Избрани цитати от "Приключенията на Лиско по море" на Борис Априлов

Корица: Издателство "Ракета"

Корица: Издателство "Ракета"Втората книга от поредицата за приключенията на Лиско отвежда читателите в Тихата гора, но само за малко и само в началото. И докато са там, разбират, че жабокът Скокльо от първия роман все още си е мечтател, Вълкът Кафявко подновява козината си и гледа все пак нравът му да си остане същият, а сърненцето Еди продължава да учи английски, за да може да чете Шекспир в оригинал.


Какво се случва с Лиско ще попитате нетърпеливо вие


Лиско открива, че за да изчезнеш нанякъде и никой да не те безпокои, е достатъчно просто да напишеш една бележка. Освен това иска да поразгледа света, да се срещне със своя автор и да му зададе няколко много важни въпроса.
Авторът Борис Априлов губи шеста глава от книгата, но за щастие това не е никак фатално за цялата история, посочват от издателство "Ракета".


Любопитното лисиче успява да се срещне със своя автор, да му изяде прасковите и да го попита дали наистина прилича на Мечо Пух, както мнозина твърдят. Между срещата на хитрото Лисиче и неговия създател се появява голямото прекрасно море, ражда се приятелство, голямата синя акула не успява да дочака рождения си ден, а магарето Мокси преяжда.


"Детски Дневник" представя избрани цитати от книгата, предоставени от издателство "Ракета":


Интересно, да бъдеш послушен, на пръв поглед изглежда лесно — трябва да стоиш на едно място, да не подскачаш, да не вършиш героични дела, които никой няма да ти признае. Просто трябва да стоиш и да изпълняваш това, което искат татко и мама. А е трудно. Какво? Трудно? Невъзможно е!


***
Днес ще прекарам деня си в размишления и след туй ще взема някои решения.
— Правилно, Лиско Неправилно щеше да бъде обратното.
— Например?
— Да вземеш някои решения, а след туй да потънеш в размишления и да съжаляваш.
***
Значи така? — питаше се той. — Освен всичко останало, в живота е уредено и това: когато някой иска да изчезне, достатъчно е само да остави една такава бележка Всичко си е уредено в живота, само че ние, малките, не знаем и затова вършим грешки.
***


— Всеки търси най-оригиналния начин, за да го забележат и да го пишат във вестниците.
— Хубаво ли е да те пишат във вестниците?
— Много. Събудиш се някоя сутрин, отвориш вестника и погледнеш името си в него. Седиш, гледаш — във вестника твоето име. Много е хубаво.
— Трябва да е хубаво! — съгласи се Лиско. — Седиш и си четеш името.
— А още по-хубаво е — въздъхна детективът, — ако ти напечатат снимката. Гледаш се — отвсякъде си ти, твоето лице, твоите очи И си казваш: това съм аз.
***


— Светът — това е нещо много красиво — отвърна Костенурко. — Не можеш да си представиш по-красиво нещо. Направено е от вода и суша, като е спазена следната пропорция: две трети вода и една трета суша.
— Много са го разводнили — разочарова се лисичето. — Не можаха ли да го направят от суша?


***
— Няма ли да говорите? — запита Лиско. — Вие, възрастните, винаги ни измъчвате с мълчанието си, и то когато очакваме да говорите най-много.
— Наш изпитан трик — избоботи Костенурко. — Интригуваме ви.
***


Мнозина ми възразяват, но според мен има само два начина да се живее
— Само два? Ами ако са заети, какво ще остане за мен?
— Само два начина — повтори невъзмутимо Великият детектив. — Два прости начина: първо, да се живее по посока на вятъра и второ — да се живее срещу вятъра.
***
— Големите пътешествия траят дълго, Мокси. Вземи за пример Александър Македонски. Той дължи славата си главно на това, че е изминал разстоянието до Индия и обратно. Наистина много хора са измрели по пътя, почти всички са пукнали, но Александър Македонски затова е станал Александър Македонски, да се пишат книги за него и тъй нататък Да не говорим за Одисеи, който е странствувал цели двайсет години. Тези хора са положили началото на туристическото движение.
***
— Понякога, Мокси, можеш да бъдеш вътре в себе си и пак да не знаеш какво става с теб. Например преди малко ти реши да се върнеш в Тихата гора. После реши да не се върнеш. Когато някой вземе две противоположни решения в продължение на две минути, значи този някой не е много добре. Преди да вземеш решение, трябва да помислиш, вземеш ли го — трябва да го устояваш.


***
— Но главното е да се движим — настоя Лиско. — Казвал съм ти сто пъти, страшно, е цял живот на едно място. Без движение животът е безсмислен Тръгваме ли?

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Приключенията на Лиско" съм чел отдавна, като бях дете, някъде 61-62 г. и от нея си спомням само частният детектив Костенурка и надписът на кантората му "чукай без да влизаш". Всъщност правилното е било"влизай без да чукаш", но Костенурко сбъркал, а като разбрал, че е сбъркал, го домързяло да оправи текста.

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 326 Весело

  Тоя Лиско ми прилича на червената Кума Лиса Нинова (ツ)

 3. 3 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Това е шедьовър, а Борис Априлов има и за възрастни - повести и романи. Но това ми беше любимата книга - особено има неповторими сценки.

  Много се радвам, че го припомняте, а жалко, че днешните деца не четат, както ние.
  Но - както би казал и самият Борис Априлов, не всеки е длъжен да стане Александър Македонски.
  А "Приключенията на Лиско" за рецептурник на поведение за децата.

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1544 Весело

  "— Светът — това е нещо много красиво — отвърна Костенурко. — Не можеш да си представиш по-красиво нещо. Направено е от вода и суша, като е спазена следната пропорция: две трети вода и една трета суша.
  — Много са го разводнили — разочарова се лисичето. — Не можаха ли да го направят от суша?"

  Това искрено ме разсмя.

 5. 5 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Борис Априлов има написани страхотни неща и за деца, а и за възрастни. През последните години от живота си, живя в Израел. Имах късмета да го срещна там случайно и той беше доста учуден, че сме го разпознали.

 6. 6 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Дневник, благодаря, че припомнихте приключенията на Лиско - едни от любимите ми детски романи.

 7. 7 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Борис Априлов е един от многото талантливи хора чийто живот е разсипан от комуноидните уроди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK