Смущаващото сексуално възпитание: как родителско недоволство спря училищна програма

Смущаващото сексуално възпитание: как родителско недоволство спря училищна програма

© Георги КожухаровСлед скандал заради програма за сексуално образование в пернишкото 7-о основно училище "Г. С. Раковски" Регионалното управление по образованието (РУО) в Перник я изтегля от учебната програма на четвъртокласниците, съобщиха пред "Дневник" от Министерството на науката и образованието (МОН).


Става въпрос за програмата "Таралежи", която е заимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.


Вчера пред "Нова телевизия" майката Дима Ненчева заяви, че децата били принуждавани да рисуват полови органи по време на час по сексуално образование, а занятията граничели с разврат.
"Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи в тетрадките си", каза тя. "На следващия обучителен период са ги карали да се целуват момчета с момичета, за да установят какви чувства се изпитвали от целуването. На едно от децата до такава степен му е станало лошо от снимките и картинките, че отива до тоалетната, остава там дълго време", каза още майката Дима Ненчева.


Зад обучението стои пернишката фондация П.У.Л.С., която се бори срещу насилието. Наскоро тя откри кризисен център за настаняване на деца - жертви на насилие и трафик. Управлението по образованието в Перник е одобрило и предложило обучението, а от училищното ръководство нямат резерви към този вид обучения, тъй като имало и много доволни родители.


"Доколкото аз разбрах, са разглеждали на постери промените, които се случват с телата на юношата и девойката. За целувки изобщо не знам, а класната присъства на тези занимания", каза директорът на 7-о училище Анелия Нонева.


"Родители, в страха си да предпазят децата си, понякога не дават истинските имена на половите органи. Това е вследствие на нашето общество и на сексуализацията. Ние по-скоро говорим за това, назовавайки ги, за да ги десексуализираме. Това е твоят полов орган и точка", заяви Веселина Иванова от фондация П.У.Л.С.


След сигнал в Регионалното управление по образованието инспекторите проверили случая и не открили нарушения, въпреки това изтеглят програмата.


Колко и кои са разтревожените родители


"Родителите категорично са заявили, че не желаят да се прекратява обучението и че няма нищо тревожно и притеснително", посочи пред "Нова телевизия" Ваня Коконова, началник на РУО - Перник. От министерството на образованието посочиха по-рано днес, че става въпрос само за една недоволна майка. Въпреки това обаче случаят ще се проверява от прокуратурата.


Проверка на "Дневник" показа, че Дима Ненчева заедно със съпруга си е създател на фейсбук страницата "проект за нова система на социално управление", наречен "Български суверен". "Български суверен" е проект за премахване на всички политически партии чрез поправка в конституцията", пише на страницата му. Сред последните публикации в социалната мрежа е призив за "протест за водата на жълтите павета" и срещу "джендър технологията в училищата".


"В излъчения репортаж Дима Ненчева се изказва от името на "други родители", но всъщност е единствен инициатор на поредица от злонамерени коментари и публични изяви, целящи да провокират страх и ужас у родителите", пише в изпратена до "Дневник" позиция на П.У.Л.С. В становището се разяснява, че твърденията на Ненчева са по метода на "голямата лъжа", чиято същност е да се предложи на аудиторията толкова голяма и ужасна лъжа, че тя да не може да си представи, че е възможно да се лъже за такова нещо.


По-късно днес в разпространена до медиите позиция организация "Обединени родители" (обединение на 20 родителски организации, които се обявяват в защита на семейните ценности и организират поредица протести срещу Истанбулската конвенция, отменената Стратегия за детето и отложения Закон за социалните услуги с твърдения, че български деца ще бъдат отнемани от родителите им и давани на приемни семейства в Норвегия. Сред организациите са "Българският род, обединен за децата", "Да кажем не на Истанбулската конвенция", "НГИ "Системата ни убива" - бел. ред.) изрази "категорично несъгласие с провеждането на обучения по ранно сексуално образование в училищата". "Считаме, че подобни "експерименти" с "обучения, взети от други държави", нямат място в българското училище и е редно незабавно да спрат всякакви подобни опити върху българските деца", пише в позицията им до министъра на образованието Красимир Вълчев, главния прокурор Иван Гешев и началника на РУО - Перник, Ваня Коконова.


В текста се твърди, че целта на програмата е "да изключат родителите от важни за възпитанието на децата моменти". "Родителите са тези, които преценяват кога, как и по какъв начин детето им да бъде запознато с тях. И в случай че поради някаква причина родителят изпитва дискомфорт да разговаря с детето си у дома по темите за сексуалността, едва тогава родителят може да се обърне за подкрепа към когото той прецени", пишат в отвореното си писмо "Обединени родители".


ВМРО: Сексуалното образование трябва да бъде подсъдно


По повод излъчения репортаж партията от управляващата коалиция ВМРО излезе с позиция по темата. Пред министъра на образованието Красимир Вълчев от партията уверяват, че ще настояват за "наказание на онези, които са допуснали скандалното сексуално образование на четвъртокласниците". "Войнстващият джендъризъм няма място в българското училище! Сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, трябва да бъде подсъдно, а не толерирано", пише в позицията на ВМРО.


Право на сексуално образование


Децата в България имат изрично предвидено в закон право на сексуално образование. То е записано в чл. 122 от Закона за здравето, раздел "Здравна закрила на децата", който гласи: "Чл. 122. (1) В рамките на утвърдените учебни планове се осигурява обучение на учениците по: 7. сексуално поведение, предпазване от полово предавани болести и СПИН и предпазване от нежелана бременност". В закона обаче не се посочва възрастта на децата. В България единствените часове по сексуално образование са включени в задължителната учебна програма по психология за 9 клас - общо 5 часа, курсът се нарича Психология на човешката сексуалност. Интервю с автора на програмата - психолога Иван Игов, можете да прочетете тук.


Програмата по сексуално образование


В началото на ноември миналата година фондация П.У.Л.С. започва пилотната образователна програма "Таралежи" за деца на възраст от девет до единадесет години, насочена към превенция и намаляване на всички форми на насилие и експлоатация над деца. Превантивната програма е одобрена от РУО в Перник и обхваща шест училища в Югозападна България, а методиката на преподаване на програмата е предоставена от партньори на фондацията от Великобритания и адаптирана за България.


"Програмата е подходяща за деца между 9 и 11 години, които излизат от детството и навлизат в пубертета. Това е периодът, в който децата за първи път прекрачват прага на юношеството и започват да имат въпроси, свързани с тяхното развитие, с промените в тялото им, с връзките, с първите любовни трепети", каза пред "Дневник" координаторът на програмата Юлия Андонова. По думите й основната цел на програмата е да предпази децата от насилие, да ги научи да приемат телата си такива, каквито са, да ги научи да различават желаните от нежеланите докосвания, да им даде инструменти, с които, ако с тях се случи някакъв вид насилие, да знаят какво да правят и към кого да се обърнат.


Тя добави, че програмата дава по достъпен начин информация, насочена не само към децата, а и към родителите, защото понякога те се страхуват дори да назоват пред децата си половите органи с истинските им имена. "Случвало се е деца в тийнейджърски години, които са станали обект на сексуално насилие, да не могат да наричат половите си органи със собствените им имена, а да ги назовават "цветенце", "пчеличка" или други смешни наименования, които са чули от своите родители. А тези деца имат нужда от подкрепа", каза Андонова.


Тя отбеляза, че детето на Дима Ненчева дори не участвало в програмата, а чувало за нея от свои съученици. "Участието в програмата е изключително доброволно и става след попълнена от родителите подробна декларация", обясни Андонова. "В момента програмата е спряна заради един човек, а останалите родители са доволни от нея. В крайна сметка страдат децата", добави тя.


Програмата се провежда веднъж седмично за около два учебни часа извън учебната програма в продължение на 5 седмици от подготвени по нея специалисти.


Подробна информация за програмата можете да намерите на сайта на фондацията, а помагалото можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK