя от зор да си доказвам противното.И също така смятам, че това е съвършено нормално. Пробвайте и вие.


ДА СЕ УСПОКОИМ И ДА ГО ЖИВЕЕМ ТОЯ ЖИВОТ


Това, разбира се, не означава да зарежете всич­ко и да хукнете към Еквадор, където да потъне­те в наркотици и разврат, защото един път се живее.


Не че звучи зле, но да бъдем реалисти – да се успокоим и да го живеем тоя живот, в нашия слу­чай означава да престанем да се опитваме да сме свръххора, които събират трохи от пода, тър­чат като катъри, попълват таблици в ексел, пращат имейли, сгъват стотици скапани чора­пи и се подстригват един път на три месеца.


Можем вместо това да си обещаем да я отпус­нем тая сбръчкана душа, да излизаме по-често с приятели, да ядем хубава храна и да пием вино или каквото там ни се пие, защото, съжалявам, че ще ви разочаровам, но никой на тоя свят няма да ви връчи награда за най-чист килим, за най-добре лъсната плочка в банята или за най-хубаво сварен грах.


За най-добре избърсан под зад хладилника също не съм чувала да дават. Сори.


А сега си отпийте от чашата и се направете, че не виждате, че детето ОТНОВО е разсипа­ло кисело мляко по пода. В смисъл – ДА, И НИЕ ВИЖДАМЕ, ЧЕ ТАМ ИМА ПЕТНО ОТ КИСЕЛО МЛЯКО, НО МАЙНАТА МУ.


Ако никой не го избърше, ще изсъхне от само себе си.


Наздраве!


ДА СЕ ОБИЧАМЕ И ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА СЕБЕ СИ


Знам, че за някои от нас това е много голямо предизвикателство, защото, хей, каква обич, каква грижа ти е влязла в главата бе, Красими­ра, като има да се готви, да се пере и да се ходи на работа, за да се печелят пари и да се плащат детски градини, курсове по английски, част­ни уроци по математика и какво ли още не, но вижте какво – колкото и да ви звучи тъпо и из­вадено като от семинар по позитивно мислене, да се обичате, да си пазите здравето и да се гри­жите за себе си, е наистина важно.


Важно е и за вас, и за тези около вас – и децата, и близките, и приятелите.


Никой няма да има полза от вас, ако изведнъж получите бърнаут или изпаднете в депресия, или станете алкохолик. ИЛИ И ТРИТЕ ЕДНО­ВРЕМЕННО.


Така че сега си обещайте най-тържествено, че през 2020 година ще го карате по-спокойно, ще се обичате и ще се грижите за себе си, няма да се изтезавате, че нещо не сте свършили така, както СТЕ СИ ПРЕДСТАВЯЛИ, че ще го свърши­те, че не сте отслабнали с петнайсет кила, че не сте спестили шест хиляди лева за нова кола или че не правите по осем хиляди коремни преси на ден.


Вместо това си обещайте, че ще идете на ре­довен профилактичен здравен преглед, както и на мамолог (ето, и аз си го обещавам публично), а след това, ако искате, си обещайте да идете и на астролог, на рейки, на кънки или пък на кино, на шопинг, на масаж или просто някъде на тъм­но, където има легло и възглавница, и няма часов­ник, деца и съсед, който разбива носеща стена с пневматичен чук.


Аз ви го пожелавам от сърце – бъдете здрави, грижете се за себе си, обръщайте си внимание и си позволявайте да си позволявате.


Честита Нова година и наздраве!


P.S. Добре, идете най-накрая да избършете това леке от земята, защото виждам, че вече ви треперят ръцете от нерви.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кретените ме ненавиждат
  Кретените ме ненавиждат
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Въпреки, че като цяло съм фен на авторката, този точно текст не ме грабна.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Весело

  "Да оцелееш като родител 2"

  А за родител 1 нищо?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Тези от сайта "Майко мила" защитаваха Стратегията за детето.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  "Когато се отпочна и се разви истерията с Истанбулската конвенция, си казах, че едва ли ще видим повече подобна масова обществена глупост в близко бъдеще.

  Викам си – “Това беше – хората си поеха дозата конспирация, създадохме си измислен враг под формата на нещо, наречено „джендър“ (впрочем, язък за парите, които държавата е отделила за всеки, учил безплатно чужди езици в училище и университета, и който в момента вярва на тезата за „джендър идеология“), изживяхме си личната научна фантастика за Трети пол, който влиза посред нощ в къщите и ни краде гащите, и после ходи по училищата да обезчестява деца. “
  Реших, че няма как след подобна вселенска интелектуална катастрофа в скоро време да станем свидетели на нова от този ранг. И какво обаче виждаме само година по-късно?
  От няколко дни следя истерията с противниците на Стратегията за детето и, честно казано, хора, нещата не са хич добре. Даже напротив – ВЛОШАВАТ СЕ. Пациентът се влошава, колеги. Не предполагах, че така ще се влошат нещата, наистина. Моя грешка, лоша преценка."

  https://maikomila.bg/за-истерията-и-стратегията/

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  "Когато се отпочна…." само по "модерните" изрази можете да ги познаете... сигурно и в книгата е пълно с такива.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Първо, комбинацията руска салата + уиски ме накара да съм подозрителен и последвалият текст хич не ме грабна и мен.. Не виждам тръпка в текст, който целево е писан да звучи нахъсано и яко с метафори и епитети, които уж трябва да ни възбуждат да търсим къде е лайк бутона... :) има смислени идеи но няма нужда да ни се казват назидателно все едно авторките са [някаква] последна инстанция... Лично мнение.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Весело

  До коментар [#5] от "hope":

  Толкова ли е трудно да кажеш : по експертизата ще ги познаете

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Кретените ме ненавиждат
  Кретените ме ненавиждат
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Тези от сайта "Майко мила" защитаваха Стратегията за детето.
  —цитат от коментар 3 на hope


  Като всеки нормален и интелигентен човек.

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  смях се с глас, много забавно за четене :-)

  казвам го като самотен родител на две деца - този текст удря право в сърцето, развеселява и покорява с точността си :)

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  "Освен това, ако сме умрели, няма да можем да се тъпчем с шоколад и баклава, да пием вино и да ходим на море в Гърция, което също е голяма загуба."

  Ето това, според автора е една причина да си жив....
  ------------------------------------------------------------------------------
  "Ако непрекъснато се блъскате в супер успешни майки, които си гледат децата по най-съвремен­ни, щадящи, развиващи, когнитивно стимули­ращи, екологично чисти и органично издържани методи, според които никога не трябва да пови­шавате тон и всяка сутрин започвате деня с ус­мивка, изстискан лимон и каша от дива гречка,....
  "

  "супер успешни майки" не е в кавички, което означава, че според автора - това са супер успешните майки...…...

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3436 Разстроено

  Сипете си една руска салата, налейте си една чаша уиски, облегнете се на дивана и веднага си обещайте следните нещa:
  ____________
  Абе то е ясно ,че такива хора няма на какво да научат децата! - салата бъркана с майонеза от трансмазнини и евтин дестилат джуркан в дъбов чипс!? Какво е това?

  Гледайте успешните майки и ако децата са доволни и щастливи и бащите доволни, значи инстинктите на еволюцията и хилядолетни традиции са се запазили ! Иначе нервнящината и еманципацията водят до проблеми които се отразяват най-вече на децата които често се объркват и може да не знаят какъв пол са което е често срещано в проблемите семейства!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Така е модерно. Мариана Попова, Кали - 3 деца от 3-ма мъже и живее с четвърти. Бойко Борисов 2 деца от 2 жени - с коя живее не зная. Това е брънка от веригата - да развалим класическото семейство. Много от младите не се женят поради по-голямото майчинство, което е несправедливо понякога. Бащата може да е без работа, а ако е семеен майката взема по-малко от самотната майка. И сега за авторката - ами така си програмирала живота си и не се оплаквай. Не си ги родила тия деца от Светия дух, а от мъж когото си избрала сама. Ама бил такъв или онакъв, пране,чистене, готвене, гледане на деца. Оставяш го като ти е по-добре така, но не се оплаквай.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пламен Данаилов":

  Това с двете деца на Борисов ми стана интересно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Беше казал, че децата Му са при майките си. Проверих, има една дъщеря от първата си жена, но и двама внука. Защо Го е казал точно така - може би така Си говори.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Весело

  До коментар [#14] от "Пламен Данаилов":

  Да дам жокер и по втората част " с коя живее не зная". Официално покани репортерка да потърси женски гащи из къщата му.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пламен Данаилов":

  +++

  Според научните статии за неолибералните добродетели, жените не трябва да се престарават с грижа за нуждите на децата и мъжете, защото това е зависимост и предразсъдъци! Трябва да им престискват обикновени лакирани портокали от евробакалиите а не селски гръцки от 3лв/кг примерно. Вместо да се дават някакви пари за развитие на децата да учат нещо допълнително или да спортуват жените си купуват посещение на семинари по позитивно мислене, да се обичат, да си пазят здравето и да се гри­жите за себе си! На такива жени общото им е ,че като се споминат, никой не ги е обичал дълго време и никой им плаче на гроба, те често надживяват всички за които е трябвало да се грижат повече!Е какъв точно им е бил смисъла на живота им?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Може би под "децата" и "майките" има впредвид и двете дъщери на Цветелина Бориславова с която не живее от 2009г. Предполагам да живееш 11г. с нея и нейните деца да ги възприемаш като свои.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":

  Много добре правят.

 19. 19 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  И комунизмът на теория е хубав и справедлив - Маркс го е доказал. На практика обаче никъде не е довел до благоденствие. Когато започне да се прилага започват репресии, глад, лагери, убийства.

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова всъщност са едни обикновенни бизнесмени, които са намерили за пазар младите и несигурни майки, дошли в големия град и живеещи без родители. Другия сегмент са младите жени на прекалено ангажирани родители.
  Всеки бизнесмен иска да накара някой да купува продукта му. Ето например някои "яки функционалности" на приложението им за смартфони:

  "Функционалностите пък са доста и все яки:
  Възможност бременната да качи в приложението цялата документация, свързана с бременността - снимки от ехограф, изследвания, резултати. Партньорът ѝ пък има възможност да инсталира дубликат на апликацията на собственото си устройство, за да може да бъде информиран какво се случва с половинката му и също така, при евентуална ситуация или някакъв възникнал риск, той да има достъп до бърза и адекватна медицинска информация и история, които да предостави на лекуващите лекари. Така вече няма да има извинения от типа „Ааа, понеже не помня – кога ти беше терминът?“
  „Брояч“ на контракции и ритници – една функция, която максимално улеснява и успокоява родилката, че държи „под контрол“ случващото се с нея и бебето особено в последните седмици на бременността, а изчерпателната информация за това какво да носите в болницата за раждането ще намерите в раздел „Болнична чанта“ (която е добре да приготвите 2 седмици преди раждане и ако вече си забравяте и името на този етап, тази функционалност ще ви е много полезна!).
  Развитието на бебето е визуализирано по приятен начин, който позволява на майката да си представи образно колко е голямо то в момента, както и какво се случва с детето ѝ във всеки етап от развитието му.
  За максимално удобство и за да си спестите обикалянето по магазини, в приложението има магазинна част, с хиляди продукти, както за бременната, така и за новороденото. Само си лежите на дивана и си цъкате спокойно в телефона – кеф!

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#16] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Жените ходят по такива семинари, защото са изстискани емоционално и физически. В София семействата не могат да се издържат, ако и двамата родители не работят. Много е натоварващо да оставиш детето си само в къщи , доста често и болно, докато ти си на работа. При личните лекари се чака часове наред. Децата се отглеждат вътре в апартаментите, моловете, доста трудно е лечението. Колкото и да са меркантилни жените, майчинският им инстинкт работи в някаква степен. Вечер след работа пазаруват, готвят, време за децата остава все по-малко.
  И вместо да се лишат от някои ненужни луксове, започват да ходят по семинари - защото не могат да се справят.
  Индустрията им внушава, че "готини" са жените, които имат маникюр за 50 лв., парфюм за 200лв., дрехи за 1000 лв., чанта за 200лв., изкуствени мигли.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Кретените ме ненавиждат
  Кретените ме ненавиждат
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова всъщност са едни обикновенни бизнесмени,
  —цитат от коментар 20 на hope


  Ами жените правят пари с това да улесняват живота на хората, докато ти попиваш и разпространяваш фалшиви новини за ИК и Стратегията за детето, и сигурно ходиш и по митинзи да си губиш времето за да правиш живота на жените и децата по-труден. Е, в твоя случай пак някой прави пари, ма не си ти. Тва са тия, дето ти спускат лъжите и опорките да ги крещиш.

 23. 23 Профил на Тина
  Тина
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#10] от "hope":

  Би било добре да имате поне малко чувство за хумор и да разбирате иронията. Тогава няма нужда от кавички.

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Пенсионирани копирайтъри издават в книга полусмешни фейсбук статуси, които не са стигнали за цяла реклама. Някъде Зукърбърг танцува мамбо намбър файв :)

  Toss a coin to your witcher, oh valley of pleeeentyy oh ohhh
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Весело

  До коментар [#22] от "Кретените ме ненавиждат":

  Изобщо недей да предполагаш какво правя аз !!
  И си върни старото име.


  До коментар [#23] от "Тина":

  моля ви, това не е ирония.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#16] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": "готини" са жените, които имат маникюр за 50 лв., парфюм за 200лв., дрехи за 1000 лв., чанта за 200лв., изкуствени мигли.
  —цитат от коментар 21 на hope  Без изкуствените мигли всичко е вярно! Парцалките и парфюмите са лесно достъпни и ако от това се чувстват добре , няма лошо!
  Истината е някъде по средата.
  "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак"
  Простията , чалга културата и МОЛ-културата са много агресивни , но нямат да променят жена която обича родителите си,децата и мъжа си! Проблема е когато мейнстрийма им промива мозъците и те стават завистливи и искат това което не могат да си позволят а искрено вярват,че със силиконови цици,хиалуронови устни, изкуствени мигли и коси могат да впечатлят богат чичко за повече от няколко нощи или седмици! Познавам такива и смятам ,че са за психиатър защото за няколко години стават изоставени кокондрели! Ако това авторката го напише или каже на семинар ще има ефект!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  "Простията , чалга културата и МОЛ-културата са много агресивни , но нямат да променят жена която обича родителите си,децата и мъжа си! "

  Жената няма да променят, но на тийнейджърките им промиват мозъците от малки. После ходи им обяснявай някакви теории, като целия и клас е с изкуствени нокти. Ние сме видели и друг живот, а децата? Не можеш да ги изолираш. Насаждат им от малки, как жената е същата, като мъжа. Обясненията, дори личния пример не помагат. И като за капак, някакви каки с по пет брака им стават идоли, защото са много "прогресивни".
  А миглите и силикона са, за да се почувстват по-добре. Те смятат, че не са достатъчно красиви, за да намерят подходящия партньор, комплекси и ниска самооценка. Това е като чума сред тийнейджърите.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  Имам удоволствието да наблюдавам група тийнейджърки и точно тези наблюдения подкрепят мнението ми.Крушата не пада по-далеч от дървото! Читавите родители обръщат достатъчно внимание за децата да се развиват, спортуват и учат езици. Тези които муат руска салата и се чоплят пред телевизора не обръщат с години внимание на дребните неща и децата им стават младежи по неолибералния калъп - прости консуматори на храни и вещи със спорно качество и видими странични ефекти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Измежду двете Елисавета определено е по-талантливата. Този текст е скромен, в сравнение с Елисаветините писания.
  Вярно е, че Красимира сигурно е самоука в писането, но веднъж като р започналс да се занимават професионално с тази дейност, очакванията малко се вдигат.
  Този текст сигурно е избран, защото е на актуалната новогодишна тематика. Аз лично бих избрал друг, този не е достатъчно добра реклама за книгата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK